تأثیر سطوح مختلف خیساب ذرت بر عملکرد، ترکیبات شیر، گوارش‎پذیری مواد مغذی، رفتار نشخوار و فراسنجه‌های خونی میش‌های دالاق

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه تغذیه دام و طیور، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

4 گروه تغذیه دام و طیور - دانشکده علوم دامی -دانشگاه علوم کشاورزی و منا بع طبیعی گرگان-گرگان-ایران

چکیده

چکیده
زمینه مطالعاتی: در جامعه امروز که با افزایش قیمت غلات مواجه هستیم، استفاده از محصولات فرعی کشاورزی در دامپروری بسیار حائز اهمیت می‌باشد. ذرت در صنعت به‌طور گسترده‌ای مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد. ارزش غذایی فرآورده‌های صنعتی ذرت بسیار مهم بوده و یکی از ارزان‌ترین و خالص‌ترین منابع تولید مواد آلی جهت مصرف صنعتی است. در کارخانجات نشاسته‌سازی از این گیاه، نشاسته، خوراک دام، شربت قند و روغن استخراج می‌کنند. پسمانده‌های کارخانجات صنایع غذایی جز پس‌ماندهای صنعتی محسوب می‌شوند که می‌تواند مورد مصرف دام قرار گیرد. در استخراج نشاسته و تهیه گلوکز از ذرت، محصولاتی فرعی از آن حاصل می‌شود که جهت تغذیه دام مناسب است. ازجمله این محصولات می‌توان به خیساب ذرت اشاره کرد. خیساب ذرت که طی فرآیند آسیاب مرطوب دانه ذرت جهت استحصال نشاسته و روغن ذرت تولید می‌شود، یک فرآورده نسبتاً ارزان، خوش طعم و به راحتی در اختیار دام قرار می گیرد و پتانسیل استفاده از آن به عنوان یک ماده غذایی به خاطر انرژی و پروتئین نسبتاً بالا و غلظت الیاف پایینی که دارد در نشخوارکنندگان وجود دارد.
هدف: در رابطه با اهمیت خیساب ذرت در تغذیه نشخوارکنندگان در کشور اطلاعات زیادی وجود ندارد. این پژوهش به‌منطور بررسی تأثیر سطوح مختلف خیساب ذرت بر عملکرد، ترکیبات شیر، گوارش‎پذیری مواد مغذی، فراسنجه‌های شکمبه‌ای و خونی و رفتار نشخوار میش های دالاق صورت گرفت.
روش کار: جهت اجرای این آزمایش از تعداد ۲۱ رأس میش شیری سه شکم زایش نژاد دالاق با میانگین وزنی 7/3±36 کیلوگرم در ۳ تیمار و ۷ تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. تیمارها شامل: تیمار شاهد (جیره بدون افزودن خیساب ذرت)، تیمار دوم (جیره حاوی 100 گرم خیساب ذرت به ازای هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی) تیمار سوم (جیره حاوی 200 گرم خیساب ذرت به ازای هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی) بودند. طول دوره‌ی آزمایش 42 روز بود. جیره‌های مورد استفاده در این آزمایش بر اساس جداول انجمن ملی تحقیقات گوسفند تهیه و تنظیم شدند و در حد اشتها در دو نوبت صبح (ساعت 8) و عصر (ساعت 16) در اختیار میش‌ها قرار داده شد. خوراک روزانه به صورت کاملا مخلوط به دام‌ها عرضه می‌شد. در تمام مدت آزمایش، حیوانات به طور آزاد به آب آشامیدنی تمیز دسترسی داشتند. در روز 38 آزمایش شیر تمام میش‌ها دوشیده شد و نمونه‌گیری جهت اندازه‌گیری ترکیبات شیر صورت گرفت. میش‌ها به‌طور هفتگی و قبل از تغذیه صبح توزین می‌شدند. همچنین خوراک داده شده و پس‌آخور هر دام بصورت روزانه جهت محاسبه ماده خشک مصرفی ثبت می‌شد. نمونه‌های مدفوع و خوراک در روزهای 36 تا 40 به‌مدت 5 روز جمع‌آوری گردید تا آزمایشات مربوط به قابلیت هضم انجام شود. خون‌گیری در روز 42 دوره انجام شد. طی روزهای 39 و 40 دوره آزمایش رفتار مصرف خوراک بصورت ثبت فعالیت برای طول مدت 24 ساعت اندازه‎گیری شد.
نتایج: نتایج نشان داد که، در بین تیمارهای آزمایشی اختلاف معنی داری در وزن نهایی میش ها، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی در دریافت مقادیر مختلف خیساب ذرت وجود نداشت اما ماده خشک مصرفی با افزایش سطح خیساب جیره افزایش یافت (05/0>P). اختلاف معنی‌داری در تولید شیر روزانه، چربی، مواد جامد کل و لاکتوز در بین تیمارهای دریافت‌کننده مقادیر مختلف خیساب ذرت وجود ندارد. اما پروتئین و خاکستر شیر تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت به‌طوری‌که با افزایش سطح خیساب ذرت در جیره، پروتئین و خاکستر شیر نیز افزایش می‌یابد (05/0>P). همچنین از لحاظ قابلیت هضم مواد مغذی خشک، ماده آلی، پروتئین خام، فیبر نامحلول در شوینده اسیدی، فیبر نامحلول در شوینده خنثی و عصاره اتری در بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد. با افزایش سطح خیساب در جیره رفتار نشخوار شامل خوردن، نشخوار، جویدن افزایش می‌یابد و طبیعتا رفتار استراحت کاهش می‌یابد (05/0>P). اختلاف معنی‌داری در آلبومین، گلوبولین و نسبت آلبومین به گلوبولین خون در بین تیمار های دریافت‌کننده مقادیر مختلف خیساب ذرت وجود ندارد. اما پروتئین کل خون تحت‌تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت بطوریکه با افزایش سطح خیساب ذرت غلظت این فراسنجه‌ها افزایش یافت (05/0>P).
نتیجه‌گیری نهایی: باتوجه به نتایج به‌دست آمده از پژوهش حاضر، می‌توان افزودن خیساب ذرت به عنوان یک منبع انرژی و پروتئینی به جیره میش‌ها را تا سطح ۲۰۰ گرم در کیلوگرم ماده خشک مصرفی توصیه نمود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of different levels of corn steep liquor on performance, milk composition, digestibility of nutrients, rumination behavior and blood parameters of Dalagh ewes

نویسندگان [English]

  • Maghsad Sahneh 1
  • Abdolhakim Toghdory 2
  • Taghi Ghoorchi 3
  • Mohammad Asadi 4
1 M.Sc. Student, Dept. of Animal and Poultry Nutrition, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
2 Dept. of Animal Nutrition, Faculty of animal Science, Gorgan University of agricultural Science,
3 Gorgan University of Agricultural and Natural Resources
4 Dept. of Animal and poultry Nutrition, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iranگرو
چکیده [English]

Abstract
Introduction: In today's society, where we are facing an increase in the price of grains, the use of agricultural by-products in animal husbandry is very important. Corn is widely used in industry. The nutritional value of corn industrial products is very important and it is one of the cheapest and purest sources of production of organic materials for industrial consumption. Starch, animal feed, sugar syrup and oil are extracted from this plant in starch factories. Residues from food industries are among the industrial wastes that can be consumed by animals. In extracting starch and preparing glucose from corn, by-products are obtained which are suitable for animal feeding. Among these products, we can mention the corn steep liquor. Corn steep liquor, which is produced during the wet milling process of corn kernels to extract corn starch and oil, is a relatively cheap, tasty and easily available product for animals and it has potential to be used as a feed material in ruminants due to its relatively high energy and protein content and low fiber concentration. Materials and Methods: This research was conducted in order to investigate the effect of different levels of corn steep liquor on performance, milk composition, digestibility of nutrients, rumen and blood parameters and rumination behavior of Dalagh ewes. In order to perform this experiment, 21 dairy ewes with three bellies of the Dalagh breed with an average weight of 36±3.7 kg were used in 3 treatments and 7 repetitions in the form of a completely randomized design. The treatments included: control treatment (diet without adding corn steep liquor), second treatment (ration containing 100 grams of corn steep liquor per kilogram of dry matter consumed), third treatment (ration containing 200 grams of corn steep liquor per kilogram of dry matter consumed). The duration of the experiment was 42 days of main course. The rations used in this experiment were prepared and adjusted according to the tables of the National Sheep Research Society and were given to the ewes at two times in the morning (8 o'clock) and in the evening (16 o'clock).The daily feed was thoroughly mixed with livestock. During the whole experiment, the animals had free access to clean drinking water. On the 38th day of milk test all ewes were milked and samples were taken to measure milk composition. The ewes were weighed weekly before feeding in the morning. Feed was also given, and feed was then recorded daily to calculate the dry matter consumed. Stool and feed samples were collected from days 41 to 45 for 5 days to perform digestibility tests. Blood sampling were performed on days 42, respectively. In order to perform this experiment, 21 dairy ewes with three bellies of the Dalagh breed with an average weight of 36±3.7 kg were used in 3 treatments and 7 repetitions in the form of a completely randomized design. The treatments included: control treatment (diet without adding corn steep liquor), second treatment (ration containing 100 grams of corn steep liquor per kilogram of dry matter consumed), third treatment (ration containing 200 grams of corn steep liquor per kilogram of dry matter consumed). The duration of the experiment was 42 days of main course. The rations used in this experiment were prepared and adjusted according to the tables of the National Sheep Research Society and were given to the ewes at two times in the morning (8 o'clock) and in the evening (16 o'clock).The daily feed was thoroughly mixed with livestock. During the whole experiment, the animals had free access to clean drinking water. On the 38th day of milk test all ewes were milked and samples were taken to measure milk composition. The ewes were weighed weekly before feeding in the morning. Feed was also given, and feed was then recorded daily to calculate the dry matter consumed. Stool and feed samples were collected from days 41 to 45 for 5 days to perform digestibility tests. Blood sampling were performed on days 42, respectively. During the 39th and 40th days of the experiment, feed intake behavior was recorded as activity record for 24 h. Results and Discussion: The results showed that there was no significant difference in the final weight of ewes, daily weight gain and food conversion ratio in receiving different amounts of corn steep liquor (P<0.05), but the dry matter consumption increased with the increase in the level of corn steep liquor in the diet. Among the different treatments, no significant difference was observed in terms of the amount of milk produced, milk fat, total solids and milk lactose, but the percentage of protein and milk ash was affected by the experimental treatments, so that with the increase in the levels of corn steep liquor, this Milk compounds also increased (P<0.05). There was no significant difference between the treatments for dry nutrients, organic matter, crude protein, acid detergent fiber, neutral detergent fiber and ether extract. By increasing the level of corn steep liquor in the diet, the rumination behavior including eating, ruminating, chewing increases and naturally the resting behavior decreases (P<0.05). There is no significant difference in albumin, globulin and the ratio of albumin to blood globulin among the treatments receiving different amounts of corn steep liquor. However, total protein was affected by the experimental treatments, so that the concentration of these parameters increased with the increase in the level of corn steep liquor (P<0.05). Conclusion: According to the results, it can be recommended to add corn steep liquor to animal rations up to the level of 200 grams per kilogram of dry matter consumed.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Blood metabolite
  • Dalagh ewes
  • Corn steep liquor
  • Digestibility
  • Composition of milk

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 12 آبان 1403
  • تاریخ دریافت: 23 بهمن 1402
  • تاریخ بازنگری: 01 آبان 1403
  • تاریخ پذیرش: 02 آبان 1403