دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526220160822Estimation of genetic parameters for testday milk records in Holstein cows of Tehran province using the covariance functionبرآورد پارامترهای ژنتیکی رکوردهای روز آزمون شیر گاوهای هلشتاین استان تهران با استفاده از مدل تابع کواریانس1115082FAهمایونفرهنگفرگروه علوم دامی دانشگاه بیرجندمحدثهسالاریگروه علوم دامی دانشگاه بیرجندمحمدرضااصغریگروه علوم دامی دانشگاه بیرجندJournal Article20160910<strong>زمینه مطالعاتی</strong>: برای طرحریزی یک برنامه اصلاحنژادی موفق، آگاهی از پارامترهای ژنتیکی صفات اقتصادی اهمیت زیادی دارد.<strong> هدف</strong>: این تحقیق با هدف برآورد پارامترهای ژنتیکی رکوردهای روز آزمون شیر گاوهای هلشتاین استان تهران انجام شد. <strong>روشکار</strong>: رکوردها توسط مرکز اصلاحنژاد دام کشور طی سالهای 1376 تا 1388 گردآوری شده بود. ویرایش دادههای خام، توسط نرمافزارهای بانک اطلاعاتی اکسل و فاکس پرو انجام شد که در آن تعداد روزهای شیردهی در دامنه 305-5 روز و سن نخستین زایش به 36-18 ماه محدود گردید. دادههای نهایی شامل 122850 رکورد روز آزمون شیر مربوط به 12285 رأس گاو هلشتاین زایش اول (هر گاو با 10 رکورد) در 147 گله بود. تجزیه و تحلیل عوامل محیطی توسط یک مدل مختلط خطی انجام شد. مدل مزبور شامل گروه تولید، سال زایش، فصل تولید، نوع اسپرم، اثرات متقابل دوطرفه، و متغیرهای کمکی مربوط به تابع ویلمینک، سن گاو هنگام رکوردگیری، درصد ژن هلشتاین و اثر تصادفی پدر حیوان بود. تجزیه و تحلیل ژنتیکی دادهها با استفاده از یک مدل تابع کواریانس بر پایه چندجملهایهای متعامد لژاندر انجام شد. <strong>نتایج</strong>: همهی اثرات گنجانده شده در مدل مختلط، بر رکوردهای روز آزمون شیر اثر معنیدار آماری داشتند (001/0P<). کمترین و بیشترین واریانس ژنتیکی افزایشی بهترتیب مربوط به ابتدا (678/3 توان دوم کیلوگرم) و انتهای (305/8 توان دوم کیلوگرم) دورهی شیردهی بود. بیشترین واریانس محیط دائمی و باقیمانده بهترتیب در انتها (71/17 توان دوم کیلوگرم) و ابتدای (25/19 توان دوم کیلوگرم) دورهی شیردهی حاصل شد. کمترین وراثتپذیری شیر روز آزمون در ماه اول شیردهی (099/0) و بزرگترین آن مربوط به ماه شیردهی هفتم (251/0) بود. همبستگیهای ژنتیکی افزایشی و محیط دائمی رکوردهای روز آزمون با افزایش فاصله بین آنها کاهش یافت. <strong> نتیجهگیری نهایی</strong>: نتایج این تحقیق نشان میدهد که رکوردهای روز آزمون شیر گاوهای شیری ایران در ماههای مختلف شیردهی، تظاهری از یک صفت واحد نیستند؛ و لذا برای ارزیابی ژنتیکی باید از مدلهای روز آزمون با تابعیت تصادفی استفاده نمود. https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5082_b441869a2a9039b66bf1895224ab10be.pdfدانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526220160822Genetic analysis of milk yield traits in first lactation of dairy cattle of Hamedan provinceآنالیز ژنتیکی صفات تولید شیر در زایش نخست گاوهای شیری استان همدان13215083FAپویازمانیگروه علوم دامی دانشگاه بوعلی سینا، همدانسیده عطیهطهاییگروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوهعلیقاضیخانی شادگروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوهJournal Article20160910<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> برآورد اجزای واریانس برای طرح ریزی دقیق برنامههای اصلاح نژادی ضروری است. <strong>هدف:</strong> پژوهش حاضر برای برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات تولیدی زایش نخست در گاوهای هلشتاین استان همدان انجام شد. <strong>روشکار:</strong> از رکوردهای زایش نخست 4027 گاو شیرده از 148 گله که توسط سازمان جهاد کشاورزی استان همدان جمع آوری شده بود، استفاده شد. اجزای (کو)واریانس صفات تولید شیر با تجزیههای دو صفتی مدلهای مختلط دامی و با الگوریتم میانگین اطلاعات بیشترین درستنمائی محدود شده (AI-REML) برآورد شدند. در این مدلها اثرات ثابت شامل گله – سال – فصل زایش و درصد هلشتاین (برای همه صفات) و سن زایش (برای صفات تولید شیر، تولید شیر تصحیح شده براساس چربی و تولید چربی 305 روز) بودند. اثر ژنتیکی افزایشی دام بهعنوان اثر تصادفی در مدل درنظر گرفته شد. <strong>نتایج:</strong> وراثتپذیری صفات تولید شیر، تولید شیر تصحیح شده براساس چربی، درصد چربی، درصد پروتئین، تولید چربی و تولید پروتئین 305 روز شیردهی در زایش نخست، به ترتیب 16/0، 17/0، 25/0، 18/0، 20/0 و 14/0 و روندهای ژنتیکی آنها بهترتیب، 510/2 و 010/2 کیلوگرم در سال، 001/0- و 000/0- درصد در سال و 068/0 و 022/0 کیلوگرم در سال برآورد شدند. مقادیر برآورد شده همبستگی ژنتیکی تولید شیر با صفات شیر تصحیح شده براساس چربی، درصد چربی، درصد پروتئین، تولید چربی و تولید پروتئین به ترتیب، 86/0، 27/0- ، 25/0- ، 60/0 و 90/0 بودند. همبستگی ژنتیکی تولید شیر تصحیح شده با صفات درصد چربی، درصد پروتئین، تولید چربی و تولید پروتئین به ترتیب 25/0، 25/ ، 94/0 و 94/0 برآورد شدند. <strong>نتیجهگیری نهایی</strong>: با توجه به وراثتپذیری بالاتر تولید شیر تصحیح برای چربی نسبت به تولید شیر و همچنین همبستگیهای ژنتیکی بالا و مثبت آن با ترکیبات شیر، بهنظر میرسد که انتخاب بر اساس تولید شیر تصحیح شده برای چربی بهتر از تولید شیر باشد.https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5083_3e6411e9e03567b32fe0c34ff8a42c8b.pdfدانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526220160822Association of polymorphism in DGAT1 and IGF-I with productive and reproductive performance in Holstein cowsهمراهی چندریختی در ژنهای DGAT1 و IGF-I با عملکرد تولیدی و تولیدمثلی در گاوهای هلشتاین23325084FAسمیرااورنگیعلوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیرازمحسناکتفائیعلوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیرازهادیآتشیعلوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز0000-0002-6853-6608محمدجوادضمیریعلوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیرازمحمددادپسندعلوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیرازعبداللهدرخشندهعلوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیرازJournal Article20160910<strong><span lang="FA" dir="RTL">زمینه مطالعاتی: </span></strong><span lang="FA" dir="RTL">هدف پژوهشهای ژنومیک در گاوهای شیری، شناسایی ژنهای کنترل کنندهی صفات اقتصادی است که در برنامههای اصلاحنژادی کاربرد دارند. <strong>هدف:</strong> هدف این پژوهش بررسی همراهی چندریختی در اگزون 8 ژن </span><span>DGAT1</span><span lang="FA" dir="RTL"> و اگزون 4 ژن </span><span>IGF-I</span><span dir="RTL"> <span lang="FA">با عملکرد تولیدی و تولیدمثلی در یک نمونه از گاوهای هلشتاین بود. <strong>روش کار</strong>: در این پژوهش از 133 گاو خونگیری شد و پس از استخراج </span></span><span>DNA</span><span lang="FA" dir="RTL"> ژنومیک آنها، ژنهای مورد مطالعه با استفاده از آغازگرهای اختصاصی و با واکنشهای زنجیرهای پلیمراز، تکثیر شدند. برای تعیین ژنوتیپ حیوانات، قطعات تکثیر شده از ژنهای </span><span>DGAT1</span><span lang="FA" dir="RTL"> و </span><span>IGF-I</span><span lang="FA" dir="RTL"> به ترتیب با آنزیمهای محدود کنندهی </span><em><span>CfrI</span></em><span lang="FA" dir="RTL"> و </span><em><span>MboI</span></em><span lang="FA" dir="RTL"> هضم شدند و سپس نمونهها روی ژل آگارز 5/2 درصد الکتروفورز شدند. واکاوی همراهی چندریختی ژنهای مورد مطالعه با صفات تولیدی و تولیدمثلی با استفاده از </span><span lang="FA" dir="RTL">رویههای </span><span>MIXED</span><span dir="RTL"> <span lang="FA">(صفات پیوسته) و </span></span><span>GENMOD</span><span lang="AR-SA" dir="RTL"> (صفات گسسته) در نرم افزار </span><span>SAS</span><span dir="RTL"> <span lang="AR-SA">انجام شد و </span></span><span lang="FA" dir="RTL">میانگینهای حداقل مربعات در سطح معنیداری پنج درصد مقایسه شدند. <strong>نتایج</strong>: نتایج نشان داد که </span><span lang="FA" dir="RTL">چندریختی </span><span>K232A</span><span dir="RTL"> <span lang="FA">در اگزون 8 ژن </span></span><span>DGAT1</span><span lang="FA" dir="RTL"> با دوقلوزایی و تولید شیر همراهی معنیدار داشت (</span><span>P<0.05</span><span lang="FA" dir="RTL">)، اما چندریختی </span><span>MboI</span><span dir="RTL"> <span lang="FA">در اگزون 4 ژن<br /> </span></span><span>IGF-I</span><span dir="RTL"> <span lang="FA">با هیچکدام از صفات همراهی نداشت. نتیجهگیری نهایی: اگرچه این پژوهش نشان داد که آلل </span></span><span>A</span><span lang="FA" dir="RTL"> از اگزون 8 ژن </span><span>DGAT1</span><span lang="FA" dir="RTL">، تولید شیر را افزایش و دوقلوزایی را کاهش داد، با این حال، برای نتیجهگیری بهتر به پژوهشهای بیشتر با اندازهی جمعیت بزرگتر نیاز است. </span>https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5084_c586144d8306afffe9bdd82659544294.pdfدانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526220160822Effect of application of fresh tomato pomace on growth performance and blood metabolites of Holstein male calvesتاثیر کاربرد تفاله گوجهفرنگی تازه بر عملکرد و فراسنجههای خونی گوسالههای پرواری هلشتاین33435085FAآصفاحمدفاضل1 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه تبریزحسیندقیقکیا2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه تبریزحمیدمحمدزاده3 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه تبریزعلیحسینخانی2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه تبریزJournal Article20160910<strong>BACKGROUND:</strong>The use of agricultural residues for feeding of livestock and poultry play an important role in reducing production cost. <strong>OBJECTIVES:</strong>This experiment was conducted for evaluation the effects of different levels of tomato pomace (TP) on dry matter intake, body weight gain and blood metabolites of male Holstein calves. <strong>METHODS:</strong>This research was conducted using 12 Holstein male calves in a Completely Randomized Design with 3 treatments and 4 calves in each group. Experimental diets were 1) control (no TP), 2) diet with 8% TP on dietary dry matter (DM) basis and 3) diet with 16% TP on dietary DM basis. <strong>RESULTS:</strong>Using TP had significant effects on body weight gain and feed intake and feed conversion (FC) ratio (p<0.05). Using 8% TP has no significant effect on dry matter intake and body weight gain. When TP increased to 16% of the diet, a decrease in body weight gain and an increase in feed intake and FC were measured (p<0.05). Chewing activity was not affected with different experimental diets. Although TP did not significantly affect concentrations of total protein, triglycerides and cholesterol in blood samples, however, using 16% TP in diet resulted a decrease in blood glucose (57.81 g/dl) and an increase in blood urea nitrogen concentrations (17.88 g/dl) in comparison with control or 8% TP (p<0.05). <strong>CONCLUSIONS:</strong>It can be concluded that up to 8% of TP successfully can be used in beef cattle diet without any undesirable effects on animal production.<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> استفاده از پسماندهای کشاورزی در تغذیه دام و طیور نقش مهمی در کاهش هزینههای تولید دارد. <strong>هدف: </strong>این تحقیق جهت ارزیابی اثر سطوح مختلف تفاله گوجهفرنگی تازه و جایگزینی آن با سبوس گندم بر ماده خشک مصرفی، افزایش وزن و سطح فراسنجههای خونی گوسالههای پرواری هلشتاین اجرا شد. <strong>روش کار:</strong>آزمایش در 3 تیمار 4 راسی در قالب طرح کاملا تصادفی بر روی 12 راس گوساله نر نژاد هلشتاین انجام گردید. گروههای آزمایشی شامل جیرههای حاوی 1) 8 درصد تفاله گوجهفرنگی 2) 16 درصد تفاله گوجهفرنگی و 3) تیمار شاهد (جیره بدون تفاله گوجهفرنگی) بودند. <strong>نتایج:</strong> استفاده از سطوح مختلف تفاله گوجهفرنگی تازه تاثیر معنیداری بر افزایش وزن روزانه و مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی در گوسالهها دارد (05/0P<). استفاده از 8 درصد تفاله گوجهفرنگی اثر معنیداری بر مصرف خوراک و افزایش وزن روزانه دامها نداشت. با افزایش مقدار تفاله گوجهفرنگی به 16 درصد کاهش معنیداری در افزایش وزن روزانه و افزایش معنیداری در مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی رخ داد (05/0P<). فعالیت نشخوار تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. مقدار پروتئین تام، تریگلیسیرید و کلسترول سرم در حیوانات دریافت کننده جیرههای مختلف آزمایشی تفاوت معنیداری باهم نداشتند. جیره حاوی 16 درصد تفاله با میزان گلوکز 81/57 گرم در دسی لیتر و نیتروژن اورهای خون 88/17 گرم در دسی لیتر، به ترتیب کمترین و بیشترین میزان گلوکز و نیتروژن اورهای خون را نسبت به تیمار شاهد و 8 درصد تفاله داشت (05/0P<). <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> این آزمایش نشان داد که تفاله گوجهفرنگی تازه تا 8 درصد از ماده خشک در جیره گوسالههای پرواری بدون تاثیر منفی بر عملکرد آنها میتواند استفاده شود.<br /> <br /> https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5085_9bcf60145d0180485eddd0c610d11edb.pdfدانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526220160822Effects of different sources of selenium on some hematological parameters and antioxidant response in Holstein dairy cowsاثر منابع مختلف سلنیوم بر فراسنجه های خونی و پاسخ آنتی اکسیدانی گاوهای شیری هلشتاین45575095FAبهروزنجف نژاد1 دانشجوی دکتری تغذیه دام گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدانحسنعلیعربی2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه بوعلی سینا همدانمحمد مهدیطباطبایی2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه بوعلی سینا همداناکبرتقی زاده3 استاد گروه علوم دامی دانشگاه تبریزداریوشعلیپور2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه بوعلی سینا همدانخلیلزابلی4 استادیار گروه علوم دامی دانشگاه بوعلی سینا همدانJournal Article20160910<strong>B</strong><strong>ACKGR</strong><strong>OUND</strong>: Selenium has a special place in the natural antioxidants and prevents the oxidation of cell structures. <strong>OBJECTIVES:</strong>This experiment was conducted in order to investigate the effects of different sources of selenium on blood parameters and antioxidant response in Holstein dairy cows fed fat rich diets. <strong>METHODS: </strong>Twelve Holstein cows with average milk production of 40±4kg were used in merged incomplete Latin squares design with 4 treatments and 3 repeats in each treatment. The experiment was designed and conducted in 3 periods of 28 days and 4 treatments including; group 1 (basal diet containing 20% cottonseed meal, without selenium supplement), group 2 (basal diet+ 0.3 ppm inorganic selenium, as sodium selenite), group 3 (basal diet+0.3 ppm organic selenium, as selenised yeast) and group 4 (basal diet+0.3 ppm selenium, as nano selenium). At the first and last days of each period, blood samples were collected and milk production was also recorded. <strong>RESULTS:</strong>The results showed that however adding different selenium sources to the diets had no effect on dry mater intake; it increased milk and 4% FCM production. Selenium supplementation did not affect blood glucose concentration, urinary nitrogen, ceratenin, total protein, albumin and globulin concentrations of dairy cows. Selenium supplementaition, specialy organic and nano selenium, significantly decreased concentration of serum fat metabolites and activity of Alkaline phosphatase and Aspartate Amino Transferase activity (p<0.05) and increased blood total antioxidant capacity. <strong>CONCLUSIONS:</strong>Overall results of the present study showed that supplementation of 0.3 ppm selenium to the diet containing high level of unsaturated fat decreased concentration of serum harmful fats and increased antioxidant capacity of serum which is reflected in improved milk production of the cows.<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> سلنیوم جایگاه ویژهای در بین آنتیاکسیدانهای طبیعی دارد و از اکسیداسیون ساختارهای سلولی جلوگیری میکند. <strong>هدف</strong><strong>:</strong>این آزمایش به منظور بررسی اثر منابع مختلف سلنیوم بر فراسنجههای خون و پاسخ آنتی اکسیدانی در گاوهای شیری هلشتاین تغذیه شده با جیرههای غنی از چربی انجام شد. <strong>روش</strong><strong>کار</strong><strong>:</strong> 12 راس گاو هلشتاین با میانگین تولید 4±40 کیلوگرم شیر در روز در قالب طرح مربع لاتین ادغام شده ناقص با 4 تیمار و3 تکرار به ازای هر تیمار، مورد استفاده قرار گرفتند. آزمایش در 3 دوره 28 روزه با 4 تیمار شامل: 1) جیره پایه محتوی 20% پنبه دانه بدون مکمل سلنیوم؛ 2) جیره پایه + 3/0 قسمت در میلیون سلنیوم معدنی، سلنیت سدیم؛ 3) جیره پایه +3/0 قسمت در میلیون سلنیوم آلی، مخمر غنی از سلنیوم و 4) جیره پایه +3/0 قسمت در میلیون نانو سلنیوم) اجرا شد. میزان تولید شیر ثبت شد و در روزهای صفر و پایانی هر دوره، نمونهگیری از خون انجام شد. <strong>نتایج</strong><strong>:</strong> نتایج نشان داد که افزودن سلنیوم اگرچه تغییری در مصرف ماده خشک ایجاد نکرد اما باعث افزایش تولید شیر و شیر تصحیح شده برای 4 درصد چربی شد (05/0P<)، افزودن سلنیوم به جیره تأثیری بر غلظت گلوکز، ازت اورهای، کراتنین، پروتئین تام، آلبومین و گلوبولین خون گاوهای شیری نداشت. استفاده از سلنیوم بویژه نوع آلی و نانو آن موجب کاهش غلظت متابولیتهای چربی و فعالیت آنزیمهای آلکالین فسفاتاز و آسپارتات آمینوترانسفراز سرم و افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی خون گاوهای شیری شد (05/0P<). <strong>نتیجه گیری</strong><strong>نهایی</strong><strong> :</strong>بطور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن 3/0 قسمت در میلیون سلنیوم به جیرههای حاوی سطوح بالایی از منابع چربی غیر اشباع باعث کاهش معنیدار غلظت چربیهای مضر سرم و افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی آن میشود، که بازتاب آن در بهبود توان تولیدی گاوها مشاهده میشود.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5095_ed668062a914a8ff5e611e402a4f0191.pdfدانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526220160822Seroinvestigation of buffaloes leptospirosis in Urmia districtبررسی سرولوژیک لپتوسپیروز درگاومیشهای ارومیه59685096FAغلامرضاعبدالهپور1دانشیار گروه بیماریهای داخلی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهرانعلیقلیرامین2استاد گروه بیماریهای درونی و کلینیکال پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیهداودثناجو3 دانشآموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیهJournal Article20160910<strong>BACKGROUND:</strong>Leptospirosis is one of the bacterial zoonotic diseases among human and animals which determines by fever, jaundice and haemoglobinuria. Disease is common in north and southwest of Iran where buffaloes breeding widely called as Khozestan and Azarbyjan buffaloes. <strong>OBJECTIVES:</strong>Determination of the percentage of seropositive to leptospira infection in buffaloes. Age and gender relationships in leptospirosis. 3- Determination of serum titer and predominant leptospira antigens in Urmia buffaloes. <strong>METHODS:</strong>130 blood samples were collected in Urmia abattoir in 2011. Sera were separated and serological reaction to leptospira spp was assessed by microscopic agglutination test using live antigens representing leptospira interrogans serogroups: pomona, grippotyphosa, canicola, hardjo, icterrohaemoragia, and ballum. Overall, 25.4% including 26.9% males and 23.8% females with titer of 1:100 had positive reaction to one of the leptospira serovars. Among positive serovars the greatest was pomona (16.2%) and the lowest was icterohaemorrhagiae (1.52%). The most prevalent titer of leptospira was 1:100 included 20% (26 samples) and the highest was 1:200 included 10% (13 samples) of buffaloes. The age distribution in seropositive buffaloes with <1.5 year was the lowest (1.5%) and 3 to 4 years old was the highest (16%). Statistical results also showed the seropositive prevalence to leptospirosis among males and females were not significantly different. <strong>CONCLUSIONS:</strong> The seropositive to leptospira in Urmia buffaloes must be considered as an important disease and special attention is necessary due to the probable transmission of disease to other buffaloes and human. Thus, in the lack of vaccination programs for animals, the administration of hygienic methods, rodenticides and preventive procedures must be applied by farmers and veterinary organization.<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> لپتوسپیروز یکی از بیماریهای مشترک و قابل انتقال از دام به انسان بوده که با علایم بالینی تب، زردی، سقط و ادرار خونی شناخته میشود. بیماری در مناطق شمالی و جنوب غربی ایران بواسطه وجود گاومیشهای آذربایجان و خوزستان شیوع بیشتری دارد. <strong>هدف</strong><strong>:</strong> 1- تعیین درصد سرمی ابتلاء گاومیشهای ارومیه به لپتوسپیراها، 2- تعیین ارتباط جنس و سن در ابتلا به لپتوسپیروز، 3- تعیین عیار سرمی و آنتیژنهای غالب لپتوسپیرا در گاومیشهای ارومیه. <strong>روش</strong><strong>کار</strong><strong>:</strong> تعداد 130 نمونه خون در سال 1390جمعآوری و با آزمایش استاندارد آگلوتیناسیون میکروسکپی و با استفاده از پنج سروتیپ زنده لپتوسپیرا پومونا، گریپوتیفوزا، هارجو، کانیکولا، ایکترهموراژیه و بالوم بررسی گردید. <strong>نتایج</strong>: تعداد 4/25% گاومیشها (9/26% نرها و 8/23% مادهها) به یکی از آنتیژنهای لپتوسپیرا با عیار حداقل 1:100 مثبت نشان دادند. سروتیپ پومونا بیشترین (2/16%) و ایکتروهموراژیه کمترین (52/1%) واکنش را داشتند. شایعترین عیار سرمی 1:100 با 20% (26 نمونه) و بالاترین عیار سرمی 1:200 با 10% (13 نمونه) بودند. فراوانی نمونههای مثبت در گروه سنی زیر 5/1 سال کمترین (5/1%) و 3 تا 4 سال بیشترین میزان (16%) را نشان دادند. نتایج نشان میدهد که از نظر شیوع سرولوژیک بیماری، اختلاف معنیداری بین دو جنس ماده و نر وجود ندارد. <strong>نتیجهگیری</strong><strong>نهایی</strong><strong>:</strong> لپتوسپیروز در بین جمعیت گاومیشهای ارومیه یک بیماری مطرح و قابل توجه است و از آنجاییکه این دام اغلب در شرایط مرطوب و باتلاقی نگهداری میشود احتمال انتقال بیماری به دامهای اهلی و انسان زیاد است. لذا با توجه به عدم واکسیناسیون دامها در منطقه لازم است توصیههای بهداشتی در خصوص جایگاه دام، زهکشی باتلاقها، مبارزه با جوندگان و اقدامات مراقبتی توسط دامداران و مسئولین دامپزشکی بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5096_abd3c00916a14343ff0fb645ae5a0386.pdfدانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526220160822A simulation study of genetic trend of growth traits and inbreeding in Zandi sheep breedمطالعه شبیهسازی روند تغییرات ژنتیکی صفات رشد و همخونی گوسفند نژاد زندی ا یران69795097FAکیان پهلوانافشاری1 استادیار گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهرجابرداودی2 استادیار گروه انگل شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهرJournal Article20160910<strong> </strong><strong>BACKGROUND:</strong>Modeling of breeding programs is useful to predict and compare the results before a strategy is implemented.<strong>OBJECTIVES:</strong>In order to compare of the genetic trend of growth traits and inbreeding in Zandi sheep with real condition, a simulation program was designed. <strong>METHODS:</strong> To design the simulating program, the R software of 2.13.0 version was used. Management parameters and average of traits in rural sheep production system for Zandi breed were used as input of the model. Economic values estimated for Zandi breed were used in selection index equations. <strong>RESULTS:</strong> The results of a 15-year selection by the simulation method indicated that in the Zandi rural sheep production system, genetic improvement was positive for the traits under study. The accumulative genetic gain after 15 years for BW0, BW3, BW6 and BW9 were estimated to be 0.504, 3.008, 4.433 and 5.509 Kg respectively. The genetic trend of BW0, BW3, BW6 and BW9 were estimated to be 34.08 ±0.0007, 218.12±0.0057, 326.03 ±0.0086 and 395.20 ±0.0097 g per year respectively. The inbreeding coefficient average after 15 years was 1.411% and the aggregate genotype after 15 years of selection based on multi-traits index was 249883.7 Rls. <strong>CONCLUSIONS:</strong> The genetic simulation results showed that with genetic evaluation by the convenient methods and selection intensity, it can be expected that the performance average due to genetic improvement in Iranian breeds is more changed compared with the current report is published.<strong>زمینه مطالعاتی: </strong>مدلسازی برنامههای اصلاحنژادی برای پیشبینی و مقایسه نتایج، قبل از اینکه یک راهبرد در عمل اجرا شود، مفید میباشد<strong>. هدف:</strong> به منظور مقایسه روند تغییرات ژنتیکی صفات رشد و همخونی گوسفند زندی با شرایط واقعی، برنامه شبیهسازی تحلیل ژنتیکی طراحی شد. <strong>روش کار:</strong> برای شبیهسازی از نرم افزار R نسخه 0/13/2 استفاده شد. از پارامترهای مدیریتی و میانگین صفات گلههای مورد پرورش در روش روستایی گوسفند نژاد زندی به عنوان ورودیهای مدل و از ضرایب ا قتصادی همان نژاد در ارزیابی ژنتیکی در معادلات شاخص انتخاب استفاده شد. <strong>نتایج:</strong> نتایج حاصل ازپانزده سال انتخاب به روش شبیهسازی نشان داد که در روش پرورش روستایی گوسفند زندی، پیشرفت ژنتیکی برای صفات مورد مطالعه مثبت میباشد. میزان پیشرفت ژنتیکی تجمعی پس از پانزده سال برای صفات وزن تولد، وزن شیرگیری، وزن زنده در ششماهگی و وزن زنده در نهماهگی به ترتیب 4/504 گرم، 008/3 کیلو گرم، 433/4 کیلوگرم و 509/5 کیلوگرم محاسبه شد. روند ژنتیکی صفات وزن توّلد، شیرگیری، ششماهگی و نهماهگی درروش پرورش روستایی گوسفند زندی به ترتیب 0007/0± 08/34، 0057/0± 12/218، 0086/0± 03/326 و0097/0± 20/395 گرم در سال و معنیدار (01/0>P) برآورد شد. میانگین ضریب همخونی پس از پانزده سال 411/1 درصد و ارزش ژنوتیپی کل پس از پانزده سال انتخاب براساس شاخص چند صفتی7 /249883 ریال برآورد شد. <strong>نتیجه</strong><strong></strong><strong>گیری نهایی:</strong> نتایج شبیهسازی ژنتیکی نشان داد با تعریف اهداف اصلاحی و ارزیابی صفات با مدلهای مناسب و شدت انتخاب مناسب می توان انتظارداشت که در اثر پیشرفت ژنتیکی، میانگین عملکرد در نژادهای ایرانی بیشتر از گزارشهای فعلی منتشر شده باشد.
<strong> </strong>
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5097_262f477d8d01ee9ea2ff9c2dd10938e1.pdfدانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526220160822The effects of dietary L-arginine on some parameters of meat quality, intestine histology and immune system of 46-d old broiler chickensاثرهای تغذیهای ال-آرژنین بر برخی شاخصهای کیفی گوشت، بافت روده و سیستم ایمنی جوجههای گوشتی 46 روزه81945098FAمرضیهابراهیمی1 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزاحمدزارع شحنه2 استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران-کرجمحمودشیوازاد2 استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران-کرجزربختانصاری پیرسرائی3 استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساریمرضیهغفاری بالسینی4 فارغ التحصیل دکتری پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران-کرجJournal Article20160910<strong>BACKGROUND:</strong> Improving in quantity and quality of meat production concomitant with augmenting in immune system are of great importance for both consumers and producers. <strong>OBJECTIVES:</strong> The present study was designed to investigate the effects of dietary L-arginine supplementation on meat quality, intestine histology and immune system of female Ross 307 broiler chickens. <strong>METHODS:</strong> A total of 192 day old chicks were fed with 4 dietary treatments and 4 replicates by employing a completely randomized design. Dietary treatments included 100%, 153%, 168% and 183% of digestible arginine, based on the Ross catalogue recommendation, and were fed from day 1 to 46 of age. At day 46 of experiment, three chickens per replicate were randomly selected and euthanized in order to determine meat quality, immune system tissues’ weight and weight, length and histology of small intestine. <strong>RESULTS:</strong> The results showed that increasing arginine content of the diet had a significant increasing effect (P<0.05) on meat redness index, thymus and spleen relative weight, and skin reaction to phytohemagglutinin P, relative weight and length of small intestine, and villus height and crypt depth of small intestine. On the other hand, increasing dietary arginine had a decreasing effect (P<0.05) on shear force and pH of the meat, and also on villus height/crypt depth ratio, goblet cell number, and epithelium thickness. <strong>CONCLUSIONS:</strong> According to the results, consumption of 168% digestible arginine, based on the Ross catalogue recommendation, can improve meat quality, digestive capacity of small intestine, and immunity.<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> بهبود کمی و کیفی تولید گوشت همراه با تقویت سیستم ایمنی برای مصرف کننده و تولید کننده از اهمیت بالایی برخوردار است. <strong>هدف:</strong> پژوهش حاضر به منظور بررسی اثرات استفاده از مکمل غذایی ال-آرژنین بر کیفیت گوشت، بافت روده و سیستم ایمنی در جوجههای گوشتی طراحی شد. <strong>روش کار:</strong> در این پژوهش تعداد 192 جوجه گوشتی سویه راس 308 ماده یک روزه در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 جیره غذایی در 4 تکرار تغذیه شدند. جیرههای غذایی دارای 100، 153، 168 و 183 درصد آرژنین قابل هضم بر اساس توصیه کاتالوگ راس بودند و از 1 تا 46 روزگی تغذیه شدند. در روز 46 آزمایش، تعداد سه جوجه از هر تکرار به صورت تصادفی انتخاب و کشتار شدند تا کیفیت گوشت، وزن اندامهای مربوط به سیستم ایمنی و شاخصهای وزنی، طولی و بافتشناسی روده کوچک تعیین شود. <strong>نتایج:</strong> نتایج نشان دادند که مکمل آرژنین اثر معنیدار افزایشدهنده (05/0P<) بر شاخص قرمزی گوشت، وزن نسبی تیموس و طحال و واکنش پوست به فیتوهماگلوتینین P، وزن نسبی و طول روده کوچک و ارتفاع پرزها و عمق کریپتهای بافت روده کوچک داشت، در حالی که نیروی برش و pH گوشت و همچنین نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت، تعداد سلولهای گابلت و ضخامت اپیتلیوم کاهش (05/0P<) یافت. <strong>نتیجه</strong><strong></strong><strong>گیری نهایی:</strong> بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، مصرف سطح 168 درصد آرژنین قابل هضم بر اساس توصیه کاتالوگ راس توانست بهبود همزمان شاخصههای کیفی گوشت، ویژگیهای طولی و وزنی و بافت شناسی بافت روده کوچک و ایمنی را به همراه داشته باشد.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5098_7ab8bd8cd9f9cf5c02f79d3023b9b030.pdfدانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526220160822Application analysis of ITs (automation) on aviculture units in Khoy countyتحلیل بکارگیری فناوریهای اطلاعات (اتوماسیون) در واحدهای مرغداری شهرستان خوی951055099FAحسینیادآور1 استادیار گروه ترویج و توسعه روستایی دانشگاه تبریزافشینورمزیار2 کارشناس ارشد مدیریت کشاورزی دانشگاه تبریزقادردشتی3 دانشیارگروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریزسید علیمیر قلنج4 استادیار گروه علوم دامی دانشگاه تبریزJournal Article20160910<strong>BACKGROUND:</strong> Iran along with many countries of the world moves to using of information technology. Applying the information technology is one of the most important factors in the development and increase of efficiency of aviculture units. <strong>OBJECTIVES:</strong> The aim of the present study is an examination and analysis of applying information technology in the aviculture units in the Khoy County in 2014. <strong>METHIDS:</strong> Type of research is descriptive-correlational and statistical population is all (107) the aviculture unit managers in the Khoy County. From these units, respectively, there are 87 meat chicken unit, 12 laying hens unit and 8 breeder unit. For determining sample size of meat chicken units, random sampling method with Cochrane formula was used and then 30 units selected. Also we used census method for laying hens and breeder. The rate of alpha coefficient for reliability of questionnaire was calculated equals 0.81. <strong>RESULTS:</strong> According to results, there are positive and significant correlation between depended variable (using information technology in the management of aviculture units) and independent variables such as; education level, attitudes towards automation, risk adoption, visit of exhibitions, use of banking facilities, computer and internet knowledge’s, poultry hall area and size of the herd. <strong>CONCLUSIONS:</strong> Also the result of regression analysis showed that the risk adoption, size of the herd and visit of exhibitions is determining 61.1% of the use of information technology variance.<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> کشور ایران همگام با بسیاری از کشورهای جهان نسبت به توسعه فناوری اطلاعات حرکت کرده است. بکارگیری فناوری اطلاعات یکی از عوامل مهم در پیشرفت و افزایش بهرهوری واحدهای مرغداری است. <strong>هدف:</strong> تحقیق حاضر با هدف بررسی بکارگیری فناوری اطلاعات در واحدهای مرغداریهای شهرستان خوی در سال 1393 صورت گرفت. <strong>روشکار:</strong> این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی بود و جامعه آماری آن را مدیران 107 واحد مرغداری تشکیل میدادند. از این تعداد به ترتیب 87 واحد گوشتی، 12 واحد تخمگذار و 8 واحد مرغ مادر بودند. با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونهگیری تصادفی ساده تعداد 30 واحد مرغداری گوشتی انتخاب شدند. واحدهای مرغ مادر و تخمگذار نیز تمام شماری شدند. میزان ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه 81/0 به دست آمد. <strong>نتایج</strong>: آنالیز داده ها نشان داد که رابطه مثبت و معناداری بین متغیر وابسته "بکارگیری فناوری اطلاعات در واحدهای مرغداری" با متغیرهای مستقل نظیر؛ تحصیلات، نگرش نسبت به اتوماسیون، ریسکپذیری، بازدید از نمایشگاهها، استفاده از تسهیلات بانکی، دانش کامپیوتر و اینترنت، مساحت سالن مرغداری و میزان گله وجود داشت. <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام نشان داد که ریسکپذیری، میزان گله و بازدید از نمایشگاه 1/61 درصد از واریانس میزان به کارگیری اتوماسیون در واحدهای مرغداری را تبیین مینماید.https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5099_5f55fb86196a4054b82e2d836dd82e18.pdfدانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526220160822Effect of graded levels of Canola oil and lysine on performance, fatty acid profile of breast meat and blood lipids parameters of broilersاثر سطوح روغن کانولا و لایزین بر عملکرد، پروفایل اسیدهای چرب گوشت سینه و فراسنجه-های لیپیدی سرم خون جوجههای گوشتی1071195100FAعلیکیانی1 دانش اموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهرانسید داودشریفیدانشیار گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهرانشکوفهغضنفریاستادیارگروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهرانJournal Article20160910<strong>BACKGROUND:</strong>Omega-3 fatty acids and their ratio to omega-6 fatty acids have a significant impact on community health and reduction of cardiovascular diseases, arthritis and diabetes. <strong>OBJECTIVES</strong>: This study was conducted to evaluate the effects of canola oil and lysine on performance, meat fatty acid composition and blood lipid parameters in broiler chicks. <strong>METHODS:</strong> A total of 240-day old Ross broiler chicks were used in a 3×2 factorial arrangement with canola oil (1, 3 and 5%) and lysine (recommended, and 25% more than recommended by Ross manual) in a completely randomized design with 4 replicates and 10 birds per each. At 42 d, two birds were randomly selected and slaughtered. Then, fatty acid profile of breast meat was determined. <strong>RESULTS:</strong> The weight gain of chickens fed diets containing 5% canola oil were greater than those birds fed on other diets (P<0.05). The dietary lysine had no significant effect on feed intake. The daily weight gain of birds fed on diets containing 5% canola oil+ recommended lysine was greater than of birds fed diets containing 1 and 3% oil and lysine levels(P<0.05). Birds which fed a diet containing 5% oil had more Meristic acid (C14) and oleic acid (C18 n-9) in their breast meat (P<0.05) compared with other treatments. Feeding diets containing 3 or 5 percent canola oil, increased content of linoleic acid, but decreased the Arachidonic acid in chickens’ meat (P<0.05). The birds which received diets containing 5% canola oil and 25% lysine more than recommended level had the highest content of Meristic acid (C14) in their meat (P<0.05). Birds received diets containing 5% oil and the recommended level of lysine had the highest amount of triglycerides in their serum (P<0.05). <strong>CONCLUSION:</strong> It can be concluded that diet containing 5% canola oil and recommended lysine level, improves weight gain, but have no any effects on unsaturated fatty acids of breast meat in broilers.<strong>زمینه مطالعاتی</strong>: اسیدهای چرب امگا-3 و نسبت آنها با اسیدهای چرب امگا6 تأثیر مهمی بر سلامتی جامعه و کاهش بیماری های قلبی- عروقی، ورم مفاصل و دیابت دارند. <strong>هدف:</strong> این آزمایش به منظور بررسی تأثیر سطوح روغن کانولا و اسید آمینه لایزین برعملکرد، ترکیب اسیدهای چرب گوشت و فراسنجههای لپیدی سرم جوجه های گوشتی انجام شد. <strong>روش کار</strong>: از 240 قطعه جوجه گوشتی راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 2×3 با سه سطح روغن کانولا (یک، سه و پنج درصد) و دو سطح لایزین (سطح پیشنهادی و 25درصد بالاتر از سطح پیشنهادی) در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار و 10 پرنده در هر تکرار، استفاده شد. در 42 روزگی، 2پرنده از هر تکرار کشتار و پروفایل اسیدهای چرب در نمونههای گوشت سینه تعیین شد. <strong>نتایج:</strong> جوجههایی که جیرههای دارای 5 درصد روغن کانولا دریافت کردند رشد بیشتری داشتند (05/0>P). افزایش وزن روزانه پرندگانی که جیره های دارای 5 درصد روغن و سطح پیشنهادی لایزین دریافت کردند بیشتر از پرندگانی تغذیه شده با جیره های حاوی سطوح دیگر چربی و دو سطح لیزین بود(05/0P<). مقدار اسید میرستیک(C14:0) و اسید اولئیک(C18 n-9) در گوشت سینه پرندگانی که باجیره حاوی 5 درصد روغن تغذیه شدند، بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0P<). تغذیه جوجهها با جیرههای 3 و 5 درصد روغن کانولا، محتوای اسید لینولنیک را افزایش داد، ولی موجب کاهش اسید آراشیدونیک گوشت سینه شد (05/0P<). پرندگانی که جیره حاوی 5 درصد روغن کانولا و سطح بالاتر لایزین را دریافت کردند، بیشترین مقدار اسید میرستیک (C14) را در گوشت داشتند (05/0P<). پرندگانی که جیرههای حاوی 5 درصد روغن و سطح پیشنهادی لایزین را دریافت کرده بودند مقدار تریگلیسرید بالاتری را نسبت به سایر تیمارها در سرم خود داشتند. <strong>نتیجه گیری نهائی:</strong> بر اساس نتایج این آزمایش، جیره دارای 5 درصد روغن کانولا و سطح پیشنهادی لیزین، موجب بهبود افزایش وزن می شود ولی تاثیری بر میزان اسیدهای چرب غیر اشباع در گوشت سینه جوجههای گوشتی ندارد. https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5100_d9bc9cdcf60e1e8be291741a0f895528.pdfدانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526220160822Effect of microwave irradiation on ruminal-intestinal disappearance of dry matter and crude protein of safflower seed by in situ and mobile nylon bag techniquesاثر پرتوتابی مایکروویو بر ناپدید شدن شکمبهای-رودهای ماده خشک و پروتئین خام دانه گلرنگ با استفاده از روشهای کیسههای نایلونی و کیسههای نایلونی متحرک1231325102FAحمیدپایا1 استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریزاکبرتقیزاده2 استاد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریزحسینجانمحمدی3 دانشیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریزغلامعلیمقدم2 استاد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریزعلیحسینخانی3 دانشیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریزJournal Article20160910<strong>BACKGROUND</strong><strong>:</strong>Based on studies, safflower seeds contain highest levels of linoleic acid among other oilseeds and are produced in certain regions of Iran, it can be used in ruminant nutrition. <strong>OBJECTIVES</strong><strong>:</strong>In this study the effect of microwave irradiation (800 W for 3 min) of safflower seeds on ruminal and intestinal disappearance of dry matter (DM) and crude protein (CP) were determined using in situ and mobile nylon bag techniques. <strong>METHODS</strong><strong>:</strong>For in situ technique two wethers fitted with ruminal cannulas were used. For determination of intestinal disappearance of DM and CP mobile nylon bag technique was used. For this technique one intestinally cannulated Holstein steer was used. <strong>RESULTS</strong><strong>:</strong>Microwave irradiation reduced ruminal disappearance of DM (P<0.05) and CP (numerically). Intestinal disappearance of DM and CP for raw and microwave irradiated safflower seed were 31.4 and 32.2 (for DM) and 28.2 and 31.1 percent (for CP), respectively. Results showed that microwave irradiation increased intestinal disappearance of DM and CP (P<0.05). <strong>CONCLUSIONS</strong><strong>:</strong>Microwave irradiation of whole safflower seed reduced ruminal degradation DM and CP and this is useful in ruminant nutrition. Also, microwave irradiation of whole safflower seed increased small intestinal disappearance of DM and CP. Treated by microwave irradiation was effective methods of changing the site of digestion of DM and CP from rumen to small intestine and therefore the amount of digestible undegraded DM and CP in the small intestine can be increased.<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> بر اساس مطالعات انجام شده و با توجه به بومی بودن گیاه گلرنگ در ایران و میزان بالای اسید لینولئیک در مقایسه با سایر دانههای روغنی، این دانه روغنی میتواند در تغذیه دام مورد استفاده قرار گیرد. <strong>هدف:</strong> به منظور بررسی تأثیر فرآوری مایکروویو (800 وات و به مدت 3 دقیقه) بر ناپدید شدن شکمبهای و رودهای ماده خشک و پروتئین خام دانه گلرنگ از دو روش کیسههای نایلونی و کیسههای نایلونی متحرک استفاده شد. <strong>روشکار:</strong> برای روش کیسههای نایلونی دو رأس گوسفند نر فیستوله گذاری شده مورد استفاده قرار گرفت. برای تعیین میزان ناپدید شدن خوراک در روده از روش کیسههای نایلونی متحرک استفاده شد. در این روش از یک رأس گوساله نر هلشتاین دارای کانولای T شکل رودهای استفاده شد. <strong>نتایج:</strong> مایکروویو کردن دانه گلرنگ سبب کاهش معنیدار ناپدید شدن شکمبهای ماده خشک (05/0P<) و کاهش عددی در ناپدید شدن پروتئین خام (05/0P>) شده است. میزان ناپدید شدن رودهای ماده خشک و پروتئین خام دانه گلرنگ خام و فرآوری شده با مایکروویو به ترتیب 4/31 و 2/32 برای ماده خشک و 2/28 و 1/31 درصد برای پروتئین خام بود و با توجه به نتایج حاصل ناپدید شدن رودهای ماده خشک و پروتئین خام دانه گلرنگ فرآوری شده با مایکروویو بطور معنیداری بیشتر از دانه خام بود (05/0>P). <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> در کل نتایج نشان داد که اعمال فرآوری مایکروویو در دانه گلرنگ نسبت ناپدید شدن ماده خشک و پروتئین خام را در شکمبه و روده به ترتیب کاهش و افزایش داده است و این بدان معنی است که مایکروویو کردن دانه گلرنگ مکان هضم ماده خشک و پروتئین خام دانه گلرنگ را از شکمبه به روده منتقل کرده است. که این امر در تغذیه نشخوارکنندگان پر تولید حائز اهمیت میباشد.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5102_f41280568a431ba600ef5d7dc8b73245.pdfدانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526220160822The effect of hCG injection on serum and seminal plasma testosterone in Ghezel ramاثر تزریق هورمون hCG بر هورمون تستوسترون سرم خون و سمینال پلاسمای قوچ قزل1311395103FAهانیهرنگرز توکلی1 فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریزغلامعلیمقدم2 استاد گروه علوم دامی دانشگاه تبریزحسیندقیق کیا3 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه تبریزسید عباسرافت3 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه تبریز0000-0003-0231-1331Journal Article20160910<strong>BACKGROUND:</strong> Reproductive system is affected by hormones so we can control livestock reproduction process by using synthetic hormones and use maximum of their reproductive capacity. <strong>OBJECTIVES:</strong> The aim of this study was to evaluate the effect of hCG injection on serum and seminal plasma testosterone. <strong>METHODS:</strong> In this study, six 3-4 years old Ghezel rams were used. Rams was studied with an injection of 500 IU hCG hormone in reproductive season and hCG injection were repeated every seven days for 9 weeks. Blood samples were taken before injections and 30, 60 and 90 minutes after intramuscular injection of hCG from jugular vein. Ejaculate samples were collected at a distance of zero, 1 and 7 days after injection of hCG and serum and seminal plasma testosterone were determined by using ELISA kits. <strong>RESULTS:</strong> The results showed that hCG injections increased testosterone levels in seminal plasma and serum that serum testosterone levels at 90 minutes after injection of hCG reached to peak, but between 30 and 60 minutes after injection had the greatest increase. Seminal plasma testosterone levels reached the peak value 1 day after injection but 7 days after injection was reduced and close to the base. <strong>CONCLUSIONS:</strong> As a result, hCG injections can improve reproductive traits by increasing serum testosterone.<strong>زمینهی</strong><strong>مطالعاتی</strong><strong>:</strong> دستگاه تولیدمثل دامها تحت تاثیر هورمونها میباشد پس میتوان با استفاده از هورمونهای سنتتیک فرایند تولیدمثل دامها را کنترل کرده و از ظرفیت تولیدمثل آنها حداکثر استفاده را نمود. <strong>هدف</strong>: از انجام این پژوهش بررسی اثر تزریق هورمون hCG بر روی هورمون تستوسترون سرم خون و سمینال پلاسمای قوچ قزل بود.<strong> روش کار: </strong>در این تحقیق از 6 راس قوچ نژاد قزل خالص 4-3 ساله استفاده شد. به گروه تیمار هورمون hCG 500 واحد بین المللی در فصل تولید مثلی تزریق شد و تزریق هورمونhCG هر هفت روز یکبار به مدت 9 هفته تکرار گردید. نمونههای خون از گروه شاهد قبل از تزریق هورمون و از گروه تیمار در زمانهای 30،60و90 دقیقه بعد از تزریق عضلانی هورمون از ورید گردنی گرفتهشدند. برای تهیه سمینال پلاسما، اسپرمگیری قبل از تزریق از گروه شاهد و 1و 7 روز بعد از تزریق hCG از گروه تیمارانجام شد و هورمون تستوسترون سرم خون و سمینال پلاسما با استفاده از کیت مربوط و دستگاه الیزا تعیینشد. <strong>نتیجهگیری:</strong> نتایج نشان دادند ترزیق hCG سبب افزایش سطح تستوسترون سمینال پلاسما و سرم خون گردید که سطح تستوسترون سرم خون در زمان 90 دقیقه بعد از تزریق هورمون hCG به پیک رسید ولی بین 30 و 60 دقیقه بعد از تزریق بیشترین شیب افزایش را داشت. میزان تستوسترون سمینال پلاسما در روز 1 بعد از ترزیق به پیک مقدار خود رسید و در روز 7 بعد از ترزیق کاهش یافته و نزدیک به مقدار پایه رسید. احتمالا تزریق hCG ازطریق افزایش تستوسترون خون منجربه بهبود ویژگیهای تولیدمثلی میگردد.
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5103_c3119d9ce798181401d242ed8200ff5f.pdfدانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526220160822Microsatellite markers for paternity testing of crossbred sheep populationsآزمون انساب در جمعیت گوسفندهای آمیخته به کمک نشانگرهای ریزماهواره1411505104FAکاوهکسراییدانش آموخته کارشناسی ارشد،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزسید عباسرافتدانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز0000-0003-0231-1331جلیلشجاع غیاثاستاد و استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزآرشجوانمرداستادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزJournal Article20160910<strong>BACKGROUND:</strong> Pedigree information and phenotypic records are the key features in animal genetics and breeding. <strong>OBJECTIVES</strong>: This study was aimed to investigate and verify pedigree relations among 32 crossbred individuals who were genotyped for five microsatellite as one multiplex PCR set. <strong>METHODS</strong>: Pedigree relationships in a crossbred population of lambs reared in Tabriz University, Khalatpoushan research station was studied in which four rams were genotyped with 28 progenies. Four sires and 28 offspring were analyzed. Descriptive statistics of molecular raw data using a combination of software POPGENE and power indicator diagnosis was calculated using the software CERVUS. <strong>RESULTS:</strong> The results show that the candidate used microsatellite loci showed high levels of genetic diversity and polymorphism. In fact make such an observation precondition for the continuation of the analysis that follows is based on parentage tests. Also, the combined probability of exclusion values obtained per all loci in both parentage and identification, analysis was 0.99 that indicate the high efficiency of study marker set for parentage and identification test in this population.As results this study showed incorrect pedigree in one individual of 28 ones with known parental relations.<strong>CONCLUSIONS:</strong>In conclusion, based on observed outputs, microsatellite markers seems could be powerful tools for tracing Mendelian allele from parents to offspring for evaluation of pedigrees accuracy.<strong>زمینه مطالعاتی: </strong>صحت شجره و اطمینان از درستی روابط بین افراد، ازجمله عوامل مهم تاثیرگذار در ارزیابی صحیح ژنتیکی گوسفند میباشد<strong>.</strong><strong>هدف: </strong>هدف از مطالعه حاضر، انجام آزمون انساب در 32راس گوسفند گوسفندهای آمیخته به کمک پنج نشانگرهای ریزماهواره با استفاده ازروش تکثیر مولتیپلکس پی سی ار میباشد. <strong>روش کار</strong>: روابط شجره در بره های آمیخته پرورش داده شده در ایستگاه تحقیقاتی خلعت پوشان دانشگاه تبریز بررسی شد که در آن تعداد چهار قوچ به همراه 28 نتاج مربوطه تعیین ژنوتیپ شدند. آمارههای توصیفی دادههای خام مولکولی با استفاده از نرم افزار POPGENE و شاخص قدرت تشخیص ترکیبی با استفاده از نرم افزار CERVUSمحاسبه گردید. <strong>نتایج:</strong>نتایج مطالعه حاضر نشان داده که جایگاه های ریزماهواره کاندید مورد استفاده سطح بالایی از تنوع ژنتیکی و چندشکلی را بروز دادند. در واقع حصول چنین مشاهدهای پیش شرط ادامه تجزیه و تحلیلهای بعدی در آزمونهای انساب میباشد. همچنین از مجموع این نشانگرها، شاخص قدرت تشخیص ترکیبی در آنالیز انساب 99/0 برآورد گردید که بر کارایی این مجموعه در آنالیز انساب و تشخیص هویت در این جمعیت اشاره داشت. <strong>نتیجه گیری نهایی</strong>: بر اساس نتایج مشاهده شده، به نظر می رسد نشانگر ریزماهواره می تواند بعنوان یکی از ابزارهای قدرتمند برای ردیابی آلل مندلی از پدر و مادر به فرزندان برای بررسی دقت شجره در جمعیت های دو رگ مورد استفاده قرار گیرد.https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5104_a0f6ad91b81623308c3ade66912d8932.pdfدانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526220160822Estimation of genetic parameters of some of growth traits in Lori-Bakhtiari lambs of Khuzestan province with considering the maternal effectsتخمین پارامترهای ژنتیکی برخی از صفات رشد برههای لریبختیاری استان خوزستان با در نظر گرفتن اثرات مادری1511615105FAگلزارفرهادی1 دانشجوی دکتری گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامینهدایتالهروشنفکر2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامینJournal Article20160910<strong>BACKGROUND</strong>: Estimation of animal breeding and management in past time is taken to measure the genetic parameters and management programs and design of programs for the future. <strong>OBJECTIVES:</strong> The object of the present study was to estimate of genetic parameters with considering the maternal effects on growth traits in Lori-Bakhtiari lambs of Khuzestan province. The present study using pedigree information and record of body weight during the years 2006 to 2011 were collected by Jahad Agriculture Khuzestan using was conducted. The studied traits were body weight at birth (BW), weaning weight (WW) and six-month weight (6MW) and 7238, 6941 and 6663 record for these traits, respectively. <strong>METHODS</strong>: The data editing is done using the software FOXPRO 16 and the estimate the effect of environmental factors of procedure GLM Software SAS 9.1. Environmental factors like birth year, sex, type of birth and age of mother on lambing time had significant effect on traits. The variances and genetic parameters were estimated by Bayesian via Gibbs, with and without maternal effects and done software MTGSAM and finally best model was determined using the Akaike information criterion for each trait. <strong> RESULTS</strong>: Based on the best model, for birth weight was model has a direct genetic effect and maternal permanent environmental effect (model 2) and for weaning weight and six-month weight traits the model contains a direct genetic effect, maternal genetic and maternal permanent environmental (model 6 and 5). Estimated direct heritability BW, WW and 6 MW 0.32, 0.18 and 0.25, respectively. <strong>CONCLUSIONS:</strong> Considering results of present study maternal effects gives accounted of variation in body growth Lori-Bakhtiari sheep, and lead to more accurate estimates of the variance components and heritability. <strong>زمینه مطالعاتی:</strong> برای ارزیابی برنامههای اصلاح نژادی ومدیریتی گذشته و طرحریزی برنامههای آینده لازم است که پارامترهای ژنتیکی صفات مهم در سالهای گذشته برآورد گردند.<strong> هدف:</strong> هدف از پژوهش حاضر برآورد پارامترهای ژنتیکی با در نظر گرفتن اثرات مادری بر صفات رشد برههای نژاد لریبختیاری استان خوزستان بود. در پژوهش حاضر از اطلاعات شجرهای و رکوردهای وزن بدن که طی سالهای 1385 تا 1390 در سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان جمعآوری شده بود استفاده شد. صفات مورد بررسی شامل وزن تولد، وزن از شیرگیری و وزن شش ماهگی، به ترتیب دارای 7238، 6941 و 6663 رکورد برای صفات مذکور بود. <strong>روش کار:</strong> ویرایش دادهها با استفاده از نرمافزار FOXPRO صورت گرفته و برای تصحیح اثر عوامل محیطی از رویه GLMنرمافزار SAS9.1استفاده گردید. <strong>نتایج:</strong> عوامل محیطی سال تولد، تیپ تولد، جنس بره و سن مادر هنگام زایش بر تمام صفات معنیدار بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از روش بیزی مبتنی بر تکنیک نمونهگیری گیبس، با وجود و بدون در نظر گرفتن اثرات مادری و نرم افزار MTGSAM انجام شد و در نهایت بهترین مدل با استفاده از معیار اطلاعات آکائیک (AIC) محاسبه گردید. براساس برازش مناسبترین مدل، برای وزن تولد مدل دارای اثر ژنتیکی مستقیم و اثر محیطی دائمی مادری (مدل 2) و برای صفت وزن از شیرگیری و وزن شش ماهگی مدل حاوی اثر ژنتیکی مستقیم، ژنتیک مادری و محیطی دائمی مادری (مدل 6 و 5) مناسب بود. وراثتپذیری مستقیم وزن تولد، وزن از شیرگیری و وزن شش ماهگی به ترتیب 32/0، 18/0 و 25/0برآورد شد.<strong> نتیجه گیری نهایی:</strong> با توجه به نتیجه پژوهش حاضر اثرات مادری بخشی از تنوع موجود در صفات رشد بدن برههای لریبختیاری را به خود اختصاص میدهد و سبب برآورد دقیقتر مؤلفههای واریانس و وراثتپذیری میشود.
<strong> </strong>
https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5105_4d1aaf3280056bca4a49352fbcf09956.pdfدانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526220160822Effect of replacement dietary hot red pepper on performance, carcass characteristics, some blood parameters and lymphoid organs of broilers chickensتاثیرمکملسازی پودر فلفل قرمز تند و آویلامایسین برعملکرد، خصوصیاتلاشه، پروفایل چربی خون و اندامهای لنفاوی جوجههای گوشتی1631715106FAسعیدحسینزاده1 دانش آموخته کارشناسی ارشد علومدامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهرامیننجفیاستادیار گروه علومدامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهمحسندانشیاردانشیار گروه علومدامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهخسروپارسائیمهر3 کارشناسارشد ایستگاه تحقیقاتی خلعتپوشان، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزJournal Article20160910<strong>زمینه مطالعاتی: </strong>فلفل تند به دلیل وجود ماده مؤثر کپسایسین دارای خواص دارویی بوده و در حیوانات به عنوان محرک رشد استفاده میشود. <strong>هدف:</strong> در این تحقیق اثرات سه سطح پودر فلفل قرمز تند (کپسایکوم آنوم) (5/0، 1 و5/1 درصد) در مقایسه با 15 میلیگرم در کیلوگرم آویلامایسین بر عملکرد و برخی فرا سنجههای خونی جوجههای گوشتی موردبررسی قرار گرفت.<strong> روشکار</strong><strong>:</strong> برای این منظور از 300 قطعه جوجۀ نر یکروزۀ سویۀ راس (308) در پنج تیمار و پنج تکرار به ازای هر تیمار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار اختصاص پیدا کرد. تیمارهای آزمایشی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند.<strong>نتایج</strong><strong>:</strong> افزایش وزن جوجههای تغذیه شده با سطح 1 درصد فلفل به طور معنیداری بالاتر از جوجههای تغذیه شده با جیرۀ شاهد و 5/1 درصد فلفل بود (05/0>P). ضریب تبدیل خوراک جوجههای تغذیه شده با سطح 1درصد فلفل پایین تر از مقدار آن در جیره شاهد بود (05/0>P). اما در میزان مصرف خوراک بین جیرههای آزمایشی وجیرهی شاهد اختلاف آماری معنیداری مشاهده نشد. نتایج نشان داد که، افزودن 5/1 درصد فلفل قرمز در جیره باعث افزایش وزن بورس و طحال و کاهش کلسترول خون در جوجهها می شود (05/0P<).<strong> نتیجهگیری نهایی</strong><strong>:</strong> به طور کلی مصرف 1 درصد فلفل تند در جوجههای گوشتی بهترین رشد و بهره وری را باعث شد. همچنین سطح بالاتر فلفل تند (5/1 درصد) باعث افزایش وزن بورس و طحال، و کاهش سطح کلسترول پلاسما گردید.
<strong> </strong>https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5106_834d41910cb70d1ba3901e47ce2784e3.pdfدانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512526220160822Effect of supplementation different levels of cinnamon powder, antibiotic and probiotic on performance and jejunum morphometric charasteristics of broiler chickensبررسی اثرات سطوح پودر دارچین با آنتیبیوتیک و پروبیوتیک بر عملکرد رشد و برخی از خصوصیات ریختشناسی ژژونوم جوجههای گوشتی1731835121FAمحمدعلیبهروزلکدانشجوی دکتری تغذیه طیور دانشگاه ارومیهاحمدحسن آبادیدانشیار گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهدمرتضیبهروزلکمربی دانشکده کشاورزی دانشگاه پیام نورتهرانسارابهشتی مقدم4 دانشجوی دکتری رشته فیزیولوژی دام دانشگاه گرگانJournal Article20160913خسروی نیا ح و درویش نیا م ، 1393 . تاثیر گرسنگی قبل از کشتار بر کاهش وزن زنده، جمعیت میکروبی و pH چینهدان، جذب آب و راندمان لاشه در مرغ های گوشتی. مجله پژوهشهای علوم دامی،جلد 24، شماره اول، صفحههای 23-34.
Al-Kassie GAM, 2009. Influence of two plant extracts derived from thyme and cinnamon on broiler performance. Pakistan Veterinary Journal 29(4): 169-173.
Aviagen, 2007. Ross 308 broiler nutrition specification. Newbridge, Midlothian, UK.
Barreto MSR, Menten JFM, Racanicci AMC, Pereira PWZ and Rizzo P, 2008. Plant extracts used as growth promoters in broilers<em>. </em>Brazilian Journal of Poultry Science 2: 109-115.
Bradley GL, Savage TF and Timm KI, 1994. Effect of supplementing diets with saccharomyces cervisiae var. boulardi on male poult performance and ileal morphology. Journal of Poultry Science73: 1766-1770.
Brenes A and Roura E, 2010. Essential oils in poultry nutrition: main effects and modes of action. Animal Feed Science and Technology 158: 1-14.
Castanon JIR, 2007. History of antibiotics as growth promoters in European poultry feeds. Poultry Science 86: 2466-2471.
Ciftci M, Simsek UG, Yuce A, Yilmaz O and Dalkilic B, 2010. Effects of dietary antibiotic and Cinnamon oil supplementation on antioxidant enzyme activities, cholesterol levels and fatty acid compositions of serum and meat in broiler chickens. Acta Veterinaria Brno 79: 33-40.
Cross DE, McDevitt RM, Hillman K and Acamovic T, 2007. The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. British Poultry Science48: 496-506.
Dibner JJ, Kitchell ML, Atwell CA and Ivey FJ, 1996. The effects of dietary ingredients and age on the microscopic structure of the gastrointestinal tract in poultry. Journal of Applied Poultry Research 5: 70–77.
Dibner JJ and Richards JD, 2005. Antibiotic growth promoters in agriculture: History and mode of action. Poultry Science 84: 634–643.
Duncan DB, 1955. Multiple rang and multiple F tests. Biometrics 11:1.
Ertas ON, Guler T, Çiftci M, Dalkilic B and Simsek ÜG, 2005. The effect of an essential oil mix derived from oregano, clove and anise on broiler performance. International Journal of Poultry Science 4: 879-884.
Faix S, Faixová Z, Placa I and Koppel J, 2009. Effect of cinnamomum zeylanicum on antioxidant status in broiler chickens<em>. </em>Acta Veterinaria Brno 78: 411-417.
GarciaV, Catala-Gregori P, Hernandez F, Megias MD and Madrid J, 2007. Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, intestine mucosa morphology, and meat yield of broilers. Poultry Science 16: 555-562.
Griggs JP and Jacob JP, 2005. Alternatives to antibiotics for organic poultry production. Journal of Applied Poultry Research 14: 750–756.
Gunal M, Yayli G, Kaya O, Karahan N and Sulak O, 2006. The effects of antibiotic growth promoter, probiotic or organic acid supplementation on performance, intestinal microflora and tissue of broilers<em>. </em>International Journal of Poultry Science 5(2): 149-155.
Iji PA, Hughes RJ, Choct M and Tivey DR, 2001. Intestinal structure and function of broiler chickens on wheat-based diets supplemented with a microbial enzyme. Animal Science 14: 54-60.
Jamroz D, Wertelecki T, Houszka M and Kamel C, 2006. Influence of diet type on the inclusion of plant origin active substances on morphological and histochemical characteristics of the stomach and jejunum walls in chicken. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 90: 255–268.
Lee KW, Everts H, Kappert HJ, Frehner M, Losa R and Beynen AC, 2003. Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science44:450–457.
Lee KW, Everts H and Beynen AC, 2004. Essential oils in broiler nutrition. International Journal of Poultry Science 3: 738-752.
Miles RD, Butcher GD, Henry GD and Littell RC, 2006. Effect of antibiotic growth promoters on broiler performance, intestinal Growth Parameters, and Quantitative Morphology. Poultry Science 85: 476–485.
Northcutt JK, Buhr RJ, Berrang ME and Fletcher DL, 2003. Effects of replacement finisher feed and length of feed withdrawal on broiler carcass yield and bacteria recovery. Poultry Science 82:1820–1824
Patterson JA and Burkholder KM, 2003. Application of prebiotics and probiotics in poultry production. Poultry Science 82: 627–631.
Pelicano ERL, Souza PA, Souza HBA, Figueiredo DF, Boaigo MM and Carvalho RM, 2005. Intestinal mucosa development in broiler chickens fed natural growth promoters. Brazilian Journal of Poultry Science 4: 221-229.
SAS, 2009. SAS Users guide: Statistics. Version 9.2 SAS Institute Inc., Cary, NC.
Visek WJ, 1978. The mode of growth promotion by antibiotics Journal of Animal Science 46: 1447–1469.<strong>زمینه</strong><strong>مطالعاتی</strong><strong>:</strong>پوست درخت دارچین (<em>Cinnamomum zeylanicum</em>)به دلیل داشتن ماده موثر سینامالدهید دارای اثرات آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی است که میتواند در تغذیه جوجههای گوشتی مفید باشد. <strong>هدف</strong><strong>:</strong> این آزمایش به منظور بررسی اثرات افزودن سطوح مختلف پودر دارچین به جیرۀ غذایی با آنتیبیوتیک ویرجینیامایسین و پروبیوتیک پریمالاک بر عملکرد و خصوصیات ریختشناسی ژژنوم جوجههای گوشتی انجام شد.<strong>روش</strong><strong>کار</strong><strong>:</strong> آزمایش با 384 قطعه جوجه نر یکروزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با هشت تیمار (شامل: 1- جیره پایه 2- جیره پایه + 1/0درصد پودر دارچین 3- جیره پایه + 2/0درصد پودر دارچین 4- جیره پایه + 3/0درصد پودر دارچین 5- جیره پایه + پریمالاک 6- جیره پایه + پریمالاک + 2/0درصد پودر دارچین 7- جیره پایه + ویرجینیامایسین 8- جیره پایه + ویرجینیامایسین + 2/0درصد پودر دارچین) ، چهار تکرار و 12 قطعه پرنده در هر تکرار به مدت 42 روز انجام گرفت.<strong>نتایج</strong>: نتایج آزمایش نشان داد که تیمارهای آزمایشی تأثیری بر صفات عملکرد جوجههای گوشتی در طی 1 تا 21 روزگی و 1 تا 42 روزگی نداشتند (05/0>P). همچنین تیمارهای آزمایشی تأثیر معنیداری بر وزن و طول روده باریک نشان ندادند (05/0>P). نتایج مربوط به شاخصهای ریختشناسی ژژنوم نشان داد که شاخص ضخامت لایه اپیتلیوم در تیمار 3 اختلاف معنیداری را با سایر تیمارها و تیمار شاهد داشت(05/0<P). <strong>نتیجهگیری</strong><strong>نهایی</strong><strong>:</strong> میتوان چنین استنباط کرد که استفاده از پودر دارچین بر عملکرد پرنده تأثیرگذار نبود ولی باعث کاهش ضخامت اپیتلیوم بافت ژژنوم جوجههای گوشتی گردید که میتواند منجر به افزایش سطح جذب مواد مغذی در روده باریک گردد. https://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_5121_c1e726372f21c77a819126203362dcb6.pdf