دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
26
2
2016
08
22
برآورد پارامترهای ژنتیکی رکوردهای روز آزمون شیر گاوهای هلشتاین استان تهران با استفاده از مدل تابع کواریانس
1
11
FA
همایون
فرهنگفر
گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند
محدثه
سالاری
گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند
محمدرضا
اصغری
گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند
<strong>زمینه مطالعاتی</strong>: برای طرحریزی یک برنامه اصلاحنژادی موفق، آگاهی از پارامترهای ژنتیکی صفات اقتصادی اهمیت زیادی دارد.<strong> هدف</strong>: این تحقیق با هدف برآورد پارامترهای ژنتیکی رکوردهای روز آزمون شیر گاوهای هلشتاین استان تهران انجام شد. <strong>روشکار</strong>: رکوردها توسط مرکز اصلاحنژاد دام کشور طی سالهای 1376 تا 1388 گردآوری شده بود. ویرایش دادههای خام، توسط نرمافزارهای بانک اطلاعاتی اکسل و فاکس پرو انجام شد که در آن تعداد روزهای شیردهی در دامنه 305-5 روز و سن نخستین زایش به 36-18 ماه محدود گردید. دادههای نهایی شامل 122850 رکورد روز آزمون شیر مربوط به 12285 رأس گاو هلشتاین زایش اول (هر گاو با 10 رکورد) در 147 گله بود. تجزیه و تحلیل عوامل محیطی توسط یک مدل مختلط خطی انجام شد. مدل مزبور شامل گروه تولید، سال زایش، فصل تولید، نوع اسپرم، اثرات متقابل دوطرفه، و متغیرهای کمکی مربوط به تابع ویلمینک، سن گاو هنگام رکوردگیری، درصد ژن هلشتاین و اثر تصادفی پدر حیوان بود. تجزیه و تحلیل ژنتیکی دادهها با استفاده از یک مدل تابع کواریانس بر پایه چندجملهایهای متعامد لژاندر انجام شد. <strong>نتایج</strong>: همهی اثرات گنجانده شده در مدل مختلط، بر رکوردهای روز آزمون شیر اثر معنیدار آماری داشتند (001/0P<). کمترین و بیشترین واریانس ژنتیکی افزایشی بهترتیب مربوط به ابتدا (678/3 توان دوم کیلوگرم) و انتهای (305/8 توان دوم کیلوگرم) دورهی شیردهی بود. بیشترین واریانس محیط دائمی و باقیمانده بهترتیب در انتها (71/17 توان دوم کیلوگرم) و ابتدای (25/19 توان دوم کیلوگرم) دورهی شیردهی حاصل شد. کمترین وراثتپذیری شیر روز آزمون در ماه اول شیردهی (099/0) و بزرگترین آن مربوط به ماه شیردهی هفتم (251/0) بود. همبستگیهای ژنتیکی افزایشی و محیط دائمی رکوردهای روز آزمون با افزایش فاصله بین آنها کاهش یافت. <strong> نتیجهگیری نهایی</strong>: نتایج این تحقیق نشان میدهد که رکوردهای روز آزمون شیر گاوهای شیری ایران در ماههای مختلف شیردهی، تظاهری از یک صفت واحد نیستند؛ و لذا برای ارزیابی ژنتیکی باید از مدلهای روز آزمون با تابعیت تصادفی استفاده نمود.
وراثتپذیری,مدل تابع کواریانس,شیر روز آزمون,گاو هلشتاین
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5082.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5082_b441869a2a9039b66bf1895224ab10be.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
26
2
2016
08
22
آنالیز ژنتیکی صفات تولید شیر در زایش نخست گاوهای شیری استان همدان
13
21
FA
پویا
زمانی
گروه علوم دامی دانشگاه بوعلی سینا، همدان
pzamani@basu.ac.ir
سیده عطیه
طهایی
گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوه
atietahaie@yahoo.com
علی
قاضیخانی شاد
گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوه
<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> برآورد اجزای واریانس برای طرح ریزی دقیق برنامههای اصلاح نژادی ضروری است. <strong>هدف:</strong> پژوهش حاضر برای برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات تولیدی زایش نخست در گاوهای هلشتاین استان همدان انجام شد. <strong>روشکار:</strong> از رکوردهای زایش نخست 4027 گاو شیرده از 148 گله که توسط سازمان جهاد کشاورزی استان همدان جمع آوری شده بود، استفاده شد. اجزای (کو)واریانس صفات تولید شیر با تجزیههای دو صفتی مدلهای مختلط دامی و با الگوریتم میانگین اطلاعات بیشترین درستنمائی محدود شده (AI-REML) برآورد شدند. در این مدلها اثرات ثابت شامل گله – سال – فصل زایش و درصد هلشتاین (برای همه صفات) و سن زایش (برای صفات تولید شیر، تولید شیر تصحیح شده براساس چربی و تولید چربی 305 روز) بودند. اثر ژنتیکی افزایشی دام بهعنوان اثر تصادفی در مدل درنظر گرفته شد. <strong>نتایج:</strong> وراثتپذیری صفات تولید شیر، تولید شیر تصحیح شده براساس چربی، درصد چربی، درصد پروتئین، تولید چربی و تولید پروتئین 305 روز شیردهی در زایش نخست، به ترتیب 16/0، 17/0، 25/0، 18/0، 20/0 و 14/0 و روندهای ژنتیکی آنها بهترتیب، 510/2 و 010/2 کیلوگرم در سال، 001/0- و 000/0- درصد در سال و 068/0 و 022/0 کیلوگرم در سال برآورد شدند. مقادیر برآورد شده همبستگی ژنتیکی تولید شیر با صفات شیر تصحیح شده براساس چربی، درصد چربی، درصد پروتئین، تولید چربی و تولید پروتئین به ترتیب، 86/0، 27/0- ، 25/0- ، 60/0 و 90/0 بودند. همبستگی ژنتیکی تولید شیر تصحیح شده با صفات درصد چربی، درصد پروتئین، تولید چربی و تولید پروتئین به ترتیب 25/0، 25/ ، 94/0 و 94/0 برآورد شدند. <strong>نتیجهگیری نهایی</strong>: با توجه به وراثتپذیری بالاتر تولید شیر تصحیح برای چربی نسبت به تولید شیر و همچنین همبستگیهای ژنتیکی بالا و مثبت آن با ترکیبات شیر، بهنظر میرسد که انتخاب بر اساس تولید شیر تصحیح شده برای چربی بهتر از تولید شیر باشد.
گاوهای هلشتاین,استان همدان,اجزای (کو)واریانس,صفات تولید شیر
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5083.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5083_3e6411e9e03567b32fe0c34ff8a42c8b.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
26
2
2016
08
22
همراهی چندریختی در ژنهای DGAT1 و IGF-I با عملکرد تولیدی و تولیدمثلی در گاوهای هلشتاین
23
32
FA
سمیرا
اورنگی
علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
samira.orangi@yahoo.com
محسن
اکتفائی
علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
هادی
آتشی
0000-0002-6853-6608
علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
atashi@shirazu.ac.ir
محمدجواد
ضمیری
علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
zamiri@shirazu.ac.ir
محمد
دادپسند
علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
dadpasand@shirazu.ac.ir
عبدالله
درخشنده
علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
drkhshnd77@gmail.com
<strong><span lang="FA" dir="RTL">زمینه مطالعاتی: </span></strong><span lang="FA" dir="RTL">هدف پژوهشهای ژنومیک در گاوهای شیری، شناسایی ژنهای کنترل کنندهی صفات اقتصادی است که در برنامههای اصلاحنژادی کاربرد دارند. <strong>هدف:</strong> هدف این پژوهش بررسی همراهی چندریختی در اگزون 8 ژن </span><span>DGAT1</span><span lang="FA" dir="RTL"> و اگزون 4 ژن </span><span>IGF-I</span><span dir="RTL"> <span lang="FA">با عملکرد تولیدی و تولیدمثلی در یک نمونه از گاوهای هلشتاین بود. <strong>روش کار</strong>: در این پژوهش از 133 گاو خونگیری شد و پس از استخراج </span></span><span>DNA</span><span lang="FA" dir="RTL"> ژنومیک آنها، ژنهای مورد مطالعه با استفاده از آغازگرهای اختصاصی و با واکنشهای زنجیرهای پلیمراز، تکثیر شدند. برای تعیین ژنوتیپ حیوانات، قطعات تکثیر شده از ژنهای </span><span>DGAT1</span><span lang="FA" dir="RTL"> و </span><span>IGF-I</span><span lang="FA" dir="RTL"> به ترتیب با آنزیمهای محدود کنندهی </span><em><span>CfrI</span></em><span lang="FA" dir="RTL"> و </span><em><span>MboI</span></em><span lang="FA" dir="RTL"> هضم شدند و سپس نمونهها روی ژل آگارز 5/2 درصد الکتروفورز شدند. واکاوی همراهی چندریختی ژنهای مورد مطالعه با صفات تولیدی و تولیدمثلی با استفاده از </span><span lang="FA" dir="RTL">رویههای </span><span>MIXED</span><span dir="RTL"> <span lang="FA">(صفات پیوسته) و </span></span><span>GENMOD</span><span lang="AR-SA" dir="RTL"> (صفات گسسته) در نرم افزار </span><span>SAS</span><span dir="RTL"> <span lang="AR-SA">انجام شد و </span></span><span lang="FA" dir="RTL">میانگینهای حداقل مربعات در سطح معنیداری پنج درصد مقایسه شدند. <strong>نتایج</strong>: نتایج نشان داد که </span><span lang="FA" dir="RTL">چندریختی </span><span>K232A</span><span dir="RTL"> <span lang="FA">در اگزون 8 ژن </span></span><span>DGAT1</span><span lang="FA" dir="RTL"> با دوقلوزایی و تولید شیر همراهی معنیدار داشت (</span><span>P<0.05</span><span lang="FA" dir="RTL">)، اما چندریختی </span><span>MboI</span><span dir="RTL"> <span lang="FA">در اگزون 4 ژن<br /> </span></span><span>IGF-I</span><span dir="RTL"> <span lang="FA">با هیچکدام از صفات همراهی نداشت. نتیجهگیری نهایی: اگرچه این پژوهش نشان داد که آلل </span></span><span>A</span><span lang="FA" dir="RTL"> از اگزون 8 ژن </span><span>DGAT1</span><span lang="FA" dir="RTL">، تولید شیر را افزایش و دوقلوزایی را کاهش داد، با این حال، برای نتیجهگیری بهتر به پژوهشهای بیشتر با اندازهی جمعیت بزرگتر نیاز است. </span>
آنزیم محدود کننده,DGAT1,IGF-I,گاوهای هلشتاین
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5084.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5084_c586144d8306afffe9bdd82659544294.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
26
2
2016
08
22
تاثیر کاربرد تفاله گوجهفرنگی تازه بر عملکرد و فراسنجههای خونی گوسالههای پرواری هلشتاین
33
43
FA
آصف
احمدفاضل
1 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه تبریز
asefh66@gmail.com
حسین
دقیقکیا
2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه تبریز
حمید
محمدزاده
3 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه تبریز
hamidmhz@tabrizu.ac.ir
علی
حسینخانی
2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه تبریز
<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> استفاده از پسماندهای کشاورزی در تغذیه دام و طیور نقش مهمی در کاهش هزینههای تولید دارد. <strong>هدف: </strong>این تحقیق جهت ارزیابی اثر سطوح مختلف تفاله گوجهفرنگی تازه و جایگزینی آن با سبوس گندم بر ماده خشک مصرفی، افزایش وزن و سطح فراسنجههای خونی گوسالههای پرواری هلشتاین اجرا شد. <strong>روش کار:</strong>آزمایش در 3 تیمار 4 راسی در قالب طرح کاملا تصادفی بر روی 12 راس گوساله نر نژاد هلشتاین انجام گردید. گروههای آزمایشی شامل جیرههای حاوی 1) 8 درصد تفاله گوجهفرنگی 2) 16 درصد تفاله گوجهفرنگی و 3) تیمار شاهد (جیره بدون تفاله گوجهفرنگی) بودند. <strong>نتایج:</strong> استفاده از سطوح مختلف تفاله گوجهفرنگی تازه تاثیر معنیداری بر افزایش وزن روزانه و مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی در گوسالهها دارد (05/0P<). استفاده از 8 درصد تفاله گوجهفرنگی اثر معنیداری بر مصرف خوراک و افزایش وزن روزانه دامها نداشت. با افزایش مقدار تفاله گوجهفرنگی به 16 درصد کاهش معنیداری در افزایش وزن روزانه و افزایش معنیداری در مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی رخ داد (05/0P<). فعالیت نشخوار تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. مقدار پروتئین تام، تریگلیسیرید و کلسترول سرم در حیوانات دریافت کننده جیرههای مختلف آزمایشی تفاوت معنیداری باهم نداشتند. جیره حاوی 16 درصد تفاله با میزان گلوکز 81/57 گرم در دسی لیتر و نیتروژن اورهای خون 88/17 گرم در دسی لیتر، به ترتیب کمترین و بیشترین میزان گلوکز و نیتروژن اورهای خون را نسبت به تیمار شاهد و 8 درصد تفاله داشت (05/0P<). <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> این آزمایش نشان داد که تفاله گوجهفرنگی تازه تا 8 درصد از ماده خشک در جیره گوسالههای پرواری بدون تاثیر منفی بر عملکرد آنها میتواند استفاده شود.<br /> <br />
افزایش وزن,فعالیت نشخوار,ضریب تبدیل غذایی,مصرف خوراک
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5085.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5085_9bcf60145d0180485eddd0c610d11edb.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
26
2
2016
08
22
اثر منابع مختلف سلنیوم بر فراسنجه های خونی و پاسخ آنتی اکسیدانی گاوهای شیری هلشتاین
45
57
FA
بهروز
نجف نژاد
1 دانشجوی دکتری تغذیه دام گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان
حسن
علیعربی
2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه بوعلی سینا همدان
محمد مهدی
طباطبایی
2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه بوعلی سینا همدان
tabatabai@basu.ac.ir
اکبر
تقی زاده
3 استاد گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
ataguse@yahoo.com
داریوش
علیپور
2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه بوعلی سینا همدان
daryoush.alipour@gmail.com
خلیل
زابلی
4 استادیار گروه علوم دامی دانشگاه بوعلی سینا همدان
khzaboli@yahoo.com
<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> سلنیوم جایگاه ویژهای در بین آنتیاکسیدانهای طبیعی دارد و از اکسیداسیون ساختارهای سلولی جلوگیری میکند. <strong>هدف</strong><strong>:</strong>این آزمایش به منظور بررسی اثر منابع مختلف سلنیوم بر فراسنجههای خون و پاسخ آنتی اکسیدانی در گاوهای شیری هلشتاین تغذیه شده با جیرههای غنی از چربی انجام شد. <strong>روش</strong><strong>کار</strong><strong>:</strong> 12 راس گاو هلشتاین با میانگین تولید 4±40 کیلوگرم شیر در روز در قالب طرح مربع لاتین ادغام شده ناقص با 4 تیمار و3 تکرار به ازای هر تیمار، مورد استفاده قرار گرفتند. آزمایش در 3 دوره 28 روزه با 4 تیمار شامل: 1) جیره پایه محتوی 20% پنبه دانه بدون مکمل سلنیوم؛ 2) جیره پایه + 3/0 قسمت در میلیون سلنیوم معدنی، سلنیت سدیم؛ 3) جیره پایه +3/0 قسمت در میلیون سلنیوم آلی، مخمر غنی از سلنیوم و 4) جیره پایه +3/0 قسمت در میلیون نانو سلنیوم) اجرا شد. میزان تولید شیر ثبت شد و در روزهای صفر و پایانی هر دوره، نمونهگیری از خون انجام شد. <strong>نتایج</strong><strong>:</strong> نتایج نشان داد که افزودن سلنیوم اگرچه تغییری در مصرف ماده خشک ایجاد نکرد اما باعث افزایش تولید شیر و شیر تصحیح شده برای 4 درصد چربی شد (05/0P<)، افزودن سلنیوم به جیره تأثیری بر غلظت گلوکز، ازت اورهای، کراتنین، پروتئین تام، آلبومین و گلوبولین خون گاوهای شیری نداشت. استفاده از سلنیوم بویژه نوع آلی و نانو آن موجب کاهش غلظت متابولیتهای چربی و فعالیت آنزیمهای آلکالین فسفاتاز و آسپارتات آمینوترانسفراز سرم و افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی خون گاوهای شیری شد (05/0P<). <strong>نتیجه گیری</strong><strong>نهایی</strong><strong> :</strong>بطور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن 3/0 قسمت در میلیون سلنیوم به جیرههای حاوی سطوح بالایی از منابع چربی غیر اشباع باعث کاهش معنیدار غلظت چربیهای مضر سرم و افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی آن میشود، که بازتاب آن در بهبود توان تولیدی گاوها مشاهده میشود.
سلنیوم آلی,سلنیوم معدنی,نانو سلنیوم,فراسنجه های خونی,گاو شیری
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5095.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5095_ed668062a914a8ff5e611e402a4f0191.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
26
2
2016
08
22
بررسی سرولوژیک لپتوسپیروز درگاومیشهای ارومیه
59
68
FA
غلامرضا
عبدالهپور
1دانشیار گروه بیماریهای داخلی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
علیقلی
رامین
2استاد گروه بیماریهای درونی و کلینیکال پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه
داود
ثناجو
3 دانشآموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه
<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> لپتوسپیروز یکی از بیماریهای مشترک و قابل انتقال از دام به انسان بوده که با علایم بالینی تب، زردی، سقط و ادرار خونی شناخته میشود. بیماری در مناطق شمالی و جنوب غربی ایران بواسطه وجود گاومیشهای آذربایجان و خوزستان شیوع بیشتری دارد. <strong>هدف</strong><strong>:</strong> 1- تعیین درصد سرمی ابتلاء گاومیشهای ارومیه به لپتوسپیراها، 2- تعیین ارتباط جنس و سن در ابتلا به لپتوسپیروز، 3- تعیین عیار سرمی و آنتیژنهای غالب لپتوسپیرا در گاومیشهای ارومیه. <strong>روش</strong><strong>کار</strong><strong>:</strong> تعداد 130 نمونه خون در سال 1390جمعآوری و با آزمایش استاندارد آگلوتیناسیون میکروسکپی و با استفاده از پنج سروتیپ زنده لپتوسپیرا پومونا، گریپوتیفوزا، هارجو، کانیکولا، ایکترهموراژیه و بالوم بررسی گردید. <strong>نتایج</strong>: تعداد 4/25% گاومیشها (9/26% نرها و 8/23% مادهها) به یکی از آنتیژنهای لپتوسپیرا با عیار حداقل 1:100 مثبت نشان دادند. سروتیپ پومونا بیشترین (2/16%) و ایکتروهموراژیه کمترین (52/1%) واکنش را داشتند. شایعترین عیار سرمی 1:100 با 20% (26 نمونه) و بالاترین عیار سرمی 1:200 با 10% (13 نمونه) بودند. فراوانی نمونههای مثبت در گروه سنی زیر 5/1 سال کمترین (5/1%) و 3 تا 4 سال بیشترین میزان (16%) را نشان دادند. نتایج نشان میدهد که از نظر شیوع سرولوژیک بیماری، اختلاف معنیداری بین دو جنس ماده و نر وجود ندارد. <strong>نتیجهگیری</strong><strong>نهایی</strong><strong>:</strong> لپتوسپیروز در بین جمعیت گاومیشهای ارومیه یک بیماری مطرح و قابل توجه است و از آنجاییکه این دام اغلب در شرایط مرطوب و باتلاقی نگهداری میشود احتمال انتقال بیماری به دامهای اهلی و انسان زیاد است. لذا با توجه به عدم واکسیناسیون دامها در منطقه لازم است توصیههای بهداشتی در خصوص جایگاه دام، زهکشی باتلاقها، مبارزه با جوندگان و اقدامات مراقبتی توسط دامداران و مسئولین دامپزشکی بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
لپتوسپیروز,سرولوژی,گاومیش,ارومیه,آگلوتیناسیون میکروسکوپی
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5096.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5096_abd3c00916a14343ff0fb645ae5a0386.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
26
2
2016
08
22
مطالعه شبیهسازی روند تغییرات ژنتیکی صفات رشد و همخونی گوسفند نژاد زندی ا یران
69
79
FA
کیان پهلوان
افشاری
1 استادیار گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر
جابر
داودی
2 استادیار گروه انگل شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر
<strong>زمینه مطالعاتی: </strong>مدلسازی برنامههای اصلاحنژادی برای پیشبینی و مقایسه نتایج، قبل از اینکه یک راهبرد در عمل اجرا شود، مفید میباشد<strong>. هدف:</strong> به منظور مقایسه روند تغییرات ژنتیکی صفات رشد و همخونی گوسفند زندی با شرایط واقعی، برنامه شبیهسازی تحلیل ژنتیکی طراحی شد. <strong>روش کار:</strong> برای شبیهسازی از نرم افزار R نسخه 0/13/2 استفاده شد. از پارامترهای مدیریتی و میانگین صفات گلههای مورد پرورش در روش روستایی گوسفند نژاد زندی به عنوان ورودیهای مدل و از ضرایب ا قتصادی همان نژاد در ارزیابی ژنتیکی در معادلات شاخص انتخاب استفاده شد. <strong>نتایج:</strong> نتایج حاصل ازپانزده سال انتخاب به روش شبیهسازی نشان داد که در روش پرورش روستایی گوسفند زندی، پیشرفت ژنتیکی برای صفات مورد مطالعه مثبت میباشد. میزان پیشرفت ژنتیکی تجمعی پس از پانزده سال برای صفات وزن تولد، وزن شیرگیری، وزن زنده در ششماهگی و وزن زنده در نهماهگی به ترتیب 4/504 گرم، 008/3 کیلو گرم، 433/4 کیلوگرم و 509/5 کیلوگرم محاسبه شد. روند ژنتیکی صفات وزن توّلد، شیرگیری، ششماهگی و نهماهگی درروش پرورش روستایی گوسفند زندی به ترتیب 0007/0± 08/34، 0057/0± 12/218، 0086/0± 03/326 و0097/0± 20/395 گرم در سال و معنیدار (01/0>P) برآورد شد. میانگین ضریب همخونی پس از پانزده سال 411/1 درصد و ارزش ژنوتیپی کل پس از پانزده سال انتخاب براساس شاخص چند صفتی7 /249883 ریال برآورد شد. <strong>نتیجه</strong><strong></strong><strong>گیری نهایی:</strong> نتایج شبیهسازی ژنتیکی نشان داد با تعریف اهداف اصلاحی و ارزیابی صفات با مدلهای مناسب و شدت انتخاب مناسب می توان انتظارداشت که در اثر پیشرفت ژنتیکی، میانگین عملکرد در نژادهای ایرانی بیشتر از گزارشهای فعلی منتشر شده باشد.
<strong> </strong>
روند ژنتیکی,شبیهسازی کامپیوتری,گوسفند زندی
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5097.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5097_262f477d8d01ee9ea2ff9c2dd10938e1.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
26
2
2016
08
22
اثرهای تغذیهای ال-آرژنین بر برخی شاخصهای کیفی گوشت، بافت روده و سیستم ایمنی جوجههای گوشتی 46 روزه
81
94
FA
مرضیه
ابراهیمی
1 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
marzebrahimi@ut.ac.ir
احمد
زارع شحنه
2 استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران-کرج
azareh@ut.ac.ir
محمود
شیوازاد
2 استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران-کرج
shivazad @ ut.ac.ir
زربخت
انصاری پیرسرائی
3 استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
z.ansari@sanru.ac.ir
مرضیه
غفاری بالسینی
4 فارغ التحصیل دکتری پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران-کرج
marziyehghafari@yahoo.com
<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> بهبود کمی و کیفی تولید گوشت همراه با تقویت سیستم ایمنی برای مصرف کننده و تولید کننده از اهمیت بالایی برخوردار است. <strong>هدف:</strong> پژوهش حاضر به منظور بررسی اثرات استفاده از مکمل غذایی ال-آرژنین بر کیفیت گوشت، بافت روده و سیستم ایمنی در جوجههای گوشتی طراحی شد. <strong>روش کار:</strong> در این پژوهش تعداد 192 جوجه گوشتی سویه راس 308 ماده یک روزه در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 جیره غذایی در 4 تکرار تغذیه شدند. جیرههای غذایی دارای 100، 153، 168 و 183 درصد آرژنین قابل هضم بر اساس توصیه کاتالوگ راس بودند و از 1 تا 46 روزگی تغذیه شدند. در روز 46 آزمایش، تعداد سه جوجه از هر تکرار به صورت تصادفی انتخاب و کشتار شدند تا کیفیت گوشت، وزن اندامهای مربوط به سیستم ایمنی و شاخصهای وزنی، طولی و بافتشناسی روده کوچک تعیین شود. <strong>نتایج:</strong> نتایج نشان دادند که مکمل آرژنین اثر معنیدار افزایشدهنده (05/0P<) بر شاخص قرمزی گوشت، وزن نسبی تیموس و طحال و واکنش پوست به فیتوهماگلوتینین P، وزن نسبی و طول روده کوچک و ارتفاع پرزها و عمق کریپتهای بافت روده کوچک داشت، در حالی که نیروی برش و pH گوشت و همچنین نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت، تعداد سلولهای گابلت و ضخامت اپیتلیوم کاهش (05/0P<) یافت. <strong>نتیجه</strong><strong></strong><strong>گیری نهایی:</strong> بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، مصرف سطح 168 درصد آرژنین قابل هضم بر اساس توصیه کاتالوگ راس توانست بهبود همزمان شاخصههای کیفی گوشت، ویژگیهای طولی و وزنی و بافت شناسی بافت روده کوچک و ایمنی را به همراه داشته باشد.
واژگان کلیدی: آرژنین,ایمنی,بافت روده کوچک,جوجه گوشتی,کیفیت گوشت
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5098.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5098_7ab8bd8cd9f9cf5c02f79d3023b9b030.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
26
2
2016
08
22
تحلیل بکارگیری فناوریهای اطلاعات (اتوماسیون) در واحدهای مرغداری شهرستان خوی
95
105
FA
حسین
یادآور
1 استادیار گروه ترویج و توسعه روستایی دانشگاه تبریز
hosseinyadavar@gmail.com
افشین
ورمزیار
2 کارشناس ارشد مدیریت کشاورزی دانشگاه تبریز
afshinvarmazyar@yahoo.com
قادر
دشتی
3 دانشیارگروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریز
ghdashti@yahoo.com
سید علی
میر قلنج
4 استادیار گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
a_mirghelenj@yahoo.com
<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> کشور ایران همگام با بسیاری از کشورهای جهان نسبت به توسعه فناوری اطلاعات حرکت کرده است. بکارگیری فناوری اطلاعات یکی از عوامل مهم در پیشرفت و افزایش بهرهوری واحدهای مرغداری است. <strong>هدف:</strong> تحقیق حاضر با هدف بررسی بکارگیری فناوری اطلاعات در واحدهای مرغداریهای شهرستان خوی در سال 1393 صورت گرفت. <strong>روشکار:</strong> این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی بود و جامعه آماری آن را مدیران 107 واحد مرغداری تشکیل میدادند. از این تعداد به ترتیب 87 واحد گوشتی، 12 واحد تخمگذار و 8 واحد مرغ مادر بودند. با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونهگیری تصادفی ساده تعداد 30 واحد مرغداری گوشتی انتخاب شدند. واحدهای مرغ مادر و تخمگذار نیز تمام شماری شدند. میزان ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه 81/0 به دست آمد. <strong>نتایج</strong>: آنالیز داده ها نشان داد که رابطه مثبت و معناداری بین متغیر وابسته "بکارگیری فناوری اطلاعات در واحدهای مرغداری" با متغیرهای مستقل نظیر؛ تحصیلات، نگرش نسبت به اتوماسیون، ریسکپذیری، بازدید از نمایشگاهها، استفاده از تسهیلات بانکی، دانش کامپیوتر و اینترنت، مساحت سالن مرغداری و میزان گله وجود داشت. <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام نشان داد که ریسکپذیری، میزان گله و بازدید از نمایشگاه 1/61 درصد از واریانس میزان به کارگیری اتوماسیون در واحدهای مرغداری را تبیین مینماید.
اتوماسیون,شهرستان خوی,فناوری اطلاعات,واحدهای مرغداری
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5099.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5099_5f55fb86196a4054b82e2d836dd82e18.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
26
2
2016
08
22
اثر سطوح روغن کانولا و لایزین بر عملکرد، پروفایل اسیدهای چرب گوشت سینه و فراسنجه-های لیپیدی سرم خون جوجههای گوشتی
107
119
FA
علی
کیانی
1 دانش اموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
arkashkia@gmail.com
سید داود
شریفی
دانشیار گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
sdsharifi@ut.ac.ir
شکوفه
غضنفری
استادیارگروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
shghazanfari@ut.ac.ir
<strong>زمینه مطالعاتی</strong>: اسیدهای چرب امگا-3 و نسبت آنها با اسیدهای چرب امگا6 تأثیر مهمی بر سلامتی جامعه و کاهش بیماری های قلبی- عروقی، ورم مفاصل و دیابت دارند. <strong>هدف:</strong> این آزمایش به منظور بررسی تأثیر سطوح روغن کانولا و اسید آمینه لایزین برعملکرد، ترکیب اسیدهای چرب گوشت و فراسنجههای لپیدی سرم جوجه های گوشتی انجام شد. <strong>روش کار</strong>: از 240 قطعه جوجه گوشتی راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 2×3 با سه سطح روغن کانولا (یک، سه و پنج درصد) و دو سطح لایزین (سطح پیشنهادی و 25درصد بالاتر از سطح پیشنهادی) در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار و 10 پرنده در هر تکرار، استفاده شد. در 42 روزگی، 2پرنده از هر تکرار کشتار و پروفایل اسیدهای چرب در نمونههای گوشت سینه تعیین شد. <strong>نتایج:</strong> جوجههایی که جیرههای دارای 5 درصد روغن کانولا دریافت کردند رشد بیشتری داشتند (05/0>P). افزایش وزن روزانه پرندگانی که جیره های دارای 5 درصد روغن و سطح پیشنهادی لایزین دریافت کردند بیشتر از پرندگانی تغذیه شده با جیره های حاوی سطوح دیگر چربی و دو سطح لیزین بود(05/0P<). مقدار اسید میرستیک(C14:0) و اسید اولئیک(C18 n-9) در گوشت سینه پرندگانی که باجیره حاوی 5 درصد روغن تغذیه شدند، بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0P<). تغذیه جوجهها با جیرههای 3 و 5 درصد روغن کانولا، محتوای اسید لینولنیک را افزایش داد، ولی موجب کاهش اسید آراشیدونیک گوشت سینه شد (05/0P<). پرندگانی که جیره حاوی 5 درصد روغن کانولا و سطح بالاتر لایزین را دریافت کردند، بیشترین مقدار اسید میرستیک (C14) را در گوشت داشتند (05/0P<). پرندگانی که جیرههای حاوی 5 درصد روغن و سطح پیشنهادی لایزین را دریافت کرده بودند مقدار تریگلیسرید بالاتری را نسبت به سایر تیمارها در سرم خود داشتند. <strong>نتیجه گیری نهائی:</strong> بر اساس نتایج این آزمایش، جیره دارای 5 درصد روغن کانولا و سطح پیشنهادی لیزین، موجب بهبود افزایش وزن می شود ولی تاثیری بر میزان اسیدهای چرب غیر اشباع در گوشت سینه جوجههای گوشتی ندارد.
روغن کانولا,جوجه گوشتی,لایزین,عملکرد,اسیدهای چرب
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5100.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5100_d9bc9cdcf60e1e8be291741a0f895528.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
26
2
2016
08
22
اثر پرتوتابی مایکروویو بر ناپدید شدن شکمبهای-رودهای ماده خشک و پروتئین خام دانه گلرنگ با استفاده از روشهای کیسههای نایلونی و کیسههای نایلونی متحرک
123
132
FA
حمید
پایا
1 استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
hamid.paya@gmail.com
اکبر
تقیزاده
2 استاد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
حسین
جانمحمدی
3 دانشیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
janmohamadi@tabrizu.ac.ir
غلامعلی
مقدم
2 استاد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
abbsrafat@hotmail.com
علی
حسینخانی
3 دانشیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> بر اساس مطالعات انجام شده و با توجه به بومی بودن گیاه گلرنگ در ایران و میزان بالای اسید لینولئیک در مقایسه با سایر دانههای روغنی، این دانه روغنی میتواند در تغذیه دام مورد استفاده قرار گیرد. <strong>هدف:</strong> به منظور بررسی تأثیر فرآوری مایکروویو (800 وات و به مدت 3 دقیقه) بر ناپدید شدن شکمبهای و رودهای ماده خشک و پروتئین خام دانه گلرنگ از دو روش کیسههای نایلونی و کیسههای نایلونی متحرک استفاده شد. <strong>روشکار:</strong> برای روش کیسههای نایلونی دو رأس گوسفند نر فیستوله گذاری شده مورد استفاده قرار گرفت. برای تعیین میزان ناپدید شدن خوراک در روده از روش کیسههای نایلونی متحرک استفاده شد. در این روش از یک رأس گوساله نر هلشتاین دارای کانولای T شکل رودهای استفاده شد. <strong>نتایج:</strong> مایکروویو کردن دانه گلرنگ سبب کاهش معنیدار ناپدید شدن شکمبهای ماده خشک (05/0P<) و کاهش عددی در ناپدید شدن پروتئین خام (05/0P>) شده است. میزان ناپدید شدن رودهای ماده خشک و پروتئین خام دانه گلرنگ خام و فرآوری شده با مایکروویو به ترتیب 4/31 و 2/32 برای ماده خشک و 2/28 و 1/31 درصد برای پروتئین خام بود و با توجه به نتایج حاصل ناپدید شدن رودهای ماده خشک و پروتئین خام دانه گلرنگ فرآوری شده با مایکروویو بطور معنیداری بیشتر از دانه خام بود (05/0>P). <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> در کل نتایج نشان داد که اعمال فرآوری مایکروویو در دانه گلرنگ نسبت ناپدید شدن ماده خشک و پروتئین خام را در شکمبه و روده به ترتیب کاهش و افزایش داده است و این بدان معنی است که مایکروویو کردن دانه گلرنگ مکان هضم ماده خشک و پروتئین خام دانه گلرنگ را از شکمبه به روده منتقل کرده است. که این امر در تغذیه نشخوارکنندگان پر تولید حائز اهمیت میباشد.
پرتوتابی مایکروویو,دانه گلرنگ,کیسههای نایلونی متحرک,ناپدید شدن شکمبهای و رودهای
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5102.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5102_f41280568a431ba600ef5d7dc8b73245.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
26
2
2016
08
22
اثر تزریق هورمون hCG بر هورمون تستوسترون سرم خون و سمینال پلاسمای قوچ قزل
131
139
FA
هانیه
رنگرز توکلی
1 فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
ranghraz.h@gmail.com
غلامعلی
مقدم
2 استاد گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
abbsrafat@hotmail.com
حسین
دقیق کیا
3 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
dagigkia@yahoo.com
سید عباس
رافت
0000-0003-0231-1331
3 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
abbasrafat@hotmail.com
<strong>زمینهی</strong><strong>مطالعاتی</strong><strong>:</strong> دستگاه تولیدمثل دامها تحت تاثیر هورمونها میباشد پس میتوان با استفاده از هورمونهای سنتتیک فرایند تولیدمثل دامها را کنترل کرده و از ظرفیت تولیدمثل آنها حداکثر استفاده را نمود. <strong>هدف</strong>: از انجام این پژوهش بررسی اثر تزریق هورمون hCG بر روی هورمون تستوسترون سرم خون و سمینال پلاسمای قوچ قزل بود.<strong> روش کار: </strong>در این تحقیق از 6 راس قوچ نژاد قزل خالص 4-3 ساله استفاده شد. به گروه تیمار هورمون hCG 500 واحد بین المللی در فصل تولید مثلی تزریق شد و تزریق هورمونhCG هر هفت روز یکبار به مدت 9 هفته تکرار گردید. نمونههای خون از گروه شاهد قبل از تزریق هورمون و از گروه تیمار در زمانهای 30،60و90 دقیقه بعد از تزریق عضلانی هورمون از ورید گردنی گرفتهشدند. برای تهیه سمینال پلاسما، اسپرمگیری قبل از تزریق از گروه شاهد و 1و 7 روز بعد از تزریق hCG از گروه تیمارانجام شد و هورمون تستوسترون سرم خون و سمینال پلاسما با استفاده از کیت مربوط و دستگاه الیزا تعیینشد. <strong>نتیجهگیری:</strong> نتایج نشان دادند ترزیق hCG سبب افزایش سطح تستوسترون سمینال پلاسما و سرم خون گردید که سطح تستوسترون سرم خون در زمان 90 دقیقه بعد از تزریق هورمون hCG به پیک رسید ولی بین 30 و 60 دقیقه بعد از تزریق بیشترین شیب افزایش را داشت. میزان تستوسترون سمینال پلاسما در روز 1 بعد از ترزیق به پیک مقدار خود رسید و در روز 7 بعد از ترزیق کاهش یافته و نزدیک به مقدار پایه رسید. احتمالا تزریق hCG ازطریق افزایش تستوسترون خون منجربه بهبود ویژگیهای تولیدمثلی میگردد.
hCG,تستوسترون,سرم خون,سمینال پلاسما,قوچ,قزل
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5103.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5103_c3119d9ce798181401d242ed8200ff5f.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
26
2
2016
08
22
آزمون انساب در جمعیت گوسفندهای آمیخته به کمک نشانگرهای ریزماهواره
141
150
FA
کاوه
کسرایی
دانش آموخته کارشناسی ارشد،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
kaveh.kasraei67@yahoo.com
سید عباس
رافت
0000-0003-0231-1331
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
abbasrafat@hotmail.com
جلیل
شجاع غیاث
استاد و استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
shodja.jalil@yahoo.com
آرش
جوانمرد
استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
arash_707@yahoo.com
<strong>زمینه مطالعاتی: </strong>صحت شجره و اطمینان از درستی روابط بین افراد، ازجمله عوامل مهم تاثیرگذار در ارزیابی صحیح ژنتیکی گوسفند میباشد<strong>.</strong><strong>هدف: </strong>هدف از مطالعه حاضر، انجام آزمون انساب در 32راس گوسفند گوسفندهای آمیخته به کمک پنج نشانگرهای ریزماهواره با استفاده ازروش تکثیر مولتیپلکس پی سی ار میباشد. <strong>روش کار</strong>: روابط شجره در بره های آمیخته پرورش داده شده در ایستگاه تحقیقاتی خلعت پوشان دانشگاه تبریز بررسی شد که در آن تعداد چهار قوچ به همراه 28 نتاج مربوطه تعیین ژنوتیپ شدند. آمارههای توصیفی دادههای خام مولکولی با استفاده از نرم افزار POPGENE و شاخص قدرت تشخیص ترکیبی با استفاده از نرم افزار CERVUSمحاسبه گردید. <strong>نتایج:</strong>نتایج مطالعه حاضر نشان داده که جایگاه های ریزماهواره کاندید مورد استفاده سطح بالایی از تنوع ژنتیکی و چندشکلی را بروز دادند. در واقع حصول چنین مشاهدهای پیش شرط ادامه تجزیه و تحلیلهای بعدی در آزمونهای انساب میباشد. همچنین از مجموع این نشانگرها، شاخص قدرت تشخیص ترکیبی در آنالیز انساب 99/0 برآورد گردید که بر کارایی این مجموعه در آنالیز انساب و تشخیص هویت در این جمعیت اشاره داشت. <strong>نتیجه گیری نهایی</strong>: بر اساس نتایج مشاهده شده، به نظر می رسد نشانگر ریزماهواره می تواند بعنوان یکی از ابزارهای قدرتمند برای ردیابی آلل مندلی از پدر و مادر به فرزندان برای بررسی دقت شجره در جمعیت های دو رگ مورد استفاده قرار گیرد.
آزمون انساب,اشتباهات شجرهای,نشانگر ریزماهواره,دورگ گیری
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5104.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5104_a0f6ad91b81623308c3ade66912d8932.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
26
2
2016
08
22
تخمین پارامترهای ژنتیکی برخی از صفات رشد برههای لریبختیاری استان خوزستان با در نظر گرفتن اثرات مادری
151
161
FA
گلزار
فرهادی
1 دانشجوی دکتری گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین
farhadigolzar@yahoo.com
هدایتاله
روشنفکر
2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین
<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> برای ارزیابی برنامههای اصلاح نژادی ومدیریتی گذشته و طرحریزی برنامههای آینده لازم است که پارامترهای ژنتیکی صفات مهم در سالهای گذشته برآورد گردند.<strong> هدف:</strong> هدف از پژوهش حاضر برآورد پارامترهای ژنتیکی با در نظر گرفتن اثرات مادری بر صفات رشد برههای نژاد لریبختیاری استان خوزستان بود. در پژوهش حاضر از اطلاعات شجرهای و رکوردهای وزن بدن که طی سالهای 1385 تا 1390 در سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان جمعآوری شده بود استفاده شد. صفات مورد بررسی شامل وزن تولد، وزن از شیرگیری و وزن شش ماهگی، به ترتیب دارای 7238، 6941 و 6663 رکورد برای صفات مذکور بود. <strong>روش کار:</strong> ویرایش دادهها با استفاده از نرمافزار FOXPRO صورت گرفته و برای تصحیح اثر عوامل محیطی از رویه GLMنرمافزار SAS9.1استفاده گردید. <strong>نتایج:</strong> عوامل محیطی سال تولد، تیپ تولد، جنس بره و سن مادر هنگام زایش بر تمام صفات معنیدار بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از روش بیزی مبتنی بر تکنیک نمونهگیری گیبس، با وجود و بدون در نظر گرفتن اثرات مادری و نرم افزار MTGSAM انجام شد و در نهایت بهترین مدل با استفاده از معیار اطلاعات آکائیک (AIC) محاسبه گردید. براساس برازش مناسبترین مدل، برای وزن تولد مدل دارای اثر ژنتیکی مستقیم و اثر محیطی دائمی مادری (مدل 2) و برای صفت وزن از شیرگیری و وزن شش ماهگی مدل حاوی اثر ژنتیکی مستقیم، ژنتیک مادری و محیطی دائمی مادری (مدل 6 و 5) مناسب بود. وراثتپذیری مستقیم وزن تولد، وزن از شیرگیری و وزن شش ماهگی به ترتیب 32/0، 18/0 و 25/0برآورد شد.<strong> نتیجه گیری نهایی:</strong> با توجه به نتیجه پژوهش حاضر اثرات مادری بخشی از تنوع موجود در صفات رشد بدن برههای لریبختیاری را به خود اختصاص میدهد و سبب برآورد دقیقتر مؤلفههای واریانس و وراثتپذیری میشود.
<strong> </strong>
اثرات مادری,نمونه گیری گیبس,وزن از شیرگیری,وراثتپذیری
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5105.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5105_4d1aaf3280056bca4a49352fbcf09956.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
26
2
2016
08
22
تاثیرمکملسازی پودر فلفل قرمز تند و آویلامایسین برعملکرد، خصوصیاتلاشه، پروفایل چربی خون و اندامهای لنفاوی جوجههای گوشتی
163
171
FA
سعید
حسینزاده
1 دانش آموخته کارشناسی ارشد علومدامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
رامین
نجفی
استادیار گروه علومدامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
محسن
دانشیار
دانشیار گروه علومدامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
mohsen_daneshyar@yahoo.com
خسرو
پارسائیمهر
3 کارشناسارشد ایستگاه تحقیقاتی خلعتپوشان، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
<strong>زمینه مطالعاتی: </strong>فلفل تند به دلیل وجود ماده مؤثر کپسایسین دارای خواص دارویی بوده و در حیوانات به عنوان محرک رشد استفاده میشود. <strong>هدف:</strong> در این تحقیق اثرات سه سطح پودر فلفل قرمز تند (کپسایکوم آنوم) (5/0، 1 و5/1 درصد) در مقایسه با 15 میلیگرم در کیلوگرم آویلامایسین بر عملکرد و برخی فرا سنجههای خونی جوجههای گوشتی موردبررسی قرار گرفت.<strong> روشکار</strong><strong>:</strong> برای این منظور از 300 قطعه جوجۀ نر یکروزۀ سویۀ راس (308) در پنج تیمار و پنج تکرار به ازای هر تیمار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار اختصاص پیدا کرد. تیمارهای آزمایشی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند.<strong>نتایج</strong><strong>:</strong> افزایش وزن جوجههای تغذیه شده با سطح 1 درصد فلفل به طور معنیداری بالاتر از جوجههای تغذیه شده با جیرۀ شاهد و 5/1 درصد فلفل بود (05/0>P). ضریب تبدیل خوراک جوجههای تغذیه شده با سطح 1درصد فلفل پایین تر از مقدار آن در جیره شاهد بود (05/0>P). اما در میزان مصرف خوراک بین جیرههای آزمایشی وجیرهی شاهد اختلاف آماری معنیداری مشاهده نشد. نتایج نشان داد که، افزودن 5/1 درصد فلفل قرمز در جیره باعث افزایش وزن بورس و طحال و کاهش کلسترول خون در جوجهها می شود (05/0P<).<strong> نتیجهگیری نهایی</strong><strong>:</strong> به طور کلی مصرف 1 درصد فلفل تند در جوجههای گوشتی بهترین رشد و بهره وری را باعث شد. همچنین سطح بالاتر فلفل تند (5/1 درصد) باعث افزایش وزن بورس و طحال، و کاهش سطح کلسترول پلاسما گردید.
<strong> </strong>
فلفل قرمز,آویلامایسین,عملکرد,خصوصیات لاشه,پروفایل چربی خون,جوجههای گوشتی
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5106.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5106_834d41910cb70d1ba3901e47ce2784e3.pdf
دانشگاه تبریز
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
2008-5125
2676-5705
26
2
2016
08
22
بررسی اثرات سطوح پودر دارچین با آنتیبیوتیک و پروبیوتیک بر عملکرد رشد و برخی از خصوصیات ریختشناسی ژژونوم جوجههای گوشتی
173
183
FA
محمدعلی
بهروزلک
دانشجوی دکتری تغذیه طیور دانشگاه ارومیه
behrouz.lak@gmail.com
احمد
حسن آبادی
دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد
hassanabadi@um.ac.ir
مرتضی
بهروزلک
مربی دانشکده کشاورزی دانشگاه پیام نورتهران
morteza.behroozlak@gmail.com
سارا
بهشتی مقدم
4 دانشجوی دکتری رشته فیزیولوژی دام دانشگاه گرگان
s_beheshti84@yahoo.com
<strong>زمینه</strong><strong>مطالعاتی</strong><strong>:</strong>پوست درخت دارچین (<em>Cinnamomum zeylanicum</em>)به دلیل داشتن ماده موثر سینامالدهید دارای اثرات آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی است که میتواند در تغذیه جوجههای گوشتی مفید باشد. <strong>هدف</strong><strong>:</strong> این آزمایش به منظور بررسی اثرات افزودن سطوح مختلف پودر دارچین به جیرۀ غذایی با آنتیبیوتیک ویرجینیامایسین و پروبیوتیک پریمالاک بر عملکرد و خصوصیات ریختشناسی ژژنوم جوجههای گوشتی انجام شد.<strong>روش</strong><strong>کار</strong><strong>:</strong> آزمایش با 384 قطعه جوجه نر یکروزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با هشت تیمار (شامل: 1- جیره پایه 2- جیره پایه + 1/0درصد پودر دارچین 3- جیره پایه + 2/0درصد پودر دارچین 4- جیره پایه + 3/0درصد پودر دارچین 5- جیره پایه + پریمالاک 6- جیره پایه + پریمالاک + 2/0درصد پودر دارچین 7- جیره پایه + ویرجینیامایسین 8- جیره پایه + ویرجینیامایسین + 2/0درصد پودر دارچین) ، چهار تکرار و 12 قطعه پرنده در هر تکرار به مدت 42 روز انجام گرفت.<strong>نتایج</strong>: نتایج آزمایش نشان داد که تیمارهای آزمایشی تأثیری بر صفات عملکرد جوجههای گوشتی در طی 1 تا 21 روزگی و 1 تا 42 روزگی نداشتند (05/0>P). همچنین تیمارهای آزمایشی تأثیر معنیداری بر وزن و طول روده باریک نشان ندادند (05/0>P). نتایج مربوط به شاخصهای ریختشناسی ژژنوم نشان داد که شاخص ضخامت لایه اپیتلیوم در تیمار 3 اختلاف معنیداری را با سایر تیمارها و تیمار شاهد داشت(05/0<P). <strong>نتیجهگیری</strong><strong>نهایی</strong><strong>:</strong> میتوان چنین استنباط کرد که استفاده از پودر دارچین بر عملکرد پرنده تأثیرگذار نبود ولی باعث کاهش ضخامت اپیتلیوم بافت ژژنوم جوجههای گوشتی گردید که میتواند منجر به افزایش سطح جذب مواد مغذی در روده باریک گردد.
آنتیبیوتیک,پروبیوتیک,پودر دارچین,جوجه گوشتی,ریختشناسی ژژنوم
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5121.html
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5121_c1e726372f21c77a819126203362dcb6.pdf