اثر پسماند گیاهان دارویی بر فراسنجه‌های خونی، صفات کیفی تخم مرغ و پاسخ‌های ایمونولوژیک مرغ‌های تخم گذار تغذیه شده با نسبت‌های متفاوت اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

2 گروه علوم دامی،دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

زمینه مطالعاتی: استفاده از پسماند گیاهان دارویی می تواند در جیره های مستعد پراکسیداسیون لیپیدی مفید واقع شود. هدف: این آزمایش به منظوربررسی اثر سطوح مختلف مخلوط پسماند گیاهان دارویی (تایموسولگاریس،منتا پیپریتا، رزمارینوس افیسینالیس و آنتوم گراوئولنس) در جیره­های غذایی با نسبت‌های متفاوت اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 بر فراسنجه های خونی، پایداری اکسیداتیو،صفات کیفی تخم مرغ و پاسخ‌های ایمنی مرغ­های تخم گذار انجام پذیرفت. روش کار: در این پژوهش از 120 قطعه مرغ تخم‌گذار لگهورن سویه های-لاینW-36 (در سن 40 هفتگی) استفاده شد. مرغ­ها به صورت تصادفی بین 6 تیمار آزمایشی، متشکل از 4 تکرار و 5 قطعه مرغ در هر تکرار و در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3×2 بر پایه طرح کاملاً تصادفی اختصاص یافتند. نتایج: استفاده از جیره‌های با نسبت پایین اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3، موجب افزایش غلظت مالون دی آلدهید سرم و شاخص رنگ زرده تخم­مرغ (05/0P<) و نیز کاهش فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز (01/0P<)، غلظت تری­گلیسرید پلاسما (05/0P<) و کلسترول زرده تخم‌مرغ (01/0P<) گردید. تغذیه پرندگان با جیره های حاوی پسماندهای گیاهی، شمار لنفوسیت‌ها، تیتر آنتی­بادی علیه ویروس بیماری نیوکاسل و نیز شاخص رنگ زرده، استحکام پوسته تخم­مرغ و واحد هاو را به طور معنی داری (05/0P<) بهبود بخشید. شمار هتروفیل‌ها، میزان کلسترول و تری گلیسرید پلاسما (05/0P<) و فعالیت آنزیم­های گلوتامیک پیروات ترانس آمیناز و آلکالین فسفاتاز در سرم پرندگانی که باجیره حاوی پنج درصد مخلوط پسماند تغذیه شده بودند کاهش یافت (05/0P<). نتیجه گیری نهایی: هرچند تغذیه نسبت پایین اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 موجب کاهش سطح کلسترول و تری گلیسرید پلاسما، کلسترول تخم مرغ و فعالیت آنزیم‌های کبدی گردید، اما امکان بروز فساد اکسیداتیو را افزایش داد. با این وجود بهره‌گیری از سطح پنج درصد پسماند گیاهان دارویی توانست موجب بهبود شاخص‌های آنزیمی سلامت کبد، پاسخ های ایمنی سلولی و استحکام پوسته تخم مرغ شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of medicinal plants’ by-product mixture on blood parameters, egg quality and immunological responses of laying hensfed diets withdifferent Omega-6 to Omega-3 ratios

نویسندگان [English]

  • SA Mousavi 1
  • SAH Mahdavi 1
  • A Riasi 2
  • H Hoseini 2
Akila G, Rajakrishjnan V, Viswanathan P, Rajakrishjnan KN and Menon VP, 1998.Effect of curcumin on lipid profile and lipid peroxidation status in experimental hepatic fibrosis. Hepatology Research 11: 147-157.
Al-Daraji HA, Al-Hassani AS, Al-Mashadani HA, Al-Hayani WK and Mirza HA, 2010.Effect of dietary supplementation with sources of omega-3 and omega-6 fatty acids on certain blood characteristics of laying quail. International Journalof Poultry Science 9: 689-694.
Almeida IMC, Barreira JCM, Oliveira MBPP and Ferreira ICFR, 2011. Dietary antioxidant supplements: benefits of their combined use. Food and Chemical Toxicology 49: 3232–3237.
Alparslan G and Zdogan M, 2006.The effect of diets containing fish oil on some blood parameters and the performance values of broilers and cost efficiency. International Journal of Poultry Science 5: 415-419.
AOAC. 2006. Official methods of analysis. AOAC International, Arlington, VA.
Awaad MHH, Abdel-Alim GA, Sayed Kawkab KSS, Ahmedi A, Nada AA, Metwalli ASZ and Alkhalaf AN, 2010. Immunostimulant effects of essential oils of peppermint and eucalyptus in chickens. Pakistan Veterinary Journal30: 61-66.
Babu PS and Srinivasan K, 1997. Hypolipidemic action of curcumin, the active principle of turmeric (Curcuma longa) in streptozotocin induced diabetic rats. Molecular and Cellular Biochemistry 166: 169-175.
Badraoui R, Blouin S, Moreau MF, Gallois Y, Rebai T, Sahnoun Z, Basle M and Chappard D, 2009.Effect of alpha tocopherol acetate in Walker 256/B cells-induced oxidative damage in a rat model of breast cancer skeletal metastases. Chemico-Biological Interactions 182: 98-105.
Baucells MD, Crespo N, Barroeta AC, Lopes S and Groshorn AM, 2000.Incorporation of different polyunsaturated fatty acids into eggs. Poultry Science 79: 51-59.
Boka J, Mahdavi AH, Samie AH and Jahanian R, 2014.Effect of different levels of black cumin (Nigella sativa L.) on performance, intestinal Escherichia coli colonization and jejunal morphology in laying hens. AnimalPhysiologyand Animal Nutrition 98: 373–383.
Botsoglou N, Florou-Paneri P, Botsoglou E, Dotas V, Giannenas I, Koidis A and Mitrakos P, 2005.The effect of feeding rosemary, oregano, saffron and alpha-tocopheryl acetate on hen performance and oxidative stability of eggs. S African Journal of Animal Science 35: 143–151.
CherianG and Hayat Z, 2009. Long-term effects of feeding flaxseeds on hepatic lipid characteristics and histopatology of laying hens. Poultry Science 88: 2555-2561.
Chowdhury SR, Chowdhury SD and Smith TK, 2002.Effects of dietary garlic on cholesterol metabolism in laying hens. Poultry Science 81: 1856-1862.
Fernandez A, Verde MT, Gascon M, Ramos JJ, Gomez J, Lucoand DF and Chavez G, 1994. Variation of clinical biochemical parameters of laying hens and broiler chicks fed aflatoxin containing feed. Avian Pathology 23: 37-47.
FlorouPaneri P, Nikolakakis L, Giannenas L, Koidis A, Botsoglou E, Dotas V and Mistsopoulos L, 2005. Hen performance and egg quality as affected by dietary oregano essential oil and α– tocopherol acetate supplementation. International Journal of Poultry Science 4: 449-454.
Gadoth N, 2008. On fish oil and omega-3 supplementation in children: The role of such supplementation on attention and cognitive dysfunction. Brain and Development 30: 309-312.
Galdine C, Morand C, Rock E, Bauchart D and Durand D, 2007. Plant extracts rich in polyphenols (PERP) are efficient antioxidants to prevent lipoperoxidation in plasma lipids from animals fed n-3 PUFA supplemented diets. Animal Feed Science and Technology 136: 281-296.
GenedySalwa G and Zeweil HS, 2003. Evaluation of using medicinal plants as feed additives in growing Japanese quail diets. The 68 Scientific Conference of Polish Animal Production Society, 9-12 September 2003, Krakov, Poland.
Goli SA, Miskanda MS, Kadivar M and Keramat J, 2009. The production of an experimental table margarine enriched with conjugated linoleic acid (CLA): physical properties. Journal of the American Oil Chemists' Societym 110: 1102-1108.
Hayat Z, Cherian G, Pasha TN, Khattak FM and Jabbar MA, 2010. Oxidative stability and lipid components of eggs from flax-fed hens: Effect of dietary antioxidants and storage. Poultry Science 89: 1285-1292.
Huopalahti R, López-Fandiño R, Anton M and Schade R, 2007.Bioactive Egg Compounds. Springer-Verlag, Berlin.
Jirovetz L, Buchbauer G, Stoilova I, Stoyanova A, Krastanova A and Schmidt E, 2006. Chemical composition and antioxidant properties of the clove leaf essential oil. Journal of Agricultural and Food Chemistry 54: 6303-6307.
Jump DB, 2002.The biochemistry of n-3 polyunsaturated fatty acids. Journal of Biological Chemistry 227: 8755-8758.
Kehn P and Fernanetes G, 2001.The importance of omega-3 fatty acids in the attenuation of immune-mediated diseases. Journal of Clinical Immunology 21: 99-101.
Kehui O, Wenjun W, Mingshen X, Yan J and Xinchen S, 2004. Effects of different oils on the production, performance and polyunsaturated fatty acids and cholesterol level of yolk in hens. Asian-Australas Journal of Animal Science 17: 843-847.
Kubow S, 1993. Lipid oxidation products in food and atherogenesis. Nutrition Reviews 51: 33–40.
Lavinia S, Gabil D, Drinceanuy D, Stef D, Daniella M, Julean C, Ramona T and Coriconivoschi N, 2009. The effect of medicinal plants and plant extracted oils on broiler duodenum morphology and immujnological Profile-Rom. Biotechnology Letters 14: 4606-4614.
Leshchinsky TV and Klasing KC, 2001.Relationship between the level of dietary vitamin E and the immune response of broiler chickens. Poultry Science 80:1590-1599.
Lewis N, Seburg S and Flanangan N, 2000.Enriched eggs as a source of omega-3 PUFA for humans. Poultry Science 79: 971-974.
Meydani SN, Lichtenstein AH, Cornwall S, Meydani M, Goldin BR, Rasmussen H, Dinarello SA and Schaefer EJ, 1993. Immunologic effects of national cholesterol education panel step-2 diets with and without fish-derived n-3 fatty acid enrichment. Journal ofClinical Investigation 92: 105-113.
Morita T, Jinno K, Kawagishi H, Arimoto Y, Suganuma H, Inakuma T and Sugiyama K, 2003.Hepatoprotective effect of myristicin from nutmeg (Myristica fragrans) on lipopolysaccharide/ Dgalactosamine-induced liver injury. Journal of Agricultural and Food Chemistry 51: 1560-1565.
Nadia LR, Hassan RA, Qota EM and Fayek HM, 2008. Effect of natural antioxidant on oxidative stability of eggs and productive and reproductive performance of laying bens.International Journal of Poultry Science7: 134-150.
Saleh AA, 2013. Effects of fish oil on the production performance, polyunsaturated fatty acids and cholesterol levels of yolk in hens. Emirates Journal of Food and Agriculture25: 605-612.
SAS, 2001. Procedures Guide, Version 9, 3td ed. SAS Institute Inc., Cary, NC. 
Scheideler SE, Froning G and Cuppett S, 1997. Studies of consumer acceptance of high omega-3 fatty acid-enriched eggs. Journal of Applied Poultry Research 6:137–146.
Shini S, Kaiser P, Shini A and Bryden WL, 2008.Differential alterations in ultrastructural morphology of chicken heterophils and lymphocytes induced by corticosterone and lipopolysaccharide. Vet Journal of Immunology and Immunopathology 122: 83-93.
Siddiqui RA, Harvey KA and Zalog GP, 2008 Modulation of enzymatic activities by n-3 polyunsaturated fatty acids to support cardiovascular health. Journal of Nutritional Biochemistry 19: 417-437.
Skottova N, Kazdova L, Oliyarnyk O, Vecera R, Sobolova L and Ulrichova J, 2004. Phenolics-rich extracts from Silybummarianum and Prunella vulgaris reduce a high surcorse diet induce oxidative stress in hereditary hypertriglyceridemic rats. Pharmacology Research 50:123-130.
Srinivasan K, 2004. Spices as influencers of body metabolism: an overview of three decades of research. Food Research International 38: 77–86.
Stedman NL, Brown TP, Brooks RL and Bounous DI, 2001. Heterophil function and resistance to staphylococcal challenge in broiler chickens naturally infected with avian leukosis virus subgroup. Journal of Veterinary Pathology 38: 519–527.
Taheri-Gandomani V, Mahdavi AH, Rahmani HR, Riasi A and Jahanian E, 2014. Effects of different levels of clove bud (Syzygium aromaticum) on performance, intestinal microbial colonization, jejunal morphology, and immunocompetence of laying hens fed different n-6 to n-3 ratios. Livestock Science 167: 236–248.
ValleParaso MGR, Vidamo PJS, Anuciadoand RVP and Lapitan AM, 2005. Effects of Aloe vera (Aloebarbadensis) on the white blood cell count and antibody titre of broiler chickens vaccinated agains New castle disease. Philipp Journalof Veterinary Medicine 42:49-52.
Washburn KW and Nix DF, 1974. A rapid technique for extraction of yolk cholesterol. Poultry Science 53: 1118-1122.
Yalcin S, Yalcin S, Erol H, Bugdayci KE, Ozsoy B and Caki S, 2009. Effects of dietary black cumin seed (Nigella sativa L.) on performance, egg traits, egg cholesterol content and egg yolk fatty acid composition in layinghens. Journal of the science of food and Agriculture 89: 1737–1742.
Yaqoob P and Calder PC, 1995. The effects of dietary lipid manipulation on the production of murine T -cell-derived cytokines. Cytokine7: 548- 553.
Yung-Shin S, Jau-Tien L, Yuan-Tsung C, China-Jung C and Deng-Jue Y, 1999.Evaluation of antioxidant ability of ethanolic extract from dill (Anethum graveolens L.) flower. Food Chemistry115:515-521.