دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526420170219The investigation of parameters of rumen degradability, post-ruminal disappearance and nutritive value of siris leave, flower and pod in the ruminantبررسی فراسنجههای تجزیه پذیری شکمبهای، ناپدید شدن بعد شکمبهای و ارزش تغذیهای برگ، گل و غلاف برهان در نشخوارکنندگان19326094FAزینبیوسفیدانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستانطاهرهمحمدآبادیدانشیار گروه علوم دامی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستانمرتضیچاجیدانشیار گروه علوم دامی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستانمحمدبوجارپوردانشیار گروه علوم دامی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستانJournal Article20170509<strong>زمینه مطالعاتی</strong>: گیاه برهان با داشتن برگهای فراوان، نیتروژن و کلسیم بالا میتواند بهعنوان مکمل خوراک دام مورد استفاده قرار گیرد. <strong>هدف:</strong> هدف از انجام این آزمایش، بررسی خصوصیات شیمیایی، فراسنجههای تجزیه شکمبهای و ناپدید شدن بعد شکمبهای برگ، گل و غلاف برهان در نشخوارکنندگان بود. <strong>روش کار:</strong> ترکیب شیمیایی این نمونهها با روشهای استاندارد و فراسنجه های تجزیهپذیری شکمبهای با تکنیک کیسههای نایلونی اندازهگیری شد. ناپدیدشدن شکمبهای و بعد شکمبهای پروتئینخام در جیرههای حاوی مقادیر مختلف برگ، غلاف و گل برهان (25، 50، 75 و 100 درصد) جایگزین شده با یونجه نیز تعیین شد. <strong>نتایج:</strong> میزان پروتئین برگها (4/22درصد)، گلها (75/22 درصد) و غلاف برهان ( 73/17 درصد) در مقایسه با پروتئین یونجه (17 درصد) بالاتر بود. بخش سریعتجزیه، کندتجزیه و ثابت نرخ تجزیه مادهخشک برگ برهان 33/0 درصد، 37/0 درصد و 05/0 درصد در ساعت؛ گل برهان 45/0 درصد، 44/0 درصد و 03/0 درصد در ساعت و غلاف برهان 37/0 درصد، 18/0 درصد و 10/0 درصد در ساعت بود. بیشترین بخش سریعتجزیه پروتئین مربوط به گل برهان (48/80 درصد) و کمترین مقدار مربوط به یونجه (17/23 درصد) بود. بیشترین بخش کندتجزیه و ثابت نرخ تجزیه پروتئین مربوط به یونجه (به ترتیب 13/0 درصد و 75/58 درصد در ساعت) و کمترین بخش کند تجزیه مربوط به غلاف برهان ( 54/13درصد) بود. نتایج نشان داد جیرههای حاوی 25 و 100 درصد برگ (20/39 و 18/45 درصد) و غلاف (81/51 و 38/20درصد)و جیرههای حاوی 75 و 100 درصد گل برهان (84/52 و 92/27درصد)، بالاترین مقدار پروتئین قابل تجزیه در شکمبه (RDP) و پروتئین عبوری (RUP) را نشان دادند که میزان پروتئین قابل تجزیه در این جیرهها در مقایسه با جیره شاهد (49/8 درصد) افزایش معنیداری داشت (05/0>P). <strong>نتیجه</strong><strong></strong><strong>گیری نهایی:</strong> بنابراین برگ، گل و غلاف برهان به دلیل ترکیب شیمیایی و تجزیه پذیری شکمبهای و ناپدید شدن بعد شکمبهای مناسب، پتانسیل استفاده در تغذیه نشخوارکنندگان را دارند، اما بهدلیل محدود بودن اطلاعات در این زمینه نیاز به مطالعه بیشتری میباشد.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526420170219The effects of dietary folic acid and zinc on yolk 5-methyltetrahydrofolate content, laying hens performance and egg qualityاثرات افزودن اسیدفولیک و روی بر محتوی 5-متیل تتراهیدروفولات زرده، کیفیت تخم مرغ و عملکرد مرغهای تخمگذار73876096FAستارباقری1 دانشجوی دکتری گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریزحسینجانمحمدیاستاد گروه علوم دامی دانشگاه تبریزرامینملکی3 استادیارپژوهشی جهاددانشگاهی استان آذربایجان غربیعلیرضااستاد رحیمیاستاد مرکز تحقیقات تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریزروح اللهکیانفراستادیار گروه علوم دامی دانشگاه تبریزJournal Article20170510<strong>زمینه مطالعاتی</strong>: ریز مغذیهایی مثل اسیدفولیک و روی نقش مهمی در افزایش محتوای 5-متیل تتراهیدروفولات تخم مرغ دارند. <strong>هدف</strong>: این مطالعه برای ارزیابی اثرات اسیدفولیک و روی بر محتوی 5-متیل تتراهیدروفولات زرده، کیفیت تخممرغ و عملکرد مرغ تخمگذارسویههای-لاین 36W از 52 تا 58 هفتگی صورت گرفت.<strong> روش کار</strong>: جیرههای آزمایشی با 3 سطح روی (100، 130و160 میلی گرم در کیلوگرم جیره) و 4 سطح اسیدفولیک (0، 5، 10و 15 میلی گرم در کیلوگرم جیره) تنظیم و آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل 4×3 اجراء شد.<strong> نتایج</strong>: درصد تولید تخم مرغ، توده تخممرغ و ضریب تبدیل خوراکی بطور معنیداری تحت تاثیر سطوح مختلف اسیدفولیک (5، 10و 15میلیگرم در کیلوگرم جیره ) و درصد تولید تخممرغ، توده تخممرغ و مصرف خوراک تحت تأثیر روی (سطح 160میلیگرم در کیلوگرم جیره) بهبود یافت. مقاومت پوسته تخممرغ تحت تاثیر اسیدفولیک قرار نگرفت ولی ضخامت پوسته بطور معنیداری با افزایش اسیدفولیک کاهش یافت (05/0 >P). خصوصیات کیفی تخممرغ تحت تاثیر سطوح مختلف روی جیره قرار نگرفت. مکملسازی جیره مرغهای تخمگذار با اسیدفولیک در سطوح 0، 5، 10و 15 میلیگرم در کیلوگرم جیره باعث افزایش معنیدار میزان 5-متیل تتراهیدروفولات تخممرغ به ترتیب 3/2، 77/23، 49/48و 53/54 میکروگرم شد (02/0> P). همچنین سطح 5-متیل تتراهیدروفولات زرده بطور معنیداری تحت تاثیر سطح روی جیره قرار گرفت وبیشترین میزان فولات زرده در زرده مرغهای تغذیه شده با 130 میلیگرم در کیلوگرم روی در جیره مشاهده شد (05/0P<). <strong>نتیجهگیری نهایی</strong>: به طور کلی، نتایج تحقیق نشان داد که اسیدفولیک و روی افزوده شده در جیره مرغهای تخمگذار نه تنها باعث بهبود عملکرد میشود بلکه افزایش محتوی فولات تخممرغ را نیز باعث میگردد.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526420170219The evaluation of financial performance of poultry farms in Tabriz Countyارزیابی عملکرد مالی واحدهای مرغداری گوشتی شهرستان تبریز89996097FAجوادحسینزاد1 دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریزمهناز فرجیفرجی2 کارشناس ارشد گروه مدیریت کشاورزی دانشگاه تبریزحسینراحلی1 دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریزسحرعابدیکارشناس ارشد گروه مدیریت کشاورزی دانشگاه تبریزJournal Article20170510<strong>هدف</strong>: صورتهای مالی از مهمترین فرآوردههای سیستم اطلاعاتی حسابداری است که در چارچوبهای مشخص به گروههای مختلفی از استفادهکنندگان داخلی و خارجی ارائه میشود. مسئولان و برنامهریزان مالی میتوانند با استفاده از اطلاعات بهدستآمده از تجزیه و تحلیل نسبتهای مالی موقعیت بنگاه را ارزیابی کرده و تصمیمات مناسب اتخاذ کنند. این اطلاعات یک تصویر کلی از وضعیت و عملکرد مالی بخشهای مختلف اقتصادی ارائه میدهد.بر همین اساس در مطالعه حاضرسعی شده است با استفاده از نسبتهای مالی عملکرد مالی واحدهای مرغداری گوشتی شهرستان تبریز که جایگاه خاصی در تأمین پروتئین کشور و استان آذربایجانشرقی دارد، انجام بگیرد.<strong> زمینه</strong> <strong>مطالعاتی</strong>: در این میان واحدهای مرغداری به دلیل داشتن نقش حساس در تأمین پروتئین مورد نیاز جامعه و مشکلات مالی فراوانی که دارند باید از نظر مالی ارزیابی گشته و مشکلات آن برطرف گردد. جامعه آماری این تحقیق واحدهای مرغداری گوشتی شهرستان تبریز میباشد که بهصورت سرشماری تحت بررسی قرار گرفتند. <strong>روش کار</strong>: در این مطالعه برای ارزیابی عملـکرد مالی این واحـدها، 7 نسبت مـالی محاسبه شد. <strong>نتایج</strong>: نتایج نشان داد این واحدها از لحاظ نسبتهای جاری، آنی، بدهی در موقعیت مناسبی قرار دارند. ولی ازلحاظ نسبتهای گردش داراییها، گردش داراییهای ثابت، بازده داراییها و بازده فروش شرایط مناسبی ندارند. <strong>نتیجهگیری نهایی</strong>: صرفهجویی و استفاده منطقی از نهادهها بهخصوص نهادههای تغذیهای و انرژی در کاهش هزینه واحدهای مرغداری و افزایش سود آنها تأثیر مهمی خواهد داشت. همچنین ایجاد ثبات در قیمت نهادههای اصلی مرغداریها میتواند بستر مناسبی را برای برنامهریزی منظم و ارتقاء کارایی مالی این واحدها فراهم سازد.
<strong> </strong>دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526420170219Morphometry and surface anatomy of thoroughbred horse among sport indicationsمورفومتری و آناتومی سطحی اسب نژاد تروبرد با توجه به فاکتورهای مؤثر در فعالیتهای ورزشی1011106098FAحمیدکریمی1 دانشیار علوم آناتومی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریزحسنعلیمه پیکر مقدم2 مربی بازنشسته دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریزحمیدفاتحی اقدم3 دامپزشک فعال در بخش خصوصیابراهیمخدابنده3 دامپزشک فعال در بخش خصوصیJournal Article20170510<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> اسب تروبرد یکی از سریعترین و با ارزشترین نژاد های اسب در درنیا محسوب میشود. این نژاد از تلاقی اسبهای دارلی عرب، بارلی ترک و گودولفین بارب با اسبهای بومی انگلستان در طی 665 سال بوجود آمده است. <strong>هدف:</strong> بررسی ویژگیهای آناتومی سطحی این نژاد اسب خاص موجود در دنیا میتواند اطلاعات مفیدی را در اختیار ما قرار دهد تا بتوانیم از هدر رفتن منابع دامی جلوگیری به عمل آورده و همچنین بتوان در مسابقات و سایر موارد استفاده از اسب تروبرد استفاده مفیدتری نمود. <strong>روش کار:</strong> تعداد 47 رأس اسب ( نر و ماده) تروبرد به طور اتفاقی از باشگاههای اطراف شهرستانهای گنبد کاووس، تبریز و کرج انتخاب شدند و از آنها بیومتری سطحی از نواحی مختلف بر اساس استانداردهای بین المللی در 44 فاکتور صورت گرفت. <strong>نتایج:</strong> طبق توصیههای مطرح شده در مورد اسبهای ورزشی نتایج نشان داد که این اسب نه تنها میتواند برای مسابقات سرعت مورد استفاده قرار گیرد، بلکه با توجه به نتایج بدست آمده از این بررسی مشخص شد که تناسب مناسب طول شانه با زاویهی شانه در این حیوان، بازوهای طویل با شیب زیاد و کپل طویل، میتوان از آن در مسابقات پرش نیز استفاده کرد. همچنین با توجه به نتایج حاصل از اندازه گیریهای این بررسی و مطابقت با استانداردهای رایت و رییتولد، مشخص شد که اسب تروبرد به دلیل داشتن تناسب خوب در اندامهای حرکتیِ جلویی و عقبی میتواند در مسابقات دِرِساژ نیز مورد استفاده قرار گرفته و نتایج موفقیت آمیزی را نیز حاصل نماید. <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> از اسب تروبرد علاوه بر استفاده در مسابقات سرعت در مسابقات دِرِساژ و پرش نیز میتوان استفاده نمود.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526420170219The effect of Origanum Vulgare extract as natural antioxidant on quality cryopreserved ram spermاثر عصاره مرزنجوش به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی بر کیفیت اسپرم منجمد-یخ گشایی شده قوچ1111206099FAحسیندقیقکیااستاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریزفاطمهصادقیصادقآباد2 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریزحمیدمحمدزادهاستادیارگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریزحسینواثقیدودران3 دانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریزایرجاشرفی3 دانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریزJournal Article20170510<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> در فرآیند انجماد-یخگشایی اسپرم استرس اکسیداتیو موجب کاهش تحرک، زندهمانی، عملکردهای غشایی و در نهایت باروری سلولهای اسپرم میشود. <strong>هدف:</strong> هدف این مطالعه بررسی تأثیر عصاره گیاه مرزنجوش به عنوان آنتیاکسیدان طبیعی بر کیفیت اسپرم قوچ پس از یخ گشایی بود. <strong>روش کار:</strong> در این تحقیق از پنج رأس قوچ قزل دو بار در هفته توسط واژن مصنوعی اسپرمگیری شد. به منظور از بین بردن اثرات فردی دامها انزالها آنها به نسبت مساوی با هم مخلوط شدند. سطوح مختلف عصاره گیاه مرزنجوش (صفر، 100، 150، 250 میکرولیتردر میلی لیتر) به رقیق کننده بر پایه زرده تخممرغ- تریس افزوده شد. نمونهها بعد از طی مراحل سردسازی و پر شدن در پایوتها، در بخار ازت منجمد شده و تا زمان ارزیابی در ازت مایع نگهداری شدند. <strong>نتایج:</strong> افزودن 150 میکرولیتر در میلیلیتر عصاره مرزنجوش باعث بهبود (05/0(P< صفت تحرک پیشرونده نسبت به گروه شاهد شد ولی در سایر صفات حرکتی، زندهمانی و یکپارچگی غشای پلاسمایی بهبود معنیداری را نسبت به گروه شاهد به همراه نداشته است. به کارگیری سطح 250 میکرولیتر در میلیلیتر عصاره این گیاه موجب کاهش معنیدار (05/0(P< صفات زندهمانی و یکپارچگی غشای پلاسمایی نسبت به گروه شاهد شد. استفاده از سطح 150 عصاره مرزنجوش غلظت تولید مالون دی آلدهید را نسبت به گروه شاهد و سطح 250 کاهش داد (05/0(P<. <strong>نتیجهگیری</strong>: دادههای حاصل از آنالیز آماری نشان داد که افزودن عصاره مرزنجوش به رقیق کننده منی باعث بهبود اکثر پارامترهای تحرکی اسپرم قوج قزل، بعد از یخ گشایی شد.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526420170219The effect of dried mint on performance, carcass characteristics and blood lipid profile of broiler chickensتاثیر نعناع خشک شده بر عملکرد، خصوصیات لاشه و پروفایل چربی خون جوجههای گوشتی1411496100FAیونسرستمی1 دانش آموخته کارشناسی ارشد علومدامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهرامیننجفی2 استادیار گروه علومدامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهخسروپارسائیمهر3 کارشناسارشد ایستگاه تحقیقاتی خلعتپوشان، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزسعیدحسینزاده1 دانش آموخته کارشناسی ارشد علومدامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهJournal Article20170510<strong>زمینه مطالعاتی: </strong>نعناع گیاهی علفی است که افزودن آن در جیره باعث بهبود عملکرد طیور گوشتی خواهد شد.<strong> هدف:</strong> این آزمایش جهت بررسی اثرات سطوح مختلف پودر نعناع خشک شده (1، 5/1 و2 درصد) و آویلامایسین (15 قسمت در میلیون) بر عملکرد، پروفایل چربی خون و خصوصیات لاشه جوجههای گوشتی انجام شد. <strong>روشکار</strong><strong>:</strong> برای این آزمایش تعداد 300 قطعه جوجۀ یک روزه نر راس 308 به 5 گروه با 5 تکرار و 12 قطعه پرنده در هر تکرار تقسیم گردید. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. همۀ پرندگان جیرۀ آغازین ( از 1 تا 21 روزگی) و پایانی (از 22تا42 روزگی( مشابه ولی با سطوح متفاوت پودر نعناع و یا آویلامایسین را دریافت کردند. <strong>نتایج</strong><strong>:</strong> درآنالیزهای آماری تاثیر سطوح نعناع برمصرف خوراک و افزایش وزن جوجههای گوشتی دردورههای آزمایشی معنیدار نبود. اما در سطح 2 درصد نعناع، بهبود معنیدار در ضریبتبدیل خوراک نسبت به تیمارهای دیگر و گروه شاهد درکل دورۀ آزمایشی مشاهده شد (05/0>P). استفاده از سطح 2 درصد پودر نعناع به طور معنیداری وزن نسبی طحال و بورس فابرسیوس را افزایش داد (05/0>P). استفاده از سطوح مختلف پودر نعناع و آویلامایسین تاثیر معنیداری بر هیچکدام از فراسنجههای خونی در دورهی آغازین نداشت (05/0<P). اما استفاده از سطح 2 درصد پودر نعناع در دورهی رشد به طور معنیداری منجربه کاهش میزان کلسترول، تری گلیسرید، VLDL و LDL خون گردید (05/0>P). <strong>نتیجهگیری نهایی</strong><strong>:</strong> به طور کلی بر اساس نتایج آزمایش اخیر، استفاده از بالاترین سطح پودر نعناع (2 درصد)، ضریب تبدیل خوراک و میزان کلسترول و چربیهای مضر خون را کاهش داده و وزن اندامهای ایمنی جوجههای گوشتی را افزایش داد.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526420170219The effect of different early nutrition methods on performance, carcass traits and immune responses of broiler chicksاثر روشهای مختلف تغذیه ابتدایی بر عملکرد رشد، صفات لاشه و سیستم ایمنی جوجههای گوشتی2132296101FAمحمدرضاعالی لاله1 دانشجوی دکترای تغذیه دام دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغهعلینوبخت2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغهJournal Article20170510<strong>زمینه مطالعاتی: </strong>تغذیه اولیه جوجههای گوشتی دارای اهمیت زیادی در کل دوره پرورش جوجهها میباشد.<strong> هدف:</strong> این پژوهش جهت ارزیابی اثر روشهای مختلف تغذیه در 48 ساعت اول پرورش بر عملکرد، صفات لاشه و پاسخ سیستم ایمنی جوجههای گوشتی انجام گرفت.<strong> روش کار:</strong> این آزمایش با تعداد 480 قطعه جوجه گوشتی یک روزه راس- 308 در 10 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. تیمارها شامل: 1) تغذیه بر اساس مواد مغذی توصیه سویه راس، 2) استفاده از آب بدون دسترسی به خوراک،3) استفاده از 5 درصد محلول آب شکر، 4) استفاده از 200 میکرولیتر در لیتر عصاره گیاه شاه اسپرم، 5) استفاده از محلول مولتیویتامین و الکترولیت در آب، 6) استفاده از 10 درصد مواد مغذی بیشتر از توصیه سویه راس، 7) تغذیه با آرد ذرت، 8) تغذیه با آرد ذرت و محلول 5 درصد شکر آب، 9) تغذیه با آرد ذرت و محلول 5 درصد شکر آب + مولتیویتامین و الکترولیت و10) تغذیه با آرد ذرت و محلول 5 درصد شکر آب + مولتیویتامین و الکترولیت + 200 میکرولیتر در لیتر عصاره گیاه شاه اسپرم بودند.<strong>نتایج:</strong> برنامههای مختلف تغذیهای در 48 ساعت اول پرورش جوجهها دارای اثرات معنیدار بر عملکرد و صفات لاشه میباشند (05/0>P). بیشترین مقدار خوراک مصرفی و افزایش وزن در تیمار 1 در حالی که کمترین مقدار خوراک مصرفی و بهترین ضریب تبدیل خوراک، بیشترین وزن بدن، بیشترین شاخص تولید و کمترین هزینه خوراک و بیشترین درصد لاشه در تیمار 8 مشاهده شد. برنامههای مختلف تغذیهای اثرات معنیداری بر سیستم ایمنی ایمنی جوجهها نداشت (05/0P>). <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> به طور کلی تغذیه با آرد ذرت و 5 درصد محلول آب شکر در 48 ساعت اول پرورش جوجههای گوشتی در مقایسه با سایر روشهای تغذیهای بهترین اثر را بر عملکرد و صفات لاشه جوجههای گوشتی داشت.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526420170219Evaluation the effects of different levels of vitamin E and Nano Selenium on sperm quality parameters of Leghorn rooster during chilled storage on 4◦Cبررسی اثرات سطوح مختلف ویتامین E و نانوسلنیوم بر فراسنجههای کیفی اسپرم خروس نژاد لگهورن طی نگهداری در دمای C◦459706103FAسروشصفا1 دانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزغلامعلیمقدم2 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزرضیاللهجعفری جوزانی3 دانشیار گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریزحسیندقیقکیا2 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزحسینجانمحمدی2 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزذبیح الهنعمتی4 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی اهر، دانشگاه تبریز0000-0001-8842-012XJournal Article20170510<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> استفاده از آنتی اکسیدانها سبب کاهش آسیبهای وارده به سلول اسپرم طی سرد سازی میشود. <strong>هدف:</strong> این پژوهش به منظور افزایش خصوصیات کیفی منی خروس توسط ویتامین E و نانوسلنیوم طی فرآیند سردسازی در دمای 4 درجه سانتیگراد انجام پذیرفت. <strong>روش کار:</strong> منی جمعآوری شده از 20 خروس نژاد لگهورن سفید، با رقیق کنندهی بدون آنتی اکسیدان (شاهد) و یا دارای 5 (E<strong><sub>5</sub></strong>) و10 (E<strong><sub>10</sub></strong>) میکروگرم ویتامین E در هر میلیلیتر، یا 5/0 % (NS<strong><sub>0.5</sub></strong>)، 1 % (NS<strong><sub>1</sub></strong>) و 2 % (NS<strong><sub>2</sub></strong>) نانوسلنیوم رقیق شده و در دمای C<sup>◦</sup>4 در یخچال قرار گرفتند. خصوصیات کیفی اسپرمها شامل زندهمانی، درصد تحرک کل و پیشرونده، سلامت غشای پلاسمایی، درصد اسپرمهای ناهنجار در زمانهای صفر، 24، 48 و72 ساعت طی فرآیند سردسازی و میزان مالون دیآلدهید در پایان آزمایش مورد بررسی قرار گرفتند. <strong>نتایج:</strong> درصد زندهمانی، تحرک کل و پیشرونده و همچنین سلامت غشای سیتوپلاسمی اسپرمها در اثر گذر زمان کاهش معنیداری داشت (05/0P<). همچنین درصد اسپرمهای ناهنجار در طی آزمایش روند افزایشی داشته است (05/0P<). با این وجود افزودن سطوح مختلف ویتامین E و نانوسلنیوم موجب افزایش درصد زندهمانی، درصد اسپرمهای با جنبایی پیشرونده و غشای پلاسمایی سالم در زمانهای 24، 48 و 72 ساعت نسبت به تیمارشاهد شده است (05/0P<). همچنین درصد اسپرمهای متحرک در زمان 48 ساعت در تیمارهای E<strong><sub>5</sub></strong>و E<strong><sub>10</sub></strong> ( به ترتیب 91/67 % و 84/69 %) ودر زمان 72 ساعت در تیمار E<strong><sub>10</sub></strong>(73/56 %) نسبت به سایر تیمارها افزایش معنیداری داشته است (05/0P<). درصد اسپرمهای ناهنجار در زمان 24 ساعت در تیمار E<strong><sub>10</sub></strong>(12%) و در زمان 72 ساعت در تیمارهای E<strong><sub>5</sub></strong>(92/17) و E<strong><sub>10</sub></strong>(99/17) کمتر از سایر تیمارها بود (05/0 P<). همچنین تیمار NS<strong><sub>2</sub></strong>در زمان 72 ساعت بیشترین درصد اسپرمهای ناهنجار (53/21%) را نسبت به سایر تیمارها دارا بود (05/0 P<). میزان پراکسیداسیون لیپیدها (nmol/ml) نیز در تیمارهای E<strong><sub>5</sub></strong>(04/3)، E<strong><sub>10</sub></strong>(34/3)، NS<strong><sub>0.5</sub></strong>(24/3) و NS<strong><sub>1</sub></strong>(30/3) کمتر از گروه شاهد (41/4) بود (05/0P<). <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> نتایج نشان دادند که افزودن سطوح ویتامین E (µg/ml 5 و 10) و نانوسلنیوم (5/0 و 1 درصد) موجب بهبود کیفیت و کاهش آسیبهای اکسیداتیو اسپرم در طی سردسازی نسبت به گروه شاهد میشود.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526420170219Estimating the shadow prices of pollutants in dairy farms of Sarab County using parametric output distance functionقیمت سایهای آلایندههای گاوداریهای شیری شهرستان سراب با استفاده از روش پارامتری تابع فاصله ستاده1671786104FAمرتضیمولائی1 استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهفاطمهثانی2 دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزJournal Article20170513<strong>زمینه مطالعاتی</strong>: در سالهای اخیر، بهدلیل توجه روزافزون به مسائل زیستمحیطی، در مطالعات مربوط به فرآیند تولید گاوداریها ستادههای نامطلوب و مطلوب باهم در توابع تولید وارد میشوند؛ که این امر با استفاده از تابع فاصله ستاده صورت میپذیرد. <strong>هدف</strong>: هدف از این مطالعه برآورد قیمت سایهای آلایندههای تولید شده در گاوداریهای شیری میباشد. <strong>روش کار</strong>: در این مطالعه، تابع فاصله ستاده برای گاوداریهای شیری شهرستان سراب، که به تعداد 51 نمونه بهصورت تصادفی از بین کل گاوداریهای (109 گاوداری) انتخاب شدند، برآورد شده و سپس قیمت سایهای آلایندههای تولید شده (نیتروژن و فسفر) در این گاوداریها محاسبه گردید. <strong>نتایج</strong>: میانگین قیمت سایهای نیتروژن و فسفر به ازای هر تن به ترتیب مثبت 30 میلیون ریال و منفی 5/6 میلیون ریال بدست آمد. این نتایج بیانگر این است که میتوان با حذف هر تن نیتروژن 30 میلیون ریال بر درآمد گاودار افزود. قیمت سایهای منفی برای فسفر نشان میدهد که با حذف هر تن فسفر از فرآیند تولید بایستی از 5/6 میلیون ریال درآمد چشمپوشی نمود. <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> پیشنهاد میشود با رعایت اصول فنی و اقتصادی در زمینه انتخاب ترکیب مطلوب نهادهها و تنظیم جیره به یک برنامه مطلوب تغذیه و جیره متعادل دست یافت تا بتوان به حداکثر تولید و حداقل تولید آلایندهها دست یافت. دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526420170219Evaluation of relationship between thyroid hormones and testosterone as well as some of the blood serametabolites in breeding and out-breeding seasons in the Arabian stallionبررسی ارتباط بین هورمونهای تیروییدی با تستوسترون و برخی متابولیتهای سرم خون در فصل تولیدمثل و خارج از فصل تولیدمثل نریان عرب1791876106FAعارفمداحی1 دانشآموخته کارشناسی ارشد فیزیولوژی علوم دام دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستانخلیلمیرزاده2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستانصالحطباطبائی وکیلی2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستانمرتضیممویی3 استاد گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستانحسیننجفزادهورزی4 استاد گروه علوم پایه دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهوازJournal Article20170514<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> در اغلب پستانداران فعالیت تولیدمثل در ارتباط نزدیک با عملکرد غده تیروئید می باشد. <strong>هدف: </strong>این آزمایش به منظور بررسی ارتباط بین مقدار هورمونهای T<sub>3</sub>، T<sub>4</sub> و T<sub>3uptak</sub> با غلظت هورمون تستوسترون و برخی متابولیتهای سرم خون شامل گلوکز، کلسترول و تریگلیسرید، انجام شد. <strong>روش کار:</strong> خونگیری از ورید وداج 21 رأس نریان اصیل عرب شناسنامهدار و سالم، تحت مدیریت و برنامه تغذیهای یکسان، در رده سنی 2 تا 14 سال در فصل تولیدمثل (تیرماه) و خارج از فصل تولیدمثل (دیماه) انجام شد. پس از سانتریفیوژ نمونههای خون و جداسازی سرم آنها، غلظت هورمونهای T<sub>3</sub>، T<sub>4</sub>، T<sub>3uptak</sub> و تستوسترون سرم خون به روش رادیوایمونواسی و مقدار متابولیتهای فوق به روش آنزیمی، کالریمتری اندازهگیری شدند. همچنین مقدار FTI<sub> </sub>محاسبه و گزارش گردید. دادههای بدست آمده توسط آزمون همبستگی دو متغیره پیرسون در برنامه نرمافزاریSPSS مورد آنالیز قرار گرفتند. <strong>نتایج:</strong> نتایج نشان داد که در فصل تولیدمثل، همبستگی مثبت معنیداری بین غلظت هورمون T<sub>4</sub> و FTI با تستوسترون وجود دارد )05/0 (P< این در حالی است که همبستگی بین هورمون T<sub>3</sub> و T<sub>3uptake</sub> با تستوسترون و همچنین همبستگی بین هورمونهای تیروییدی و FTI<sub> </sub>با متابولیتهای گلوکز، کلسترول و تریگلیسرید در این فصل معنیدار نبود )05/0.(P> در خارج از فصل تولیدمثل، بین هورمون T<sub>3</sub> با کلسترول، FTI با گلوکز و T<sub>4</sub> با گلوکز و کلسترول همبستگی منفی معنیداری یافت شد )05/0 (P<ولی بین هورمونهای تیروییدی و FTI با هورمون تستوسترون، بین T<sub>3uptake</sub> و FTI با گلوکز، کلسترول و تریگلیسرید، بین T<sub>4</sub> با تریگلیسرید و بین T<sub>3</sub> با گلوکز و تریگلیسرید در این فصل همبستگی معنیداری مشاهده نشد (05/0P>). <strong>نتیجهگیری کلی:</strong> این آزمایش نشان داد که ارتباط معنی داری بین هورمون های تیروئیدی و فصل تولیدمثل در نریان عرب وجود دارد.
دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526420170219The effects of zinc oxide nanoparticles on liver, kidney and pancreatic function in Japanese quailتاثیر نانو ذرات اکسید روی بر فعالیت کبد، کلیه و پانکراس در بلدرچین ژاپنی1511666107FAسجادسلیمانی1 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستانامجدفرزین پور2 استادیار گروه علوم دامی دانشگاه کردستان0000-0002-8896-8432عباسفرشاد2 استادیار گروه علوم دامی دانشگاه کردستاناحمدکریمی3 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه کردستانJournal Article20170514<strong>زمینه مطالعاتی: </strong>نانو ذرات اکسید روی میتواند در فعالیت کبد، کلیه و پانکراس بلدرچین ژاپنی مفید باشد. <strong>هدف: </strong>هدف از انجام این تحقیق ارزیابی اثرات سطوح مختلف نانو ذرات اکسید روی بر عملکرد کبد، کلیه و پانکراس در بلدرچینهای ژاپنی بود. <strong>روش کار:</strong> برای این منظور تعداد 75 قطعه جوجه یکروزه نر بهطور تصادفی به پنج تیمار آزمایشی با پنج تکرار و هر تکرار شامل سه قطعه بلدرچین اختصاص یافتند. یک جیره استاندارد بر پایه ذرت و کنجاله سویا فرموله گردید. جیره فاقد مکمل روی (کنترل منفی)، جیره حاوی 30 میلیگرم در کیلوگرم جیره فرم معمول اکسیدروی تجاری (کنترل مثبت) ، جیرههای حاوی 10، 30 و 90 میلیگرم در کیلوگرم جیره نانو ذرات اکسید روی بودند. <strong>نتایج:</strong> نتایج نشان داد که غلظت سرمی اسید اوریک بهطور معنیداری در گروه دریافت کننده 90 میلیگرم در کیلوگرم جیره نانو ذرات اکسید روی نسبت به سایر گروههای آزمایشی کاهش یافت (05/0>P). بالاترین و کمترین غلظت کلسترول سرم به ترتیب در گروههای دریافت کننده 30 میلیگرم نانو ذرات اکسید روی و گروه کنترل منفی مشاهده شد (05/0>P). غلظت سرمی آهن در گروه کنترل مثبت بیشترین و در گروه 30 میلیگرم نانو ذرات روی کمترین مقدار را نشان داد (05/0>P). مقدار روی سرم خون در پرندگانی که جیره فاقد مکمل روی را دریافت کرده بودند کمترین و در گروه دریافت کننده 90 میلیگرم نانو ذرات روی بیشترین غلظت را دارا بودند (05/0>P). فعالیت آنزیم آلانینآمینوترانسفراز در تیمار کنترل منفی در مقایسه با سایر تیمارهای آزمایشی بهطور معنیداری افزایش یافته بود (05/0>P). بالاترین و پایینترین فعالیت لیپاز سرمی به ترتیب متعلق به گروههای 90 میلیگرم نانو ذرات روی و کنترل مثبت بود (05/0>P). نتایج هماتولوژیکی نشان داد که کاربرد نانو ذرات روی میزان برخی فراسنجههای خونی شامل هماتوکریت ، تعداد سلولهای قرمز خون و حجم متوسط گلبولهای قرمز را افزایش داده است (05/0>P). <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> نتایج حاصل ازاین پژوهش نشان داد اولا مکمل روی موجود در جیره نیاز بلدرچین به روی را تامین می نماید. ثانیا، اختلاف معنیداری در اکثر پارامترهای اندازهگیری شده در بین گروه دریافت کننده اکسید روی تجاری با گروه دریافت کننده 10میلیگرم در کیلوگرم جیره نانو ذرات اکسید روی دیده نشد. این نتایج ایمن بودن 10میلیگرم در کیلوگرم جیره نانو ذرات اکسید روی جهت تامین نیاز بلدرچین به روی را نشان می دهد.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526420170219Determination of nutritional value of common reed forage treated with oyster fungus with gas production and nylon bag methodsتعیین ارزش غذایی علوفه نی فرآوری شده با قارچ صدفی با روشهای تولید گاز و کیسههای نایلونی45576142FAشیریننخعی1 دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی دانشگاه زابلمحمد رضادهقانی2 استادیار گروه علوم دامی دانشگاه زابلقاسمجلیلوند2 استادیار گروه علوم دامی دانشگاه زابلJournal Article20170521<strong>زمینه مطالعاتی</strong>: فرآوری بیولوژیکی توسط قارچها برای بهبود ارزش غذایی خوراکهای علوفهای و فیبری استفاده میشود. <strong>هدف</strong>: هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر فرآوری با قارچ <em>Pleurotus ostreatus</em> بر فراسنجههای تولید گاز و تجزیه پذیری علوفه نی (<em>Phragmites australis</em>) بود. <strong>روش کار:</strong> علوفه نی پس از برداشت سترون شده و درون کیسههای پلاستیکی منتقل شد. سپس اسپان (بذر آغشته به میسلیوم قارچ) به درون کیسهها افزوده شده و پس از دو هفته قارچها درون کیسهها رشد نمودند و تا دو مرحله برداشت قارچ بر روی علوفه نی انجام شد. تیمارها عبارت بودند از: ۱) علوفه نی بدون افزودن قارچ (تیمار شاهد) ۲) علوفه نی فرآوری شده پس از مرحله رشد میسلیوم قارچ ۳) علوفه نی باقیمانده بعد از برداشت اول قارچ و ۴) علوفه نی باقیمانده پس از برداشت دوم قارچ. میزان تولید گاز تیمارها در سرنگهای شیشهای و تجزیه پذیری با استفاده از کیسههای نایلونی در سه راس گاو سیستانی فیستوله شده اندازهگیری گردید. <strong>نتایج</strong>: فرآوری علوفه نی با قارچ موجب افزایش پروتئین خام و کاهش ماده آلی، دیواره سلولی (NDF) و دیواره سلولی بدون همی سلولز (ADF) گردید (01/0P<). میانگین حجم گاز تولیدی در اثر فرآوری با قارچ افزایش یافت ولی فراسنجه تولید گاز از بخش نامحلول (ضریب b) کاهش یافت (01/0P<). بعلاوه میزان ناپدید شدن علوفه نی فرآوری شده با قارچ افزایش و بخش کند تجزیه ) ضریب b) کاهش یافت (01/0P<). <strong>نتیجهگیری نهایی</strong>: بطور کلی نتایج نشان داد که فرآوری علوفه نی با قارچ <em>Pleurotus ostreatus</em> سبب افزایش ارزش غذایی علوفه نی گردید.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526420170219Effects of different levels of nano-selenium solution in water on performance, ileum microbial populations, tibia bone parameters, litter quality and some blood parameters of broiler chickensاثرات سطوح مختلف نانوسلنیوم محلول در آب بر عملکرد، جمعیت باکتریایی ایلئوم، خصوصیات استخوان درشتنی، برخی فراسنجههای بیوشیمیایی خون و کیفیت بستر در جوجههای گوشتی1892116172FAمریمسهیرات طرفی1 دانشآموخته کارشناسی ارشد فیزیولوژی دام دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامینخلیلمیرزاده2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین (خوزستان)صالحطباطبائی وکیلی2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین (خوزستان)مرتضیچاجی2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین (خوزستان)Journal Article20170530<strong>زمینه مطالعاتی و هدف</strong>: پژوهش حاضر به منظور بررسی تأثیر غلظتهای مختلف نانوسلنیوم محلول در آب آشامیدنی بر عملکرد، جمعیت باکتریایی ایلئوم، خصوصیات استخوان درشتنی، برخی فراسنجههای خونی و کیفیت بستر جوجههای گوشتی انجام شد. <strong>روش کار:</strong> بدین منظور، از 176 قطعه جوجه چهارده روزه (راس 308) در قالب یک طرح پایه کاملاً تصادفی با 4 تیمار (شامل سطوح 0، 1/0، 2/0 و 3/0 میلیگرم نانوسلنیوم محلول در آب)، 4 تکرار و 11 قطعه جوجه در هر تکرار به مدت 28 روز استفاده شد. <strong>نتایج:</strong> نتایج به دست آمده نشان داد که استفاده از سطوح یاد شده نانوسلنیوم موجب افزایش مصرف خوراک، افزایش وزن روزانه و نیز تغییر معنیداری در ضریب تبدیل غذایی نگردید (05/0<P). سطوح مختلف نانوسلنیوم در مقایسه با تیمار شاهد، اثر معنیداری بر تعداد کل باکتری موجود در نمونه محتویات ایلئوم روده کوچک جوجههای گوشتی نداشتولی با افزودن نانوسلنیوم در سطح 3/0 میلیگرم در لیتر تعداد باکتری ایکولای در مقایسه با گروه شاهد به طور معنیداری افزایش یافت (05/0>P). از نظر شاخصهای استخوان درشتنی، از نظر درصد مادهی خشک، طول، حجم، قطر اپیفیز پروکسیمال و قطر دیافیز، تفاوت معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد (05/0<P). کمترین و بیشترین وزن، درصد وزن نسبی، چگالی و قطر اپیفیز دیستال درشتنی به ترتیب در جوجههای گروه شاهد وجوجههای مربوط به تیمار حاوی 3/0 میلیگرم در لیتر مشاهده شد (05/0>P). افزایش سطوح مختلف نانوسلنیوم در مقایسه با گروه شاهد، اثر معنیداری بر pH و درصد رطوبت بستر در سن 21 روزگی و pH بستر در سن 42 روزگی نداشتند (05/0<P) درحالیکه در سن 42 روزگی با افزودن نانوسلنیوم محلول در آب در سطح 3/0 میلیگرم در لیتر نسبت به تیمار شاهد درصد رطوبت بستر به طور معنیداری کمتر بود (05/0>P). بالاترین سطح فعالیت آنزیم کبدی آلانینآمینوترانسفراز در جوجههای دریافت کننده 2/0 میلیگرم نانوسلنیوم محلول در آب و کمترین سطح فعالیت آنزیم آلانینآمینوترانسفراز نیز در جوجههای گروه شاهد مشاهده گردید (05/0>P). همچنین فعالیت آنزیم آلکالینفسفاتاز در جوجههای دریافت کننده سطح 1/0 میلیگرم نانوسلنیوم محلول در آب، به طور معنی داری کمتر از جوجههای گروه شاهد بود (05/0>P). <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> بر اساس نتایج این آزمایش استفاده از نانوسلنیوم محلول در آب در سطح 3/0 میلیگرم در لیتر، اثرات مطلوبی بر برخی از شاخصهای استخوان درشتنی و آنزیمهای آسپارتاتآمینوترانسفرازو آلکالینفسفاتاز در جوجههای گوشتی دارد. دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526420170219Comparison of activity of carboxymethyl-cellulase and microcrystalline-cellulase in rumen fluid of fistulated male and slaughtered fattening lambs with different rationمقایسه فعالیت آنزیم کربوکسی متیل سلولاز و میکروکریستالین سلولاز در مایع شکمبه گوسفند نر فیستوله دار با برههای پرواری کشتار شده33446173FAفرانکدوستیدانشجوی دکتری گروه تغذیه دام و طیور دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانتقیقورچیاستاد گروه تغذیه دام و طیور دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان0000-0002-6865-2932Journal Article20170530زمینه مطالعاتی: میکروبهای شکمبه بواسطه آنزیمهایشان نقش مهمی در فرایند هضم ایفا میکنند. هدف: این مطالعه بهمنظور بررسی فعالیت آنزیمهای شکمبه کربوکسی متیل سلولاز، میکروکریستالین سلولاز (بر اساس نانومول در دقیقه) انجام گرفت که از بخشهای مختلف شیرابه شکمبه شامل بخش وابسته به ذرات، خارج سلولی و درون سلولی نمونهبرداری شد. روش کار: بدین منظور از مایع شکمبه12 رأس برههای پرواری کشتار شده و گوسفندهای زنده فیستول شده نر در4 گروه و 3 تکرار استفاده گردید. تیمارهای آزمایشی شامل 1- گوسفندهای زنده فیستول شده تغذیه شده با کاه و کنسانتره در سطح نگهداری 2- برههای پروار کشتار شده، تغذیه شده با کاه و کنسانتره، 3- برههای پروار کشتار شده، تغذیه شده با کاه و کنسانتره و چرا از مرتع، 4- برههای پروار کشتار شده، تغذیه شده با یونجه و کنسانتره، بودند. نتایج: نتایج نشان داد که بیشترین میزان فعالیت آنزیمهای وابسته به ذرات و فعالیت کل آنزیم میکروکریستالین سلولاز (نانومول در دقیقه) در گوسفند زنده فیستول شده نسبت به سایر گروهها بود. میزان فعالیت میکروکریستالین سلولاز در بخش وابسته به ذرات، خارج سلولی، درون سلولی و کل شیرابه شکمبه نسبت به فعالیت در آنزیم کربوکسی متیل سلولازدر بخشهای مربوطه بیشتر بود. میزان فعالیت کل آنزیم میکروکریستالین سلولاز و کربوکسی متیل سلولاز در حیوان کشتار شده که با یونجه و کنسانتره (پروار) تغذیه شده، کمترین بود. pH مایع شکمبه گوسفند کشتار شده که با کاه و کنسانتره (پروار) کمتر از گروههای دیگر بود. نتیجهگیری نهایی: در مجموع، نتایج آزمایش نشان داد فعالیت کل آنزیم میکروکریستالین سلولاز گوسفند زنده فیستول شده بیشتر ولی فعالیت کل آنزیم کربوکسی متیل سلولاز در مایع شکمبه گوسفند کشتار شده که با کاه، چرا و کنسانتره (پروار) بیشترین بود.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526420170219Effect using of olive pulp on digestibility, fermentation characteristics and rumen protozoa population of Arabi sheepتأثیر استفاده از تفالهزیتون بر قابلیتهضم، خصوصیات تخمیری و جمعیت پروتوزوآی شکمبه گوسفندان عربی1186177FAآزادهگراونددانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علومدامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستانمرتضیچاجیدانشیار گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستانمحسنساریدانشیار گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان0000-0001-7517-6711طاهرهمحمدآبادیدانشیار گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستانJournal Article20170603<strong>زمینه مطالعاتی و هدف</strong>: پژوهش حاضر به منظور بررسی تأثیر غلظتهای مختلف نانوسلنیوم محلول در آب آشامیدنی بر عملکرد، جمعیت باکتریایی ایلئوم، خصوصیات استخوان درشتنی، برخی فراسنجههای خونی و کیفیت بستر جوجههای گوشتی انجام شد. <strong>روش کار:</strong> بدین منظور، از 176 قطعه جوجه چهارده روزه (راس 308) در قالب یک طرح پایه کاملاً تصادفی با 4 تیمار (شامل سطوح 0، 1/0، 2/0 و 3/0 میلیگرم نانوسلنیوم محلول در آب)، 4 تکرار و 11 قطعه جوجه در هر تکرار به مدت 28 روز استفاده شد. <strong>نتایج:</strong> نتایج به دست آمده نشان داد که استفاده از سطوح یاد شده نانوسلنیوم موجب افزایش مصرف خوراک، افزایش وزن روزانه و نیز تغییر معنیداری در ضریب تبدیل غذایی نگردید (05/0<P). سطوح مختلف نانوسلنیوم در مقایسه با تیمار شاهد، اثر معنیداری بر تعداد کل باکتری موجود در نمونه محتویات ایلئوم روده کوچک جوجههای گوشتی نداشتولی با افزودن نانوسلنیوم در سطح 3/0 میلیگرم در لیتر تعداد باکتری ایکولای در مقایسه با گروه شاهد به طور معنیداری افزایش یافت (05/0>P). از نظر شاخصهای استخوان درشتنی، از نظر درصد مادهی خشک، طول، حجم، قطر اپیفیز پروکسیمال و قطر دیافیز، تفاوت معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد (05/0<P). کمترین و بیشترین وزن، درصد وزن نسبی، چگالی و قطر اپیفیز دیستال درشتنی به ترتیب در جوجههای گروه شاهد وجوجههای مربوط به تیمار حاوی 3/0 میلیگرم در لیتر مشاهده شد (05/0>P). افزایش سطوح مختلف نانوسلنیوم در مقایسه با گروه شاهد، اثر معنیداری بر pH و درصد رطوبت بستر در سن 21 روزگی و pH بستر در سن 42 روزگی نداشتند (05/0<P) درحالیکه در سن 42 روزگی با افزودن نانوسلنیوم محلول در آب در سطح 3/0 میلیگرم در لیتر نسبت به تیمار شاهد درصد رطوبت بستر به طور معنیداری کمتر بود (05/0>P). بالاترین سطح فعالیت آنزیم کبدی آلانینآمینوترانسفراز در جوجههای دریافت کننده 2/0 میلیگرم نانوسلنیوم محلول در آب و کمترین سطح فعالیت آنزیم آلانینآمینوترانسفراز نیز در جوجههای گروه شاهد مشاهده گردید (05/0>P). همچنین فعالیت آنزیم آلکالینفسفاتاز در جوجههای دریافت کننده سطح 1/0 میلیگرم نانوسلنیوم محلول در آب، به طور معنی داری کمتر از جوجههای گروه شاهد بود (05/0>P). <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> بر اساس نتایج این آزمایش استفاده از نانوسلنیوم محلول در آب در سطح 3/0 میلیگرم در لیتر، اثرات مطلوبی بر برخی از شاخصهای استخوان درشتنی و آنزیمهای آسپارتاتآمینوترانسفرازو آلکالینفسفاتاز در جوجههای گوشتی دارد. دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526420170219The study of synchrony effect of starch and rumen degradable protein concentrations by gas production techniqueبررسی اثرات همزمان سازی سطوح مختلف انرژی و پروتئین بر فراسنجههای تکنیک تولید گاز1211416453FAفرهنگفاتحی1 استادیار گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانابوالفضلزالی2 دانشیار گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهدیدهقان بنادکی2 دانشیار گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمحسندانش مسگران3 استاد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهدJournal Article20170219<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> همزمان سازی انرژی و پروتئین در شکمبه گاوهای شیرده یکی از مباحث مهم در تغذیه گاوهای پرتولید میباشد. <strong>هدف:</strong> در مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات همزمان سطوح مختلف نشاسته و پروتئین قابل تجزیه در شکمبه در جیرههای کاملا مخلوط بر روی فراسنجههای تولید گاز، ماده خشک تجزیه شده بطور حقیقی، تولید پروتئین میکروبی، غلظت نیتروژن آمونیاکی، تولید اسیدهای چرب فرار و متان با استفاده از تکنیک تولید گاز طراحی گردید. <strong>روش کار:</strong> در مطالعه حاضر از چهار سطح پروتئین قابل تجزیه در شکمبه (5/9، 5/10، 5/11 و 5/12 بر اساس درصدی از ماده خشک) و پنج سطح نشاسته (20، 23، 26، 29 و 32 بر اساس درصدی از ماده خشک) استفاده گردید که در نهایت منتج به 20 جیره گردید. <strong>نتایج:</strong> نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نشاسته برای سطوح 5/10، 5/11 و 5/12درصد پروتئین قابل تجزیه در شکمبه، مقدار گاز تولیدی از بخش با سرعت تجزیه پذیری بالا (V1) بصورت خطی افزایش یافت در حالیکه برای سطح 5/9 درصد پروتئین قابل تجزیه در شکمبه، این روند درجه دوم بود. لازم به ذکر است که مقدار ماده خشک تجزیه شده بصورت حقیقی برای جیرههای حاوی 5/11 درصد پروتئین قابل تجزیه بیشترین بود (05/0P<) در حالیکه فراسنجههایی از قبیل بخش پذیری، تولید بیوماس میکروبی و بازدهی تولید بیوماس میکروبی برای جیرههای حاوی 5/12 درصد پروتئین قابل تجزیه بیشترین بود (05/0P<). در مطالعه حاضر مشاهده گردید که هر دو شاخص بخش پذیری و بازدهی تولید بیوماس میکروبی، در جیرههای حاوی 5/12درصد پروتئین قابل تجزیه و 26 درصد نشاسته بیشترین بود. <strong>نتیجه گیری نهایی:</strong> نتایج این مطالعه بیانگر این واقعیت میباشد که حتی در سطوح بالاتر از حد نرمال پروتئین قابل تجزیه درشکمبه وجود مقادیر بالاتر از 26 درصد نشاسته (بر اساس ماده خشک) نه تنها به افزایش بازدهی تولید بیوماس میکروبی منجر نمیگردد بلکه باعث اتلاف مقادیر بیشتری از مواد مغذی خوراک در قالب گازهای دفعی و در نتیجه کاهش شاخص بخش پذیری میگردد.