%0 Journal Article %T تأثیر سطوح مختلف ال-کارنیتین بر عملکرد رشد، صفات لاشه، سیستم ایمنی، جمعیت میکروبی روده کور، بافت شناسی روده باریک، و ترکیب اسیدهای چرب گوشت سینه جوجه های گوشتی %J پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی) %I دانشگاه تبریز %Z 2008-5125 %A عزیزی چکوسری, مریم %A بویه, مهرداد %A صیداوی, علیرضا %D 2021 %\ 08/23/2021 %V 31 %N 2 %P 111-127 %! تأثیر سطوح مختلف ال-کارنیتین بر عملکرد رشد، صفات لاشه، سیستم ایمنی، جمعیت میکروبی روده کور، بافت شناسی روده باریک، و ترکیب اسیدهای چرب گوشت سینه جوجه های گوشتی %K ال-کارنیتین %K شاخص تولید اروپایی %K کیفیت گوشت %K ترکیب اسید چرب %K جوجه گوشتی %R 10.22034/as.2021.39930.1568 %X زمینه مطالعاتی: ال-کارنیتین برای کاهش تجمع چربی در بدن و حفظ سلامت طیور مفید است. هدف: این آزمایش به-منظور بررسی امکان بهبود عملکرد رشد، صفات لاشه، فراسنجه‌های خونی و ایمنی جوجه‌های گوشتی با افزودن ال-کارنیتین به جیره، انجام شد. روش کار: آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار، 4 تکرار و 10 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 در هر تکرار به مدت 42 روز انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 3 سطح ال- کارنیتین (0، 200 و 400 میلی‌گرم/کیلوگرم) بودند که در ترکیب با جیره پایه مورد استفاده قرار گرفتند.. نتایج: در دوره پایانی آزمایش، جوجه‌های تغذیه شده با جیره حاوی 400 میلی‌گرم/ کیلوگرم ال-کارنیتین بطور معنی‌داری دارای خوراک مصرفی و ضریب تبدیل کمتر و افزایش وزن بیشتری (3/1 درصد) نسبت به شاهد بودند (05/0p <). افزایش سطح ال-کارنیتین بطور معنی‌داری موجب افزایش کارایی شاخص تولید اروپایی شد (05/0p <). کاربرد 400 میلی‌گرم/ کیلوگرم ال-کارنیتین بطور معنی‌داری (05/0p <) موجب کاهش چربی بطنی، کلسترول، تری‌گلیسیرید، لیپوپروتئین با دانسیته خیلی کم (VLDL) و افزایش پروتئین کل و HDL شد. تیتر آنتی بادی علیه ویروس نیوکاسل، اﯾﻤﻮﻧﻮﮔﻠﻮﺑﻮﻟﯿﻦ ﮐﻞ در 35 و 42 روزگی با کاربرد ال-کارنیتین به‌طور معنی‌داری (05/0p <) افزایش یافت. ال-کارنیتین در بهبود خواص حسی گوشت سینه اثر مثبت و معنادار (05/0p <) داشت. بیشترین مقدار اولئیک اسید (18:1c) و لینولئیک اسید (18:2c) در گوشت سینه به‌ترتیب با کاربرد 200 و 400 میلی‌گرم/کیلو گرم ال-کارنیتین بدست آمد. همچنین طول پرز روده با افزایش سطح ال-کارنیتین در جیره افزایش و عمق کریپت کاهش یافت. نتیجه‌گیری نهایی: با توجه به اثر مثبت ال-کارنیتین در پژوهش حاضر، تکمیل جیره جوجه‌های گوشتی سویه راس 308 با 400 میلی‌گرم/ کیلوگرم ال-کارنیتین جهت بهبود عملکرد رشد، کاهش چربی بطنی، بهبود فراسنجه‌های خونی و ایمنی و افزایش اسیدهای چرب ضروری لاشه، قابل توصیه است. %U https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_13533_3aed4b75f1e1b85d8ca3074eddf866fd.pdf