اثر سطوح روغن کانولا و لایزین بر عملکرد، پروفایل اسید‌های چرب گوشت سینه و فراسنجه-های لیپیدی سرم خون جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 1 دانش اموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

2 دانشیار گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

3 استادیارگروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

چکیده

زمینه مطالعاتی: اسید­های چرب امگا-3 و نسبت آنها با اسیدهای چرب امگا6  تأثیر مهمی بر  سلامتی جامعه و کاهش بیماری های قلبی- عروقی، ورم مفاصل و دیابت دارند. هدف: این آزمایش به منظور بررسی تأثیر  سطوح روغن کانولا و اسید آمینه لایزین برعملکرد،  ترکیب اسید­های­ چرب گوشت و فراسنجه­های لپیدی سرم جوجه های گوشتی انجام شد. روش کار: از  240 قطعه جوجه گوشتی راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 2×3 با سه سطح روغن کانولا (یک، سه و پنج درصد) و دو سطح لایزین (سطح پیشنهادی و 25درصد بالاتر از سطح پیشنهادی) در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار و 10 پرنده در هر تکرار، استفاده شد. در 42 روزگی، 2پرنده از هر تکرار کشتار و پروفایل اسید­های چرب در نمونه­های گوشت سینه تعیین شد. نتایج: جوجه‌هایی که جیره‌های دارای 5 درصد روغن کانولا دریافت کردند رشد بیشتری داشتند (05/0>P). افزایش وزن روزانه پرندگانی که جیره های دارای 5 درصد روغن و سطح  پیشنهادی لایزین دریافت کردند بیشتر از پرندگانی تغذیه شده با جیره های حاوی سطوح دیگر چربی و دو سطح لیزین بود(05/0P<). مقدار اسید میرستیک(C14:0) و اسید اولئیک(C18 n-9) در گوشت سینه پرندگانی که باجیره حاوی 5 درصد روغن تغذیه شدند، بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0P<). تغذیه جوجه­ها با جیره­ها­ی 3 و 5 درصد روغن کانولا، محتوای اسید لینولنیک را افزایش داد، ولی موجب کاهش اسید آراشیدونیک گوشت سینه شد (05/0P<). پرندگانی که جیره حاوی 5 درصد روغن کانولا و سطح بالاتر لایزین را دریافت کردند، بیشترین مقدار اسید میرستیک (C14) را در گوشت داشتند (05/0P<). پرندگانی که جیره­های حاوی 5 درصد روغن و سطح پیشنهادی لایزین را دریافت کرده بودند مقدار تری­گلیسرید بالاتری را نسبت به سایر تیمارها در سرم خود داشتند. نتیجه گیری نهائی:  بر اساس نتایج این آزمایش، جیره دارای 5 درصد روغن کانولا و سطح پیشنهادی لیزین، موجب بهبود افزایش وزن می شود ولی تاثیری بر میزان اسید­های چرب غیر اشباع در گوشت سینه جوجه‌های گوشتی ندارد. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of graded levels of Canola oil and lysine on performance, fatty acid profile of breast meat and blood lipids parameters of broilers

نویسندگان [English]

  • A Kiani 1
  • SD Sharifi 2
  • Sh Ghazanfari 3
چکیده [English]

BACKGROUND:Omega-3 fatty acids and their ratio to omega-6 fatty acids have a significant impact on community health and reduction of cardiovascular diseases, arthritis and diabetes. OBJECTIVES: This study was conducted to evaluate the effects of canola oil and lysine on performance, meat fatty acid composition and blood lipid parameters in broiler chicks. METHODS: A total of 240-day old Ross broiler chicks were used in a 3×2 factorial arrangement with canola oil (1, 3 and 5%) and lysine (recommended, and 25% more than recommended by Ross manual) in a completely randomized design with 4 replicates and 10 birds per each. At 42 d, two birds were randomly selected and slaughtered. Then, fatty acid profile of breast meat was determined.  RESULTS: The weight gain of chickens fed diets containing 5% canola oil were greater than those birds fed on other diets (P<0.05). The dietary lysine had no significant effect on feed intake. The daily weight gain of birds fed on diets containing 5% canola oil+ recommended lysine was greater than of birds fed diets containing 1 and 3% oil and lysine levels(P<0.05). Birds which fed a diet containing 5% oil had more Meristic acid (C14) and oleic acid (C18 n-9) in their breast meat (P<0.05) compared with other treatments. Feeding diets containing 3 or 5 percent canola oil, increased content of linoleic acid, but decreased the Arachidonic acid in chickens’ meat (P<0.05). The birds which received diets containing 5% canola oil and 25% lysine more than recommended level had the highest content of Meristic acid (C14) in their meat (P<0.05). Birds received diets containing 5% oil and the recommended level of lysine had the highest amount of triglycerides in their serum (P<0.05). CONCLUSION: It can be concluded that diet containing 5% canola oil and recommended lysine level, improves weight gain, but have no any effects on unsaturated fatty acids of breast meat in broilers.

افضل­زاده آ، شریفی س د، بیطرف ف، و هاشمی م، 1387. اثر مصرف روغن سویا و اسید چرب آن بر عملکرد، خصوصیات لاشه و خون جوجه‌های گوشتی.مجله کشاورزی، دوره 10 ، شماره 1، بهار 1387 ، ص 8- 15.
 شمس شرق م، پریزادیان کاوان ب،  و زره داران س،1390. تاثیر سطوح مختلف انرژی و ال-کارنیتین جیره ای بر عملکرد، خصوصیات لاشه و ترکیب خون بلدرچین‌های ژاپنی. نشریه علوم دامی(پژوهش و سازندگی)، 93: 50-59.
ولی زاده م و مقدم م، 1381. طرح­های آزمایشی در کشاورزی. چاپ هفتم. انتشارات پریور.
 Ayerza R, Coates W and Lauria M, 2002. Chia seed (Salvia hispanica L.) as a ω-3 fatty acid source for broilers: Influence on fatty acid composition, cholesterol and fatc on tent of white and dark meats, growth performance and sensory characteristics. Poultry Science 81:826–837.
 Baker DH, Batal AB, Parr TM, Augspurger NR and Parsons CM, 2002. Ideal ratio (relative to lysine) of tryptophan, threonine, isoleucine and valine for chicks during the second and third week of life. Poultry Science 81:485–494.
 Bilgili SF, Moran T and Acar N, 1972. Strain carcass response of heavy male broilers to dietary lysine in the finisher feed. Poultry Science 71: 850-858.
 Celebi S and Utlu N, 2006. Influence of animal and vegetable oil in layer diets on performance and serum lipid profile. International Journal of Poultry Science 5: 370-373.
 Crespo N and Esteve-Garcia E, 2002. Nutrient and fatty acid deposition in broilers fed different fatty acid profiles. Poultry Science 81:1533-1542a.
  Folch J, Lees M and Sloane Stanley GH, 1957. A simple method for the isolation and purification of total lipides from animal tissues. Journal of Biological Chemistry 226: 497-509.
 Gonza´lez-Esquerra R and Leeson S, 2000. Effects of menhaden oil and flaxseed in broiler diets on sensory quality and lipid composition of poultry meat. British Poultry Science 41:481–488.
Hulan,HW, Ackman RG, Ratnayake WMN and Prodfoot FG,1988.omega-3 fatty acid level andperformance of broiler chickens fed redfish meal or redfish oil. Canadian Journal of Animal Science 68: 533-547.
 Hussein SM, Harms RH and Hanky DM, 1992. Comparison of techniques for egg component yields. Poultry Science 71: 373-377.
 Kamran Azad S, Rahimi Sh and Karimi Torshizi MA, 2009. Effect of dietary oil seeds on n-3 fatty acid enrichment, performance parameters and humoral immune response of broiler chickens. Iranian Journal of Veterinary Research 10:158-165.
 Lin L, Allemekinders H, Dansby A, Campbell L, Durance-Tod S, Berger A, and Jones PJH, 2013. Evidence of health benefits of canola oil. Nutrition Review 71: 370–38.
 López-ferrer S, 2001.N-3 enrichment of chicken meat. 1. Use of very long-chain fatty acids in chicken diets and their influence on meat quality. Poultry Science 80: 741-752.
 Miller D and Robisch P, 1969. Comparative of herring, menhaden and safflower oils in broiler tissues fatty acid composition and flavor. Poultry Science 48:2146-2157.
  Nir I Z, Nitsan and Ben-Avraham G, 1988.Development of the intestine digestive enzymes and internal organs the newly hatched chick. Proceedings of the XVIII World’s Poultry Congress. Nagoya, Japan, pp: 861-864.
 Rymer C and Givens DI, 2005. N-3 fatty acid enrichment of edible tissue of poultry. Nutritional Sciences Research Unit, Department of Agriculture, University of Reading, Reading, RG6 6AR, United Kingdom
 SAS Institute, 2000. SAS Institute Inc., Cary, NC.
 Shen Y, Feng D, Fan MZ and Chavez, ER, 2005. Performance, carcass cut-up and fatty acids deposition in broilers fed different levels of pellet-processed flaxseed. Journal of Science of Food and Agriculture 85: 2005-2014.