دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512528420190220Effect of carbohydrate source and roasted of canola seed rich of oleic acid on performance, meat fatty acid profile and quality characteristics in fattening lambsاثر منبع کربوهیدرات و دانه کانولای غنی از اولئیک اسید بر عملکرد، الگوی اسیدهای چرب و خصوصیات کیفی گوشت برههای پرواری1198742FAصادقاسدالهیگروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستانمحسنساریگروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان0000-0001-7517-6711نعیمعرفانی مجددانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهوازمرتضیچاجیگروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان0000-0002-9336-4094مرتضیمموئیگروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستانJournal Article20190427<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> تغییر در کمیت و کیفیت گوشت قرمز تولیدی. <strong>هدف:</strong> بررسی اثرات جایگزینی بخشی از نشاسته با فیبر محلول در شوینده خنثی، با یا بدون دانه برشته کانولا بر عملکرد، الگوی اسیدهای چرب و خصوصییات کیفی گوشت. <strong>روش کار</strong><strong>:</strong> تعداد 24 رأس بره نر عربی با میانگین وزن زنده 5/2± 7/23 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 جیره آزمایشی و 6 تکرار در هر جیره آزمایشی با آرایش فاکتوریل 2×2 به مدت 84 روز مورد استفاده قرار گرفت. جیرههای آزمایشی شامل 1: نشاسته،2: نشاسته با دانه برشته شده کانولا،3: فیبر محلول در شوینده خنثی و 4: فیبر محلول در شوینده خنثی با دانه برشته شده کانولا. <strong>نتایج:</strong> جایگزینی بخشی از نشاسته جیره با کربوهیدرات محلول در شوینده خنثی موجب افزایش غلظت اسیدهای چرب کاپریک اسید، آنتوایزومارکاریک اسید و بیهنیک اسید و کاهش مقدار اسیدهای چرب لوریک، هپتادکانوئیک، اولئیک اسید و اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه ماهیچه راسته گردید (5/0p <). افزودن دانه کانولا به جیرهها موجب افزایش وزن روزانه (میانگین 288 گرم درمقابل 262 گرم) و کاهش غلظت اسیدهای چرب ایزوپالمتیک، بیهنیک اسید و افزایش غلظت اسیدهای چرب لوریک، میریستیک، آنتوایزو پنتادکانوئیک، پنتادکانوئیک، اسید پالمتیک، پالمیتولئیک، استئاریک، واسنیک، گونژوکه لینولئیک، اولئیک، آلفا -لینولنیک، گاما لینولنیک، گوندویک، دوکوساتیتراینویک، C20:2W6، اچ-گاما لینولنیک، آراشیدونیک، ایکوزاپنتانوئیک، نرونیک، دوکوساپینتااینویک، دوکوزاهگزائنوئیک اسید، مجموع اسیدهای چرب غیراشباع با یک و چند پیوند دوگانه الگوی اسیدهای چرب ماهیچه راسته را موجب گردید (5/0p <). جیرههای حاوی منبع چربی افزایش معنیدار نسبتهای امگا-6 به امگا-3 و اسیدهای چرب غیر اشیاع به اشباع را موجب گردید (5/0p <). جایگزینی بخشی از نشاسته با فیبر محلول کاهش غلظت کلسترول ماهیچه و افزودن دانه کانولا افزایش این فراسنجه را در پیداشت (5/0p <). <strong>نتیجه گیری نهایی:</strong> نتایج نشان داد که استفاده از دانه کانولا با تغییر شاخصهای الگوی اسیدهای چرب غیراشباع، اصلاح نسبتهای امگا-6 به امگا-3 و اسیدهای چرب غیر اشباع به اشباع میتواند بهبود کمی و کیفی گوشت تولیدی را موجب گردد.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512528420190220Comparison ofeffects of nettle and asparagus essential oil, antibiotic and probiotic on performance, intestinal histomorphometry and microflora in broiler chickensمقایسه اثرات اسانس گیاهان دارویی گزنه و مارچوبه، آنتیبیوتیک و پروبیوتیک بر عملکرد، فلور میکروبی و ریختشناسی روده باریک جوجههای گوشتی21398752FAحسنفتحیگروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستریحییابراهیمنژادگروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبسترحسنصادقیپناهموسسه تحقیقات علوم دامی کشورسید عبداللهحسینیموسسه تحقیقات علوم دامی کشورجلالشایقگروه دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبسترJournal Article20190428<strong>زمینه مطالعاتی: </strong>اسانس گیاهان دارویی گزنه و مارچوبه دارای ترکیبات فعالی هستند که میتوانند برای جوجههای گوشتی مفید باشند. <strong>هدف:</strong>این آزمایش به منظور مقایسه اثرات اسانس گزنه و مارچوبه، آنتیبیوتیک و پروبیوتیک بر عملکرد، فلور میکروبی و ریختشناسی روده باریک جوجههای گوشتی سویه آرین در سن 42 روزگی انجام شد.<strong> روش کار:</strong> تعداد 700 قطعه جوجه گوشتی یکروزه (مخلوط نر و ماده) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 7 تیمار، 4 تکرار و 25 قطعه در هر تکرار مورد آزمایش قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1) جیرهی پایه (شاهد)، 2) جیرهی حاوی 150 میلیگرم در کیلوگرم پروتکسین، 3) جیرهی حاوی 150 میلیگرم در کیلوگرم آویلامایسین، 4) جیرهی حاوی 200 میلیگرم در کیلوگرم اسانس مارچوبه، 5) جیرهی حاوی 400 میلیگرم در کیلوگرم اسانس مارچوبه، 6) جیرهی حاوی 200 میلیگرم در کیلوگرم اسانس گزنه و 7) جیرهی حاوی 400 میلیگرم در کیلوگرم اسانس گزنه. افزایش وزن بدن و مصرف خوراک اندازهگیری شده و همچنین ضریب تبدیل خوراک از روی افزایش وزن بدن و مصرف خوراک محاسبه گردید. در سن 42 روزگی از هر تیمار 8 قطعه پرنده (دو پرنده از هر تکرار) که وزن آنها نزدیک به میانگین هر قفس بود، انتخاب و جهت بررسی ریختشناسی و فلور میکروبی روده باریک ذبح گردید. <strong>نتایج:</strong>افزایش وزن بدن در کل دوره آزمایش (1-42 روزگی) تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0<P) ولی مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک در کل دوره آزمایش (1-42 روزگی) بهطور معنیداری تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند (05/0>P). همچنین تعداد کل باکتریهای روده باریک، تعداد باکتری <em>لاکتوباسیلوس کازئی</em> و تعداد باکتری <em>اشرشیاکولی، </em>ریختشناسی رودهی باریک (طول پرز، عمق کریپت لیبرکوهن و نسبت طول پرز به عمق کریپت) بهطور معنیداری تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (05/0>P). <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong>یافتههای این تحقیق نشان میدهد که با توجه به بهبود عملکرد و تأثیر معنیدار بر فلور میکروبی روده باریک و ریخت سنجی روده باریک میتوان از اسانس مارچوبه و گزنه به عنوان جایگزین آنتیبیوتیکهای محرک رشد در جیرهی جوجههای گوشتی سویه آرین استفاده کرد.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512528420190220The effect of alfalfa hay substitution with Kochia on milk production and composition, nutrient digestibility and rumen fermentation characteristic of Saanen dairy goatsتأثیر جایگزینی یونجه با علوفه کوشیا بر تولید و ترکیب شیر، گوارشپذیری مواد مغذی و تخمیر شکمبهای بزهای شیرده سانن41538757FAمهدیاسحاقیانگروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهدرضاولی زادهگروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهدعباسعلیناصریانگروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهدمحسندانش مسگرانگروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهدJournal Article20190428<strong>زمینه</strong><strong>مطالعاتی</strong><strong>:</strong>بخشهای وسیعی از کشور ایران دارای خاک و آب شور میباشد. زراعت بسیاری از گیاهان در این شرایط یا ممکن نیست و یا با عملکرد خیلی کم همراه میباشد<strong>. </strong>کوشیا بهعنوان یک گیاه علوفهای شورپسند میتواند در این شرایط اقلیمی به خوبی کشت و زرع شود و حتی جایگزین علوفه رایجی چون یونجه در تغذیه نشخوارکنندگان این مناطق گردد. <strong>هدف</strong><strong>:</strong>این آزمایش بهمنظور مطالعه تأثیر جایگزینی یونجه با علوفه خشک و سیلو شده کوشیا (با و بدون مواد افزودنی) بر عملکرد تولیدی بزهای شیرده سانن انجام گردید<strong>.</strong><strong>روش</strong><strong>کار</strong>: تعداد24 رأس بز شیرده سانن در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 6 تکرار به 4 جیره غذایی اختصاص داده شدند. تیمارهای آزمایشی (جیره های غذایی) شامل: 1- جیره پایه حاوی یونجه خشک بعنوان تنها علوفه جیره (50% ماده خشک جیره) یا جیره شاهد، 2- جیره پایه حاوی علوفه خشک شده کوشیا که بطور کامل جایگزین یونجه خشک شده بود، 3- جیره پایه حاوی علوفه سیلو شده کوشیا که بطور کامل جایگزین یونجه خشک شده بود 4- جیره پایه حاوی علوفه کوشیا سیلو شده همراه با 10% خرمای ضایعاتی، این سیلاژ کوشیا نیز همانند دو جیره قبلی (2 و 3) بطور کامل جایگزین یونجه خشک شده بود. این جیره ها به مدت 6 هفته به بزها تغذیه شدند و مصرف خوراک، تولید شیر، تغییرات فراسنجه های شکمبه و خون دامها اندازه گیری شد. <strong>نتایج</strong><strong>:</strong>مقدار مصرفماده خشک جیره های آزمایشی در بزهای اختصاص داده شده به تیمارها تفاوت معنی دار نداشت (05 /0<P). با اینکه جیره حاوی سیلاژ عمل آوری شده با 10% خرمای ضایعاتی میزان تولید شیر بزها را به طور معنیدار (05 /0 >P) نسبت به سایر جیرههای آزمایشی افزایش داد، اما جیرهها اثری بر درصد و مقدار تولید ترکیبات شیر نداشت. قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی اختلاف معنیداری در بین جیرههای آزمایشی نداشت (05 /0P>). درصد اسید پروپیونیک مایع شکمبه در جیره کوشیا عملآوری شده با 10% خرمای ضایعاتی بیشتر از سایر جیره ها بود. جیرهها اثری بر دیگر فراسنجههای تخمیری شکمبه و همچنین پارامترهای بیوشیمیایی خون بزها نداشت. <strong>نتیجهگیری</strong><strong>نهایی</strong><strong>:</strong> نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد در مناطقی از کشور که دارای آب و خاک شور است کشت و تولید کوشیا به منظور تامین علوفه مورد نیاز نشخوارکنندگان می تواند مورد توجه قرار گیرد. اضافه کردن منابع انرژی زا به علوفه کوشیا و سپس سیلو کردن آنها عملکرد بهتری همراه خواهد داشت، همانگونه که در این آزمایش مشاهده شد.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512528420190220Evaluation of frozen-thawed rooster sperm quality parameters in extender containing L-cysteineارزیابی فراسنجههای کیفی اسپرم منجمد-یخ گشایی شده خروس در رقیقکننده حاوی اسیدآمینه ال-سیستئین55678758FAآیتکبخشایش خیابانیگروه علوم دامی دانشگاه تبریزغلامعلیمقدمگروه علوم دامی دانشگاه تبریزJournal Article20190428<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> ذخیره انجمادی سلولها و بافتها در یک وضعیت دمایی باعث ایجاد وقفه موقت در فعالیتهای حیاتی آنها میشود. فرآیند انجماد اسپرم، فاکتورهای غشائی ازجمله سیالیّت، نفوذپذیری و ترکیبات لیپیدی را تحت تأثیر قرار داده و منجر به کاهش توانایی باروری اسپرم میشود. <strong>هدف: </strong>این آزمایش بهمنظوربررسی اثر افزودن سطوح مختلف اسیدآمینه ال-سیستئین (صفر، 5/2، 5 و 5/7 میلیمولار) به رقیقکننده منی در نگهداری طولانیمدت اسپرم منجمد خروس انجام گرفت. <strong>روش کار:</strong> در این طرح از 8 قطعه خروس نژاد راس با سن 30 هفتگی استفاده شد. اسپرم گیری دو بار در هفته از طریق مالش پشتی-شکمی انجام گرفت. پس از انتقال نمونههای منی به آزمایشگاه و ارزیابی اولیه، نمونههای استاندارد (حداقل 75 درصد اسپرم متحرک، 80 درصد اسپرم زنده و حداکثر 10 درصد اسپرم ناهنجار) باهم مخلوط شده و پس از رقیقسازی با تیمارهای موردنظر، پایوتهای حاوی اسپرم با روش انجماد دومرحلهای منجمد و داخل نیتروژن مایع نگهداری شد و سپس با استفاده از نرمافزار کاسا فراسنجههای موردنظر اندازهگیری شدند. برای بررسی اثر سیستئین در ماندگاری اسپرم خروس (به مدت یک ماه) ارزیابی نمونهها دو بار و بافاصله 15 روز انجام گرفت. <strong>نتایج:</strong> نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که عملکرد اسپرم در روز 30 نسبت بهروز 15 کاهش یافت. همچنین رقیقکنندههای حاوی 5/2 میلیمولار سیستئین بهترین عملکرد را ازنظر درصد زندهمانی، تحرک کلی و پیشرونده در بین سایر تیمارها و گروه کنترل داشتند و تفاوت معنیداری مشاهده شد (05/0>P). در بین سطوح مختلف آمینواسید سیستئین، سطح 5 میلیمولار بهترین عملکرد را ازلحاظ سلامت و یکپارچگی غشاء اسپرم داشت. سطح 5/7 میلیمولار سیستئین کمترین درصد ناهنجاری را داشت. <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> نتایج حاصل از این مطالعه پیشنهاد میکند که سیستئین موجب بهبود کیفیت منی منجمد خروس میشود و میتوان اسپرم خروس را با استفاده از سیستئین به مدت طولانیتری منجمد و نگهداری کرد.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512528420190220Study of haplotype blocks structure and haplotype based genome scan in autosomal chromosomes to body weight gain trait in Zandi sheep breedبررسی ساختار بلوکهای هاپلوتیپی و پویش ژنومی صفت افزایش وزن بدن در کروموزوم-های آتوزومال گوسفند نژاد زندی با استفاده از مدل هاپلوتایپ69828761FAحسینمحمّدیگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزسید عباسرأفتگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزحسینمرادی شهر بابکگروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهرانجلیلشجاعگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزمحمد حسینمرادیگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراکJournal Article20190428<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> افزایش وزن روزانه از مهمترین سنجههای تعیین کننده سود اقتصادی در پرورش گوسفند است. آگاهی از ویژگیهای عدم تعادل پیوستگی (LD) و ساختار بلوکهای هاپلوتیپی در مطالعات پویش ژنوم و انتخاب ژنومی معیارهای کلیدی میباشند. <strong>هدف</strong>: این تحقیق به منظور مطالعه گستره LD، ساختار بلوک هاپلوتیپی و ارتباط ژنومی هاپلوتیپی گوسفند برای شناسایی مناطق ژنومی مؤثر بر صفات افزایش وزن روزانه قبل (AGW) و بعد از شیرگیری (PWG) در گوسفند زندی اجرا شد. <strong>روش کار:</strong> از 96 رأس گوسفند زندی نمونه خون تهیه شد و با استفاده از آرایههای SNPChip 50 K شرکت ایلومینا تعیین ژنوتیپ شدند. پس از مراحل کنترل کیفی، در نهایت 40879 نشانگر SNP مربوط به 94 حیوان آنالیز شدند. مقدار LD با محاسبه آماره <em>r<sup>2</sup></em> بین تمام جفت جایگاهها از طریق نرم افزار PLINK و بلوکهای هاپلوتیپی بوسیله نرم افزار Haploview برای هر کروموزوم محاسبه شدند. پس از شناسایی اثرات ثابت معنیدار (سال تولد و تیپ تولد)، مطالعه پویش ژنومی در نرم افزار PLINK ارزیابی و برای کنترل نرخ اشتباه از تصحیح بنفرونی استفاده شد. <strong>نتایج:</strong> در این مطالعه گستره مفید عدم تعادل پیوستگی در 40K برابر با 2/0 <em>r<sup>2</sup>=</em> برآورد شد. 58/7 درصد از کل SNPها درون بلوکهای هاپلوتیپی و 45/1 درصد از ژنوم اتوزومی توسط بلوکها پوشش داده شد. با انجام آنالیزهای پویش ژنومی، در مجموع چهار جایگاه هاپلوتیپی روی کروموزومهای 3، 5، 6 و 7 شناسایی شد، به طوری که، ارتباط معنیداری بین هاپلوتیپهای کروموزوم 5، 6 و 7 با صفت AWG و توجیه 43/3 درصد از واریانس صفت و هاپلوتیپ کروموزوم 3 با PWG و توجیه 52/1 درصد از واریانس صفت به دست آمد. <strong>نتیجه گیری نهایی:</strong> ژنهای کاندیدای شناسایی شده حاصل از آنالیزهای هاپلوتیپی عملکرد مولکولی مرتبط با صفات رشد داشتند که قابل استفاده بودن این یافتهها در ارزیابیها، سبب تسریع در پیشرفت ژنتیکی افزایش وزن خواهد شد.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512528420190220The investigation of interaction effects of feed bunk space and forage particle size on performance and feed consumption intensity within hours after feed delivery in Holstein female calvesبررسی اثرات متقابل فضای آخور و اندازه ذرات علوفه برروی عملکرد و شدت مصرف خوراک در گوسالههای ماده هلشتاین83988762FAایوبمحمدیگروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرجفرهنگفاتحیگروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج0000-0003-3262-5841ابوالفضلزالیگروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرجمهدیگنجخانلوگروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرجJournal Article20190428<em><strong>زمینه مطالعاتی: </strong></em><em>بررسی رفتار تغذیهای گوسالههای ماده هلشتاین. <strong>هدف</strong>: </em><em>جهت</em><em>بررسی اثرات متقابل فضای آخور و انداز</em><em>ه</em><em> ذرات علوفه برروی ماده خشک مصرفی، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل خوراک و شدت مصرف خوراک در ساعتهای متوالی پس از خوراکدهی در گوسالههای ماده هلشتاین در حال رشد در پژوهش حاضر انجام شد. <strong>روش کار:</strong> این آزمایش روی 40 راس گوساله ماده هلشتاین با</em><em> میانگین</em><em> سنی 12-8 ماه و میانگین وزن 8/32</em><em>±</em><em>6/295 کیلوگرم در قالب طرح چرخشی فاکتوریل با چهار تیمار، چهار دوره و چهار بهاربند به طوریکه 10 راس گوساله به هر تیمار در داخل هر بهاربند اختصاص داده شد بود، انجام گرفت. تنها تفاوت جیرهها در اندازه قطعات علوفه (یونجه و کاه) بود. تیمارها در این آزمایش شامل 1) تیمار با 24 سانتیمتر فضای آخور و میانگین اندازه ذرات علوفه 3 سانتیمتر (24/ریز)، 2) تیمار با 24 سانتیمتر فضای آخور و میانگین اندازه ذرات علوفه 6 سانتیمتر (24/درشت)، 3) تیمار با 48 سانتیمتر فضای آخور و میانگین اندازه ذرات علوفه 3 سانتیمتر (48/ریز)، 4) تیمار با 48 سانتیمتر فضای آخور و میانگین اندازه ذرات علوفه 6 سانتیمتر (48/ درشت) بود. <strong>نتایج:</strong> نتایج این مطالعه نیز تاییدی بر وجود همزمانی در رفتار مصرف خوراک در گوسالههای در حال رشد میباشد بطوریکه طی 2 ساعت اولیه پس از عرضه خوراک، گوسالهها 50-45 درصد ماده خشک مصرفی روزانه را مصرف مینمایند. همچنین مقدار ماه خشک مصرفی روزانه برای خوراکهای حاوی علوفه با اندازه ذرات ریز در مقایسه با خوراکهای حاوی علوفه با اندازه ذرات درشت بیشتر بوده </em><em>است. </em><em><strong>نتیجه گیری نهایی:</strong></em><em> اینکه میتوان از اندازه ذرات علوفه در جیره گوسالههای ماده هلشتاین در حال رشد به عنوان ابزاری برای کنترل ماده خشک مصرفی و اقتصادیتر نمودن هزینه خوراک در این دسته از دامها استفاده نمود.</em>دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512528420190220Assessment of input and energy consumption in dairy farms with different housing systemsارزیابی نهاده و انرژی مصرفی در واحدهای پرورش گاو شیری با جایگاه نگهداری متفاوت991128763FAداودزحمتکشگروه علوم دامی دانشگاه زنجانمحمدزینالیگروه علوم دامی دانشگاه زنجانحمیدرضامیرزایی الموتیگروه علوم دامی دانشگاه زنجاناحسانمحجوبیگروه علوم دامی دانشگاه زنجانپریاسفیدپریگروه مکانیزاسیون کشاورزی دانشگاه تهرانJournal Article20190429<strong>زمینه مطالعاتی</strong>: ارزیابی انرژی مصرفی در واحدهای پرورش گاو شیری. <strong>هدف</strong>: این پژوهش به منظور مقایسه نهاده و انرژی مصرفی در واحدهای پرورش گاو شیری با جایگاه نگهداری متفاوت انجام شد. <strong>روش کار:</strong> برای انجام این تحقیق اطلاعات مورد نیاز از 42 واحد پرورش گاو شیری در غرب استان تهران از طریق پرسشنامه از دامداریها براساس روش نمونهگیری تصادفی در سال 1395 جمعآوری گردید. اطلاعات شامل نهادههای مصرفی واحدهای پرورش گاو شیری در یک دوره یک ساله بود. اطلاعات انرژی مصرفی شامل انرژی تجدید ناپذیر مانند سوخت و الکتریسیته و انرژی تجدید پذیر مانند علوفه، کنسانتره، ماشینها، نیروی انسانی و آب محاسبه گردید. <strong>نتایج:</strong> میانگین مصرف انرژی تجدید ناپذیر در واحدهایی با جایگاه نگهداری فری استال و اصطبل باز به ازای هر کیلوگرم شیر تصحیح شده بر اساس چربی و پروتئین (FPCM) به ترتیب برابر 34/3 و 01/5 مگاژول بود (08/0=P). بیشترین میزان سهم انرژی مصرفی در همه واحدها مربوط به انرژی خوراک بود که در واحدهای نگهداری فری استال و اصطبل باز بهترتیب دارای سهمی برابر با 69/86% و 91/81% بود. میزان بهرهوری انرژی در واحدهای نگهداری فری استال و اصطبل باز برابر با 046/0 و 041/0 کیلوگرم بر مگاژول بود. <strong>نتیجهگیری کلی:</strong> با توجه به میزان مصرف انرژی تجدید ناپذیر به ازای هر کیلوگرم FPCM، واحدهای پرورش گاو شیری با جایگاه نگهداری متفاوت (فری استال در مقابل اصطبل باز) تفاوت متمایل به معنیداری با هم داشتند. همچنین، با توجه به میزان انرژی خوراک مصرفی به عنوان منبع اصلی مصرف انرژی، توجه ویژه به جلوگیری از هدر رفت منابع خوراکی از طریق مدیریت صحیح خوراکدهی و گروهبندی مناسب حیوانات باید مدنظر قرار گیرد.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512528420190220The effect of probiotic, prebiotic and synbiotic inclusion in diet on performance, serum lipids, and intestinal microflora of Japanese quailsاثرافزودن پروبیوتیک، پریبیوتیک و سینبیوتیک در جیره بر عملکرد، لیپیدهای خون وجمعیت میکروبی روده بلدرچین ژاپنی1131268764FAتکتمرحیمیگروه علوم دامی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلانمهردادمحمدیگروه علوم دامی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلانمازیارمحیطی اصلیگروه علوم دامی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان0000-0002-6036-7029Journal Article20190429<strong>زمینه مطالعاتی</strong>: ارزیابی انرژی مصرفی در واحدهای پرورش گاو شیری. <strong>هدف</strong>: این پژوهش به منظور مقایسه نهاده و انرژی مصرفی در واحدهای پرورش گاو شیری با جایگاه نگهداری متفاوت انجام شد. <strong>روش کار:</strong> برای انجام این تحقیق اطلاعات مورد نیاز از 42 واحد پرورش گاو شیری در غرب استان تهران از طریق پرسشنامه از دامداریها براساس روش نمونهگیری تصادفی در سال 1395 جمعآوری گردید. اطلاعات شامل نهادههای مصرفی واحدهای پرورش گاو شیری در یک دوره یک ساله بود. اطلاعات انرژی مصرفی شامل انرژی تجدید ناپذیر مانند سوخت و الکتریسیته و انرژی تجدید پذیر مانند علوفه، کنسانتره، ماشینها، نیروی انسانی و آب محاسبه گردید. <strong>نتایج:</strong> میانگین مصرف انرژی تجدید ناپذیر در واحدهایی با جایگاه نگهداری فری استال و اصطبل باز به ازای هر کیلوگرم شیر تصحیح شده بر اساس چربی و پروتئین (FPCM) به ترتیب برابر 34/3 و 01/5 مگاژول بود (08/0=P). بیشترین میزان سهم انرژی مصرفی در همه واحدها مربوط به انرژی خوراک بود که در واحدهای نگهداری فری استال و اصطبل باز بهترتیب دارای سهمی برابر با 69/86% و 91/81% بود. میزان بهرهوری انرژی در واحدهای نگهداری فری استال و اصطبل باز برابر با 046/0 و 041/0 کیلوگرم بر مگاژول بود. <strong>نتیجهگیری کلی:</strong> با توجه به میزان مصرف انرژی تجدید ناپذیر به ازای هر کیلوگرم FPCM، واحدهای پرورش گاو شیری با جایگاه نگهداری متفاوت (فری استال در مقابل اصطبل باز) تفاوت متمایل به معنیداری با هم داشتند. همچنین، با توجه به میزان انرژی خوراک مصرفی به عنوان منبع اصلی مصرف انرژی، توجه ویژه به جلوگیری از هدر رفت منابع خوراکی از طریق مدیریت صحیح خوراکدهی و گروهبندی مناسب حیوانات باید مدنظر قرار گیرد.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512528420190220Effect of Boldenone undecylenate injection and dietary protein level on fattening performance, nutrient digestibility and carcass characteristics of Romanov-Moghani crossbred lambsبررسی اثر تزریق بولدنون آندسیلینات و سطح پروتئین جیره غذایی بر عملکرد پروار، قابلیت هضم مواد مغذی و خصوصیات لاشه بره های آمیخته رومانف-مغانی1271408765FAسعیدهتیمورپور چقونگنشگروه علوم دامی دانشگاه محقق اردبیلیحسینعبدی بنمارگروه علوم دامی دانشگاه محقق اردبیلیبهرامفتحی آچاچلوئیگروه علوم دامی دانشگاه محقق اردبیلیجمالسیف دواتیگروه علوم دامی دانشگاه محقق اردبیلیرضامعصومیگروه علوم دامی دانشگاه زنجانJournal Article20190429<strong>زمینه مطالعاتی: </strong>بولدنون آندسیلینات یک استروئید آنابولیک است که باعث تحریک تولید پروتئین می شود. بولدنون می تواند باعث افزایش سایز ماهیچه در بره ها و کاهش نیازهای غذایی آنها شده و باعث افزایش مصرف خوراک شود. استروئیدهای آنابولیک سنتز پروتئین در بافت های ماهیچه را افزایش می دهند. از طرفی، سطوح بالای پروتئین خوراک می تواند محتوای آمینواسیدی در دسترس بافت ها را افزایش داده و سبب سنتز بیشتر پروتئین توسط آندروژن ها شود. <strong>هدف:</strong> این پژوهش با هدف بررسی اثر تزریق بولدنون آندسیلینات و سطح پروتئین جیره غذایی بر روی عملکرد پروار، قابلیت هضم مواد مغذی و خصوصیات لاشه بره های آمیخته رومانف-مغانی انجام گردید. <strong>روش کار:</strong> این پژوهش با استفاده از ۲۰ رأس بره نر رومانف-مغانی در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل (2×2) با ۴ گروه آزمایشی و ۵ تکرار (بره) در هر گروه انجام شد. عوامل اصلی در این پژوهش اثر تزریق بولدنون آندسیلینات (عدم تزریق یا تزریق 5 میلیگرم بولدنون به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) و سطح پروتئین جیره غذایی (12 یا 16 درصد ماده خشک) بودند. طول مدت آزمایش ۷۵ روز بود. <strong>نتایج:</strong> نتایج نشان داد که اثر تزریق بولدنون باعث تغییرات معنی داری در میانگین افزایش وزن کل و میانگین افزایش وزن روزانه کل در بره ها شد (05/0>P). افزایش سطح پروتئین باعث افزایش معنیداری در میزان قابلیت هضم پروتئین خام شد (01/0p <). غلظت نیتروژن اورهای خون در ماه اول (تزریق هورمون) تحت تأثیر عامل هورمون قرار گرفت و به طور معنی داری کاهش یافت. (05/0p <). غلظت پروتئین خون در پایان ماه اول (تزریق هورمون) به طور معنی داری تحت تأثیر تزریق هورمون افزایش یافت (05/0p <). همچنین میزان پروتئین کل سرم خون تحت تأثیر اثر متقابل هورمون با پروتئین قرار گرفت عامل پروتئین اثر معنیداری بر غلظت گلوکز خون داشت. میزان تری گلیسیرید خون بهطور معنیداری با تزریق هورمون در ماه اول تغییر کرد (05/0p <). <strong>نتیجه گیری نهایی:</strong> با توجه به نتایج به دست آمده تزریق بولدنون آندسیلینات و سطح مختلف پروتئین جیره متابولیسم پایه پروتئین را در برههای آمیخته تغییر داده و انرژی را در بافت ها صرف سنتز و انباشت پروتئین میکند.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512528420190220The effects of dietary replacement of inorganic iodine with organic source on growth performance, carcass characteristics, meat iodine content, thyroid hormones and some blood indices in broiler chickensاثر جایگزینی ید معدنی جیره غذایی با ید آلی بر عملکرد رشد، میزان ید گوشت سینه، غلظت هورمونهای تیروئیدی و برخی فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی1411648766FAمرتضیبهروزلکگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهمحسن دانشیارگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهپرویز فرهومندگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهJournal Article20190429<strong>زمینه تحقیقاتی: </strong>جایگزینی شکل غیرآلی مواد معدنی با شکل آلی آن میتواند اثرات مفیدی بر عملکرد جوجههای گوشتی داشته باشد.<strong> هدف: </strong>این آزمایش به منظور بررسی تأثیر جایگزینی ید معدنی (یدید پتاسیم) با ید آلی (مخمر ید) در جیره غذایی بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، میزان ید گوشت سینه، غلظت هورمونهای تیروئیدی و برخی فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی انجام گرفت. <strong>روش کار:</strong> این آزمایش در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی، با تعداد 250 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس با 5 تیمار و 5 تکرار و 10 قطعه در هر تکرار و در یک دوره 42 روزه انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل جایگزینی سطوح صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد ید معدنی (یدید پتاسیم) با ید آلی (مخمر ید) بودند. <strong>نتایج: </strong>افزایش سطح جایگزینی ید معدنی با آلی موجب افزایش خطی بازده لاشه و وزن نسبی ران گردید. بهعلاوه افزایش جایگزینی منبع آلی ید از صفر به 100 درصد به صورت خطی باعث افزایش میزان ید گوشت سینه شد و 100 درصد جایگزینی ید معدنی با منبع آلی بالاترین مقدار ید گوشت سینه را باعث شد. همچنین افزایش جایگزینی ید معدنی با ید آلی وزن نسبی پانکراس، سنگدان، ژوژنوم و غدهی تیروئید را افزایش داد. جایگزینی ید معدنی با ید آلی تا 50 درصد سبب افزایش معنیدار درصد سلولهای قرمز و هماتوکریت خون جوجههای گوشتی شد. غلظت پلاسمایی آنزیمهای آلانینآمینوترانسفراز، آسپارتاتآمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتاز، هورمونهای <sub>3</sub> <em>T</em>، <sub>4</sub> <em>T</em> و غلظت <em>LDL</em> سرم خون تحت تأثیر جایگزینی ید معدنی با ید آلی افزایش پیدا کردند. <strong>نتیجهگیری کلی: </strong>بهطور کلی جایگزینی بیش از 50 درصد ید معدنی با ید آلی موجب اختلال عملکرد غدد پانکراس و تیروئید میگردد. لذا جایگزینی 25 و 50 درصد ید معدنی با ید آلی از طریق افزایش درصد لاشه و ران، میزان ید سینه و وزن نسبی سنگدان و ژوژنوم اثرات مفیدی در جوجههای گوشتی دارد. دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512528420190220Effects of transient hypo- and hyper- thyroidism after extreme feed restriction on performance and ascites index of broiler chickensتاثیر کمکاری و پرکاری تیروئیدی پس از محدودیت شدید خوراکی بر عملکرد تولیدی و شاخص آسیت در جوجههای گوشتی1651808787FAامیرکریمیگروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز0000-0002-2682-4978حبیببابایانگروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریزذبیح الهنعمتیگروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز0000-0001-8842-012Xعین الهعبدیگروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریزJournal Article20190507<strong>زمینه مطالعاتی:</strong> مطالعه عملکرد رشد و بازده تولید جوجههای گوشتی به دنبال کمکاری و پرکاری موقت تیروئیدی پس از محدودیت شدید خوراکی. <strong>هدف:</strong> این آزمایش بهمنظور بررسی اثرات پرکاری و کمکاری تیروئیدی متعاقب محدودیت شدید خوراکی بر رشد جبرانی، صفات تولیدی و پارامترهای خونی جوجههای گوشتی انجام شد. <strong>روش کار:</strong> تعداد 640 قطعه جوجه یکروزه گوشتی در قالب طرح کاملاً تصادفی به 16 واحد آزمایشی شامل 4 تیمار و هر تیمار 4 تکرار اختصاص داده شدند. گروههای آزمایشی شامل 1) گروه شاهد، بدون اعمال محدودیت غذایی، 2) گروه محدودیت غذایی یک روز در میان از سن 8 تا 21 روزگی، 3) گروه مصرف کننده لووتیروکسین بعد از قطع محدودیت غذایی و 4) گروه مصرف کننده متیمازول بعد از قطع محدودیت غذایی بود. صفات عملکردی طی سه مرحله آغازین (1 تا 21 روزگی)، میانی (22 تا 35 روزگی) و پایانی (36 تا 49 روزگی) اندازهگیری شدند. در پایان دوره از هر تکرار سه قطعه پرنده پس از خونگیری، کشتار شدند. <strong>نتایج:</strong> بررسی آماری نشان داد که اعمال محدودیت غذایی در دوره آغازین بهطور معنیداری افزایش وزن روزانه را کاهش داد (05/0p <) اما در کل دوره تأثیر معنیداری بر این عملکرد نداشته است (05/0P>). در کل دوره آزمایش محدودیت غذایی بهطور معنیداری خوراک روزانه مصرفی و ضریب تبدیل خوراک را کاهش و شاخص تولید را افزایش داد (05/0p <). مصرف لووتیروکسین بعد از یک دوره محدودیت غذایی بهطور معنیداری خوراک مصرفی روزانه و ضریب تبدیل نهایی را کاهش و شاخص تولید را افزایش داد (05/0p <)؛ اما مصرف متیمازول تأثیر معنیداری بر عمده صفات عملکرد اقتصادی نداشت و درنهایت هم باعث کاهش معنیدار وزن نهایی گردید. مصرف لووتیروکسین و متیمازول باعث افزایش معنیدار وزن نسبی کبد درمقایسه با گروه شاهد شد؛ همچنین بین گروههای آزمایشی تفاوتی در مقادیر هماتوکریت و شاخص بروز آسیت مشاهده نشد (05/0P>). <strong>نتیجهگیری نهایی:</strong> بنظر میرسد اعمال محدودیت غذایی یک روز در میان از سن 8 تا 21 روزگی بدون اعمال کمکاری و پرکاری تیروئیدی باعث بهبود عملکردهای تولیدی بدون تأثیر منفی بر خصوصیات لاشه میشود.دانشگاه تبریزپژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)2008-512528420190220ffects of hydroalcoholic extract of Scrophularia striata in comparison with antibiotic, probiotic and a multivitamin and mineral supplement on growth performance and blood parameters of broilersاثرات افزودن عصاره هیدروالکلی گیاه تشنهداری (Scrophularia striata) در مقایسه با آنتی-بیوتیک، پروبیوتیک و مخلوط مکمل ویتامین و مواد معدنی بر عملکرد رشد و فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی1972018828FAفرهادرستمیگروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلامکامرانطاهرپورگروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام0000-0001-6830-7904محمداکبری قراییگروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلامحسنشیرزادیگروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام0000-0003-0524-5392حسینعلیقاسمیگروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک0000-0003-4616-7597Journal Article20190521<strong>زمینه مطالعاتی</strong>: یکی از راهکارهای تغذیهای با هدف بهبود عملکرد و سیستم ایمنی طیور، مصرف فراوردههای گیاهان دارویی نظیر عصارههای گیاهی هستند. <strong>هدف</strong>: برای بررسی تأثیر عصاره هیدروالکلی گیاه تشنهداری به عنوان جایگزینی برای افزودنیهای رایج در شرایط تجاری، این آزمایش انجام شد. <strong>روش کار</strong>: تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیره پایه فاقد افزودنی (تیمار شاهد) بر پایه ذرت – کنجاله سویا، 2- جیره پایه همراه با افزودن 500 میلیگرم در کیلوگرم سالینومایسین، 3- افزودن900، 450 و 225 میلیگرم در کیلوگرم به ترتیب برای دوره آغازی، رشد و پایانی پروبیوتیک پریمالاک، 4- افزودن 200 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین E و C و 3/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم، 5 و 6- افزودن 200 و 400 میلیگرم از عصاره هیدروالکلی گیاه تشنهداری بودند. وزن بدن و خوراک مصرفی در هر واحد آزمایشی در سنین 10، 24 و 42 روزگی اندازهگیری و ضریب تبدیل خوراک محاسبه گردید. در 42 روزگی از هر واحد آزمایشی 2 پرنده انتخاب و خونگیری از آنها برای اندازهگیری فراسنجههای خونی انجام شد. <strong>نتایج</strong>: بهبود معنیدار در افزایش وزن روزانه در گروههای آزمایشی حاوی افزودنی در مقایسه با تیمار شاهد در دوره 25 تا 42 روزگی و همچنین کل دوره پرورش (0 تا 42 روزگی) مشاهده شد (05/0p <). همچنین همه تیمارهای آزمایشی در مقایسه با تیمار شاهد سبب کاهش ضریب تبدیل خوراک در دورههای 25 تا 42 روزگی و نیز کل دوره پرورش (0 تا 42 روزگی) شدند و بهترین ضریب تبدیل خوراک مربوط به پرندگان تغذیه شده با جیرههای حاوی عصاره گیاه تشنهداری بود (05/0p <). افزایش غلظت پروتئین و فسفر و کاهش غلظت کلسترول و لیپوپروتئین با دانسیته پایین در سرم خون گروههای تغذیه شده با جیرههای حاوی سطوح مختلف عصاره تشنهداری در مقایسه با گروه شاهد مشاهده شد (05/0p <). <strong>نتیجهگیری نهایی</strong>: عصاره گیاه تشنهداری به خصوص در سطح 400 میلیگرم در کیلوگرم جیره غذایی میتواند جایگزین مناسبی برای آنتیبیوتیک و سایر مکملهای تجاری مورد استفاده در این آزمایش در جهت بهبود عملکرد رشد و وضعیت متابولیکی جوجههای گوشتی باشد.