تأثیر سطوح مختلف پودر برگ اکالیپتوس بر عملکرد، خصوصیات لاشه و پاسخ ایمنی در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل

2 گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل

چکیده

زمینه مطالعاتی: برگ­های اکالیپتوس دارای ترکیبات فعال زیادی هستند که می­توانند برای جوجه­های گوشتی مفید باشند. هدف: این تحقیق جهت ارزیابی اثر استفاده از سطوح مختلف پودر برگ اکالیپتوس بر عملکرد، خصوصیات لاشه و پاسخ ایمنی جوجه­های گوشتی انجام گرفت. روش­کار: برای این آزمایش، از 240 قطعه جوجه یک‌روزه نر سویه راس-308 استفاده گردید. تیمارهای آزمایشی شامل: شاهد (جیره بر پایه ذرت- کنجاله سویا) و تیمارهای حاوی جیره مکمل شده با 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد پودر برگ اکالیپتوس بودند. در سنین 10، 24 و 42 روزگی، مقادیر وزن بدن و مصرف خوراک اندازه­گیری و در پایان آزمایش از هر تکرار 2 قطعه پرنده به تصادف انتخاب و کشتار گردیدند. نتایج: تیمارهای آزمایشی تأثیر معنی­داری بر افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی در هیچکدام از دوره­های پرورشی نداشتند (05/0P>). تفاوت معنی­داری بین تیمارها از لحاظ خصوصیات لاشه و اوزان نسبی اندام­های ایمنی در سن 42 روزگی وجود نداشت (05/0P>). پرندگان دریافت کننده 5/0 درصد پودر برگ اکالیپتوس بالاترین سطح آنتی‌بادی در برابر گلبول­های قرمز گوسفند (SRBC) را داشته و تفاوت آن با تیمار شاهد معنی­دار بود (05/0>P)، لیکن تفاوت معنی­داری بین سایر گروه­های آزمایشی با گروه شاهد از لحاظ میزان آنتی‌بادی در برابر SRBC در سن 27 روزگی وجود نداشت (05/0P>). در سن 37 روزگی، تیمارهای حاوی 5/0، 75/0 و 1 درصد پودر برگ اکالیپتوس، سطح آنتی‌بادی بالاتری نسبت به گروه شاهد داشتند (05/0P<). نتیجه­گیری نهایی: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از پودر اکالیپتوس در سطح 5/0 درصد موجب بهبود و تقویت پاسخ ایمنی بدن گردیده، اگرچه بر عملکرد جوجه‌های گوشتی اثر معنی­داری نداشت. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of different levels of Eucalyptus (Eucalyptus globules) leaf powder on performance, carcass characteristics and immune response of broiler chicks

نویسندگان [English]

  • K Sh 1
  • R H 2
  • R SH 2
  • Gh J 2
AOAC, 2005. Official Methods of Analysis, 16th Edition. Association of Official Analytical Chemists (Washington, DC. USA).
Awaad MHH, Abdel-Alim GA, Sayed KS, Kawkab S, Ahmed A, NadaA A, Metwalli ASZ and Alkhalaf AN, 2010. Immunostimulant effects of essential oils of peppermint and eucalyptus in chickens. Pakistan Veterinary Journal 30 (2): 61-66.
Barbour EK, El-Hakim RG, Kaadi MS, Shaib HA, Gerges DD and Nehme PA, 2006. Evaluation of the histopathology of the respiratory system in essential oil-treated broilers following a challenge with mycoplasma gallisepticumand/or H9N2 influenza virus. International Journal of Applied Research in Veterinary Medicine 4: 293-300.
Brzoska F, Buluchevskij S, Stecka K and Śliwiński B, 2007. The effects of lactic acid bacteria and mannan oligosaccharide, with or without fumaric acid, on chicken performance, slaughter yield and digestive tract microflora. Journal of Animal and Feed Sciences 16: 241- 251.
Burton R, Higgins, PJ, McConnell KP, 1977. Reaction of selenium with immunoglobulin molecules. Biochimica Biophysica Acta 493: 323-331.
Colnago GL, Jensen LS and Long P, 1994. Effect of thyme essential oil on the development of immunity to coccidiosis in chickens. Journal of Poultry Science 63: 1136-1143.
EL-Kaiaty AM, Soliman AZM and Hassan MSH, 2002. The physiological and immunological effects of some natural feed additives in layer hen diets. Egyptian Poultry Science 22: 175- 203.
Fritts CA and Waldroup PW, 2003. Evaluation of Bio-Mos® mannan oligosaccharide as a replacement for growth promoting antibiotics in diets for turkey. International Journal of Poultry Science 2: 19-22.
Fuller R, 2001. The chicken gut microflora and probiotic supplements (review). Journal of Poultry Science 38: 189-196.

Habibi R, Jalilvand GH, Samadi S and Azizpour A, 2016. Effect of different levels of essential oils of wormwood (Artemisia absinthium) and cumin (Cuminum cyminum) on growth performance carcass characteristics and immune system in broiler chicks. Iranian Journal of Applied Animal Science 6(2): 395-400.

Habibi R, Sadeghi GH and Karimi A, 2014. Effect of different concentrations of ginger root powder
and its essential oil on growth performance, serum metabolites and antioxidant status in broiler chicks under heat stress. British Poultry Science 55(2): 228-237.
Jafari N, Mahdizadeh M and Karimi K, 2013. Effect of dietary medicinal herbs on performance, egg quality and immunity response of laying hens. Advances in Environmental Biology 7 (13): 4382-4389.
Jafarnia S, Rahimi S and Ghasemi M, 2007. A comprehensive guide and illustrated properties and applications of medicinal plants. Sokhan gostar publication, Mashahd (In Persian).
Jin LZ, Ho YW, Abdullah N, and Jalaludin S, 1998. Growth performance, intestinal microbial populations, and serum cholesterol of broilers fed diets containing lactobacillus cultures. Poultry Science 77: 1259-1265.
Karimi B, Rahimi Sh and Karimi Torshizi MA, 2015. Comparing the effects of six herbal extracts and antibiotic virginiamycin on immune response and serum lipids in broiler chickens. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants 31(1): 177-184.
Koopaie M, Ghazvinian K, Mahdavi A, Darabi Ghane B, Jafari MA and Alemi F, 2011. The effects of eucalyptus, rosemary and mint essential oils on cecal microflora and performance: A comparison to antibiotic effects in broilers. Poultry Science 90 (E-Suppl. 1): 146.
Kopaei molk M, Jafari M and Rezaei Kockaksoraei R, 2011. Survey of effect of plant different essential oils on immune response of broiler chickens. National Conference on Modern Agricultural Sciences & Technologies. University of Zanjan, Zanjan, Iran.
Maciela MV, Morais SM, Bevilaqua CML, Silva RA, Barros RS, Sousa RN, Sousa LC, Brito ES and Souza-Neto MA, 2010. Chemical composition of Eucalyptus spp essential oils and their insecticidal effects on Lutzomyia longipalpis. Veterinary Parasitology 167: 1-7.
Misharina TA, Terenina MB and Krikunova NI, 2009. Antioxidant properties of essential oils. Applied Biochemistry and Microbiology 45: 710-716.
Osman, AMR, Wahed HMAE and Mona SR, 2006. Performance and carcass characteristics of broiler chicks fed diets supplemented with some medicinal and aromatic plants. http://www.fayoum.edu.eg/agriculture/PoultryProduction/pdf/DrMonae6.pdf.
Ross 308broiler: nutrition specifications. Version 2014. Available at: http://en.aviagen.com/.
Roy RD, Edens FW, Parkhurst CR, Qureshi MA and Havenstein GB, 2002. Influence of a propionic acid feed additive on performance of turkey poults with experimentally induced poult enteritis and mortality syndrome. Poultry Science 81: 951-957.
Sadlon AE and Lamson DW, 2010. Immune-modifying and antimicrobial effects of eucalyptus oil and simple inhalation. Alternative Medicine Review 15 (1): 33-47.
Saeedi M, Rahimi S, Mirzadeh M, Mazaheri S, Hatamzade M, Golpour R and Yakhkeshi S, 2012. Comparison the effects of medicinal plants on carcass characteristics, serum lipids and immune system in broiler chicks. Poultry Science 91 (Suppl. 1). pp: 121.
Sarica S, Ciftci A, Demir E, Kilinc K and Yildirim Y, 2005. Use of an antibiotic growth promoter and two herbal natural feed additives with and without exogenous enzymes in wheat based broiler diets. South African Journal of Animal Science 35: 61-72.
SAS Institute, 2004. SAS User’s Guide: Statistics. Version 9.1 Edition. SAS Institute Inc., Cary, NC.
Serafino A, Vallebona PS, Andreola F, Zonfrillo M, Mercuri L, Federici M, Rasi G, Garaci E and Pierimarchi P, 2008. Stimulatory effect of eucalyptus essential oil on innate cell-mediated immune response. BMC Immunology 9: 17  
Yaghoobzadeh M, Ghazvinian K, Choobchian M, Mahdavi A, Alemi F and Darabighane B, 2012. Effects of saponin and herb oil extracts mixed with feed on broiler performance and carcass characteristics. Poultry Science 91(Suppl. 1): 124.
Yamuna K and Thangavel A, 2011. Effect of selenium and vitamin E supplementation on immune status in broiler chickens. Tamilnadu Veterinary and Animal Sciences 7(6):303-306.