دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
29
4
2020
02
20
مقایسه کیفیت داخلی و خارجی، ترکیب شیمیایی و ترکیب اسید چرب تخم مرغ مروارید (Numida meleagris) و تخممرغ
1
15
FA
زینب
محسن پور
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
mohsenpour_zeynab@yahoo.com
مجید
علیایی
0000000287642895
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
majidolyayee@yahoo.com
حسین
جانمحمدی
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
hjanmohamadi@yahoo.com
علیرضا
فانی
سازمان تحقیقات دام جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی
majidfeed@gmail.com
<strong>زمینه مطالعاتی: </strong>مرغ شاخدار یا مرغ مروارید نام رایج از ﻫﻔﺖ ﮔﻮﻧه پرندگان ﮔﺎﻟﯿﻨﺎﮐﻮس از خانواده نومیدیدا است که گوشت و تخم آنها مقبولیت بالایی دارد<strong>.</strong><strong>هدف:</strong> این پژوهش بهمنظور مقایسه کیفیت داخلی و خارجی، ترکیب شیمیایی و ترکیب اسید چرب زردۀ تخم مرغ مروارید آذربایجان شرقی با تخممرغ انجام شد. <strong>روش کار:</strong> بدین منظور تعداد 50 عدد تخم سالم بهصورت نمونهگیری تصادفی ساده از ایستگاه تحقیقات مرغ مروارید و تعداد 50 عدد تخممرغ سالم از فروشگاه معتبر خریداری شد. پس از نمونهبرداری تخمها بلافاصله به آزمایشگاه منتقل و صفات مرتبط با کیفیت تخم بهصورت انفرادی اندازهگیری شد. <strong>نتایج:</strong> میانگین صفات مرتبط با کیفیت خارجی و داخلی تخم مرغهای مروارید از قبیل وزن تخم، درصد و ضخامت پوسته، شاخص شکل تخم، حجم تخم، درصد زرده، درصد سفیده، واحد هاو، رنگ زرده به ترتیب 736/40 گرم، 604/15 درصد و 718/0 میلیمتر، 801/78، 035/42 سانتیمتر مکعب، 418/31 درصد، 977/52 درصد، 030/78 و 800/8 بود. میانگین این صفات در تخممرغ به ترتیب 371/61 گرم، 080/9 درصد و 665/0 میلیمتر، 852/76، 065/63 سانتیمتر مکعب، 334/31 درصد، 585/59 درصد، 075/75 و 70/4 اندازهگیری شد. میانگین کلسترول نمونههای زردة تخم مرغ مروارید و تخممرغ به ترتیب 1605 و 1391 میلیگرم در هر 100 گرم زرده اندازهگیری شد. برای تعیین ترکیب اسیدهای چرب زرده به روش کروماتوگرافی گازی تعداد 5 نمونه مخلوط بهصورت تصادفی انتخاب شد. بیشترین اسیدهای چرب زردة تخم مرغ مروارید مربوط به اسید پالمیتیک و اسید اولئیک و اسید لینولئیک بود که مقادیر آنها به ترتیب 27/28، 68/34، 13/20 درصد از کل اسیدهای چرب زرده و در تخممرغ خوراکی به ترتیب 17/29، 72/27 و 20/17 درصد از کل اسیدهای چرب زرده بود. میانگین مجموع اسیدهای چرب اشباع (SFA) و غیراشباع با چند پیوند دوگانه (PUFA) در زردة تخم مرغ مروارید به ترتیب 14/38 و 09/22 درصد و برای زردة تخممرغ 63/40 و 26/19 درصد اندازهگیری شد. <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> با توجه به نتایج این تحقیق، درصد پوسته، ضخامت پوسته، میزان کلسترول و چربی زردة، MUFAs، PUFAs و اسیدهای چرب امگا -6 تخم مرغ مروارید در مقایسه با تخممرغ بیشتر بود.
مرغ مروارید,تخممرغ,ارزش غذایی,ترکیب اسیدهای چرب,کیفیت تخم
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_10461.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_10461_d2140b8a0a587cf3099fd629af03f98d.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
29
4
2020
02
20
بررسی ساختار ژنتیکی و تجزیه فیلوژنتیکی گوزن قرمز ایران بر اساس ناحیه D-Loop میتوکندری
17
33
FA
لیلا
آقازاده
گروه علوم دامی دانشگاه محقق اردبیلی
leila.aghazadeh.68@gmail.com
سعید
نیکبین
گروه علوم دامی دانشگاه محقق اردبیلی
فرزاد
میرزایی آقجه قشلاق
گروه علوم دامی دانشگاه محقق اردبیلی
نعمت
هدایت ایوریق
گروه علوم دامی دانشگاه محقق اردبیلی
nhedayat@uma.ac.ir
<strong>زمینه</strong> <strong>مطالعاتی</strong>: آنالیز ژنتیکی جمعیتهای وحشی برای حفظ تنوع زیستی و افزایش دانش در مورد بقای این گونهها و یافتن عوامل تهدید کننده و یا کمک کننده در حفظ این جمعیت مهم و ضروری میباشد. <strong>هدف:</strong> لذا مطالعه حاضر برای شناسایی توده ژنتیکی موجود، بررسی چگونگی روابط، شکلگیری و تنوع ژنتیکی مارالهای ایرانی با بهرهگیری از اطلاعات توالی ناحیه D-Loop از ژنوم میتوکندریایی انجام شد.<strong> روش کار: </strong>جهت انجام پژوهش حاضر نمونههای خون، مو یا بافت 78 رأس مارال اخذ و DNA آنها استخراج گردید. ناحیه D-Loop از ژنوم میتوکندریایی با استفاده آغازگرهای اختصاصی با روش PCR تکثیر شده و تمامی محصولات PCR توالییابی گردید. سپس توالیهای مورد نظر با استفاده از نرم افزارهای BioEdit جهت بررسی تنوع نوکلئوتیدی همتراز شد، با استفاده از نرم افزار <em>Mega</em> ، درخت فیلوژنتیکی رسم گردید. توالیهای مارال با استفاده از نرم افزار <em>DnaSp </em>آنالیزشد. <strong>نتایج</strong>: نتایج حاصل منجر به شناسایی جهشهایی گردید که به ایجاد 5 هاپلوتیپ برای ناحیه D-Loop منتهی شد و تنوع هاپلوتیپی، تنوع نوکلئوتیدی و متوسط تفاوت نوکلئوتیدی برای ناحیه D-Loop به ترتیب 218/0 ، 0007/0 و 491/0 بهدست آمد. شاخصهای تنوع ژنتیکی نشان داد که شش جمعیت مورد بررسی مارال احتمالا تجربه باتل نک را پشت سر گذاشته است. <strong>نتیجهگیری:</strong> در پرتو نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل جمعیتها از این هاپلوتیپها ، میتوان نتیجهگیری کرد که نوسانات اخیر در اندازه جمعیت و وقفه در جریان ژن به دلیل انتقال گوزنهای قرمز یک جمعیت به سایر زیستگاهها در گذشته باشد.
تنوع زیستی,فیلوژنی,مارال,D-Loop,mtDNA
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_10462.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_10462_e8bdd1c757d0ac01d905cd552884d369.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
29
4
2020
02
20
تاثیر پرتوتابی مایکروویو در زمانهای مختلف بر مولفههای ارزش غذایی تفاله انگور قرمز در شرایط برون تنی
35
54
FA
بهزاد
اسدنژاد
گروه علوم دامی دانشگاه ارومیه
b.asadnezhad@urmia.ac.ir
رسول
پیرمحمدی
گروه علوم دامی دانشگاه ارومیه
afagh@afagh.ac.ir
حامد
خلیلوندی بهروزیار
گروه علوم دامی دانشگاه ارومیه
<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> برآورد ارزش غذایی تفاله انگور قرمز پرتوتابی شده با مایکروویو. <strong>هدف:</strong> بررسی اثر پرتوتابی مایکروویو در زمانهای مختلف بر ارزش تغذیهای تفالهی انگور قرمز در شرایط برون تنی و تکنیک کیسههای نایلونی. <strong>روش کار: </strong>تفاله انگور قرمز پس از خشک شدن در معرض هوا و دور از تابش آفتاب، با استفاده از دستگاه مایکرویو با قدرت 900 وات در زمانهای 2، 4 و 6 دقیقه پرتودهی شد. از سه رأس گوساله نر اخته هلشتاین مجهز به فیستولای شکمبهای بهمنظور تجزیهپذیری ماده خشک و همچنین گرفتن مایع شکمبه در آزمون تولیدگاز استفاده شد. <strong>نتایج:</strong> پرتوتابی سبب افزایش میزان پروتئین خام، ماده خشک، خاکستر و الیاف نامحلول در شوینده خنثی شد. همچنین کاهش معنیداری در مقادیر کل ترکیبات فنولی، تانن کل، تانن متراکم آزاد و پیوند یافته با پروتئین و الیاف مشاهده شد. فعالیت زیستی ترکیبات فنولی در رسوب پروتئینها، نیز کاهش یافت. پرتوتابی با امواج مایکروویو سبب افزایش میزان تجزیهپذیری ماده خشک تفالهی انگور قرمز و مقادیر گاز تولیدی در همهی زمانهای انکوباسیون در تیمار4 دقیقه و باعث کاهش تجزیه پذیری ماده خشک در تیمار 6 دقیقه نسبت به گروه شاهد شد. پرتوتابی باعث کاهش تجزیه پذیری شکمبهای پروتئین خام در همهی تیمارها نسبت به گروه شاهد شد. پرتوتابی باعث افزایش تولید گاز شد. بیشترین میزان تولید گاز در تیمار 2 دقیقه در زمان 120 ساعت انکوباسیون مشاهده شد که مقدار آن (98/71 در برابر07/55)<strong>میلی</strong><strong></strong><strong>لیتر به ازاء </strong><strong>500</strong><strong> میلی گرم ماده خشک بود</strong>. <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> نتایج نشان داد که پرتوتابی مایکروویو با غیر فعال کردن بخش بزرگی از مواد ضدتغذیهای تفالهی انگور قرمز باعث افزایش ارزش تغذیهای آن میشود.
تفالهی انگور قرمز,مایکروویو,هلشتاین,کیسههای نایلونی,تست گاز
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_10463.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_10463_349b6b1fa09939dbae43ebdce2c8dfe3.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
29
4
2020
02
20
تاثیر عصاره الکلی رزماری روی آسیب DNA اسپرم و برخی فراسنجههای منی خروس در شرایط مایع
55
67
FA
اکرم
فلاحی
گروه علوم دامی دانشگاه لرستان
akramfallahipoor@gmail.com
سعید
محمدزاده
گروه علوم دامی دانشگاه لرستان
mohammadzadeh@yandex.ru
علی
فروهرمهر
گروه علوم دامی دانشگاه لرستان
forouharmehr@gmail.com
<strong>زمینه مطالعاتی</strong>: استفاده از آنتیاکسیدانها سبب کاهش آسیبهای وارده به سلول اسپرم طی سردسازی میشود. <strong>هدف:</strong> این پژوهش بهمنظور افزایش خصوصیات کیفی منی خروس به وسیله عصاره الکلی رزماری طی فرآیند سردسازی و نگهداری در دمای 4 درجه سلسیوس انجام گرفت. <strong>روش کار:</strong> جمعآوری منی دو بار در هفته در شش نوبت از 10 قطعه خروس بالغ با روش مالششکمی انجام گرفت. نمونههای منی در هر نوبت، با رقیقکننده سکستون ارزیابی اولیه شد. سپس نمونهها به 6 قسمت تقسیم و پس از افزودن مقادیر صفر (شاهد)، 15، 25، 35، 45 و 60 میکروگرم در میلیلیتر عصاره الکلی رزماری به هر قسمت، به مدت 72 ساعت در دمای 4 درجه سلسیوس نگهداری شدند. تحرک کل، زندهمانی و سلامت غشای پلاسمایی در زمانهای صفر،24، 48 و 72 ساعت ذخیرهسازی بررسی شد. درصد قطعهقطعه شدن DNA در نمونهها پس از 48 ساعت ذخیرهسازی اندازهگیری شد. دادههای به دست آمده با استفاده از نرمافزار آماری SAS (تکرار در اندازهگیری) در قالب طرح کاملاً تصادفی آنالیز شد. میانگین تیمارها توسط آزمون دانکن مقایسه شدند. <strong>نتایج:</strong> اضافه نمودن 35 میکروگرم عصاره رزماری به رقیقکننده منی میزان قطعهقطعه شدن DNA اسپرمها را کاهش داد (05/0p <). همچنین، 48 ساعت پس از ذخیرهسازی، تحرک، زندهمانی وسلامت غشای پلاسمایی اسپرم در نمونههایی که 60 میکروگرم عصاره رزماری به آنها اضافه شد، پایینتر از گروه شاهد بود ( 05/0p <). پس از 48 ساعت ذخیرهسازی، تحرک، زندهمانی و سلامت غشای پلاسمایی اسپرم در نمونههایی حاوی 35 میکروگرم بر میلی لیترعصاره رزماری در رقیقکننده، بالاتر از گروه شاهد بود( 05/0p <). <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> بر اساس نتایج تحقیق حاضر، برای ذخیرهسازی اسپرم خروس در 4 درجه سلسیوس افزودن 35 میکروگرم عصاره رزماری به رقیقکننده پیشنهاد میشود.
عصاره رزماری,اسپرم,خروس,قطعهقطعه شدن DNA
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_10464.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_10464_84ed3cd1c069a36d74bdfd2112b19170.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
29
4
2020
02
20
بررسی فیلوژنتیکی و تکاملی توالی ژن میوستاتین شتر ترکمن در مقایسه با عملکرد این ژن در گونههای دیگر
69
88
FA
کریم
نوبری
بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان
k.nobari@areeo.ac.ir
عباس
بهاری
پژوهشکده فناوریهای نوین زیستی، دانشگاه زنجان
bahari@znu.ac.ir
مرتضی
بیطرف ثانی
بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد
mbetaraf58@gmail.com
عبداله
کاویان
بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان
<strong>زمینه مطالعاتی: </strong>حدود 2 هزار نفر از 150 هزار نفر جمعیت شتر ایران در استان گلستان پرورش داده میشوند که هدف عمده نگهداری آنها گوشت و شیر میباشد. میوستاتین یا فاکتور تمایز 8 (GDF8) از خانواده فاکتورهای تمایز رشد بتا (TGF-β)، عامل محدود شدن توده عضلات اسکلتی میباشد، بنابراین جهش در این ژن میتواند باعث نوسانات شدید در تولید گوشت لخم در گونههای دامی گردد. <strong>هدف: </strong>این تحقیق با هدف بررسی توالی ژن میوستاتین با رویکرد بررسی تعیین روابط تکاملی نوکلئوتیدهای آن و نحوه عمل انتخاب طبیعی بر روی توالی نوکلئوتیدها و در نتیجه توالی اسیدهای آمینه پروتئین میوستاتین شتر ترکمن ایرانی با سایر گونهها صورت گرفته است. <strong>روش کار: </strong>در این تحقیق برای اولین بار ژنوم کامل یک نفر شتر ترکمن بر اساس توالییابی Hiseq 2000 شرکت ایلومینا انجام گرفت. با استفاده از روش Denovo حدود 235978 موارد کانت شده بدست آمد که با استفاده از خوانش منطقهای، مورد کانت شده مربوط به ژن میوستاتین مشخص گردید. با بررسی همترازی توالی کامل ژن، اگزونها و توالیاسید آمینهای آن درختهای فیلوژنتیک تهیه گردید. <strong> نتایج: </strong>مقایسه توالی میوستاتین شتر ترکمن ایرانی و سایر گونههای شتر نشان داد که از لحاظ تکاملی این ژن بین شترهای دوکوهانه و تککوهانه عربی قرار میگیرد. تفاوتی بین توالی پروتئین در هیچکدام از شترهای مورد بررسی مشاهده نشد که دلیل آن وجود جهشها در نواحی اینترون ژن و یا مترادف بودن جهشهای اتفاق افتاده، میباشد. <strong>نتیجهگیری نهایی: </strong>در بررسی ژن میوستاتین، علیرغم اینکه بین توالی نوکلئوتید اینترون و اگزونهای ژن در این خانواده بین 1 تا 104 نوکلئوتید تفاوت وجود دارد، در توالی اسیدهای آمینة پروتئین این ژن تفاوتی مشاهده نگردید که نشاندهنده حفاظت کامل پروتئین این ژن طی دوره تکاملی میباشد. مقایسه شتر ترکمن ایرانی با سایر گونهها نشان داد که گونههای شتر در یک گروه و در نزدیکی گونه اسب، انسان، گوسفند و بز قرار میگیرند.
فاکتور تمایز 8,ژنوم شتر ترکمن,همترازی,توالییابی,تکامل
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_10465.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_10465_239021c553d9e36af7381a77eded4b70.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
29
4
2020
02
20
تأثیر افزودن سطوح مختلف ال- ترئونین بر عملکرد رشد، صفات لاشه و ریختشناسی ژژونوم جوجههای گوشتی در شرایط پرورش متراکم
89
101
FA
کبری
سوختهزاری
گروه علوم دامی دانشگاه ایلام
علی
خطیبجو
گروه علوم دامی دانشگاه ایلام
هوشنگ
جعفری
0000-0002-0050-4685
بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران
hoshang_jafari@yahoo.com
محمد
اکبریقرائی
گروه علوم دامی دانشگاه ایلام
کامران
طاهرپور
0000-0001-6830-7904
گروه علوم دامی دانشگاه ایلام
kamran_taherpour@yahoo.com
<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> افزایش تراکم موجب بروز تنش در گله میشود و اسید آمینه ترئونین ممکن است با بهبود عملکرد و تأثیر بر شرایط دستگاه گوارش موجب کاهش اثرات تنش شود. <strong>هدف:</strong> به منظور بررسی تأثیر افزودن سطوح مختلف اسید آمینه ترئونین بر عملکرد، کیفیت لاشه و ریختشناسی روده کوچک جوجههای گوشتی در شرایط تنش پرورش متراکم این آزمایش با استفاده از 495 قطعه جوجه خروس گوشتی سویه راس-308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار انجام شد. <strong>روش کار: </strong>تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1- شاهد (10 قطعه جوجه در هر مترمربع) دریافت کننده جیره پایه بر اساس ذرت و کنجاله سویا، 2- پرورش متراکم (15 قطعه در هر مترمربع) دریافت کننده جیره پایه، 3) پرورش متراکم دریافت کننده جیره حاوی 10 درصد اسید آمینه ترئونین (110 درصد نیاز سویه راس-308) و 4) پرورش متراکم دریافت کننده جیره حاوی 20 درصد اسید آمینه ترئونین (120 درصد نیاز سویه راس-308). عملکرد، یکنواختی گله و شکل توزیع دادهها، میزان تلفات، شاخص تولید اروپایی، اجزاء لاشه، چربی و پروتئین ران و سینه و ریختشناسی ژئوژنوم اندازهگیری شد. <strong>نتایج: </strong>اعمال تراکم موجب کاهش وزن بدن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک نسبت به گروه شاهد شد (01/0 >P ). اعمال تراکم منجر به کاهش درصد جوجههای سنگین وزن در هر پن شد و چولگی منحنی توزیع جوجهها در داخل هر تیمار منفی بود و بیشتر جوجهها در محدوده وزنی کمتر از میانگین بودند. درصد تلفات، درصد ران و سینه و ریختشناسی روده کوچک جوجههای گوشتی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0 >P ). افزودن 10 درصد مکمل ترئونین سبب افزایش شاخص تولید اروپایی، بازده لاشه و پروتئین سینه شد (05/0 >P ). <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> اعمال تراکم موجب کاهش عملکرد رشد جوجههای گوشتی شد و مکمل ترئونین نیز قادر به جبران کاهش عملکرد رشد جوجههای گوشتی تحت تنش تراکم نبود.
تراکم,ترئونین,جوجه گوشتی,صفات لاشه,عملکرد,مورفولوژی
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_10469.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_10469_cec2aa435d13fc097310da4d3a35bba2.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
29
4
2020
02
20
اندازه گیری درجه تمرکز بازار شیر در استان آذربایجان شرقی
103
114
FA
جواد
حسینزاد
گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
صدیقه
قهرمانی
گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
s-gharemani@yahoo.com
<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> اهمیت شیر و فرآوردههای لبنی در تغذیه و سلامت افراد جامعه موجب شدهاست که تولید و مصرف این محصولات همواره مورد توجه سیاستگذاران قرار بگیرد. بروز نارساییهای متعدد در بازار شیر هر ساله نابسامانیهایی را در تولید و مصرف آن در مناطق مختلف کشور بوجود میآورد. در این وضعیت هرگونه سیاستگذاری و برنامهریزی مناسب جهت ساماندهی بازار شیر مستلزم شناخت ماهیت بازار شیر و فرآوردههای آن میباشد. <strong>هدف:</strong> بدین منظور در مطالعه حاضر سعی شدهاست ماهیت بازار شیر و درجه تمرکز آن در استان آذربایجان شرقی که از جمله بزرگترین استانهای تولید کننده شیر و محصولات لبنی در کشور محسوب میشود، بررسی گردد. <strong>روشکار: </strong>برای اندازهگیری درجه تمرکز بازار شیر از شاخصهای نسبتهای تمرکز، هرفیندال، هانا - کی، آنتروپی مرتبه اول شانن و انحراف معیار لگاریتمی بهره گرفته شدهاست. آمار و اطلاعات مورد نیاز در تحقیق حاضر از سازمانها و موسسات مربوطه مانند سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجانشرقی، شرکت پشتیبانی امور دام کشور، بانک مرکزی، مرکز آمار و شرکت سهامی صنایع شیر ایران جمعآوری گردید. <strong>نتایج:</strong> .نتایج نشان دادند که ساختار بازار شیر استان آذربایجانشرقی در سطح دامداریها در سالهای 1389 و 1393 حالت انحصار چند جانبه بوده و به مرور زمان قدرت انحصاری بازار تولید شیر بیشتر شدهاست. همچنین ساختار بازار شیر در سطح کارخانجات لبنی از حالت رقابت انحصاری در سال 1389 به سمت انحصار چند جانبه در سال 1393 تغییر یافتهاست. کاهش تعداد دامداریهای فعال و تعطیلی برخی کارخانجات لبنی از علل مهم افزایش تمرکز در بازار شیر استان آذربایجانشرقی میباشند. <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> اتخاذ سیاستهای مناسب جهت کنترل و تثبیت قیمت نهادههای خوراک دام از طرق مختلف مانند سرمایهگذاری در واحدهای تولیدکننده خوراک دام در داخل کشور (به جای واردات) و گسترش فرهنگ مصرف شیر از اقداماتی هستند که به پویایی بیشتر بازار شیر در استان آذربایجانشرقی کمک مینمایند.
بازار شیر,دامداریهای شیری,درجه تمرکز,شاخصهای تمرکز,کارخانجات لبنی
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_10476.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_10476_005b83af08a2edd6c4bd4ff720fe2547.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
29
4
2020
02
20
اثر روش کلوآک برد و 24 ساعته بر تولید ژله رویال و تاثیر آن بر اقتصاد زنبورستان
115
126
FA
محسن
علمی
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی
elmi_mo_85@yahoo.com
وحید
دانش
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
v.danesh@yahoo.com
غلامحسین
طهماسبی
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
h.tahmasbi@areeo.ac.ir
نعمت اله
اسدی
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
n_asadi@yahoo.com
رضا
علیمحمدلو
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی
reza_alimohammadlu@yahoo.com
<strong>زمینه مطالعاتی</strong><strong>:</strong> روشهای کلوآک برد و 24 ساعته جزو کاربردیترین روشهای پرورش ملکه میباشند که در ایران تا حدودی پرورش دهندگان ملکه با آنها آشنا هستند. <strong>هدف:</strong> در این بررسی تلاش شد کاربرد دو روش عملی پرورش ملکه به منظور تولید ژله رویال و تاثیر نوع روش بر درصد پذیرش لارو و مقدار ژله رویال تولیدی از هر کندو بررسی و مقایسه شود. <strong>روشکار:</strong> محل اجرا استان آذربایجانشرقی و زمان آن سال 1395 بود. 30 کلنی زنبورعسل دارای ملکه خواهری یکساله و محتویات یکسان به سه گروه بطور تصادفی تقسیم گردید. آزمایش در قالب طرح فاکتوریل 3×2 با طرح پایه کاملا تصادفی با دو فاکتور روش کار و زمان اندازهگیری انجام شد. 10 کلنی به روش 24 ساعته، 10 کلنی به روش کلوآک برد سازماندهی و 10 کلنی به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. تعداد 45 سلول پیوندی در هر کندو گذاشته شد. آزمایش در سه ماه متوالی اردیبهشت، خرداد و تیر تکرار شد. برداشت ژله رویال روز سوم پیوند انجام شد. کلنی های شاهد به منظور محاسبه هزینه فایده در نظر گرفته شد. <strong>نتایج:</strong> نتایج آنالیز دادهها نشان داد پایینترین درصد پذیرش در تیرماه و بالاترین آن در خرداد ماه اتفاق میافتد (05/0>P). بیشترین مقدار ژله رویال از هر کندو در اردیبهشت ماه و کمترین آن در تیر ماه بود (05/0>P). مقدار ژله رویال به دست آمده از هر سلول در روش کلوآک برد (66/262 میلیگرم) بیشتر از روش 24 ساعته (87/236 میلیگرم) بود(05/0>P). با در نظر گرفتن قیمت هر کیلوگرم عسل و ژله به ترتیب 200 و 50000 هزار ریال، مبلغ 5/919 هزار ریال درآمد اضافی از هر کندو به دست میآید. <strong>نتیجه گیری نهایی:</strong> نتایج حاصل نشان داد که اجرای هر کدام از این روشها با توجه به قدرت کلنیها و شرایط زنبورستان درآمد حاصل از کندوها را به میزان قابل توجهی افزایش خواهد داد.
پیوند زنی,زنبورعسل,ژله رویال,کلوآک برد,24 ساعته
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_10487.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_10487_437df7abfc61ac4d62c1a230ee11997c.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
29
4
2020
02
20
Effects of different level of arginine on antioxidant status, serum carotenoid levels and carcass traits in broilers challenged with Eimeria spp
127
139
FA
F
Izadi yazdanabadi
, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
Gh
Moghaddam
, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
A
Nematollahi
Department of Pathobiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tabriz, Tabriz, Iran
H
Daghighkia
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
H
Sarir
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Birjand, Birjand, Iran
<strong>زمینه مطالعاتی: </strong>کوکسیدیوز یکی از رایجترین بیماریها در صنعت طیور در سرتاسر جهان است که با انتریت شناخته میشود. کوکسیدیوز باعث ایجاد زیانهای اقتصادی در طیور جوان میشود، زیرا سبب مرگومیر و اسهال میشود. این بیماری غلظت پلاسمایی آرژنین را کاهش میدهد و سیستم آنتی اکسیدانی را سرکوب میکند. <strong>هدف:</strong> این مطالعه با هدف ارزیابی اثرات آرژینین بر وضعیت آنتی اکسیدانی، صفات لاشه و سطوح سرمی کاروتونوئیدها در جوجههای چالش یافته با گونههای آیمریا انجام شد. <strong>روش کار:</strong> تعداد 384 جوجهی گوشتی نژاد راس از هردو جنس به 8 گروه، با 6 تکرار و 8 پرنده در هر تکرار تقسیم بندی شدند و تا 21 روزگی در شرایط مشابهی پرورش یافتند. در روز 21، جوجههای گوشتی با گونههای آیمریا چالش یافتند. جوجههای گوشتی به دو بخش عفونی و غیر عفونی تقسیم بندی شدند و سطوح (85، 100، 125 و 150%) آرژنین را دریافت کردند. سطوح آنزیمهای آنتی اکسیدان، مالون دیآلدهید، نیتریک اکسید، صفات لاشه و سطوح کاروتنوئیدها ارزیابی شدند. <strong>نتایج:</strong> نتایج نشان داد که چالش با کوکسیدیوز ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و سطح کاروتنوئیدها را کاهش داد ولی سطح مالون دیآلدهید و سطح نیتریک اکسید را در مقایسه با گروههای غیر عفونی افزایش داد (0.05p <). افزودن آرژینین به جیره در سطوح 125% و 150% ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و سطح کاروتنوئیدها را افزایش داد ولی سطح مالون دیآلدهید و سطح نیتریک اکسید را در مقایسه با گروههای غیر عفونی کاهش داد (0.05p <). <strong>نتیجهگیری:</strong> در مجموع، کوکسیدیوز ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و سطح کاروتنوئیدها را کاهش داد و سطح مالون دیآلدهید و سطح نیتریک اکسید را در مقایسه با گروههای غیر عفونی افزایش داد، ولی سطوح بزرگتر آرژینین اثرات منفی عفونت را کاهش داد. در مجموع، میتوان بیان نمود که سطوح بزرگتر آرژینین وضعیت آنتی اکسیدانی را در شرایط عفونی بهبود بخشید.
ظرفیت آنتی اکسیدانی,جوجههای گوشتی,کوکسیدیوز,مالون دیآلدهید,کاروتنوئید
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_10488.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_10488_fc7666c1649e07af3b67c1763c01ba21.pdf