TY - JOUR ID - 14922 TI - مطالعه تاثیر عمل آوری با بخار آب تحت فشار و آب اکسیژنه قلیایی بر ارزش تغذیه‌ای سرشاخه نیشکر برای بره‌های پرواری JO - پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی) JA - AS LA - fa SN - 2008-5125 AU - قاسمی, وحید AU - چاجی, مرتضی AD - گروه علوم دامی دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز-ملاثانی، ایران. AD - عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 32 IS - 1 SP - 85 EP - 98 KW - اسیدهای چرب فرار KW - آلانین ترانس آمیناز KW - پروپیونات KW - ترکیب شیمیایی KW - قابلیت هضم KW - گلوکز خون DO - 10.22034/as.2022.40277.1571 N2 - زمینه مطالعاتی: بخش قابل توجهی از منابع خوراک دام در کشور ما را مواد خشبی تشکیل می‌دهند که پروتئین، مواد معدنی و انرژی قابل هضم آن‌ها کم است، اما در صورت عمل‌آوری، پتانسیل استفاده به‌عنوان یک خوراک انرژی‌زا را در جیره دام‌ها دارند. هدف: آزمایش حاضر با هدف بهبود ارزش تغذیه‌ای سرشاخه نیشکر برای بره‌های پرواری انجام شد. روش کار: از 24 رأس بره نر عربی با میانگین وزن زنده 5 ± 4/30 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 8 تکرار به مدت 70 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل ۱- جیره شاهد (سرشاخه عمل‌آوری نشده)، ۲- جیره حاوی سرشاخه نیشکر عمل‌آوری شده با بخار آب تحت فشار و ۳- جیره حاوی سرشاخه نیشکر عمل‌آوری شده با بخار آب و آب اکسیژنه قلیایی بود. نتایج: عمل‌آوری با بخار آب تحت فشار یا آب اکسیژنه قلیایی باعث کاهش درصد الیاف خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی و لیگنین سرشاخه نیشکر شد (05/0P<). در مقایسه با تیمار شاهد، میانگین مصرف خوراک، قابلیت هضم مواد مغذی، وزن نهایی، میانگین افزایش وزن روزانه، بازده خوراک بره‌ها، غلظت کل اسیدهای چرب فرار و پروپیونات شکمبه و غلظت گلوکز خون با تغذیه سرشاخه نیشکر عمل‌آوری شده افزایش یافت و تیمار ۳ (سرشاخه نیشکر عمل‌آوری شده با بخار آب و آب اکسیژنه قلیایی) بهترین نتایج را نشان داد (05/0P<). غلظت آنزیم کبدی آلانین ترانس آمیناز تحت تاثیر عمل‌آوری سرشاخه نیشکر کاهش یافت (05/0>P). غلظت نیتروژن آمونیاکی و pH شکمبه، آسپارتات ترانس آمیناز خون و صفات لاشه تحت تاثیر جیره‌های آزمایشی قرار نگرفتند. نتیجه‌گیری نهایی: با توجه به نتایج عمل‌آوری با بخار آب تحت فشار یا آب اکسیژنه قلیایی باعث بهبود ارزش تغذیه‌ای سرشاخه نیشکر شد و استفاده توام از آنها (تیمار سوم) نتایج بهتری را نشان داد. UR - https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_14922.html L1 - https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_14922_d3bea8ddfee1d0053cb23f54b709f5a4.pdf ER -