per
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
2017-11-22
27
3
1
19
6941
اثر جایگزینی کاه ماش (Vigna radiate) با کاه گندم یا سیلاژ ذرت کمدانه بر قابلیت هضم و برخی فراسنجههای خونی و شکمبهای بره میشهای عربی
Effect of replacement of the mung bean straw (Vigna radiate) with wheat straw or low grain-corn silage on digestibility and some blood and ruminal parameters in Arabi lambs
ایمان مهرامیری
iman.mehramiri@yahoo.com
1
مرتضی چاجی
mortezachaji@gmail.com
2
صالح طباطبائیوکیلی
3
طاهره محمدآبادی
4
محسن ساری
mohsensare@yahoo.com
5
گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
زمینه مطالعاتی: به منظور کاهش هزینه خوراک میتوان از بقایای حاصل از مزارع کشاورزی نظیر کاه ماش در تغذیه دام استفاده کرد. هدف: آزمایش حاضر به منظور بررسی اثر جایگزینی کاه ماش با کاه گندم یا سیلاژ ذرت بر قابلیت هضم، تخمیر و جمعیت پروتوزوآی شکمبه در برههای نژاد عربی انجام گرفت. روش کار: پس از تعیین سطح مناسب جایگزینی کاه ماش با کاه گندم و سیلاژ ذرت با استفاده از آزمون تولید گاز، تعداد ۱۶ بره میش با جیرههای آزمایشی برگزیده از مرحله اول شامل جیره فاقد کاه ماش (شاهد)، 100 درصد جایگزینی کاه ماش بجای کاه گندم (جیره 1)، 25 درصد جایگزینی کاه ماش بجای سیلاژ ذرت (جیره 2) و 50 درصد جایگزینی کاه ماش بجای سیلاژ ذرت (جیره 3) در قالب طرح کاملا تصادفی تغذیه شدند. جهت برآورد فراسنجههای خونی، تخمیری و شمارش جمعیت پروتوزآهای شکمبه، سه و چهار ساعت پس از خوراکدهی صبح از برهها به ترتیب مایع شکمبه و خون گرفته شد. نتایج: در آزمایش تعیین سطح، با جایگزینی کاهماش با کاهگندم در جیره، برای تمام سطوح (25 تا 100 درصد) پتانسیل تولید گاز نسبت به شاهد افزایش یافت (05/0>P). مقدار 25 درصد جایگزینی کاه ماش بجای سیلاژ ذرت نسبت به جیره شاهد تولید گاز را افزایش و 100 درصد جایگزینی آن را کاهش داد (05/0>P). بازده تولید توده میکروبی در تمام جیرههای حاوی کاه ماش جایگزین شده با سیلاژ ذرت نسبت به جیره شاهد بیشتر بود (05/0>P). نتایج حاصل از آزمایش روی دام نشان داد که بیشترین مصرف خوراک و قابلیت هضم مواد مغذی مربوط به جیره 1 بود (05/0P<). از نظر نیتروژن آمونیاکی شکمبه و فراسنجههای خونی (گلوکز و نیتروژن اورهای خون) اختلاف معنیداری بین جیرههای آزمایشی مشاهده نشد. pH مایع شکمبه تنها در جیره 3 با شاهد اختلاف داشت و کمترین مقدار بود (05/0P<). جمعیت پروتوزوآی شکمبه در جیرههای حاوی سیلاژ ذرت (جیرههای ۲ و ۳) در مقایسه با شاهد کمتر بود (05/0P<). نتیجهگیری نهایی: بنابراین، میتوان استفاده از کاه ماش را بدلیل قیمت مناسب و فراوانی آن در برخی مناطق کشور از جمله استان خوزستان به صورت جایگزین کاه گندم و سیلاژ ذرت کم دانه در تغذیه گوسفندان توصیه کرد.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6941_5f6a0ebeba77c81b54b579778a124ef6.pdf
ترکیب شیمیایی
جمعیت پروتوزوآ
آزمون تولیدگاز
قابلیتهضم
فراسنجههای مایع شکمبه و خون
per
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
2017-11-22
27
3
21
32
6942
Research Paper
استفاده از روش in situ برای مقایسه ضرایب تبدیل پروتیین خام به پروتیین قابلمتابولیسم در پودر ضایعات کشتارگاهی، دانه سویای تفت داده شده و پودر ماهی
In situ method to compare conversion coefficients of crude protein to metabolisable protein in poultry by-product meal, roasted soybean and fishmeal
مهدی کاظمی بنچناری
1
محمد زهرهوند
2
علیرضا علیزاده
masouleh@yahoo.com
3
سلمان افشار
salmanafshar2007@gmail.com
4
گروه علوم دامی دانشگاه اراک
گروه علوم دامی دانشگاه آزاد واحد ساوه
پژوهشگاه رویان پژوهشکده زیست شناسی و علوم پزشکی تولید مثل جهاددانشگاهی مرکز تحقیقات پزشکی تولید مثل
گروه علوم دامی موسسه آموزش عالی علمی کاربردی و مهارتی جهاد کشاورزی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
زمینه مطالعاتی: برای بررسی تعیین ضریب تبدیل پروتیین خام به پروتیین قابلمتابولیسم در ارزشیابی پروتیین از روشهای متفاوتی استفاده میشود. هدف: این تحقیق بهمنظور مقایسه ضریب تبدیل پروتیین خام به پروتیین قابلمتابولیسم در پودر ضایعات کشتارگاهی طیور، دانه سویای تفت داده شده و پودرماهی با استفاده از روش کیسههای نایلونی و محاسبات مربوط به آن انجام گرفت. روش کار: سه راس گوسفند نر نژاد قزل دارای فیستولای شکمبهای در قالب طرح مربع لاتین چرخشی استفاده شد و بخشبندی پروتیین نمونههای پودر ضایعات کشتارگاهی براساس سیستم کرنل نیز بیان شد. نتایج: بخش پروتیین قابلتجزیه (a+b) در پودر ضایعات کشتارگاهی، دانه سویای تفت داده شده و پودرماهی بهترتیب 6/76، 2/98 و 2/79 درصد بود (05/0 >P). پروتیین قابلمتابولیسم محاسبه شده بهترتیب 59/25، 97/23 و 53/48 درصد و ضریب تبدیل پروتیین خام به پروتیین قابلمتابولیسم به ترتیب 45/0، 63/0 و 70/0 برای پودر ضایعات کشتارگاهی طیور، دانه سویای تفت داده شده و پودرماهی بود. همچنین علیرغم اینکه پروتیین خام پودر ضایعات کشتارگاهی حدود 18 درصد بیشتر از پروتیین خام دانه سویای تفت داده شده بود، اما میزان ضریب تبدیل آن به پروتیین قابلمتابولیسم کمتر از 5/0 بود که نشان از بازدهی کم استفاده از پروتیین در این خوراک دارد. نتیجهگیری نهایی: نتایج این آزمایش نشان داد؛ کاهش میزان نیتروژن نامحلول در شوینده اسیدی پودر ضایعات کشتارگاهی با استفاده از روش های فرآوری، ممکن است وضعیت پروتیین قابلمتابولیسم آن را بهبود بخشد و در نتیجه دسترسی به پروتیین توسط دام و قابلیت متابولیسم آن را افزایش دهد.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6942_34f8fe8187af9b63195841624078109b.pdf
تجزیهپذیری پروتیین
پروتیین قابل متابولیسم
پودر ضایعات کشتارگاهی طیور
per
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
2017-11-22
27
3
33
50
6943
Research Paper
ارزش غذایی سبوس گندم کارخانجات آرد استان خراسان رضوی در تابستان و زمستان و تاثیر جایگزینی سبوسهای تابستانه بجای جو، بر عملکرد بزهای شیری سانن
Nutritional value of different wheat brans from flour factories of Khorasan Razavi province in summer and winter and the effect of replacing barley grain with summer wheat bran on operation of Saanen goats
احسان اسلامیان
eslamian.e@gmail.com
1
عباسعلی ناصریان
naserian@ferdowsi.um.ac.ir
2
رضا ولی زاده
3
علیرضا وکیلی
vakili.ar@yahoo.com
4
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
زمینه مطالعاتی: سبوس گندم یک ماده خوراکی دارای فیبر با قابلیت هضم بالا، خوشخوراک و پرکاربرد در تغذیه نشخوارکنندگان است. هدف: آزمایش در دو مرحله انجام شد که در مرحله اول ارزش غذایی و ترکیب شیمیایی سبوس گندم تولیدی کارخانجات مختلف تولید آرد استان خراسان رضوی در دو فصل تابستان و زمستان با استفاده از روشهای رایج آزمایشگاهی مقایسه شد و در مرحله دوم اثر جایگزینی سطوح مختلف نمونههای تابستانه با جودرکنسانتره مخلوط بزهای شیری نژاد سانن مورد مطالعه قرار گرفت. روش کار: ترکیب شیمیایی، پارامترهای تولید گاز و فاکتورهای تخمین زده شده از تولید گاز در انواع سبوس گندم تهیه شده از 8 کارخانه تولید آرد استان خراسان رضوی در قالب طرح فاکتوریل 2×8 با پایه کاملا تصادفی تعیین شد. سپس تغییرات وزن بدن، تولید شیر و ترکیبات شیر بزهای شیری سانن در اثر جایگزینی سطوح مختلف سبوسهای گندم تولیدی در فصل تابستان بجای دانه جو در کنسانتره حیوانات مورد آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی بررسی گردید. نتایج: کلیه ترکیبات شیمیایی مربوط به انواع سبوس، در بین کارخانجات مختلف (به غیر از چربی خام: CF) متفاوت بود (0001/0P<). اثر فصل برای درصد ماده آلی، چربی خام و خاکستر در سطح 5 درصد دارای اثر معنیدار نبود، هر چند که درصد ماده خشک، NDF، ADF و CP در نمونههای تابستان، بیشتر از زمستان بود (0001/0P<). جایگزینی دانه جو موجود در کنسانتره، با سبوس گندم تابستانه حتی تا سطح 50 درصد، منجر به بروز تفاوت معنیدار بین میانگین وزن بدن، تولید شیر و ترکیبات شیر نشد. نتیجهگیری نهایی: نمونههای سبوس گندم تهیه شده از کارخانجات مختلف تولید آرد استان خراسان رضوی در دو فصل تابستان و زمستان دارای ارزش غذایی متفاوتی بودند و جایگزینی سبوس گندم تابستانه بجای دانه جو در کنستانتره جیره بزهای شیری سانن (حتی تاسطح 50 درصد)، بر روی وزن بدن، میزان تولید شیر و ترکیب شیر تاثیری نداشت.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6943_072df5a18f0b6e79572c11e03eed242b.pdf
سبوس گندم
فصل
تولید گاز
ترکیب شیمیایی
بز سانن
وزن بدن
تولید شیر
ترکیب شیر
per
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
2017-11-22
27
3
51
60
6959
Research Paper
چندشکلی نیمه دوم اگزون 2 ژن GDF9 گوسفند نژاد کرمانی به روش PCR-SSCP و توالی-یابی
Polymorphism at second half of exon 2 of GDF9 gene in Kermani sheep breed using PCR-SSCP and sequencing
رسول خدابخشزاده
1
محمدرضا محمدآبادی
2
گروه علوم دامی دانشگاه شهید باهنر
گروه علوم دامی دانشگاه شهید باهنر
زمینه مطالعاتی: انتخاب به وسیله ژنتیک مولکولی روی ژنهای منحصر بفرد یک روش مطمئن برای بهبود ژنتیکی صفات مهم اقتصادی در حیوانات اهلی میباشد. صفت چندقلوزایی یکی از صفات مهم اقتصادی در صنعت گوسفندداری میباشد که در سالهای اخیر توجه متخصصین اصلاح نژاد را به خود جلب کرده است. ژن فاکتور رشد و تمایز شماره 9 (GDF9) از مهمترین ژنهای کاندیدای موثر بر صفت چندقلوزایی در گوسفند میباشد. هدف: این آزمایش جهت بررسی وجود چند شکلی در جایگاه نیمه دوم (منتهی به3') اگزون 2 ژن GDF9 گوسفند نژاد کرمانی انجام شد. روش کار: در این مطالعه، از 102 رأس گوسفند خونگیری شد. پس از استخراج DNA، تعیین ژنوتیپها با استفاده از روش PCR-SSCP و توالییابی محصولات PCR انجام شد و تغییرات تک نوکلئوتیدی با استفاده از نرمافزار Bioedit بررسی شدند. نتایج: نتایج توالییابی نشان دهنده وجود جهشهای نقطهای در موقعیت نوکلئوتیدهای 978 و 994 اگزون 2 ژن GDF9 بود. نتایج آنالیز نرم افزار GenAlex در جایگاه مورد بررسی حاکی از عدم وجود تعادل هاردی واینبرگ در چندشکلی تک نوکلئوتیدی موقعیت 978 بود. بالا بودن شاخص شانون در هر دو موقعیت جهش شناسایی شده نشان داد که میزان تنوع زیستی در جایگاه ژن GDF9 مربوط به جمعیت مورد بررسی بالا میباشد. با توجه به معیارهای برآورد شده و بالا بودن نسبی میزان هتروزیگوسیتی میتوان نتیجه گرفت که جمعیت مورد مطالعه دارای چند شکلی نسبتاً بالایی در جایگاه مورد بررسی میباشد.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6959_3b878c58d2e308aa6dae305e6073c4a0.pdf
چند شکلی
چندقلوزایی
نژاد کرمانی
ژن GDF9
PCR-SSCP
per
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
2017-11-22
27
3
61
72
6960
Research Paper
اثرات ساقه و برگ گیاه مسواک (Salvadora persica L.) و برگ مورد (Myrtus communis) بر عملکرد و جمعیت باکتریایی روده کور جوجههای گوشتی
Effect of Miswak (Salvadora persica L.) stem and leaf and Myrtle (Myrtus communis) leaf on performance and cecal bacteria of broiler chicken
خدیجه شهبازی شورباخلو
kh.shahbazi21@gmail.com
1
محمد هوشمند
hooshmand@yu.ac.ir
2
رضا نقیها
3
گروه علوم دامی دانشگاه یاسوج
گروه علوم دامی دانشگاه یاسوج
گروه علوم دامی دانشگاه یاسوج
زمینهمطالعاتی: فعالیت ضد باکتریایی و محرک رشد گیاهان دارویی منجر به استفاده از آنها، به عنوان جایگزین آنتیبیوتیکهای محرک رشد در جیره جوجههای گوشتی شده است. هدف: این پژوهش با هدف بررسی تأثیر پودر ساقه و برگ گیاه مسواک و برگ مورد بر عملکرد و جمعیت میکروبی روده کور جوجههای گوشتی انجام شد. روش کار: تعداد 408 قطعه جوجه گوشتی یک روزه کاب 500 (مخلوط نر و ماده) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی بین گروههای آزمایشی 6 گانه با 4 تکرار و 17 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شده و با یکی از جیرههای زیر تغذیه شدند: جیره پایه (بدون افزودنی، بهعنوان شاهد)، جیره پایه + آنتیبیوتیک (نئومایسین، 1 گرم در کیلوگرم جیره)، جیره پایه + 5/0 درصد پودر ساقه و برگ گیاه مسواک، جیره پایه + 1 درصد پودر ساقه و برگ مسواک، جیره پایه + 5/0 درصد پودر برگ مورد و جیره پایه + مخلوط 5/0 درصد پودر ساقه و برگ گیاه مسواک و 5/0 درصد برگ مورد. نتایج: یافتهها نشان دادند در طول دوره آزمایش، مصرف خوراک تحت تأثیر افزودنیهای خوراکی قرار نگرفت. استفاده از گیاه مورد در دوره آغازین، میزان افزایش وزن بدن را کاهش داده و بر ضریب تبدیل غذایی اثر نامطلوبی داشت. در دوره 42-22 روزگی و کل دوره پرورش از نظر ضریب تبدیل غذایی اختلاف معنیداری بین گروه شاهد و سایر گروههای آزمایشی وجود نداشت. در سن 21 روزگی، از نظر شمارش اشرشیاکولی و لاکتوباسیلوسها بین تیمار شاهد و سایر تیمارها اختلاف معنیداری مشاهده شد. در سن 42 روزگی، شمار باکتریهای لاکتوباسیلوس در تیمارهای 5/0 درصد گیاه مسواک، گیاه مورد و مخلوط مسواک و مورد نسبت به تیمار شاهد افزایش معنیداری را نشان داد (05/0>P). همچنین تغذیه با جیره حاوی 1 درصد مسواک باعث کاهش معنیدار شمار اشرشیاکولی شد. نتیجه گیری نهایی: بطور کلی نتایج نشان داد استفاده از افزودنیها بر عملکرد جوجهها اثر معنیداری نداشته اما جمعیت باکتریهای روده کور را به نحو مطلوبی تحت تأثیر قرار دادند.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6960_0da8c63fa8686d19693aaf27de3b2a90.pdf
جمعیت میکروبی
جوجه گوشتی
عملکرد
گیاه مسواک
مورد
per
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
2017-11-22
27
3
73
85
6961
Research Paper
اثرات سطوح مختلف تفاله خشک گوجهفرنگی بر عملکرد تولید مرغهای تخمگذار و کیفیت داخلی تخممرغ در دما و زمانهای مختلف نگهداری
Effects of different levels of dried tomato pulp on production performance of layers and egg internal quality traits during different storage times and temperatures
سیدعلی میرقلنج
a-mirghelenj@yahoo.com
1
روح الله کیانفر
rkianfar@tabrizu.ac.ir
2
حسین جانمحمدی
mehrzadhossein@gmail.com
3
اکبر تقی زاده
ataghius2000@yahoo.com
4
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
زمینه مطالعاتی: سطوح مختلف تفاله گوجهفرنگی در جیره پس از تولک مرغهای تخمگذار مورد بررسی قرار گرفت. هدف: اثرات سطوح مختلف تفاله خشک گوجهفرنگی در جیره پس از تولک مرغهای تخمگذار بر عملکرد تولید و کیفیت داخلی تخممرغ در دما و زمانهای مختلف نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفت. روش کار: آزمایشی با 120 قطعه مرغ تخمگذار لگهورن پس از دوره تولکبری (78 هفتگی) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 5 تکرار و 8 مرغ در دو قفس مجاور طراحی شد. جیرههای آزمایشی شامل جیره غذایی شاهد(بدون تفاله گوجهفرنگی، صفر درصد) و سطوح 5/7 و 15 درصد تفاله گوجه فرنگی بود که اثرات آن به مدت 8 هفته بر عملکرد تولیدی پرندگان مورد ارزیابی قرار گرفت. درپایان دوره، 6 تخممرغ از هر تکرار در دماهای 4 و 25 درجه سانتیگراد و زمانهای 1، 7 و 30 روز پس از تولید، نگهداری و کیفیت داخلی آنها تعیین شد. نتایج: استفاده از تفاله گوجهفرنگی تا سطح 15 درصد جیره غذایی مرغهای تخمگذار به مدت 8 هفته، درصد تولید تخممرغ روز مرغ، وزن تخممرغ، گرم تخممرغ تولیدی، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک را بطور معنیداری تحت تاثیر قرار نداد. نتایج نگهداری تخممرغ در دما و زمانهای مختلف نیز نشان داد که اثرات اصلی سطح تفاله گوجهفرنگی و زمان نگهداری تخممرغ بر واحدهاو معنیدار بود (05/0P<) و با افزایش سطح تفاله گوجهفرنگی در جیره، واحدهاو تخممرغ افزایش و با افزایش زمان نگهداری، واحدهاوتخممرغ کاهش یافت. اثرات متقابل سطوح تفاله گوجه فرنگی با مدت زمانهای نگهداری هم بر روی واحدهاو هم pH سفیده معنیداربود (05/0P<) بهطوریکه نشان داد اگرچه با افزایش زمان، pH سفیده افزایش و واحد هاو کاهش یافت ولی در میان تخممرغهای نگهداری شده به مدت 30 روز، واحد هاو گروه تغذیه شده با 15 درصد تفاله گوجهفرنگی نسبت به صفر درصد بطور معنیداری بیشتر بود. نتیجهگیری نهایی: میتوان تا سطح 15 درصد از تفاله گوجهفرنگی خشک شده در جیره مرغهای تخمگذار در دوره پس از تولک را بدون تاثیر منفی بر عملکرد تولید استفاده کرده و بهدلیل معنیدار بودن اثرات متقابل سطوح تفاله گوجهفرنگی با زمانهای نگهداری تخممرغ، 15 درصد تفاله گوجهفرنگی توانست افزایش pH سفیده و کاهش واحد هاو تخممرغ را محدود کرده و کیفیت داخلی تخممرغ را تاحدودی حفظ کند.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6961_73b1fbbdb88f04afeef5e26698ab53f0.pdf
تفاله گوجهفرنگی
تولیدتخممرغ
تولکبری
نگهداری
واحد هاو
per
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
2017-11-22
27
3
87
103
6962
Research Paper
تأثیر اسانس ترکیبی پوسته بادام هندی و دانه کرچک بر عملکرد، فراسنجههای خونی و کیفیت تخممرغ
Effect of mixture essential oil of cashew nut shell and castor on performance, blood parameters and egg quality
رویه محمدی
1
ذبیح اله نعمتی
znnemati@yahoo.com
2
مقصود بشارتی
besharati@yahoo.com
3
امیر کریمی
a.karimi@gmail.com
4
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز
زمینه مطالعاتی: اسانس پوسته بادام هندی و دانه گرچک به علت داشتن اثرات آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی میتواند در تغذیه مرغ مفید باشد. هدف: این آزمایش به منظور بررسی تأثیر اسانس ترکیبی پوسته بادام هندی و دانه گرچک بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ و برخی پارامترهای خونی و زرده تخممرغ در مرغهای تخمگذار تجاری انجام شد. روش کار: برای انجام آزمایش تعداد 128 قطعه مرغ تخمگذار سویه لوهمن لایت (LSL) در سن 58 هفتگی در قالب طرح کاملاً تصادفی در بین 4 تیمار با 4 تکرار و 8 پرنده در هر قفس توزیع شد. پرندگان جیرههای آزمایشی زیر را به مدت 5 هفته دریافت کردند: 1-جیره پایه بر اساس ذرت و سویا ( شاهد) 2- جیره شاهد همراه با 75/0گرم در کیلوگرم اسانس ترکیبی دانه گرچک و پوسته بادام هندی 3- جیره شاهد همراه با 5/1 گرم در کیلوگرم اسانس ترکیبی دانه گرچک و پوسته بادام هندی 4- جیره شاهد بعلاوه 25/2 گرم در کیلوگرم اسانس ترکیبی دانه گرچک و پوسته بادام هندی بودند. صفات مربوط به عملکرد و خصوصیات کیفی تخم مرغها در سن 61 و 63 هفتگی و میزان متابولیتهای خونی و زرده تخممرغ در پایان دوره اندازه گیری شدند. نتایج: نتایج آزمایش نشان داد که افزودن اسانس گیاهی اثرات معنیداری بر درصد تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ، وزن توده تخممرغ و ضریب تبدیل غذایی نداشت. صفات کیفی تخممرغ شامل شاخص قالب تخم مرغ، وزن و ضخامت پوسته تخم مرغ، ارتفاع سفیده و واحد هاو بطور معنیداری تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. افزودن سطوح مختلف اسانس موجب کاهش سطح کلسترول سرم خون در مرغهای تخمگذار شد (05/0P<) اما میزان HDL، تریگلیسرید و آنزیمهای آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانینآمینوترانسفراز را تحت تأثیر قرار نداد. میزان کلسترول و تری گلیسیرید زرده تخممرغ در بین تیمارهای آزمایشی معنیدار نشد. نتیجه گیری نهایی: میتوان نتیجه گرفت افزودن اسانس ترکیبی گیاه گرچک و پوسته بادام هندی در سطح 75/ الی 25/2 گرم در کیلوگرم به جیره غذایی مرغ تخمگذار تأثیری بر عملکرد و کیفیت تخم مرغ در اواخر دوره تولید مرغهای تخمگذار نداشت.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6962_8433b7bca7da29ac10cbdd6f205e455b.pdf
اسانس گیاهی
پوسته بادام هندی
دانه گرچک
زرده تخم مرغ
عملکرد مرغتخمگذار
کیفیت تخم مرغ
per
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
2017-11-22
27
3
105
114
6963
Research Paper
تاثیر امواج الکترومغناطیسی قبل ازانکوباسیون برقابلیت جوجهدرآوری و فرآسنجههای سرم جوجههای یکروزه گوشتی
Effect of electromagnetic fields before incubation on hatchability and serum parameters of one-day old chicks
ساناز فتاحیآرا
1
سعید محمدزاده
2
گروه علوم دامی دانشگاه لرستان
گروه علوم دامی دانشگاه لرستان
زمینه مطالعاتی: امواج الکترومغناطیس میتوانند بطور منفی حیات دوره جنینی و سلامت جوجههای یکروزه را در معرض خطر قرار بدهند. هدف: این آزمایش به منظور ارزیابی تاثیر شدتهای مختلف امواج الکترومغناطیسی بر قابلیت جوجهدرآوری و برخی فرآسنجههای سرم خون جوجههای یکروزه گوشتی انجام شد. روشکار: تعداد ۱۱۵ عدد تخممرغ نطفهدار گوشتی به ۵ گروه ۲۳ تایی بهصورت تصادفی تقسیم شدند. تیمارها شامل ۱- شاهد، ۲- میدان الکترومغناطیسی با فرکانس کم (50 هرتز) و شدت ۲ میلیتسلا، ۳- میدان الکترومغناطیسی با فرکانس کم و شدت ۴ میلیتسلا، 4- میدان الکترومغناطیسی با فرکانس کم و شدت ۶ میلیتسلا و ۵- میدان الکترومغناطیسی با فرکانس کم و شدت ۸ میلیتسلا بود. تخممرغهای نطفهدار به مدت دو ساعت در معرض میدانهای الکترومغناطیسی قرار گرفتند. نتایج: نتایج تحقیق نشان دادکه میدانهای الکترومغناطیسی اثر معنیداری بر قابلیت جوجهدرآوری تخممرغهای نطفهدار و واحد هاو ندارد. کمترین مقدار کلسترول، تریگلیسرید، HDL، LDL، VLDL و پروتئین تام در جوجههای یکروزه تحت تاثیر میدان الکترومغناطیسی ۶ میلیتسلا مشاهده شد (05/0P<). تاثیر میدانهای الکترومغناطیسی بر شاخصگلوکز سرم معنیدار نبود. نتیجهگیری نهایی:بهطور کلی میتوان نتیجهگیری کرد که میدانهای الکترومغناطیسی باعث کاهش لیپیدهای سرم جوجههای گوشتی میشوند، اما تاثیری بر قابلیت جوجهدرآوری تخممرغهای نطفهدارو واحد هاو ندارند.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6963_b2f49309fa81dec5c5485dcf7a8be0a6.pdf
تخممرغ
جوجه گوشتی
جوجهدرآوری
میدان الکترومغناطیس
per
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
2017-11-22
27
3
115
130
6967
Research Paper
اثر عصاره اتانولی ریشه کاسنی و آنتیبیوتیک محرک رشد بر صفات عملکرد رشد، فراسنجه-های خونی، پاسخ ایمنی هومورال و جمعیت باکتریهای سکوم جوجههای گوشتی
Comparison effect of ethanoic extract of chicory root with antibiotic growth promoter on blood parameters, humoral Immune response and colony counts of broilers
مهدی هدایتی
mahvet70@yahoo.com
1
آسیه شیخ الاسلامی
www.asiyeh_sheikholeslami@yahoo.com
2
میلاد منافی
manafi_milad@yahoo.com
3
مجتبی یاری
mojyari@gmail.com
4
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ملایر
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ملایر
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ملایر
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ملایر
زمینه مطالعاتی: جایگزینی ترکیبات شیمیایی مصرفی در جیره غذایی دام و طیور با گیاهان دارویی و میزان اثربخشی آنها مطالعهایی صورت گرفته است. هدف: به منظور مقایسه اثرات عصاره کاسنی با آنتیبیوتیک محرک رشد بر فراسنجههای بیوشیمیایی خون و پاسخ ایمنی هومورال و جمعیت باکتریایی سکوم آزمایشی روی جوجههای گوشتی انجام پذیرفت. روش کار: تعداد 192 قطعه جوجه گوشتی یکروزه مخلوط نر و ماده از سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی به مدت 42 روز در 4 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار بعد از توزین اولیه به صورت تصادفی در پنها توزیع شدند. 4 تیمار غذایی در این مطالعه شامل: تیمار اول به عنوان گروه شاهد که از جیره پایه بهره گرفته است و تیمار دوم از جیره پایه به همراه آنتی بیوتیک فلاوومایسین به میزان 045/0 درصد و تیمارهای 3 و 4 بهترتیب از جیره پایه همراه با 05/0 درصد و 1/0 درصد عصاره ریشه کاسنی بهره گرفتهاند و از روز اول جیره_های غذایی در اختیار جوجهها قرار گرفتهاند. نتایج: بررسیها نشان داد که بیشترین افزایش وزن و کمترین ضریب تبدیل غذایی به طور معنیداری در گروه دریافت کننده آنتی بیوتیک محرک رشد بوده و بیشترین مقدار خوراک مصرفی میزان در گروه شاهد و کمترین میزان آن در گروه 1/0 درصد عصاره ریشه کاسنی بوده که دارای اختلاف معنیدار بود (05/0>P). در تیتر ایمنی علیه نیوکاسل و آنفلوانزا اثر تیمارها معنیدار نبوده و در بررسی فراسنجههای خونی افزایش معنیدار پروتئین تام در تیمارهای حاوی عصاره کاسنی نسبت به آنتیبیوتیک محرک رشد مشاهده شد (05/0>P). جمعیت باکتریهای کلیفرم، سالمونلا و اشریشیاکولی در جوجههای مصرفکننده عصاره کاسنی در مقایسه با سایر تیمارها کاهش معنیداری داشت (05/0>P). نتیجهگیری نهایی: نتایج این بررسی نشان میدهد که عصاره کاسنی به میزان 1/0 درصد در جیره غذایی در بهبود صفات عملکردی بعد از آنتیبیوتیک قرار گرفته و در بهبود خصوصیات بیوشیمیایی سرم خون و کاهش جمعیت باکتریایی رودهایی بهطور معنیداری بهتر از آنتیبیوتیک محرک رشد عمل کرده است.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6967_709e80a4bfd6974164ff144cbaf6ebbb.pdf
آنتیبیوتیک محرک رشد
باکتریهای رودهای
ایمنی هومورال
عصاره کاسنی
فراسنجههای بیوشیمیایی
جوجههای گوشتی
per
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
2017-11-22
27
3
131
146
6970
Research Paper
اثر استفاده از سطوح مختلف روغن هسته انار در جیره بر خصوصیات لاشه، ترکیب شیمیایی و ویژگیهای گوشت برههای پرواری
The effects of addition of pomegranate seed oil in diet on carcass characteristics, meat chemical composition and quality of fattening lambs
علیرضا کرمپور
1
فرخ کفیلزاده
2
رضا ناصری هرسینی
3
وریا ناصری
veria1877@yahoo.com
4
شهاب پاینده
shahab_payandeh@yahoo.com
5
گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی
گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی
گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی
گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی
گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی
زمینه مطالعاتی: روغن هسته انار غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع با چند پیوند دوگانه بوده و میتواند بهبود ترکیب اسیدهای چرب در تولیدات دامی را سبب شود. هدف: این پژوهش به منظور بررسی اثر استفاده از روغن هسته انار در جیره بر ویژگیهای لاشه، ترکیب شیمیایی و ویژگیهای کیفی گوشت برههای پرواری انجام شد. روش کار: در این پژوهش از بیست و یک رأس بره نر پرواری نژاد سنجابی سه تا چهار ماهه با میانگین وزن اولیه 6/2±5/27 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی مشتمل بر سه تیمار و هفت تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره فاقد روغن هسته انار (شاهد) و جیرههای حاوی 0/2 و 0/4 درصد روغن هسته انار بودند. به منظور بررسی خصوصیات لاشه و ویژگیهای گوشت، در پایان دوره آزمایش از هر گروه چهار رأس دام کشتار شد. نتایج: تغذیه برهها با جیره حاوی 0/2 درصد روغن هسته انار افزایش معنیدار وزن دستگاه گوارش را به دنبال داشت (05/0>P). تفاوت معنیداری در وزن قطعات لاشه در بین تیمارها مشاهده نشد. وزن کبد در برههای تغذیهشده با جیره حاوی 4 درصد روغن هسته انار بهطور معنیداری افزایش یافت (05/0>P). درصد چربی عضله راسته در برههای تغذیه شده با جیره حاوی 4 درصد روغن هسته انار تمایل به افزایش داشت (05/0=P)؛ اما سایر ترکیبات شیمیایی عضلات ران و راسته تحت تأثیر خوراندن سطوح مختلف روغن هسته انار قرار نگرفت. شاخص رنگ قرمز (a*) در عضله ران و شفافیت رنگ گوشت (L*) در عضله راسته برههای تغذیهشده با جیره حاوی 4 درصد روغن هسته انار بهطور معنیداری افزایش یافت (05/0>P). درصد افت وزنی ناشی از پخت و نیروی برشی جهت تعیین تردی گوشت تحت تأثیر استفاده از روغن هسته انار در جیره قرار نگرفت. نتیجهگیری نهایی: استفاده از روغن هسته انار تا سطح 4 درصد در جیره هیچگونه تأثیری بر ویژگیهای لاشه و ترکیب شیمیایی عضلات ران و راسته نداشت؛ اگرچه سبب بهبود فراسنجههای رنگ گوشت شد.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6970_77f0c736ed44b13486c9ce8b1f189a27.pdf
روغن هسته انار
بره پرواری
ویژگیهای لاشه
رنگ گوشت
نیروی برشی
per
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
2017-11-22
27
3
147
160
6971
Research Paper
تحلیل برخی اقدامات زنبورداران و تاثیر آن بر عملکرد زنبورستانهای منطقه اشنویه
Analysis of some beekeepers activities and their effect on apiary performance in Oshnavieh region
ادریس حاج علیان
edris.haji67@gmail.com
1
علی شمس
shams@znu.ac.ir
2
رضا معصومی
rmasoumi@znu.ac.ir
3
گروه ترویج، ارتباطات و توسعه روستایی دانشگاه زنجان
گروه ترویج، ارتباطات و توسعه روستایی دانشگاه زنجان
گروه علوم دامی دانشگاه زنجان
زمینه مطالعاتی: اقدامات متفاوت زنبورداران که حاصل دانش و مهارتهای مدیریتی متفاوت آنهاست بر عملکرد زنبورستان تأثیر میگذارد. هدف: مقاله حاضر به تحلیل اقدامات پرورشی زنبورداران و تأثیر این اقدامات بر عملکرد زنبورستان میپردازد. روش کار: دادههای موردنیاز با استفاده از پرسشنامه با روایی تائید شده از 115 زنبوردار شهرستان اشنویه که به روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شده بودند، از طریق مصاحبه حضوری جمعآوری شد. نتایج: یافتهها نشان داد که زنبورداران دارای 40 اقدام پرورشی متفاوت در زمینه زنبورعسل میباشند. میانگین درآمد (عملکرد) به ازای هر کندو زنبورداران در حدود 195 هزار تومان بود. تحلیل همبستگی نشان داد که تحصیلات و اقداماتی از قبیل رعایت فاصله بین دو مکان زنبورستان، کوچ (جابجایی)، رعایت موارد بهداشتی در زنبورستان، خارج کردن کندوهای واگیردار از زنبورستان رابطه مثبت و معنیدار(05/0P<)، ولی سن، سابقه زنبورداری و تعداد سالهای عوض کردن ملکه رابطه منفی و معنیداری(05/0P<)، با عملکرد زنبورستان داشتند. نتیجهگیری نهایی: نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام نشان داد که میزان مصرف شکر و مسافت مکانی کوچ دوم 8/39 درصد واریانس عملکرد زنبورستان را تبیین می نماید.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6971_22c4a577742017c56cead278c6d47fc1.pdf
زنبورداری
عملکرد
اقدامات پرورشی
شهرستان اشنویه
per
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
2017-11-22
27
3
161
174
6972
Research Paper
اثر موننسین و عصاره گیاهی بر متابولیتهای خون و شکمبه و بیان ژن ناقل اوره در اپیتلیوم شکمبه برههای پرواری
Effect of Monensin and plant extract on rumen and blood metabolites and gene expression of the urea transporter gene in the rumen epithelium of fattening lambs
حمیدرضا میرزایی الموتی
mirzaei_h@yahoo.com
1
مریم رضویان
razavyab@gmail.com
2
رضا معصومی
rmasoumi@znu.ac.ir
3
وحید سلمانی زاویه
v.salmani@znu.ac.ir
4
گروه علوم دامی دانشگاه زنجان
گروه علوم دامی دانشگاه زنجان
گروه علوم دامی دانشگاه زنجان
پژوهشکده بیوتکنولوژی دانشگاه زنجان
زمینه مطالعاتی: موننسین و عصاره گیاهی میتواند با تغییر در متابولیتهای شکمبه و خون بر بیان ژن ناقل اوره در اپیتلیوم شکمبه اثر گذارد. هدف: این آزمایش بهمنظور تعیین روابط بین بیان ژن ناقل اوره با متغیرهای شکمبهای و خونی در برههای تغذیهشده با جیرههای حاوی موننسین و عصاره گیاهی انجام گرفت. روش کار: در این طرح از 16 رأس بره نر نژاد افشاری (میانگین وزنی 6/5±41 کیلوگرم و سن 6 ماه) استفاده شد. برهها بهطور تصادفی به چهار جیره آزمایشی اختصاص داده شدند که شامل: جیره پایه، جیره پایه بهاضافه 30 میلیگرم موننسین در روز، جیره پایه بهاضافه 30 میلیگرم موننسین بهصورت 2 هفته در میان و جیره پایه بهاضافه 2 گرم عصاره گیاهی در روز برای هر رأس بود. نمونههای خون و نمونههای مایع شکمبه پیش از کشتار و نمونههای بافت شکمبه از قسمت شکمی شکمبه گرفته شدند. اسیدهای چرب فرار، نیتروژن اورهای پلاسما و نیتروژن آمونیاکی شکمبه اندازهگیری شدند. میزان بیان نسبی ژن انتقالدهنده نوع B اوره (UT-B) با استفاده از تکنیک Real-time PCR بررسی شد. نتایج: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که میزان بیان نسبی ژن ناقل اوره در برههای تغذیهشده با موننسین بهصورت دورهای کاهش یافت (05/0>P) و غلظت نیتروژن آمونیاکی، نسبت مولی اسید بوتیریک و اسید والریک نیز در بین تیمارها تفاوت معنیداری داشت (05/0>P). نتیجهگیری کلی: درمجموع بین متغیرهای مهم، همبستگی عکس و متوسطی بین ناقل اوره با نیتروژن آمونیاکی، اسید بوتیریک و اسید والریک و همبستگی مثبت با اسیدهای چرب فرار مشاهده شد
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6972_efbafaaf13c3207b7ac2dadbfc39eaca.pdf
اپیتلیوم شکمبه
ژن ناقل اوره
گوسفند
تخمیر شکمبهای
per
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
2017-11-22
27
3
175
183
6988
Research Paper
مطالعه تنوع ژنتیکی اسبهای عرب و کاسپین با استفاده از مارکرهای ریز ماهواره
The study of genetic variability of Arabian and Caspian horses using microsatellite
حمید بناءآبادی
1
محمد رضا مشایخی
mashayekhi.mrz@gmail.com
2
علی حسن پور
alihssanpour53@gmail.com
3
محمد رضا ایوبی
mreza.ayobi@gmail.com
4
گروه ژنتیک، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
گروه ژنتیک، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
گروه علوم درمانگاهی دامپزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
دکتری تخصصی بیماریهای دامهای بزرگ، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
زمینه مطالعاتی: امروزه استفاده از مارکسهای ژنتیکی جهت حفظ و مدیریت تنوع در نژادهای مختلف اسب در سراسر جهان بسیار مرسوم است. هدف: در این تحقیق تنوع توالی تکراری کوتاه در نژادهای اسبهای عرب و کاسپین با استفاده از 4 جایگاه VHL20, HTG4, AHT4, HMS7موردتوافق انجمن ژنتیک حیوانات (ISAG) موردبررسی قرار گرفته و فراوانی آللی تعیین شده است. روش کار: برای این منظورDNA ژنومی از نمونه خونی اسبها توسط روش مایلر استخراج گردید. DNA بهوسیله واکنش زنجیرهای پلیمراز چندگانه توسط پرایمر نشاندار تکثیر شد. محصولات حاصل توسط دستگاه الکتروفورز کاپیلاری مورد آنالیز ژنتیکی قرار گرفت. نتایج: نتایج حاصل از ژنوتایپ، حاکی از وجود متوسط 5/7 آلل در اسبهای عرب و7 آلل در اسبهای کاسپین بود. متوسط هتروزیگوسیته مشاهدهشده Ho)) 761/. در اسب عرب و 799/0 در اسب کاسپین و همچنین متوسط هتروزیگوسیته مورد انتظار (He) 779/0 در اسب عرب و 84/0 در اسب کاسپین بود. نتیجهگیری نهایی: نتایج نشاندهنده چندشکلی و کارآمدی بالای چهار جایگاه مورداستفاده در تعیین نژاد، تنوع و تستهای ابوت میباشد.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6988_766cec0cd86cb8969192aeb6d14af41e.pdf
تنوع ژنتیکی
توالی تکراری کوتاه
ریز ماهواره
تستهای ابوت
مولتی پلکسPCR
per
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
2017-11-22
27
3
185
200
6991
Research Paper
تأثیر مراحل مختلف رشد بر ترکیب شیمیایی، خصوصیات آنتی اکسیدانی و قابلیت هضم شکمبهای- رودهای میوه بنه (Pistacia atlantica) به روش کیسههای نایلونی
Effect of different growth stages on the chemical composition, antioxidant properties and rumen-intestinal digestion of Pistacia atlantica with nylon bags method
فاطمه گنجی
f.ganji@birjand.av.ir
1
مسلم باشتنی
mbashtani@birjand.ac.ir
2
همایون فرهنگفر
3
سیداحسان غیاثی
4
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
زمینه مطالعاتی: هدف از این پژوهش بررسی و مقایسه مراحل مختلف رشد بر ترکیب شیمیایی، خصوصیات آنتی اکسیدانی و قابلیت هضم شکمبهای - رودهای میوه بنه به روش کیسههای نایلونی بود. روش کار: میوه بنه طی سه مرحله از کوهپایههای اطراف شهرستان بیرجند جمع آوری و خشک گردید. تیمارها عبارت بودند از: 1- میوه بنه ابتدای فصل رویش، 2- میوه بنه اواسط فصل رویش، و 3- میوه بنه انتهای فصل رویش. فراسنجههای تجزیه پذیری نمونهها پس از انکوباسیون به مدت صفر، 2، 4، 8، 16، 24، 48، 72، 96 و 120 ساعت در شکمبه 2 رأس گاو براون سوئیس دارای فیستولا اندازهگیری شد. نتایج: با پیشرفت مرحله رشد درصد ماده خشک، چربی خام، NDF و ADF افزایش یافت (05/0P<). در مراحل اولیه رشد بیشترین میزان ترکیبات فنولی و آنتی اکسیدانی مشاهده شد. روغن میوه بنه مورد استفاده در آزمایش حاضر حاوی 59/16 درصد اسید چرب اشباع، 08/71 درصد اسید چرب غیر اشباع با یک پیوند دوگانه، 22/11 درصد اسید چرب غیر اشباع با دو پیوند دوگانه و 88/0 درصد اسید چرب غیر اشباع با سه پیوند دوگانه بود. میانگین بخش سریع تجزیه (a)، بخش کند تجزیه (b) و همچنین ثابت نرخ تجزیه (c) در مورد پروتئین خام بیشتر از ماده خشک بود. قابلیت هضم شکمبهای ماده خشک و پروتئین خام بالاتر از قابلیت هضم پس از شکمبهای و کل دستگاه گوارشی ماده خشک و پروتئین خام میوه بنه بود. نتیجهگیری نهایی: از این مطالعه میتوان نتیجه گرفت میوه بنه غنی از ترکیبات فنولی و آنتی اکسیدانی است و میتواند به عنوان یک آنتی اکسیدان طیبعی جایگزین آنتی اکسیدانهای سنتزی گردد. همچنین به دلیل دارا بودن حدود 83 درصد اسیدهای چرب غیر اشباع دارای ارزش غذایی بالا است و میتوان در جیره نویسی دامها به منظور غنی سازی و افزایش پایداری اکسیداتیو محصولات دامی، از این اطلاعات بهره برد.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6991_044ba5000ca4f03cc58def933598a35f.pdf
میوه بنه
مرحله رشد
آنتی اکسیدان
تجزیه پذیری
کیسههای نایلونی
per
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
2017-11-22
27
3
201
212
6992
Research Paper
مقایسه روش انتخاب ژنومی و کلاسیک در اصلاح نژاد طیور بومی ایران
Comparison of genomic and classic selection method in breeding of Iranian native chickens
سارا ابراهیم پورطاهر
sa.pourtaher@gmail.com
1
صادق علیجانی
s.alijani@gmail.com
2
سید عباس رافت
abbasrafat@hotmail.com
3
احمد رضا شریفی
4
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
گروه علوم دامی دانشگاه گوتینگن آلمان
زمینه مطالعاتی: در کشورهای در حال توسعه مخصوصا" ایران سرمایههای بومی نقش مهمی در اقتصاد روستایی ایفا میکنند. نژادهای بومی در مقایسه با سویههای تجاری میتوانند سطوح بالاتری از عملکرد را در شرایط نامساعد محیطی حفظ کنند. هدف: این مطالعه به منظورمقایسه راهکارهای انتخاب ژنومی و انتخاب کلاسیک در طیور بومی ایران با استفاده از نرمافزار ZPLAN+ انجام شد. روش کار: یک سناریوی مرجع و یک سناریوی ژنومی با تعداد 3460 پرنده در هر دو سناریو شبیهسازی شد. سناریوی مرجع بر پایه اطلاعات فنوتیپی و سناریوی ژنومی بر پایه ترکیبی از اطلاعات فنوتیپی و ژنومی با دو جمعیت مرجع 500 و 1000 حیوان برای هر دو جنسشبیهسازی شد. اطلاعات ژنومی مربوط به 4000 مرغ و تعداد متغیر خروس (800 تا 4000) بود. صفات مورد مطالعه شامل تعداد تخممرغ، وزن بدن در هشت هفتگی، متوسط وزن تخممرغ و سن بلوغ جنسی بود. برای شبیهسازی این صفات از پارامترهای انحرافمعیار فنوتیپی، وراثتپذیری، همبستگیهای ژنتیکی و فنوتیپی و ضرایب اقتصادی استفاده شد. نتایج: فاصله بیننسلی در هر دو سناریو برابر 5/14 ماه بود. با افزودن اطلاعات ژنومی به سناریوی مرجع دقت برآوردها از 62/0 برای خروسها و 64/0 برای مرغها به 77/0 برای هر دو جنس در سناریوی ژنومی افزایش یافت. رشد ژنتیکی صفات با افزایش تعداد خروسهای تعیین ژنوتیپ شده و همچنین با افزایش تعداد پرنده در جمعیت مرجع افزایش یافت. مقادیر رشد ژنتیکی صفت تعداد تخممرغ، وزن بدن در هشت هفتگی، متوسط وزن تخممرغ و سن بلوغ جنسی به ترتیب از 22/0، 57/2، 09/0 و 23/0- در سناریوی مرجع به 30/0، 60/3، 11/0 و 27/0- درسناریوی ژنومی با جمعیت مرجع 1000 حیوان افزایش یافت. سود حاصل از برنامه اصلاحی تنها در سناریوی ژنومی با جمعیت مرجع 1000 پرنده نسبت به سناریوی مرجع بالاتر بود. نتیجهگیری نهایی: استفاده از اطلاعات ژنومی باعث افزایش رشد ژنتیکی در تمام صفات شد. در این تحقیق هزینهها کاهش نیافتند اما اطلاعات ژنومی دقت انتخاب برنامه اصلاح نژادی را افزایش داد.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6992_5c63b20c8149ff7533ed6c36b000f0e9.pdf
انتخاب ژنومی
شبیهسازی
طیور بومی
ZPLAN+