اثر جایگزینی کاه ماش (Vigna radiate) با کاه گندم یا سیلاژ ذرت کم‌دانه بر قابلیت هضم و برخی فراسنجه‌های خونی و شکمبه‌ای بره میش‌های عربی

نویسندگان

گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

چکیده

زمینه مطالعاتی: به منظور کاهش هزینه خوراک می‌توان از بقایای حاصل از مزارع کشاورزی نظیر کاه ماش در تغذیه دام استفاده کرد. هدف: آزمایش حاضر به منظور بررسی اثر جایگزینی کاه ماش با کاه گندم یا سیلاژ ذرت بر قابلیت هضم، تخمیر و جمعیت پروتوزوآی شکمبه در بره­های نژاد عربی انجام گرفت. روش کار: پس از تعیین سطح مناسب جایگزینی کاه ماش با کاه گندم و سیلاژ ذرت با استفاده از آزمون تولید گاز، تعداد ۱۶ بره میش با جیره‌های آزمایشی برگزیده از مرحله اول شامل جیره فاقد کاه ماش (شاهد)، 100 درصد جایگزینی کاه ماش بجای کاه گندم (جیره 1)، 25 درصد جایگزینی کاه ماش بجای سیلاژ ذرت (جیره 2) و 50 درصد جایگزینی کاه ماش بجای سیلاژ ذرت (جیره 3) در قالب طرح کاملا تصادفی تغذیه شدند. جهت برآورد فراسنجه‌های خونی، تخمیری و شمارش جمعیت پروتوزآهای شکمبه، سه و چهار ساعت پس از خوراک‌دهی صبح از بره‌ها به ترتیب مایع شکمبه و خون‌ گرفته شد. نتایج: در آزمایش تعیین سطح، با جایگزینی کاه‌ماش با کاه‌گندم در جیره، برای تمام سطوح (25 تا 100 درصد) پتانسیل تولید گاز نسبت به شاهد افزایش یافت (05/0>P). مقدار 25 درصد جایگزینی کاه ماش بجای سیلاژ ذرت نسبت به جیره شاهد تولید گاز را افزایش و 100 درصد جایگزینی آن را کاهش داد (05/0>P). بازده تولید توده میکروبی در تمام جیره­های حاوی کاه ماش جایگزین شده با سیلاژ ذرت نسبت به جیره شاهد بیشتر بود (05/0>P). نتایج حاصل از آزمایش روی دام نشان داد که بیشترین مصرف خوراک و قابلیت هضم مواد مغذی مربوط به جیره 1 بود (05/0P<). از نظر نیتروژن آمونیاکی شکمبه و فراسنجه‌های خونی (گلوکز و نیتروژن اوره‌ای خون) اختلاف معنی‌داری بین جیره‌های آزمایشی مشاهده نشد. pH مایع شکمبه تنها در جیره 3 با شاهد اختلاف داشت و کم‌ترین مقدار بود (05/0P<). جمعیت پروتوزوآی شکمبه در جیره‌های حاوی سیلاژ ذرت (جیره­های ۲ و ۳) در مقایسه با شاهد کم‌تر بود (05/0P<). نتیجه‌گیری نهایی: بنابراین، می­توان استفاده از کاه ماش را بدلیل قیمت مناسب و فراوانی آن در برخی مناطق کشور از جمله استان خوزستان به صورت جایگزین کاه گندم و سیلاژ ذرت کم دانه در تغذیه گوسفندان توصیه کرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of replacement of the mung bean straw (Vigna radiate) with wheat straw or low grain-corn silage on digestibility and some blood and ruminal parameters in Arabi lambs

نویسندگان [English]

  • I MehrAmiri
  • M Chaje
  • S Tabatabaie
  • T Mohamadabadi
  • M Sari
Allen MS, 1997. Relationship between fermentation acid production in the rumen and the requirement for physical effective fiber. Journal of Dairy Science 80:1447- 1462.
Allen MS, 2000. Effects of diet on short-term regulation of feed intake by lactating dairy cattle. Journal of Dairy Science 83:1598–1624.
AOAC International, 2012.  Official Method of Analysis. 19th ed. AOAC International, Gaithersburg, MD.
Bannink A, Tamming A, 2005. Rumen Function. Pp 263-270. In: Dijkstra J, Forbes JM and France J, Quantitative aspects of ruminant digestion and metabolism. CABI Publishing.
Blummel M, Karsli A and Russel JR, 2003. Influence of diet on growth yields of rumen microorganisms in vitro and in vivo: Influence on growth yields of variable carbon fluxes to fermentation products. British Journal of Nutrition 90: 1–11.
Baptiste QS, 2009. Effects of delayed fat supplementation on post-prandial rumen metabolism, lamb quality and fatty acid composition of rumen effluent. Thesis (PhD)-West Virginia University.
Broderick GA, and Kang JH, 1980. Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science 63: 64–75.
Chaji M, 2014. Applied animal nutrition, feed and feeding. Norbakhsh, Tehran.
Clayet F, Senuard J and Bohatier J, 1992; Chromatographic separation of cell wall polysaccharide-degrading enzymes of the sheep rumen ciliate Epidinium caudatum. Ann Zoottech 41:81.
Davidson S, Hopkins BA, Diaz DE, Bolt SM, Brownie C, Fellner V and Whitlow LW, 2003. Effects of amounts and degradability of dietary protein on lactation, nitrogen utilization, and excretion in early lactation Holstein cows. Journal of Dairy Science 86: 1681–1689.
Dehority BA, 2003. Rumen microbiology. Academic Press London.
FAO, 2009. How to Feed the World in 2050. Food and Agriculture Organization, Rome, Italy.
Ghavami F and Rezai A. 2000. Variation and relation of morphological and phenological traits in mungbean. Iranian Journal of Agriculture Science 31: 147-158.
Haddi ML, Filacorda S, Meniai K, Rollin F and Susmel P, 2003. In vitro fermentation kinetics of some halophyte shrubs sampled at three stages of maturity. Animal Feed Science and Technology 104: 215-225
Hosoda K, Nishida T, Park WY and Eruden B, 2005. Influence of Mentha- xpiperita L. (peppermint) supplementation on nutrient digestibility and energy metabolism in lactating dairy cows. Journal of Animal Science 18: 1721–1726.
Hristov AN, Ivan M, Rode LM and McAllister TA, 2001. Fermentation characteristics and rumen ciliate protozoal populations in cattle fed medium or high barley based diets. Journal of Animal Science 79: 515-524
Kammes KL and Allen MS, 2012. Nutrient demand interacts with forage family to affect digestion responses in dairy cows. Journal of Dairy Science 95 :3269–3287.
Khafipour E, Krause DO and Plaizier JC, 2009. Alfalfa pellet-induced subacute ruminal acidosis in dairy cows increases bacterial endotoxin in the rumen without causing inflammation. Journal of Dairy Science 92 :1712–1724.
Khatik KL, Vaishnava CS and Gupta ANDL, 2007. Nutritional evaluation of green gram (Vigna radiata L.) straw in sheep and goats. Indian Journal of Small Ruminants 13 (2): 196-198.
Lee SS, Ha JK and Cheng KJ, 2000. Relative contributions of bacteriaprotozoa, and fungi to in vitro degradation of orchard grass cell walls and their interactions. Applied and Environmental Microbiology 66(9):3807-3813.
Lotfi-noghabi, R., Y. Rozbehan. 2012. The in vitro organic matter digestibility of pistachio hull using rumen fluid in Taleshi sheep. 2012. Iranian Journal of Animal Science 42: 231-237.  
Mahala AG, Fadel E and Abdel Nasir MA, 2007. Chemical composition and in vitro gas production characteristics of six fodder trees leaves and seeds. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences 3(6): 983-986.
Majnoun-Hosseini N, 1996. Grain legume in Iran. Jihad Daneshgahi, Tehran Publication. 
Makkar HPS, 2003. Effects and fate of tannins in ruminant animals, adaptation to tannins, and strategies to overcome detrimental effects of feeding tannin-rich feeds. Small Ruminant Research 49: 241–256.
Menke KH and Steingass H, 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and gas production using rumen fluid. Animal Research Development 28: 7–55.
Mertens DR, 1997. Creating a system for meeting the fiber requirements of dairy Cow. Journal of Dairy Science 80:1463-1481.
NRC, 2007. Nutritional requirements of small ruminants. National Academy Press, Washington, D.C., USA.
Orskov ER and McDonald I, 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. Journal of Agriculture Science (Cambridge) 92:499–503.
Ogimoto K and Imai S, 1981. Atlas of rumen microbiology. Japan Scientific Societies Press, Tokyo.
Pond WG, Church DC, Pond KR and Schoknecht PA, 2005. Basic Animal nutrition and feeding. 5th ed. Wiley International.
Radostits OM, Blood DC and Gay CC, 2005. Veterinary Medicine (9th). Bailliere Tindall, London.
Ramin AG, Aghazadeh A and Karamian K, 2007. Evaluate the relationship between dietary protein and energy with milk urea and lactose, and blood glucose and urea in lactating ewes. Iranian Veterinary Journal 4 (3): 24-32.
Razmazar V, Torbatinejad NM, Seifdavati J and Hassani S, 2012. Evaluation of chemical characteristics, rumen fermentation and digestibility of Vicia sativa, Lathyrus sativus and Vicia ervilia grain by in vitro methods. Animal Science Researches 22: 107-119.
Russell JB, Onodera R Hino T, 1992. Ruminal protein fermentation: New Perspectives on previous contradictions. Pp. 681-697. In: Tsuda T, Sasaki Y and Kawashima R. Physiological aspects of digestion and metabolism in ruminants. Academic Press, Inc.
Van Soest PJ and Robertson JB, 1985. Analysis of Forages and Fibrous Foods. Cornell University Press, Ithaca.
VanSoest PJ, Robertson JB and Lewis BA, 1991.Methods of dietary fiber, neutral detergent fiber, and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science 74: 3583– 3597.
Yuangklang C, Vasupen K, Wongsothavas S, Bureenok S, 2010. The effect of protein level on nutrient digestion and nitrogen utilization in beef cattle. Journal of Animal and Veterinary advances. 9 (12): 1776-1779.
Zebeli Q, Dijkstra J, Tafaj M, Steingass HB, Ametaj N, and Drochner W, 2007. Modeling the adequacy of dietary fiber in dairy cows based on the responses of ruminal pH and milk fat production to composition of the diet. Journal of Dairy Science 91:2046–2066.