تاثیر اندازه ذرات سیلاژ علوفه کامل جو و سطح کنسانتره بر مصرف و هضم جیره‌ها، ابقاء نیتروژن، تولید پروتئین میکروبی و رفتار مصرف در گوسفندکرمانی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد بخش علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان

2 استادیار بخش علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان

3 استاد بخش علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

زمینه مطالعاتی: در ایران سیلاژ علوفه کامل جو بسیار کم­تر از دیگر سیلاژها مورد توجه بوده است.  هدف: این آزمایش به منظور تعیین تاثیر دو سطح اندازه ذرات سیلاژ علوفه کامل جو و دو سطح کنسانتره بر مصرف، قابلیت هضم، تولید پروتئین میکروبی و رفتار مصرف خوراک در گوسفند کرمانی انجام گرفت. روش کار: حدود 1200 کیلو­گرم علوفه جو در زمان سبز` بودن ساقه و خمیری بودن دانه، با چاپر در دو اندازه 24 و 12میلی­متر  خرد شدند و در کیسه­های نایلونی سیلو شدند. پس از 45 روز سیلوها باز شدند و ویژگی­های فیزیکی و ارزیابی ظاهری نمونه­های جو سیلویی انجام گرفت. جیره­های آزمایشی عبارت بودنداز: 1) 40 درصد سیلاژ علوفه کامل جو درشت و 60 درصد کنسانتره، 2) 60 درصد سیلاژ علوفه کامل جو درشت و 40 درصد کنسانتره، 3) 40 درصد سیلاژ علوفه کامل جو ریز و60 درصد کنسانتره، 4) 60 درصد سیلاژ علوفه کامل جو ریز و40 درصد کنسانتره. نتایج: سیلوها در ارزیابی ظاهری اختلاف معنی­داری نداشتند، ولی pH  در سیلاژ علوفه کامل جو ریز، به صورت معنی­داری کم­تر بود (003/0­p=). عامل موثر فیزیکی و الیاف موثر فیزیک در جیره­های دارای سیلاژ علوفه کامل جو درشت بیشتر بود. مصرف ماده خشک در جیره­های دارای 60 درصد کنسانتره بیشتر بود،  ولی مصرف الیاف نامحلول در شوینده­ی خنثی و قابلیت هضم ماده خشک تحت تاثیر سطح کنسانتره و اندازه ذرات جو سیلویی قررار گرفت. ابقاء نیتروژن در جیره­های سیلاژ ریز بیشتر بود (022/0­­=­p). زمان­های مصرف، نشخوار و جویدن و در جیره­های دارای سیلاژ درشت بیشتر بودند. نتیجه­گیرینهایی: بیشترین قابلیت هضم ماده خشک و آلی در جیره دارای 40 درصد کنسانتره و سیلاژ علوفه کامل جو ریز بود، زیرا با کاهش اندازه ذرات سیلاژ به سطح تماس میکروبی در شکمبه افزوده شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of barley silage particle size and concentrate levels on physical characteristics, dietary intake and digestibility of diets, nitrogen retention, microbial protein synthesis and eating behaviors in Kermani sheep

نویسندگان [English]

  • A Shamsi 1
  • MM Sharifi 2
  • O Dayani 3
Allen MS, 2000. Effects of diet on short-term regulation of feed intake by lactating dairy cattle. Journal Dairy Science 83:1598-1624.
Allen MS and Mertens DR, 1988. Evaluating Constraints on Fiber Digestion by Rumen. Journal of Nutrition. 118:261–270.
American Society of Agricultural Engineers (ASAE). 2002. Method of determining and expressing particle size of chopped forage (ASAE. S4224.1). 70th ed. Am Society Agric.
AOAC. 2005. Association of Official Analytical Chemist. Official methods of analysis, Fourteen Edition. AOAC, Washington, DC.
Chen X­B and Gomes M­J, 1995, Estimation of microbial protein supply to sheep and cattle based on urinary excretion of purine derivatives – an over view of the technical details, Occasional Publication, Rowette Research Institute, Aberdeen, UK.
Clark PW and Armentano LE, 2002. Influence of particle size on the effectiveness of the effectiveness of the fiber in alfalfa silage. Journal Dairy Science 85:3000-3007.
Denek N and Can A, 2006. Feeding value of wet tomato pomace ensiled with wheat straw and wheat grain for Awassi sheep. Journal of Small Ruminant Research 65:260-265.
 Fallah R, Kiani E, Azarfar AV and Vatanparast M, 2011. The impact of add sour yogurt as a bacterial inoculum on the quality of silage maize. First National Congress of modern agricultural science and technology. Zanjan, Iran (In Persian).
Firkins, JL, Allen MS, Oldick BS and ST- Erre NR, 1998. Modeling ruminal digestibility of carbohydrates and microbial protein flow to the duodenum. Journal of Dairy Science 81:3350–3369.
Gherardi S­G, Kellaway R­C and Black J­L, 1992. Effect of forage particle length on digesta load, packing density and voluntary feed intake by sheep. Australian Journal of Agricultural Research 43, 1321–1336. (Abstract).
Golchin Galehdoni S and Teimuri Yansry AA, 2013. The effect of particle size of alfalfaand canola meal treated with hydrochloric acid on the peNDF, intake, digestibility and chewing behavior in Zel sheep. Journal of research on ruminants, 1: 17-39 (In Persian).
Higginbotham GE, Mueller SC, Bolsen KK and Depeters, E. J. 1997. Effects of Inoculants Containing Propionic Acid Bacteria on Fermentation and Aerobic Stability of Corn Silage. Journal of Dairy Science 81:2185–2192.
Hufstedler GD and Greene LW, 1995. Mineral and nitrogen balance in lambs implanted with zeranol. Journal of Animal Science 73: 3785-3788.
Kononoff PJ, Heinrichs AJ and Buckmaster, DA, 2003. Modification of the Penn State forage and total mixed ration particle separator and the effects of moisture content on its measurements. Journal of Dairy Science 86:1858–1863.
Krause KM, Combs DK and Beauchemin KA, 2002. Effects of forage particle size and grain fermentability in midlactation cows. I. Milk production and diet digestibility. Journal of Dairy Science 85: 1936-1946.
Krause MK, and Combs DK, 2003. Effects of forage particle size, forage source and grain fermentability on performance and ruminal pH in lactation cows. Journal of Dairy Science 86: 1382-1397.
Lammers BP, Buckmaster DR and Heinrichs AJ, 1996. A simple   method for the analysis of particle sizes of forage and total mixed rations. Journal of Dairy Science 79: 922–928.
Leonardi C, Giannico F and Armentano LE, 2005. Effect of water addition on selective consumption (sorting) of dry diets by dairy cattle. Journal of Dairy Science 88: 1043–1049.
McDonald P,  Henderson AR and  Heron, SJE, 1991.The Biochemistry of Silage.  Chalcombe, Marlow, UK.
NRC (1985). Nutrient Requirements of Domestic Animals. Nutrient Requirements of Sheep. National Academy Press. Washington, D.C., USA.
Maulfair DD and Heinrichs AJ, 2011. Effects of varying forage particle size and fermentable carbohydrates on feed sorting, ruminal fermentation, and milk and component yields of dairy cows. Journal of Dairy Science 96: 3085–3097.
Mertens DR and Ely LO, 1982. Relationship of Rate and Extent of Digestion to Forage Utilization-A Dynamic Model Evaluation. Journal of Animal Science 54:895-905.
Mertens DR, 1997. Creating a system for meeting the fiber requirements of dairy cows. Journal of Dairy Science 80: 1463–1481.
Orskov, ER and McDonald Y, 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from determining the digestibility of feeds in the rumen. Journal of Agricultural Science 92: 499-503.
 Parhizkar SE, 2006. Collection report on waste grain harvest loss measurement.   Mechanization Development Organization. Deputy of Industry and Rural Development, Agriculture Organization of Khorasan Razavi (In Persian).
Russell JB, O’Connor JD, Fox DG, Van Soest PJ and Sniffen CJ, 1992. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: I. Ruminal fermentation. Journal of Animal Science 70: 3551–3561.
San Emeterio SF, Reis RB, Campos WE and Satter LD, 2000. Effect of coarse or fine grinding on utilization of dry or ensiled corn by lactating dairy cows. Journal of Dairy Science 83: 2839–2848.
Sharifi Hosseini MM, Torbatinejad NM, Hassani S and Ghoorchi T, 2011. The effect of corn silage particle size and two levels of soybean oil on the behavior of chewing and salivation in sheep. The fifth Congress of Animal Sciences, Isfahan, Iran (In Persian).
Schwab EC, Shaver RD, Shinners KJ, Lauer JG and Coors JG, 2002. Processing and chop length effects in brown – midrib corn silage on intake digestibility and milk production by dairy cows. Journal of Dairy Science 85: 613 – 623.
Teimouri Yansari, A, Valizadeh R, Naserian A and Christensen DA, 2004. Effects of alfalfa particle size and specific activity on chewing activity, digestibility, and performance of Holstein dairy cows. Journal of Dairy Science 87: 3912 – 3924.
Van Soest PJ, 1994. Nutritional ecology of the ruminant. 2nd ed. Cornell University Press, Ithaca, NY.
Van soest, PJ, Robertson JB and Lewis BA, 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science 74: 3583-3597.
Vakil Faraji Y, Jafari Khorshidi K and Zahedifar M, 2009. The effect of different levels of concentrate in the diet on microbial protein synthesis in Mazandaran native buffalo. Veterinary Journal of Islamic Azad University. 3: 61-66 (In Persian).
Volden, H, 2011. NorFor - The Nordic Feed Evaluation System. Energy and protein metabolism and nutrition. Vol. 130 – ISSN: 0071-2477. P: 180.
Yang WZ and Beauchemin KA, 2006. Effects of Physically Effective Fiber on Chewing Activity and Ruminal pH of Dairy Cows Fed Diets Based on Barley Silage. Journal of Dairy Science 89:217–228.
Yang WZ and Beauchemin KA, 2007. Altering Physically Effective Fiber Intake through Forage Proportion and Particle Length: Chewing and Ruminal pH. Journal of Dairy Science 90: 2826–2838.
Zebeli Q, Aschenbach JR, Tafaj M, Boguhn, J, Ametaj BN and Drochner W, 2011. Role of physically effective fiber and estimation of dietary fiber adequacy in high-producing dairy cattle. Journal of Dairy Science 95:1041–1056.
Zebeli, Q, Tafaj M, Steingass H, Metzeler B and Drochner W, 2006. Effects physically effective fiber on digestive processes and milk fat content in early lactation dairy cows fed total mixed rations. Journal of Dairy Science 89: 651– 668.