اثر بذر خار مریم خام و حرارت‌دیده بر عملکرد رشد و برخی از فراسنجه‌های خونی و ایمنی هومورال جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی دانشگاه محقق اردبیلی

2 گروه علوم دامی دانشگاه تبریز

چکیده

زمینه مطالعاتی: گیاهان دارویی به دلیل اثرات مفید بر عملکرد طیور، به عنوان افزودنی‌های طبیعی بیشتر مورد توجه قرار گرفته‌اند.  هدف: تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر سطوح مختلف بذر خار مریم (Silybum marianum L.)  خام و حرارت‌دیده بر صفات تولیدی، برخی از فراسنجه‌های خونی و سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی انجام شد. روش کار: تعداد 256 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه تجاری راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی به 4 تیمار با 4 تکرار و 16 قطعه پرنده در هر تکرار اختصاص یافتند. تیمارهای آزمایشی شامل مقادیر صفر درصد (شاهد)، 4/0 درصد بذر خام، 4/0 درصد بذر حرارت‌دیده و 8/0 درصد بذر حرارت‌دیده خار مریم طی یک دوره 42 روزه به پرندگان تغذیه شدند. نتایج: طی دوره آغازین (10-0 روزگی)، افزودن 4/0 درصد بذر خارمریم حرارت‌دیده موجب کاهش وزن و افزایش ضریب تبدیل خوراک  جوجه‌ها شد (01/0P<). اما در کل دوره آزمایش (42-0 روزگی) هیچ یک از صفات عملکرد رشد جوجه‌ها تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. افزودن 4/0 درصد خارمریم حرارت دیده موجب افزایش معنی­دار غلظت آلبومین (05/0P<) و پروتئین کل (01/0>P) سرم شد. فعالیت آلانین آمینوترانسفراز در اثر سطوح بذر خار مریم حرارت‌دیده و آسپارتات آمینوترانسفراز در اثر سطوح 4/0 درصد بذر خام و 8/0 درصد بذر حرارت‌دیده کاهش یافت (01/0P<). استفاده از تمام سطوح بذر خار مریم، تیتر آنتی­بادی علیه SRBC  (01/0P<) و تیتر IgG (05/0P<) را افزایش داد ولی بر تیتر IgM تأثیری نداشت. نتیجه‌گیری کلی: نتایج نشان داد که استفاده از بذر خار مریم در جیره جوجه‌های گوشتی تأثیر مثبتی بر عملکرد ندارد ولی موجب بهبود عملکرد کبد و تقویت سیستم ایمنی هومورال شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of crude and heated milk thistle seed on performance and some blood and humoral immunity parameters of broiler chickens

نویسندگان [English]

  • M Mozafarpour 1
  • MD Shakouri 1
  • H Janmohammadi 2
Abenavoli L, Capasso R, Milic N and Capasso F, 2010. Milk thistle in liver diseases: past, Present, future. Phytotherapy Research24: 1423–1432.
Chand N, Muhammad D, Durrani FR, Subhan Qureshi M and Ullah SS, 2011. Protective effects of milk thistle (Silybum marianum) against aflatoxin B1 in broiler chicks. Asian-Australian Journal of Animal Science 24: 1011–1018.
Cheema MA, Qureshi MA and Havenstein GB, 2003. A comparison of the immune response of 2001 commercial broiler with a 1957 random bred broiler strain when fed representative1957 and 2001 broiler diets. Poultry Science 82: 1519-1529.
Das SK and Vasudevan DM, 2006. Protective effects of silymarin, a milk thistle (Silybum marianum) derivative on ethanol-induced oxidative stress in liver. Indian Journal of Biochemistry and Biophysics 43: 306–311.
Ding TM, Tian SJ, Zhang ZX, Gu DZ, Chen YF, Shi YH and Sun ZP, 2001. Determination of active component in silymarin by RP-LC and LC/MS. Journal of Pharmaceutical and Biochemical Analysis 26: 155-161.
Fallah Hosseini H, Hemmati Moghaddam AR and Alijani SM, 2004. A review on medicinal plant, milk thistle. Journal of Medicinal Plants 11: 14-24 (In Persian).
Fani Makki O, Ebrahimzadeh A, Ansaari Nik H and Ghazghi M, 2013. Effect of milk thistle (Silybum marianum L.) and thyme (Thymus vulgaris L.) herbs on immunity and some blood metabolites in broiler chicks. Veterinary Clinical Pathology 26: 1836-1843 (In Persian).
Fani Makki O, Omidi A, Afzali N, Sarir H, Frouzanmehr M and Shibak A, 2014. Efficacy of Silybum marianum seeds in ameliorating the toxic effects of aflatoxin B1 in broilers. Iranian Journal of Toxicology 24: 977-982.
Hassanloo T, Khavarinejad R and Majidi A, 2001. The study on morphological characteristics and storage of different flavonolignans in harvested and endemic milk thistle of Iran. Journal of Medicinal Plants 22: 77-90 (In Persian).
Jamshidi AH, Ahmadi Ashtiani HR, Ghamhosseini B and Bokaei S, 2007. The effect of oral administration of milk thistle extract (silymarin) on tissue and biochemical changes caused by aflatoxin in broiler chickens. Journal of Medicinal Plants 24: 92-100 (In Persian).
Johnson VJ, He Q, Osuchowski MF and Sharma RP, 2003. Physiological responses of a natural antioxidant flavonoid mixture, silymarin, in BALB/c mice: III. Silymarin inhibits T-lymphocyte function at low doses but stimulates inflammatory processes at high doses. Planta Medica 69: 44–49.
Khatami SA, 2015. The effect of milk thistle (Silybum marianum L.) fruit on growth performance, nutrients digestibility, some blood parameters, intestinal morphology and meat quality of broiler chickens. MSc thesis, University of Mohaghegh Ardabili (In Persian). 
Krishan G and Narang A, 2014. Use of essential oils in poultry nutrition: A new approach. Journal of Advanced Veterinary and Animal Research 1: 156-162.
Lin HM, Tseng HC, Wang CJ, Lin JJ, Lo CW and Chou FP, 2008. Hepatoprotective effects of Solanum nigrum Linn extract against CCl4-iduced oxidative damage in rats. Chemico-Biological Interactions 171: 283-293.
Luper S, 1998. A review of plants used in the treatment of liver disease: Part I. Alternative Medicine Review 3: 410–421.
Lutsenko SV, Kashnikova TV, Khmyrov AV, Druz EA, Ledeshkova ON, Fel’dman NB, Luzhnov ND and Lutsenko EV, 2008. Study of the effect of a liposomal form of silymarin on biochemical indices of the blood serum and productivity of broiler chicks. Russian Agricultural Science 34: 415-417.
Mojahedtalab AR, Mohammadi M, Roostaei-Ali Mehr M and Asadi M, 2013. Effect of silymarin on performance and immune responses of broilers. Animal Production Research 2:49-58 (In Persian).
National Research Council, 1994. Nutrient Requirements for Poultry. National Academy Press, Washington DC.
Pradhan SC and Girish C, 2006. Hepatoprotective herbal drug, silymarin from experimental pharmacology to clinical medicine. Indian Journal of Medical Research 124: 491–504.
Rashidi N, Bujarpoor M, Chaji M and Aghaei A, 2015. Effect of Silybum marianum seed on performance, carcass characteristics and blood parameters of broiler chickens. Animal Production Research 3: 11-21 (In Persian).
Saller R, Melzer J, Reichling J, Brignoli R and Meier R, 2007. An updated systematic review of the pharmacology of silymarin. Forschende Komplementärmedizin 14: 70–80.
SAS Institute, 2002. SAS/STAT User’s guide: Statistics, Version 9.1, 4th ed, SAS Inst, Inc, Cary, NC.
Schiavone F, Righi A, Quarantelli A, Bruni R, Serventi P and Fusari A, 2007. Use of Silybum marianum fruit extract in broiler chicken nutrition: influence on performance and meat quality. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 91: 256-262.
Shalaei M and Hosseini SM, 2015. Effect of adding different levels of milk thistle and purslane seed to the diet on performance, egg quality traits and composition of serum and egg yolk lipids in laying hens. Journal of Aniamal Science Researches 25: 163-178 (In Persian).
Sonkusale P, Bhandarker AG, Kurkare NV, Ravikanth K, Maini S and Sood D, 2011. Hepatoprotective activity of superliv liquid and repchol in CCl4 induced FLKS syndrome in broilers. International Journal of Poultry Science 10: 49-55.
Suchý Jr P, Straková E, Kummer V, Herzig I, Písaříková V, Blechová R and Mašková J, 2008. Hepatoprotective effects of milk thistle (Silybum marianum) seed cakes during the chicken broiler fattening. Acta Veterinaria Brno 77: 31-38.
Tedesco D, Steidler S, Galletti, S, Tameni M, Sonzogni O and Ravarotto L, 2004. Efficacy of silymarin-phospholipid complex in reducing the toxicity of aflatoxin B1 in broiler chicks. Poultry Science 83: 1839–1843.
Zargari A, 1996. Medicinal plants (5 printing). Vol 3. Tehran University publishing, Tehran, Iran. pp 34-38 (In Persian).