بررسی تاثیر جیره‌های حاوی سطوح مختلف مغز بلوط بر هضم، تخمیر و تجزیه‌‌‌‌پذیری شکمبه ای گاو و گاومیش در خوزستان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

چکیده

زمینه مطالعاتی: مغز بلوط حاوی 55 درصد نشاسته است که می­توان از آن به عنوان منبع انرژی، در تغذیه دام نشخوار کننده در کنسانتره استفاده کرد. هدف: هدف از این مطالعه، بررسی اثر جیره­های آزمایشی حاوی سطوح صفر، 80/15، 58/31 و 37/47 درصد مغز میوه بلوط بر فراسنجه های تجزیه­پذیری، تخمیری و قابلیت هضم آزمایشگاهی در گاو هلشتاین و گاومیش رودخانه ای خوزستان بود. روش کار: میوه بلوط در سطوح صفر، 80/15، 58/31 و 37/47 درصد در جیره (تنظیم شده بر طبق جداول احتیاجات غذایی گاو) گاو و گاومیش استفاده شد. روش های تولید گاز، تلی و تری و کیسه گذاری شکمبه ای برای تعیین هضم، تخمیر و تجزیه­پذیری این جیره­های آزمایشی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج: میزان قابلیت هضم ماده خشک و NDF در گاو و گاومیش در تیمار حاوی 58/31 درصد مغز بلوط بالاترین مقدار بود (05/0p <). صرف نظر از نوع جیره آزمایشی، قابلیت هضم ماده خشک در گاو و گاومیش تفاوت معنی داری نداشت (05/0P>)، اما قابلیت هضم NDF در گاومیش بالاتر از گاو (96/75 در برابر 53/65 درصد) بود (05/0p <). بدون توجه به نوع دام، بیشترین پتانسیل تولید گاز مربوط به تیمارهای حاوی مغز بلوط بود (05/0p <). مقدارPF ، تولید توده میکروبی، راندمان توده میکروبی و همچنین ماده آلی واقعا هضم شده بین جیره­های حاوی مقادیر مختلف مغز بلوط متفاوت نبود (05/0P>). بخش کند تجزیه (b)، پتانسیل تجزیه پذیری (PD) و تجزیه پذیری موثر (ED) در تیمار حاوی 58/31 درصد مغز بلوط در گاو و گاومیش بالاترین مقدار بدست آمد (05/0p <). بخش سریع تجزیه (a)، بخش کند تجزیه (b)، نرخ تجزیه (c)، پتانسیل تجزیه‌پذیری (PD) و تجزیه‌پذیری موثر(ED) در گاو و گاومیش متفاوت نبود (05/0<P). نتیجه گیری نهایی: با توجه به نتایج این آزمایش میتوان نتیجه گرفت که مغز میوه بلوط تا 58/31 درصد، به دلیل بهبود شرایط تخمیری شکمبه در شرایط آزمایشگاه، می تواند در جیره گاو هلشتاین و گاومیش خوزستانی استفاده شود اما در این زمینه نیاز به مطالعات بیشتری می­باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigation the effect of diets containing different levels of oak kernel on ruminal digestion and fermentation and degradability of cow and buffalo in Khuzestan

نویسندگان [English]

  • Z Rahmati
  • T Mohammadabadi
  • H Roshanfekr
  • M Chaji
  • Kh Mirzadeh
Bahatia SK, Kumar S and Sangowan DC, 2003. Nutritional microbiology and digestive physiology of buffalo and cattle. Teaching Manual. Department of Animal Nutrition. CCS HAU. Hisar P: 42-44.
Broderick GA and Kang JH, 1980. Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science 63: 64–75.
Danesh Mesgaran M, 2009. The in vitro new methods in animal researches. Mashhad Ferdowsi University Press, pp 191. (In Persian).
Dehority BA, 2003. Rumen microbiology. British Library Cataloguing in Publication Data. First published.
France J and Dijkstra J, 2005. Volatile Fatty Acid Production. 2nd ed. In: quantitative aspects of ruminant digestion and metabolism, pp 157. Dijkstra, J., J. M. Forbes, J. France. CABI Publishing, 875 Massachusetts Avenue, 7th Floor, Cambridge, MA 02139, USA.
Frutos P, Hervás G, Giráldez FJ and Mantecón AR, 2004. Review Tannins and ruminant nutrition. Spanish Journal of Agricultural Research 2(2):191-202.
Frutos P, Hervás G, Giráldez FJ and Mantecón AR, 2002. Condensed tannin content of several shrub species from a mountain area in northern Spain, and its relationship to various indicators of nutritive value. Animal Feed Science and Technology 95: 215–226.
Gupta BK and Sing A, 1998. Effect of feeding dried subabul as replacement of concentrate mixture in buffalo calves. Indian Journal of Animal Science 59: 590-596.
Hassan Sallam SMA, da Silva Bueno IC, de Godoy PB, Eduardo FN, Schmidt Vittib DMS and Abdalla AL, 2010. Ruminal fermentation and tannins bioactivity of some browses using a semi-automated gas production technique. Tropical and Subtropical Agroecosystems 12: 1 –10.
Jabari P, 2010. Comparison of digestibility of treated sugar cane pith and wheat straw by rumen microorganisms of cattle and buffalo in Khuzestan. Master's thesis, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan. (In Persian).
Jafari H, Fazeli H, Vermaghani S and Maghsoudi Nejad Gh, 2001. The use of different levels of acorn in the diet of Kurdish fattening male lambs. Research and Development 14: 36-40. (In Persian).
Kennedy PM, 2002. Utilisation of tropical dry season grass by ruminants is increased by feeding fallen leaf of siris (Albizia lebbeck). Animal Feed Science and Technology 96.3: 175-192.
Khazaal K, Boza J and Orskov ER, 1994. Assessment of phenolics-related anti nutritive effects in Mediterranean browse: a comparison between the use of the in vitro gas production technique with or without insoluble polyvinyl polpyrrolidone.  Animal Feed Science and Technology 49: 133-149.
Makkar H P S and Becker K (1997) Degradation of Quillaja saponins by mixed culture of rumen microbes. Letters in Applied Microbiology. 25: 243-245.
Menke KH and Steingass H, 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development 28: 6-55.
Nixon KC, 1993. The genus Quercus in Mexico. In KC, Nixon [ed.], Biological diversity of Mexico: origins and distributions, 447-458. –Oxford. University Press, New York, New York, USA.
NRC (2001) Nutrient Requirments of Dairy Cattel. (7th revEd.) The National Academies Press, Washington, DC.
Olivera MP, 1998. Use of in vitro gas production technique to assess the contribution of both soluble and insoluble fraction on the nutritive value of forage. A thesis submitted to the University of Aberdeen, Scotland, in partial fulfillment of the degree of Master of Science in Animal Nutrition.
Orskov ER and McDonald P, 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighed according to rate of passage. Journal of Agricultural Science 92: 499-503.
Rajablo M, 2009. The use of oak fruit in feeding of livestock. Newsletter inside the Jihad Agriculture.
Raheemi Golfadeh M, 2008. Medicinal plants of Zagros of Bakhtiari, First edition, 240. (In Persian).
Rafiee M, 2012. Comparison of digestibility of some fiber materials with anaerobic bacteria or rumen microorganisms of Holstein cattle and Khuzestan buffaloes. Master's thesis, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan.  (In Persian).
Saffarzadeh A, Vincze L and Csap J, 1999. Determiniation of the chemical composition of acorn (Quercus branti), Pistacia atlantica and Pistacia Khinjuk seed as non-conventional feedstuff. Journal of Acta Agraria Kaposváriensis 3:59-69.
Sallam SMA, 2005. Nutrition value assessment of the alternative feed researches by gas production and rumen fermentation in vitro. Research Journal of Agriculture and Biological Science 1(2): 200-209.
Salami A, 2002. The Old Medicine of Iran, Kazeroonia Publications, pp. 90-89. (In Persian).
Sharma RK, Singh BA and Sahoo A, 2008. Exploring feeding value of oak (Quercus incana) leaves: Nutrient intake and utilization in calves. Livestock Science 118:157–165.
Supreena S and Peangkoum P, 2011. Effect of Leucaena leucocephala (Lam.) and sodium lauryl sulfate in meat goat diets on nematode eggs and protozoa interaction in the rumen. Journal of Agricultural Science and Technology 1: 1291-1294.
Tabatabaei M, 2003. Physiological aspects of ruminant’s nutrition, University of Bu-Ali Sina of Hamedan Publications.  (In Persian).
Tilley JMA and Terry RA, 1963. A two stage technique for the indigestion of forage crops. Journal of the British Grassland Society 18: 104-111.
Waldo DR, 1968. Nitrogen metabolism in the ruminant. Journal of Dairy Science 51: 265-275.
Wanapat M, 2010. Current researches towards rumen fermentation and microbial ecology of swamp buffaloes. Proc. of The International Conference on Biochemist and Medical Chemest. Feb 23‐25. Cambridge. UK. pp: 431‐435.