تأثیر فرآیند پلت بر ترکیب شیمیایی، بخش‌های نیتروژن‌دار و خصوصیات تجزیه پذیری کنسانتره تجاری با استفاده از دو روش برون تنی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

چکیده

زمینه مطالعاتی: فرآوری غلات می‌تواند باعث استفاده بهینه از آنها گردد، اتلاف مواد مغذی را کاهش دهد و نیز موجب استفاده دام‌ها از خوراکی متعادل‌تر ‌گردد که در مدیریت تغذیه حیوان بسیار مهم است. هدف: هدف از این پژوهش، تعیین اثرات حرارت دادن پلت بر ترکیب شیمیایی، بخش‌های نیتروژن‌دار و تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای ماده خشک و پروتئین‌خام در یک نوع کنسانتره تجاری بود. مواد و روش: به منظور انجام آزمایش از سه مرحله تهیه کنسانتره نمونه‌برداری صورت گرفت. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: 1- کنسانتره آردی قبل از پلت کردن، 2- کنسانتره آردی که حرارت را دریافت کرده و از کاندیشنر عبور کرده و 3- کنسانتره حرارت داده شده و پلت شده. فراسنجه‌های تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام نمونه‌ها با استفاده از دو رأس گاو هلشتاین مجهز به فیستولای شکمبه‌ای با دو روش کیسه‌های نایلونی و تولید گاز اندازه‌گیری شد. نتایج: نتایج نشان داد فرآیند پلت تغییر محسوسی بر ترکیب شیمیایی (ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام، خاکستر، فیبر نامحلول در شوینده خنثی، فیبر نامحلول در شوینده اسیدی) کنسانتره تجاری نداشت. میزان نیتروژن غیر پروتئینی تحت تأثیر عمل‌آوری حرارتی کاهش یافت. نیتروژن نامحلول در شوینده خنثی (NDIN) و نیتروژن نامحلول در شوینده اسیدی (ADIN) تحت تأثیر فرآیند حرارتی افزایش یافت هرچند این افزایش در مورد نیتروژن نامحلول در شوینده اسیدی معنی‌دار نبود. حرارت پلت باعث کاهش معنی‌دار بخش b ماده خشک و پروتئین خام کنسانتره تجاری گردید که در مورد پروتئین خام با کاهش معنی‌دار نرخ تجزیه پذیری همراه بود. حرارت پلت باعث کاهش بخش با پتانسیل تولید گاز گردید که نتایج روش کیسه‌های نایلونی را تأیید می‌کرد. نتیجه‌گیری نهایی: نتیجه گرفته شد که حرارت فرآیند پلت باعث کاهش تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام به‌خصوصًا بخش کند تجزیه (b) در هر دو روش کیسه‌های نایلونی و تولید گاز می‌شود. بنابراین فرآیند حرارتی طی پلت کردن کنسانتره راهبرد مناسبی در کاهش تجزیه پذیری شکمبه‌ای کنسانتره و تأمین پروتئین عبوری مورد نیاز گاوهای شیری می‌باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of pelleting on the chemical composition, nitrogen fractions and degradability characteristics of a commercial concentrates by two in vitro method

نویسندگان [English]

  • M Bashtani
  • H Farhangfar
  • F Ganji
Akbariyan A, Khorvash M, Ghorbani GH, Dehghan M, Shourang P, Ghasemi A and Jafari M, 2010. Degradability of soybean seeds processed with physical methods with nylon bag and polyacrylamide gel electrophoresis. 4th Animal Science Congress, College of Agriculture and Natural Resources, Karaj. pp:2410-2414. (In Persian).
AOAC, 1990.Official methods of analysis of the association of official analytical chemists.15thed. Washington, DC. USA.
Appelquist LA, 1972. Chemical constituents of rapeseed.cultivation, composition, processing and utilization.Amesterdam, The Netherlands. Pp. 123-127.
Bernard J K, 1990. Effect of raw or roasted whole soybeans on digestibility of dietary nutrients and milk production of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science 73:3231.
Bressani T, 1993. Grain quality of common beans. Food Reviews International 9: 237-297.
Canbolat O, Kamalak A, EfeE, Sahin M and Ozkan C O, 2005. Effect of heat treatment on in situ rumen degradability and in vitro gas production of full-fat soyabeans and soyabean meal. Animal Feed Science and Technology 138: 143-148.
Cros P, Vernay M and Moncoulon R, 1991. In situ evaluation of the ruminal and intestinal degradability of extruded whole horse beans. Reprod Nutr. Develop. 31: 249-257.
Dann HM, Varga GA and Putnan DE, 1999. Improving energy supply late gestation and earlypostpartum dairy cows. Journal of Dairy Science 82: 1765-1778.
Datt C and Singh G, 1995. Effect of protein supplementation on in vitro digestibility and gas production of wheat straw. Indian Journal of Dairy Sience 48:357-361.
Faldet MA, Voss VL, Broderick GA and Saller LD, 1991.Chemical, In Vitro and In Situ evaluation of heat-treated soybean proteins.Journal of Dairy Science 74:2548-2554.
Farlay A, Legay F, Bauchart D, Poncet C and Mdoreau, 1992.Effect of a supply of raw or extruded rapeseeds on digestion in dairy cows.Journal of Animal Science 70:915-923.
Fathi Nasri MH, 2005. Impact of the use of raw and heated soybeans on digestive factors, milk production and composition Holstein cows. PhD thesis. Ferdowsi University of Mashhad. (In Persian).
Fathi Nasri MH, Daneshmesgaran M, Valizadeh R, Nikkhah A, Emami MH and Heravi mousavi AR, 2006. Effect of heating (roasting) on the chemical composition, Nitrogen fractions, degradability coefficients, Ruminal and Post-Ruminal disappearance dry matter and crude protein of two varieties (Sahar and Williams), whole soybean seeds. Journal of Food Science and Technology 2(1): 23-35. (In Persian).
GaneshD and Grieve DG, 1990. Effect of roasting raw soybeans at three temperatures on in situ dry matter and nitrogen disappearance in dairy cows. Journal of Dairy Science 73: 3222-3230.
Goelema JO, Spreeuwenberg MAM, Hof G, Van der poel A and Tamminga S, 1998. Effect ofpressure toasting on the rumen degradability and intestinal digestibility of whole and broken peas, lupinsand faba beans and a mixture of these feedstuffs. Animal Feed Science and Technology 76: 35-50.
Huntington GB, 1997. Starch utilization by ruminants: From basics to the bunk. Journal of Animal Science 75:852-867.
Kamalak A, Canbolat O, Erol A, Kilinc C, Kizilsimesk M, Ozkan CO and Ozkose E, 2005. Effect of variety on chemical composition, in vitro gas production, Metabolizable energy and organic matter digestability of alfalfa hays.Livestock Research for Rural Development.17(7). http:// cipav.org.co/lrrd17/7/cont1707 htm
Khanum SA, Yaqoob T,Sadaf S, Hussain M, Jabbar MA, Hussain HN, Kausar R and Rehman S, 2007. Nutritional evalution of varius feedstuffs for livestock production using in vitro gas method. Pakistan Veterinary Journal 27(3): 129-133.
Khorasani GR, de Boer G and Kennelly JJ, 1992. Effect of canola fat on ruminal and total tract digestion, plasma hormones and metabolites in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science 75:492-501.
Khorasani H, 2011. Effects of roasting and extruding heat processes on chemical composition, fractions degradability and intestinal digestibility of dry matter and crude protein of whole soybeans. MSc thesis. University of Birjand. (In Persian).
Licitra G, Hernandez T and Van soest PJ, 1996. Standardization of procedures for nitrogen fractionation of ruminant feeds. Animal Feed Science and Technology 57: 347-358.
Madsen J and Hvesplund PG, 1985. Protein degradation in the rumen. Acta Agric. Scand. 25(Suppl.1):103-124.
Menke KH and Steingass H, 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development 28: 7-55.
Maheri N, Egbali M, Aghazadeh A, Mirzaei A and Golshani A, 2011. Effects of MicrowaveIrradiation on Ruminal Protein Degradation of Tomato Pomace. International Journal of Animal &Veterinary Advances 3: 177-181.
Maheri-Sis N, Eghbali-Vaighan M, Mirza-Aghazadeh A, Shaddel-Telli A.A, Mirzaei-Aghsaghali A and Aghajanzadeh-Golshani A, 2011. Effects of Microwave Irradiation on Ruminal Protein Degradationof Tomato Pomace. International Journal of Animal and Veterinary Advances 3: 177-181.
Menke KH, Raab L, Salewski A, Steingass H, Fritz D and Schneder W, 1979. The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feeding stuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. Journal of Agricultural Science 93: 217-222.
Moshtaghi, Nia SA and IngallsJ R, 1995. Influence of moist heat treatment on ruminal and intestinaldisappearance of amino acids from rapeseed meal. Journal of Dairy Science 78: 1552-1560.
National Research Council, 2001.Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th Rev ed, NationalAcademy of Science, Washington, DC.
Nowak W, Michalak S and Wylegala S, 2005. In situ evaluation of ruminal degradability and intestinal digestibility of extruded soybeans.Czech. Journal of Animal Science 50: 281-287.
OrskoveERand McDonaldI, 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. Journal of Agricultural Science 92: 499-503.
Owean FN, Serist D S, Hill WJ and Gill DR, 1997. The effect of gran source and grain processing on performance of feedlot cattle: A review. Journal of Animal Science 75:868-879.
Parand A and Taghizadeh A, 2011. Investigation of the digestibility of processed barley grain by different methods using gas production method and two sources of microbial enzymes. Journal of Animal Science Researches(Agricultural Science) 4(2): 1-13. (In Persian).
Paya H, Taghizadeh A, Janmohammadi H and Moghadam GA, 2007.Nutrient digestibility and gas production of some tropical feeds used in ruminant diets estimated by the in vivo and in vitro gas production techniques. American Journal of Animal and Veterinary Science 2(4):108-113.
Pfeffer E and Hristov AN, 2005. Nitrogen and Phosphorus Nutrition of Cattle: Reducing theEnvironmental impact of cattle operation. CABI. Wallingford. UK.
Robinson PH and McNiven MA, 1994. Influence of flame roasting and feeding frequency of barley on performance of dairy cows. Journal of Dairy Science 77: 3631-3643.
SAS, 2002.SAS/STAT User’s Guide (Version 8.01 Edition). SAS Inst. Inc., Cary, NC
Sadeghi AA and Shawrang P, 2008. Effect of microwave irradiation on ruminal dry matter, protein andstarch degradation characteristics of barley grain. Animal Feed Science and Technology 141, 184-194.
Shamee F, Pirmohammadi R and Khalilvandi behroozyar H, 2015. Effect of heat treatments on chemical composition, in situ degradability and in vitro fermentability of chick pea pre-cleaning wastes. Iranian Journal of Animal Science 46(3): 247-261. (In Persian).
Stern, MD., Santos KA and Satter LD, 1985. Protein degradation in rumen and amino acid absorption in small intestine of lactating dairy cattle fed heat-treated whole soybeans. Journal of Dairy Science 68: 45-56.
Vansoest PJ, 1987. Nutritional ecology of ruminat cornell university press. Ithaca, NewYoork, U.S.A 374 pp.
Van Soest PJ, Robertsone JB and BA Lewis, 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and nonstarch polysacacharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science 74: 3583-3597.
Van Soest PJ, 1994. Nutritional Ecology of the Ruminant.Second Edition.Cornel University.
Voragen AGJ, Gruppen H, Marsman GJP and MulA J, 1995. Effect of sommanufacturing technologies on chemical, physical and nutritional properties of feed.InGarnsworthy, P.C., Cole, D.J.A. (Eds.), Recent Advances in Animal Nutrition. Nottingham University Press, Nottingham, UK, Pp. 93-126.
Wang Y, McAlister TA, Zobell DR and Cheng KJ, 1997. The effect of micronization of full-fat canola seed on digestion in the rumen and total tract of dairy cows. Canadian Journal of Animal Science 77:431-440.
Zollitsch W, Wetscherek W and Lettner F, 1993. Use of differently processed full-fat soybeans in a diet for pig fattening. Animal Feed Science and Technology 41:237-246.