@article { author = {Y, Z and M, T and Ch, M and B, M}, title = {The investigation of parameters of rumen degradability, post-ruminal disappearance and nutritive value of siris leave, flower and pod in the ruminant}, journal = {Animal Science Research}, volume = {26}, number = {4}, pages = {19-32}, year = {2017}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5125}, eissn = {2676-5705}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {بررسی فراسنجه‏های تجزیه پذیری شکمبه‏ای، ناپدید شدن بعد شکمبه‏ای و ارزش تغذیه‏ای برگ، گل و غلاف برهان در نشخوارکنندگان}, abstract_fa = {زمینه مطالعاتی: گیاه برهان با داشتن برگ‏های فراوان، نیتروژن و کلسیم بالا می‏تواند به‏عنوان مکمل خوراک دام مورد استفاده قرار گیرد. هدف: هدف از انجام این آزمایش، بررسی خصوصیات شیمیایی، فراسنجه‏های تجزیه‏ شکمبه‏ای و ناپدید شدن بعد شکمبه‏ای برگ، گل و غلاف برهان در نشخوارکنندگان بود. روش کار: ترکیب شیمیایی این نمونه‏ها با روش‏های استاندارد و فراسنجه ‏های تجزیه‏پذیری شکمبه‏‏ای با تکنیک کیسه­های نایلونی اندازه‏گیری شد. ناپدیدشدن شکمبه‏ای ‏و بعد شکمبه‏ای پروتئین‏خام در جیره‏های حاوی مقادیر مختلف برگ، غلاف و گل برهان (25، 50، 75 و 100 درصد) جایگزین شده با یونجه نیز تعیین شد. نتایج: میزان پروتئین برگ‏ها (4/22درصد)، گل‏ها (75/22 درصد) و غلاف برهان ( 73/17 درصد) در مقایسه با پروتئین یونجه (17 درصد) بالاتر بود. بخش سریع‏تجزیه، کندتجزیه و ثابت نرخ تجزیه ماده‏خشک برگ برهان 33/0 درصد، 37/0 درصد و 05/0 درصد در ساعت؛ گل برهان 45/0 درصد، 44/0 درصد  و 03/0 درصد در ساعت و غلاف برهان 37/0 درصد، 18/0 درصد و 10/0 درصد در ساعت بود. بیشترین بخش سریع‏تجزیه پروتئین مربوط به گل برهان (48/80 درصد) و کمترین مقدار مربوط به یونجه (17/23 درصد) بود. بیشترین بخش کندتجزیه و ثابت نرخ تجزیه پروتئین مربوط به یونجه (به ترتیب 13/0 درصد و 75/58 درصد در ساعت) و کمترین بخش کند تجزیه مربوط به غلاف برهان ( 54/13درصد) بود. نتایج نشان داد جیره‏های حاوی 25 و 100 درصد برگ (20/39 و 18/45 درصد) و غلاف (81/51 و 38/20درصد)و جیره‏های حاوی 75 و 100 درصد گل برهان (84/52 و 92/27درصد)، بالاترین مقدار پروتئین قابل تجزیه در شکمبه (RDP) و پروتئین عبوری (RUP) را نشان دادند که میزان پروتئین قابل تجزیه در این جیره‏ها در مقایسه با جیره شاهد (49/8 درصد) افزایش معنی‏داری داشت (05/0>P). نتیجه‎گیری نهایی: بنابراین برگ، گل و غلاف برهان به دلیل ترکیب شیمیایی و تجزیه پذیری شکمبه‏ای و ناپدید شدن بعد شکمبه‏ای مناسب، پتانسیل استفاده در تغذیه نشخوارکنندگان را دارند، اما به‏دلیل محدود بودن اطلاعات در این زمینه نیاز به مطالعه بیشتری می‏باشد.}, keywords_fa = {برهان,ترکیب شیمیایی,تجزیه پذیری شکمبه‏ای,نشخوارکنندگان}, url = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6094.html}, eprint = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6094_20edbf43faa505688dee2cdc842b526b.pdf} } @article { author = {b, s and j, h and m, r and o, a and k, r}, title = {The effects of dietary folic acid and zinc on yolk 5-methyltetrahydrofolate content, laying hens performance and egg quality}, journal = {Animal Science Research}, volume = {26}, number = {4}, pages = {73-87}, year = {2017}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5125}, eissn = {2676-5705}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {اثرات افزودن اسیدفولیک و روی بر محتوی 5-متیل تتراهیدروفولات زرده، کیفیت تخم مرغ و عملکرد مرغ‌های تخمگذار}, abstract_fa = {زمینه مطالعاتی: ریز مغذی­هایی مثل اسیدفولیک و روی نقش مهمی در افزایش محتوای 5-متیل تتراهیدروفولات تخم مرغ دارند. هدف: این مطالعه برای ارزیابی اثرات اسیدفولیک و روی بر محتوی 5-متیل تتراهیدروفولات زرده، کیفیت تخم­مرغ و عملکرد مرغ تخمگذارسویه­های-لاین 36W از 52 تا 58 هفتگی صورت گرفت. روش کار: جیره­های آزمایشی با 3 سطح روی (100، 130و160 میلی گرم در کیلوگرم جیره) و 4 سطح اسیدفولیک (0، 5، 10و 15 میلی گرم در کیلوگرم جیره) تنظیم و آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل 4×3 اجراء شد. نتایج: درصد تولید تخم مرغ، توده تخم­مرغ و ضریب تبدیل خوراکی بطور معنی­داری تحت تاثیر سطوح مختلف اسیدفولیک (5، 10و 15میلی­گرم در کیلوگرم جیره ) و درصد تولید تخم­مرغ، توده تخم­مرغ و مصرف خوراک تحت تأثیر روی (سطح 160میلی­گرم در کیلوگرم جیره) بهبود یافت. مقاومت پوسته تخم­مرغ تحت تاثیر اسیدفولیک قرار نگرفت ولی ضخامت پوسته بطور معنی­داری با افزایش اسیدفولیک کاهش یافت (05/0 >P). خصوصیات کیفی تخم­مرغ تحت تاثیر سطوح مختلف روی جیره قرار نگرفت. مکمل­سازی جیره مرغهای تخمگذار با اسیدفولیک در سطوح 0، 5، 10و 15 میلی­گرم در کیلوگرم جیره باعث افزایش معنی­دار میزان 5-متیل تتراهیدروفولات تخم­مرغ به ترتیب 3/2، 77/23، 49/48و 53/54 میکروگرم شد (02/0> P). همچنین سطح 5-متیل تتراهیدروفولات زرده بطور معنی­داری تحت تاثیر سطح روی جیره قرار گرفت وبیشترین میزان فولات زرده در زرده مرغهای تغذیه شده با 130 میلی­گرم در کیلوگرم روی در جیره مشاهده شد (05/0P<). نتیجه­گیری نهایی: به طور کلی، نتایج تحقیق نشان داد که اسیدفولیک و روی افزوده شده در جیره مرغهای تخمگذار نه تنها باعث بهبود عملکرد می­شود بلکه افزایش محتوی فولات تخم­مرغ را نیز باعث می­گردد.}, keywords_fa = {اسیدفولیک,روی,5-متیل تتراهیدروفولات,زرده,تخم مرغ}, url = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6096.html}, eprint = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6096_121e189ac2e62119e703266b861ba257.pdf} } @article { author = {H, J and F, M and R, H and A, S}, title = {The evaluation of financial performance of poultry farms in Tabriz County}, journal = {Animal Science Research}, volume = {26}, number = {4}, pages = {89-99}, year = {2017}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5125}, eissn = {2676-5705}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {ارزیابی عملکرد مالی واحدهای مرغداری گوشتی شهرستان تبریز}, abstract_fa = {هدف: صورت‌های مالی از مهمترین فرآورده‌های سیستم اطلاعاتی حسابداری است که در چارچوب‌های مشخص به گروه‌های مختلفی از استفاده‌کنندگان داخلی و خارجی ارائه می‌شود. مسئولان و برنامه‌ریزان مالی می‌توانند با استفاده از اطلاعات به‌دست‌آمده از تجزیه ‌و تحلیل نسبت‌های مالی موقعیت بنگاه را ارزیابی کرده و تصمیمات مناسب اتخاذ کنند. این اطلاعات یک تصویر کلی از وضعیت و عملکرد مالی بخش‌های مختلف اقتصادی ارائه می‌دهد.بر همین اساس در مطالعه حاضرسعی شده است  با استفاده از نسبتهای مالی عملکرد مالی واحدهای مرغداری گوشتی شهرستان تبریز که جایگاه خاصی در تأمین پروتئین کشور و استان آذربایجان‌شرقی دارد، انجام بگیرد. زمینه مطالعاتی: در این میان واحدهای مرغداری به دلیل داشتن نقش حساس در تأمین پروتئین مورد نیاز جامعه و مشکلات مالی فراوانی که دارند باید از نظر مالی ارزیابی گشته و مشکلات آن برطرف گردد. جامعه آماری این تحقیق واحدهای مرغداری گوشتی شهرستان تبریز می‌باشد که به‌صورت سرشماری تحت بررسی قرار گرفتند. روش کار: در این مطالعه برای ارزیابی عملـکرد مالی این واحـدها، 7 نسبت مـالی محاسبه شد. نتایج: نتایج نشان داد این واحدها از لحاظ نسبت‌های جاری، آنی، بدهی در موقعیت مناسبی قرار دارند. ولی ازلحاظ نسبت‌های گردش دارایی‌ها، گردش دارایی‌های ثابت، بازده دارایی‌ها و بازده فروش شرایط مناسبی ندارند. نتیجه‌گیری نهایی: صرفه‌جویی و استفاده منطقی از نهاده‌ها به‌خصوص نهاده‌های تغذیه‌ای و انرژی در کاهش هزینه واحدهای مرغداری و افزایش سود آن‌ها تأثیر مهمی خواهد داشت. همچنین ایجاد ثبات در قیمت نهاده­های اصلی مرغداری­ها می­تواند بستر مناسبی را برای برنامه­ریزی منظم و ارتقاء کارایی مالی این واحدها فراهم سازد.  }, keywords_fa = {شهرستان تبریز,عملکرد مالی,نسبت‌های مالی,واحدهای مرغداری}, url = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6097.html}, eprint = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6097_a54e869f667e9b37cbdfda985e69ffac.pdf} } @article { author = {K, H and M, H and F, H and Kh, E}, title = {Morphometry and surface anatomy of thoroughbred horse among sport indications}, journal = {Animal Science Research}, volume = {26}, number = {4}, pages = {101-110}, year = {2017}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5125}, eissn = {2676-5705}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {مورفومتری و آناتومی سطحی اسب نژاد تروبرد با توجه به فاکتورهای مؤثر در فعالیت‌های ورزشی}, abstract_fa = {زمینه مطالعاتی: اسب تروبرد یکی از سریعترین و با ارزشترین نژاد های اسب در درنیا محسوب می­شود.  این نژاد  از تلاقی اسب­­­­های دارلی عرب، بارلی ترک و گودولفین بارب  با اسب­­­­­­های بومی انگلستان در طی 665 سال بوجود آمده است. هدف: بررسی ویژگی­های آناتومی سطحی این نژاد اسب خاص موجود در دنیا می­تواند اطلاعات مفیدی را در اختیار ما قرار دهد تا بتوانیم از هدر رفتن منابع دامی جلوگیری به عمل آورده  و همچنین بتوان در مسابقات و سایر موارد استفاده از اسب تروبرد استفاده مفیدتری نمود. روش کار: تعداد 47 رأس اسب ( نر و ماده)  تروبرد به طور اتفاقی از باشگاه­­­­­های اطراف شهرستان­های گنبد کاووس، تبریز و کرج  انتخاب شدند و از آنها بیومتری سطحی از نواحی مختلف بر اساس استانداردهای بین المللی در 44 فاکتور صورت گرفت. نتایج: طبق توصیه­های مطرح شده در مورد اسب­های ورزشی نتایج نشان داد که این اسب نه تنها می­تواند برای مسابقات سرعت مورد استفاده قرار گیرد، بلکه با توجه به نتایج بدست آمده از این بررسی مشخص شد که تناسب مناسب طول شانه با زاویه­ی شانه در این حیوان، بازوهای طویل با شیب زیاد و کپل طویل، می­توان از آن در مسابقات پرش نیز استفاده کرد. همچنین با توجه به نتایج حاصل از اندازه گیری­های این بررسی و مطابقت با استانداردهای رایت و رییتولد، مشخص شد که اسب تروبرد به دلیل داشتن تناسب خوب در اندام­های حرکتیِ جلویی و عقبی می­تواند در مسابقات دِرِساژ نیز مورد استفاده قرار گرفته و نتایج موفقیت آمیزی را نیز حاصل نماید. نتیجه­گیری نهایی: از اسب تروبرد علاوه بر استفاده در مسابقات سرعت در مسابقات دِرِساژ و پرش نیز می­توان استفاده نمود.}, keywords_fa = {اسب تروبرد,موفومتری,آناتومی سطحی,سرعت}, url = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6098.html}, eprint = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6098_798af0c7fc62dbafc929520ebb643653.pdf} } @article { author = {D, H and S, F and M, H and V, H and A, I}, title = {The effect of Origanum Vulgare extract as natural antioxidant on quality cryopreserved ram sperm}, journal = {Animal Science Research}, volume = {26}, number = {4}, pages = {111-120}, year = {2017}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5125}, eissn = {2676-5705}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {اثر عصاره مرزنجوش به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی بر کیفیت اسپرم منجمد-یخ گشایی شده قوچ}, abstract_fa = {زمینه مطالعاتی: در فرآیند انجماد-یخ­گشایی اسپرم استرس اکسیداتیو موجب کاهش تحرک، زنده­مانی، عملکردهای غشایی و در نهایت باروری سلول­های اسپرم می­شود. هدف: هدف این مطالعه بررسی تأثیر عصاره گیاه مرزنجوش به عنوان آنتی­اکسیدان طبیعی بر کیفیت اسپرم قوچ پس از یخ گشایی بود. روش کار: در این تحقیق از پنج رأس قوچ قزل دو بار در هفته توسط واژن مصنوعی اسپرم­گیری شد. به منظور از بین بردن اثرات فردی دام­ها انزال­ها آنها به نسبت مساوی با هم مخلوط شدند. سطوح مختلف عصاره گیاه مرزنجوش (صفر،  100، 150، 250 میکرو­لیتردر میلی لیتر) به رقیق کننده بر پایه زرده تخم­مرغ- تریس افزوده شد. نمونه­ها بعد از طی مراحل سردسازی و پر شدن در پایوت­ها، در بخار ازت منجمد شده و تا زمان ارزیابی در ازت مایع نگهداری شدند. نتایج: افزودن 150 میکرولیتر در میلی­­لیتر عصاره مرزنجوش باعث بهبود (05/0(P< صفت تحرک پیش­رونده نسبت به گروه شاهد شد ولی در سایر صفات حرکتی، زنده­مانی و یکپارچگی غشای پلاسمایی بهبود معنی­داری را نسبت به گروه شاهد به همراه نداشته است. به کارگیری سطح 250 میکرولیتر در میلی­­لیتر عصاره این گیاه موجب کاهش معنی­دار (05/0(P< صفات زنده­مانی و یکپارچگی غشای پلاسمایی نسبت به گروه شاهد شد. استفاده از سطح 150 عصاره مرزنجوش غلظت تولید مالون دی آلدهید را نسبت به گروه شاهد و سطح 250 کاهش داد (05/0(P<. نتیجه­گیری: داده­های حاصل از آنالیز آماری نشان داد که افزودن عصاره مرزنجوش به رقیق کننده منی باعث بهبود اکثر پارامترهای تحرکی اسپرم قوج قزل، بعد از یخ گشایی شد.}, keywords_fa = {استرس اکسیداتیو,اسپرم,مرزنجوش,آنتی اکسیدان طبیعی,انجماد-یخ‌گشایی}, url = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6099.html}, eprint = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6099_e95d773953b60df59fba1fd590f60e35.pdf} } @article { author = {R, Y and N, R and P, Kh and H, S}, title = {The effect of dried mint on performance, carcass characteristics and blood lipid profile of broiler chickens}, journal = {Animal Science Research}, volume = {26}, number = {4}, pages = {141-149}, year = {2017}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5125}, eissn = {2676-5705}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {تاثیر نعناع خشک شده بر عملکرد، خصوصیات لاشه و پروفایل چربی خون جوجه‌های گوشتی}, abstract_fa = {زمینه مطالعاتی: نعناع گیاهی علفی است که افزودن آن در جیره باعث بهبود عملکرد طیور گوشتی خواهد شد. هدف: این آزمایش جهت بررسی اثرات سطوح مختلف پودر نعناع خشک شده (1، 5/1 و2 درصد) و آویلامایسین (15 قسمت در میلیون) بر عملکرد، پروفایل چربی خون و خصوصیات لاشه جوجه­های گوشتی انجام شد. روش­کار: برای این آزمایش تعداد 300 قطعه جوجۀ یک روزه نر راس 308 به 5 گروه با 5 تکرار و 12 قطعه پرنده در هر تکرار تقسیم گردید. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. همۀ پرندگان جیرۀ آغازین ( از 1 تا 21 روزگی) و پایانی (از 22تا42 روزگی( مشابه ولی با سطوح متفاوت پودر نعناع و یا آویلامایسین را دریافت کردند. نتایج: درآنالیز­های آماری تاثیر سطوح نعناع برمصرف خوراک و افزایش وزن جوجه­های گوشتی دردوره­های آزمایشی معنی­دار نبود. اما در سطح 2 درصد نعناع، بهبود معنی­دار در ضریب­تبدیل خوراک نسبت به تیمارهای دیگر و گروه شاهد درکل دورۀ آزمایشی مشاهده شد (05/0>P). استفاده از سطح 2 درصد پودر نعناع به طور معنی­داری وزن نسبی طحال و بورس فابرسیوس را افزایش داد (05/0>P). استفاده از سطوح مختلف پودر نعناع و آویلامایسین تاثیر معنی­داری بر هیچکدام از فراسنجه­های خونی در دوره­ی آغازین نداشت (05/0P). نتیجه­گیری نهایی: به طور کلی بر اساس نتایج آزمایش اخیر، استفاده از بالاترین سطح پودر نعناع (2 درصد)، ضریب تبدیل خوراک و میزان کلسترول و چربی­های مضر خون را کاهش داده و وزن اندام­های ایمنی جوجه­های گوشتی را افزایش داد.}, keywords_fa = {جوجه‌های گوشتی,پودر نعناع,آویلامایسین,عملکرد,پروفایل چربی خون,خصوصیات لاشه}, url = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6100.html}, eprint = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6100_9e7aa94cf3a84e1433e1ddc8af05b16c.pdf} } @article { author = {A, MR and N, A}, title = {The effect of different early nutrition methods on performance, carcass traits and immune responses of broiler chicks}, journal = {Animal Science Research}, volume = {26}, number = {4}, pages = {213-229}, year = {2017}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5125}, eissn = {2676-5705}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {اثر روش‌های مختلف تغذیه ابتدایی بر عملکرد رشد، صفات لاشه و سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی}, abstract_fa = {زمینه مطالعاتی: تغذیه اولیه جوجه‌‌های گوشتی دارای اهمیت زیادی در کل دوره پرورش جوجه‌‌ها می‌‌باشد. هدف: این پژوهش جهت ارزیابی اثر روش‌های مختلف تغذیه در 48 ساعت اول پرورش بر عملکرد، صفات لاشه و پاسخ سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی انجام گرفت. روش کار: این آزمایش با تعداد 480 قطعه جوجه گوشتی یک روزه راس- 308 در 10 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. تیمارها شامل: 1) تغذیه بر اساس مواد مغذی توصیه سویه راس، 2) استفاده از آب بدون دسترسی به خوراک،3) استفاده از 5 درصد محلول آب شکر، 4) استفاده از 200 میکرولیتر در لیتر عصاره گیاه شاه اسپرم، 5) استفاده از محلول مولتی‌‌ویتامین و الکترولیت در آب، 6) استفاده از 10 درصد مواد مغذی بیشتر از توصیه سویه راس، 7) تغذیه با آرد ذرت، 8) تغذیه با آرد ذرت و محلول 5 درصد شکر آب، 9) تغذیه با آرد ذرت و محلول 5 درصد شکر آب + مولتی‌‌ویتامین و الکترولیت و10) تغذیه با آرد ذرت و محلول 5 درصد شکر آب + مولتی‌‌ویتامین و الکترولیت + 200 میکرولیتر در لیتر عصاره گیاه شاه اسپرم بودند.نتایج: برنامه‌‌های مختلف تغذیه‌ای در 48 ساعت اول پرورش جوجه‌ها دارای اثرات معنی‌‌دار بر عملکرد و صفات لاشه می‌‌باشند (05/0>P). بیشترین مقدار خوراک مصرفی و افزایش وزن در تیمار 1 در حالی که کمترین مقدار خوراک مصرفی و بهترین ضریب تبدیل خوراک، بیشترین وزن  بدن، بیشترین شاخص تولید و کمترین هزینه خوراک و بیشترین درصد لاشه در تیمار 8 مشاهده شد. برنامه‌‌های مختلف تغذیه‌ای اثرات معنی‌‌داری بر سیستم ایمنی ایمنی جوجه‌‌ها نداشت (05/0P>). نتیجه‌‌گیری نهایی: به طور کلی تغذیه با آرد ذرت و 5 درصد محلول آب شکر در 48 ساعت اول پرورش جوجه‌‌های گوشتی در مقایسه با سایر روش‌های تغذیه‌‌ای بهترین اثر را بر عملکرد و صفات لاشه جوجه‌های گوشتی داشت.}, keywords_fa = {جوجه گوشتی,روش تغذیه,تغذیه اولیه,عملکرد,سیستم ایمنی}, url = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6101.html}, eprint = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6101_eeef434002aac7305267bd4db3c07eb9.pdf} } @article { author = {S, S and M, G and J, R and D, H and J, H and N, Z}, title = {Evaluation the effects of different levels of vitamin E and Nano Selenium on sperm quality parameters of Leghorn rooster during chilled storage on 4◦C}, journal = {Animal Science Research}, volume = {26}, number = {4}, pages = {59-70}, year = {2017}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5125}, eissn = {2676-5705}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {بررسی اثرات سطوح مختلف ویتامین E و نانوسلنیوم بر فراسنجه‌های کیفی اسپرم خروس نژاد لگهورن طی نگهداری در دمای C◦4}, abstract_fa = {زمینه مطالعاتی: استفاده از آنتی اکسیدان­ها سبب کاهش آسیب­های وارده به سلول اسپرم طی سرد سازی می­شود. هدف: این پژوهش به منظور افزایش خصوصیات کیفی منی خروس توسط ویتامین E و نانوسلنیوم طی فرآیند سردسازی در دمای 4 درجه سانتیگراد انجام پذیرفت. روش کار: منی جمع­آوری شده از 20 خروس نژاد لگهورن سفید، با رقیق کننده­ی بدون آنتی اکسیدان (شاهد) و یا دارای 5 (E5) و10 (E10) میکروگرم ویتامین E در هر میلی­لیتر، یا 5/0 % (NS0.5)، 1 % (NS1) و 2 % (NS2) نانوسلنیوم رقیق شده و در دمای C◦4 در یخچال قرار گرفتند. خصوصیات کیفی اسپرم­ها شامل زنده­مانی، درصد تحرک کل و پیشرونده، سلامت غشای پلاسمایی، درصد اسپرم­های ناهنجار در زمان­های صفر، 24، 48 و72 ساعت طی فرآیند سردسازی و میزان مالون دی­آلدهید در پایان آزمایش مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج: درصد زنده­مانی، تحرک کل و پیش­رونده و همچنین سلامت غشای سیتوپلاسمی اسپرم­ها در اثر گذر زمان کاهش معنی­داری داشت (05/0P<). همچنین درصد اسپرم­های ناهنجار در طی آزمایش روند افزایشی داشته است (05/0P<). با این وجود افزودن سطوح مختلف ویتامین E و نانوسلنیوم موجب افزایش درصد زنده­مانی، درصد اسپرم­های با جنبایی پیش­رونده و غشای پلاسمایی سالم در زمان­های 24، 48 و 72 ساعت نسبت به تیمارشاهد شده است (05/0P<). همچنین درصد اسپرم­های متحرک در زمان 48 ساعت در تیمارهای E5و E10 ( به ترتیب 91/67 % و 84/69 %) ودر زمان 72 ساعت در تیمار E10(73/56 %) نسبت به سایر تیمارها افزایش معنی­داری داشته است (05/0P<). درصد اسپرم­های ناهنجار در زمان 24 ساعت در تیمار E10(12%) و در زمان 72 ساعت در تیمارهای E5(92/17) و E10(99/17) کمتر از سایر تیمارها بود (05/0 P<). همچنین تیمار NS2در زمان 72 ساعت بیشترین درصد اسپرم­های ناهنجار (53/21%) را نسبت به سایر تیمارها دارا بود (05/0 P<). میزان پراکسیداسیون لیپیدها (nmol/ml) نیز در تیمارهای E5(04/3)، E10(34/3)، NS0.5(24/3) و   NS1(30/3) کمتر از گروه شاهد (41/4) بود (05/0P<).  نتیجه­گیری نهایی: نتایج نشان دادند که افزودن سطوح ویتامین E (µg/ml 5 و 10) و نانوسلنیوم (5/0 و 1 درصد) موجب بهبود کیفیت و کاهش آسیب­های اکسیداتیو اسپرم در طی سردسازی نسبت به گروه شاهد می­شود.}, keywords_fa = {آنتی‌اکسیدان,تنش اکسیداتیو,ویتامین E,نانوسلنیوم,اسپرم خروس}, url = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6103.html}, eprint = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6103_b1709dd9992b5e2825793d952baa74ba.pdf} } @article { author = {m, m and s, f}, title = {Estimating the shadow prices of pollutants in dairy farms of Sarab County using parametric output distance function}, journal = {Animal Science Research}, volume = {26}, number = {4}, pages = {167-178}, year = {2017}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5125}, eissn = {2676-5705}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {قیمت سایه‌ای آلاینده‌های گاوداری‌های شیری شهرستان سراب با استفاده از روش پارامتری تابع فاصله ستاده}, abstract_fa = {زمینه مطالعاتی: در سال‌های اخیر، به‌دلیل توجه روزافزون به مسائل زیست‌محیطی، در مطالعات مربوط به فرآیند تولید گاوداری‌ها ستاده‌های نامطلوب و مطلوب باهم در توابع تولید وارد می‌شوند؛ که این امر با استفاده از تابع فاصله ستاده صورت می‌پذیرد. هدف: هدف از این مطالعه برآورد قیمت سایه‌ای آلاینده‌های تولید شده در گاوداری‌های شیری می‌باشد. روش کار: در این مطالعه، تابع فاصله ستاده برای گاوداری‌های شیری شهرستان سراب، که به تعداد 51 نمونه به‌صورت تصادفی از بین کل گاوداری‌های (109 گاوداری) انتخاب شدند، برآورد شده و سپس قیمت سایه‌ای آلاینده‌های تولید شده (نیتروژن و فسفر) در این گاوداری‌ها محاسبه گردید. نتایج: میانگین قیمت سایه‌ای نیتروژن و فسفر به ازای هر تن به ترتیب مثبت 30 میلیون ریال و منفی 5/6 میلیون ریال بدست آمد. این نتایج بیانگر این است که می‌توان با حذف هر تن نیتروژن 30 میلیون ریال بر درآمد گاودار افزود. قیمت سایه‌ای منفی برای فسفر نشان می‌دهد که با حذف هر تن فسفر از فرآیند تولید بایستی از 5/6 میلیون ریال درآمد چشم‌پوشی نمود. نتیجه‌گیری نهایی: پیشنهاد می‌شود با رعایت اصول فنی و اقتصادی در زمینه انتخاب ترکیب مطلوب نهاده‌ها و تنظیم جیره به یک برنامه مطلوب تغذیه و جیره متعادل دست یافت تا بتوان به حداکثر تولید و حداقل تولید آلاینده‌ها دست یافت.  }, keywords_fa = {گاوداری‌های شیری,تابع فاصله ستاده,قیمت سایه‌ای,شهرستان سراب}, url = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6104.html}, eprint = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6104_ff9923455dcb56a5eb05cd413f2bdf97.pdf} } @article { author = {M, A and M, Kh and T, S and M, M and N, H}, title = {Evaluation of relationship between thyroid hormones and testosterone as well as some of the blood serametabolites in breeding and out-breeding seasons in the Arabian stallion}, journal = {Animal Science Research}, volume = {26}, number = {4}, pages = {179-187}, year = {2017}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5125}, eissn = {2676-5705}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {بررسی ارتباط بین هورمون‌های تیروییدی با تستوسترون و برخی متابولیت‌های سرم خون در فصل تولیدمثل و خارج از فصل تولیدمثل نریان عرب}, abstract_fa = {زمینه مطالعاتی: در اغلب پستانداران فعالیت تولیدمثل در ارتباط نزدیک با عملکرد غده تیروئید می باشد. هدف:  این آزمایش به منظور بررسی ارتباط بین مقدار هورمون‌های T3، T4 و T3uptak با غلظت هورمون تستوسترون و برخی متابولیت‌های سرم خون شامل گلوکز، کلسترول و تری‌گلیسرید، انجام شد. روش کار: خونگیری از ورید وداج 21 رأس نریان اصیل عرب شناسنامه­دار و سالم، تحت مدیریت و برنامه تغذیه­ای یکسان، در رده سنی 2 تا 14 سال در فصل تولیدمثل (تیرماه) و خارج از فصل تولیدمثل (دی‌ماه) انجام شد. پس از سانتریفیوژ نمونه­های خون و جدا­سازی سرم آنها، غلظت هورمون‌های T3، T4، T3uptak و تستوسترون سرم خون به روش رادیو­ایمونواسی و مقدار متابولیت­های فوق به روش آنزیمی، کالریمتری اندازه­گیری شدند. همچنین مقدار FTI محاسبه و گزارش گردید. داده‌های بدست آمده توسط آزمون همبستگی دو متغیره پیرسون در برنامه نرم­افزاریSPSS  مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج: نتایج نشان داد که در فصل تولیدمثل، همبستگی مثبت معنی‌داری بین غلظت هورمون T4 و FTI با تستوسترون وجود دارد )05/0 (P< این در حالی است که همبستگی بین هورمون T3 و T3uptake با تستوسترون و همچنین همبستگی بین هورمون‌‌های تیروییدی و  FTI با متابولیت‌های گلوکز، کلسترول و تری‌گلیسرید در این فصل معنی‌دار نبود )05/0.(P> در خارج از فصل تولیدمثل، بین هورمون T3 با کلسترول، FTI با گلوکز و T4 با گلوکز و کلسترول همبستگی منفی معنی‌داری یافت شد )05/0 (P<ولی بین هورمون‌های تیروییدی و FTI با هورمون تستوسترون، بین T3uptake و FTI با گلوکز، کلسترول و تری­گلیسرید، بین T4 با تری­گلیسرید و بین T3 با گلوکز و تری­گلیسرید در این فصل همبستگی معنی­داری مشاهده نشد (05/0P>). نتیجه­گیری کلی: این آزمایش نشان داد که ارتباط معنی داری بین هورمون های تیروئیدی و فصل تولیدمثل در نریان عرب وجود دارد.  }, keywords_fa = {نریان عرب,همبستگی,هورمون‌های تیروییدی,تستوسترون,متابولیت‌ها}, url = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6106.html}, eprint = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6106_f755804d4ae9efd29eca33efc3383103.pdf} } @article { author = {s, s and f, a and f, a and k, a}, title = {The effects of zinc oxide nanoparticles on liver, kidney and pancreatic function in Japanese quail}, journal = {Animal Science Research}, volume = {26}, number = {4}, pages = {151-166}, year = {2017}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5125}, eissn = {2676-5705}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {تاثیر نانو ذرات اکسید ‌روی بر فعالیت کبد، کلیه و پانکراس در بلدرچین ژاپنی}, abstract_fa = {زمینه مطالعاتی: نانو ذرات اکسید روی می­تواند در فعالیت کبد، کلیه و پانکراس بلدرچین ژاپنی مفید باشد. هدف: هدف از انجام این تحقیق ارزیابی اثرات سطوح مختلف نانو ذرات اکسید روی بر عملکرد کبد، کلیه و پانکراس در بلدرچین­های ژاپنی بود. روش کار: برای این منظور تعداد 75 قطعه جوجه یک­روزه نر به­طور تصادفی به پنج تیمار آزمایشی با پنج تکرار و هر تکرار شامل سه قطعه بلدرچین اختصاص یافتند. یک جیره استاندارد بر پایه ذرت و کنجاله سویا فرموله گردید. جیره فاقد مکمل روی (کنترل منفی)، جیره حاوی 30 میلی­گرم در کیلوگرم جیره فرم معمول اکسیدروی تجاری (کنترل مثبت) ، جیره­های حاوی 10، 30 و 90 میلی­گرم در کیلوگرم جیره نانو ذرات اکسید روی بودند. نتایج: نتایج نشان داد که غلظت سرمی اسید اوریک به­طور معنی­داری در گروه دریافت کننده 90 میلی­گرم در کیلوگرم جیره نانو ذرات اکسید روی نسبت به سایر گروه­های آزمایشی کاهش یافت (05/0>P). بالاترین و کمترین غلظت کلسترول سرم به ترتیب در گروه­های دریافت کننده 30 میلی­گرم نانو ذرات اکسید روی و گروه کنترل منفی مشاهده شد (05/0>P). غلظت سرمی آهن در گروه کنترل مثبت بیشترین و در گروه 30 میلی­گرم نانو ذرات­ روی کمترین مقدار را نشان داد (05/0>P). مقدار روی سرم خون در پرندگانی که جیره فاقد مکمل روی را دریافت کرده بودند کمترین و در گروه دریافت کننده 90 میلی­گرم نانو ذرات ­روی بیشترین غلظت را دارا بودند (05/0>P). فعالیت آنزیم آلانین­آمینو­ترانسفراز در تیمار کنترل منفی در مقایسه با سایر تیمارهای آزمایشی به­طور معنی­داری افزایش یافته بود (05/0>P). بالاترین و پایین­ترین  فعالیت لیپاز سرمی به ترتیب متعلق به گروه­های 90 میلی­گرم نانو ذرات ­روی و کنترل مثبت بود (05/0>P). نتایج هماتولوژیکی نشان داد که کاربرد نانو ذرات ­روی میزان برخی فراسنجه­های خونی شامل هماتوکریت ، تعداد سلول­های قرمز خون و حجم متوسط گلبول­های قرمز را افزایش داده است (05/0>P). نتیجه­گیری نهایی: نتایج حاصل ازاین پژوهش نشان داد اولا مکمل روی موجود در جیره نیاز بلدرچین  به روی را تامین می نماید. ثانیا،  اختلاف معنی­داری در اکثر پارامترهای اندازه­گیری شده در بین گروه دریافت کننده اکسید روی تجاری با گروه دریافت کننده 10میلی­گرم در کیلوگرم جیره نانو ذرات اکسید روی دیده نشد. این نتایج ایمن بودن 10میلی­گرم در کیلوگرم جیره نانو ذرات اکسید روی جهت تامین نیاز بلدرچین به روی را نشان می دهد.}, keywords_fa = {نانو ذرات اکسید روی,فراسنجه‌های خونی,متابولیت‌های سرم,بلدرچین ژاپن}, url = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6107.html}, eprint = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6107_c8acbb3aa9a4287031d75f23a97b1be8.pdf} } @article { author = {N, Sh and D, mr and J, G}, title = {Determination of nutritional value of common reed forage treated with oyster fungus with gas production and nylon bag methods}, journal = {Animal Science Research}, volume = {26}, number = {4}, pages = {45-57}, year = {2017}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5125}, eissn = {2676-5705}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {تعیین ارزش غذایی علوفه‌ نی فرآوری شده با قارچ صدفی با روش‌های تولید گاز و کیسه‌های نایلونی}, abstract_fa = {زمینه مطالعاتی: فرآوری بیولوژیکی توسط قارچ­ها برای بهبود ارزش غذایی خوراک­های علوفه­ای و فیبری استفاده می­شود. هدف: هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر فرآوری با قارچ Pleurotus ostreatus بر  فراسنجه­های تولید گاز و تجزیه پذیری علوفه نی (Phragmites australis) بود. روش کار: علوفه نی پس از برداشت سترون شده و درون کیسه­های پلاستیکی منتقل شد. سپس اسپان (بذر آغشته به میسلیوم قارچ) به درون کیسه­ها افزوده شده و پس از دو هفته قارچ­ها درون کیسه­ها رشد نمودند و تا دو مرحله برداشت قارچ بر روی علوفه نی انجام شد. تیمارها عبارت بودند از: ۱) علوفه نی بدون افزودن قارچ (تیمار شاهد) ۲) علوفه نی فرآوری شده پس از مرحله رشد میسلیوم قارچ ۳) علوفه نی باقیمانده بعد از برداشت اول قارچ و ۴) علوفه نی باقیمانده پس از برداشت دوم قارچ. میزان تولید گاز تیمارها در سرنگ­های شیشه­ای و تجزیه پذیری با استفاده از کیسه­های نایلونی در سه راس گاو سیستانی فیستوله شده اندازه­گیری گردید. نتایج: فرآوری علوفه نی با قارچ موجب افزایش پروتئین خام و کاهش ماده آلی، دیواره سلولی (NDF) و دیواره سلولی بدون همی سلولز (ADF) گردید (01/0P<). میانگین حجم گاز تولیدی در اثر فرآوری با قارچ افزایش یافت ولی فراسنجه تولید گاز از بخش نامحلول (ضریب b) کاهش یافت (01/0P<). بعلاوه میزان ناپدید شدن علوفه نی فرآوری شده با قارچ افزایش و بخش کند تجزیه ) ضریب b) کاهش یافت (01/0P<). نتیجه­گیری نهایی: بطور کلی نتایج نشان داد که فرآوری علوفه نی با قارچ Pleurotus ostreatus  سبب افزایش ارزش غذایی علوفه نی گردید.}, keywords_fa = {علوفه نی,فر‌آوری,قارچ پلوروتوس استراتوس,ارزش غذایی,قارچ}, url = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6142.html}, eprint = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6142_8604e1c339b9e9d61d74077cdc4d45c4.pdf} } @article { author = {S, M and M, Kh and T, S and CH, M}, title = {Effects of different levels of nano-selenium solution in water on performance, ileum microbial populations, tibia bone parameters, litter quality and some blood parameters of broiler chickens}, journal = {Animal Science Research}, volume = {26}, number = {4}, pages = {189-211}, year = {2017}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5125}, eissn = {2676-5705}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {اثرات سطوح مختلف نانوسلنیوم محلول در آب بر عملکرد، جمعیت باکتریایی ایلئوم، خصوصیات استخوان درشت‌نی، برخی فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون و کیفیت بستر در جوجه‌های گوشتی}, abstract_fa = {زمینه مطالعاتی و هدف: پژوهش حاضر به منظور بررسی تأثیر غلظت­های مختلف نانوسلنیوم محلول در آب آشامیدنی بر عملکرد، جمعیت باکتریایی ایلئوم، خصوصیات استخوان درشت­نی، برخی فراسنجه­های خونی و کیفیت بستر جوجه­های گوشتی انجام شد. روش کار: بدین منظور، از 176 قطعه جوجه چهارده روزه (راس 308) در قالب یک طرح پایه کاملاً تصادفی با 4 تیمار (شامل سطوح 0، 1/0، 2/0 و 3/0 میلی‌گرم نانوسلنیوم محلول در آب)، 4 تکرار و 11 قطعه جوجه در هر تکرار به مدت 28 روز استفاده شد. نتایج: نتایج به‌ دست آمده نشان داد که استفاده از سطوح یاد شده نانوسلنیوم موجب افزایش مصرف خوراک، افزایش وزن روزانه و نیز تغییر معنی­داری در ضریب تبدیل غذایی نگردید (05/0P). از نظر شاخص­های استخوان درشت­نی، از نظر درصد ماده­ی خشک، طول، حجم، قطر اپی­فیز پروکسیمال و قطر ­دیافیز، تفاوت معنی‌داری بین تیمارها مشاهده نشد (05/0P). افزایش سطوح مختلف نانوسلنیوم در مقایسه با گروه شاهد، اثر معنی­داری بر pH و درصد رطوبت بستر در سن 21 روزگی و  pH بستر در سن 42 روزگی نداشتند (05/0P).  بالاترین سطح فعالیت آنزیم کبدی آلانین­آمینوترانسفراز در جوجه­های دریافت کننده 2/0 میلی‌گرم نانوسلنیوم محلول در آب و کم­ترین سطح فعالیت آنزیم آلانین­آمینوترانسفراز نیز در جوجه­های گروه شاهد مشاهده گردید (05/0>P). همچنین فعالیت آنزیم آلکالین­فسفاتاز در جوجه­های دریافت کننده  سطح 1/0 میلی‌گرم نانوسلنیوم محلول در آب­، به طور معنی داری کمتر از جوجه­های گروه شاهد بود (05/0>P). نتیجه­گیری نهایی: بر اساس نتایج این آزمایش استفاده از نانوسلنیوم محلول در آب در سطح 3/0 میلی­گرم در لیتر، اثرات مطلوبی بر برخی از شاخص­های استخوان درشت­نی و آنزیم‌های آسپارتات­آمینوترانسفرازو آلکالین­فسفاتاز در جوجه­های گوشتی دارد.  }, keywords_fa = {جوجه گوشتی,نانوسلنیوم,جمعیت باکتریایی ایلئوم,استخوان درشت‌نی,آلانین‌آمینوترانسفراز,آلکالین‌فسفاتاز}, url = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6172.html}, eprint = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6172_3375afcdd4e835bd4acc405a7ef82a96.pdf} } @article { author = {d, f and g, t}, title = {Comparison of activity of carboxymethyl-cellulase and microcrystalline-cellulase in rumen fluid of fistulated male and slaughtered fattening lambs with different ration}, journal = {Animal Science Research}, volume = {26}, number = {4}, pages = {33-44}, year = {2017}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5125}, eissn = {2676-5705}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {مقایسه فعالیت آنزیم کربوکسی متیل سلولاز و میکروکریستالین سلولاز در مایع شکمبه گوسفند نر فیستوله دار با بره‌های پرواری کشتار شده}, abstract_fa = {زمینه مطالعاتی: میکروب­های شکمبه بواسطه آنزیم­هایشان نقش مهمی در فرایند هضم ایفا می­کنند. هدف: این مطالعه به­منظور بررسی فعالیت آنزیم­های شکمبه کربوکسی متیل سلولاز، میکروکریستالین سلولاز (بر اساس نانومول در دقیقه) انجام گرفت که از بخش‎های مختلف شیرابه شکمبه شامل بخش وابسته به ذرات، خارج سلولی و درون سلولی نمونه­برداری شد. روش کار: بدین منظور از مایع شکمبه12 رأس بره­های پرواری کشتار شده و گوسفندهای زنده فیستول شده نر در4 گروه و 3 تکرار استفاده گردید. تیمارهای آزمایشی شامل 1- گوسفندهای زنده فیستول شده تغذیه شده با کاه و کنسانتره در سطح نگهداری 2- بره­های پروار کشتار شده، تغذیه شده با کاه و کنسانتره، 3- بره­های پروار کشتار شده، تغذیه شده با کاه و کنسانتره و چرا از مرتع، 4- بره­های پروار کشتار شده، تغذیه شده با یونجه و کنسانتره، بودند. نتایج: نتایج نشان داد که بیشترین میزان فعالیت آنزیم­های وابسته به ذرات و فعالیت کل آنزیم میکروکریستالین سلولاز (نانومول در دقیقه) در گوسفند زنده فیستول شده نسبت به سایر گروه­ها بود. میزان فعالیت میکروکریستالین سلولاز در بخش وابسته به ذرات، خارج سلولی، درون سلولی و کل شیرابه شکمبه نسبت به فعالیت در آنزیم کربوکسی متیل سلولازدر بخش­های مربوطه بیشتر بود. میزان فعالیت کل آنزیم میکروکریستالین سلولاز و کربوکسی متیل سلولاز در حیوان کشتار شده که با یونجه و کنسانتره (پروار) تغذیه شده، کمترین بود. pH مایع شکمبه گوسفند کشتار شده که با کاه و کنسانتره (پروار) کمتر از گروه­های دیگر بود. نتیجه­گیری نهایی: در مجموع، نتایج آزمایش نشان داد فعالیت کل آنزیم میکروکریستالین سلولاز گوسفند زنده فیستول شده بیشتر ولی فعالیت کل آنزیم کربوکسی متیل سلولاز در مایع شکمبه گوسفند کشتار شده که با کاه، چرا و کنسانتره (پروار) بیشترین بود.}, keywords_fa = {کربوکسی متیل سلولاز,میکروکریستالین سلولاز,آنزیم,کشتار,فیستول شده,گوسفند}, url = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6173.html}, eprint = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6173_b9c7554aba8c7edbd52af646fa3d3bd0.pdf} } @article { author = {G, A and ch, m and s, m and m, t}, title = {Effect using of olive pulp on digestibility, fermentation characteristics and rumen protozoa population of Arabi sheep}, journal = {Animal Science Research}, volume = {26}, number = {4}, pages = {1-18}, year = {2017}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5125}, eissn = {2676-5705}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {تأثیر استفاده از تفاله‌زیتون بر قابلیت‌هضم، خصوصیات تخمیری و جمعیت پروتوزوآی شکمبه گوسفندان عربی}, abstract_fa = {زمینه مطالعاتی و هدف: پژوهش حاضر به منظور بررسی تأثیر غلظت­های مختلف نانوسلنیوم محلول در آب آشامیدنی بر عملکرد، جمعیت باکتریایی ایلئوم، خصوصیات استخوان درشت­نی، برخی فراسنجه­های خونی و کیفیت بستر جوجه­های گوشتی انجام شد. روش کار: بدین منظور، از 176 قطعه جوجه چهارده روزه (راس 308) در قالب یک طرح پایه کاملاً تصادفی با 4 تیمار (شامل سطوح 0، 1/0، 2/0 و 3/0 میلی‌گرم نانوسلنیوم محلول در آب)، 4 تکرار و 11 قطعه جوجه در هر تکرار به مدت 28 روز استفاده شد. نتایج: نتایج به‌ دست آمده نشان داد که استفاده از سطوح یاد شده نانوسلنیوم موجب افزایش مصرف خوراک، افزایش وزن روزانه و نیز تغییر معنی­داری در ضریب تبدیل غذایی نگردید (05/0P). از نظر شاخص­های استخوان درشت­نی، از نظر درصد ماده­ی خشک، طول، حجم، قطر اپی­فیز پروکسیمال و قطر ­دیافیز، تفاوت معنی‌داری بین تیمارها مشاهده نشد (05/0P). افزایش سطوح مختلف نانوسلنیوم در مقایسه با گروه شاهد، اثر معنی­داری بر pH و درصد رطوبت بستر در سن 21 روزگی و  pH بستر در سن 42 روزگی نداشتند (05/0P).  بالاترین سطح فعالیت آنزیم کبدی آلانین­آمینوترانسفراز در جوجه­های دریافت کننده 2/0 میلی‌گرم نانوسلنیوم محلول در آب و کم­ترین سطح فعالیت آنزیم آلانین­آمینوترانسفراز نیز در جوجه­های گروه شاهد مشاهده گردید (05/0>P). همچنین فعالیت آنزیم آلکالین­فسفاتاز در جوجه­های دریافت کننده  سطح 1/0 میلی‌گرم نانوسلنیوم محلول در آب­، به طور معنی داری کمتر از جوجه­های گروه شاهد بود (05/0>P). نتیجه­گیری نهایی: بر اساس نتایج این آزمایش استفاده از نانوسلنیوم محلول در آب در سطح 3/0 میلی­گرم در لیتر، اثرات مطلوبی بر برخی از شاخص­های استخوان درشت­نی و آنزیم‌های آسپارتات­آمینوترانسفرازو آلکالین­فسفاتاز در جوجه­های گوشتی دارد.  }, keywords_fa = {تفاله زیتون,تکنیک تولیدگاز,ترکیب شیمیایی,فراسنجه های خونی,هضم آزمایشگاهی}, url = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6177.html}, eprint = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6177_49f3d40a7acd5bcf5d7e97fa67cfab43.pdf} } @article { author = {F, F and Z, A and DB, M and DM, M}, title = {The study of synchrony effect of starch and rumen degradable protein concentrations by gas production technique}, journal = {Animal Science Research}, volume = {26}, number = {4}, pages = {121-141}, year = {2017}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5125}, eissn = {2676-5705}, doi = {}, abstract = {}, keywords = {}, title_fa = {بررسی اثرات همزمان سازی سطوح مختلف انرژی و پروتئین بر فراسنجه‌های تکنیک تولید گاز}, abstract_fa = {زمینه مطالعاتی: همزمان سازی انرژی و پروتئین در شکمبه گاوهای شیرده یکی از مباحث مهم در تغذیه گاوهای پرتولید می­باشد. هدف: در مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات همزمان سطوح مختلف نشاسته و پروتئین قابل تجزیه در شکمبه در جیره­های کاملا مخلوط بر روی فراسنجه­های تولید گاز، ماده خشک تجزیه شده بطور حقیقی، تولید پروتئین میکروبی، غلظت نیتروژن آمونیاکی، تولید اسیدهای چرب فرار و متان با استفاده از تکنیک تولید گاز طراحی گردید. روش کار: در مطالعه حاضر از چهار سطح پروتئین قابل تجزیه در شکمبه (5/9، 5/10، 5/11 و 5/12 بر اساس درصدی  از ماده خشک) و پنج سطح نشاسته (20، 23، 26، 29 و 32 بر اساس درصدی از ماده خشک) استفاده گردید که در نهایت منتج به 20 جیره گردید. نتایج: نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نشاسته برای سطوح 5/10، 5/11 و 5/12درصد پروتئین قابل تجزیه در شکمبه، مقدار گاز تولیدی از بخش با سرعت تجزیه پذیری بالا (V1) بصورت خطی افزایش یافت در حالیکه برای سطح 5/9 درصد پروتئین قابل تجزیه در شکمبه، این روند درجه دوم بود. لازم به ذکر است که مقدار ماده خشک تجزیه شده بصورت حقیقی برای جیره­های حاوی 5/11 درصد پروتئین قابل تجزیه بیشترین بود (05/0P<)  در حالیکه فراسنجه­هایی از قبیل بخش پذیری، تولید بیوماس میکروبی و بازدهی تولید بیوماس میکروبی برای جیره­های حاوی 5/12 درصد پروتئین قابل تجزیه بیشترین بود (05/0P<). در مطالعه حاضر مشاهده گردید که هر دو شاخص بخش پذیری و بازدهی تولید بیوماس میکروبی، در جیره­های حاوی 5/12درصد پروتئین قابل تجزیه و 26 درصد نشاسته بیشترین بود.  نتیجه گیری نهایی: نتایج این مطالعه بیانگر این واقعیت می­باشد که حتی در سطوح بالاتر از حد نرمال پروتئین قابل تجزیه  درشکمبه وجود مقادیر بالاتر از 26 درصد نشاسته (بر اساس ماده خشک) نه تنها به افزایش بازدهی تولید بیوماس میکروبی منجر نمی­گردد بلکه باعث اتلاف مقادیر بیشتری از مواد مغذی خوراک در قالب گازهای دفعی و در نتیجه کاهش شاخص بخش پذیری می­گردد.}, keywords_fa = {انرژی,پروتئین,تکنیک تولید گاز,جیره گاو شیری}, url = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6453.html}, eprint = {https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6453_1f9f799107c73fa63b0be19f4273b6ae.pdf} }