اثرات استفاده از سطوح مختلف مخمرسلنیوم برعملکرد تولید، سیستم ایمنی و فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز مرغان تخمگذار پس از دوره تولک بری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم دامی دانشگاه تبریز

چکیده

زمینه مطالعاتی: بررسی تاثیر سلنیوم آلی بر عملکرد تولید مرغان تخم‌گذار هدف:  ارزیابی اثرات سطوح مختلف مخمر سلنیوم بر عملکرد تولید تخم­مرغ، فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز و پاسخ سیستم ایمنی مرغان تخم­گذار پس از دوره تولک­بری. روش کار: تعداد80 قطعه مرغ تخم­گذار لگهورن سویه های-لاین W-36 در دوره پس از تولک­بری (سن 78 هفتگی) در قالب طرح کاملا تصادفی به 5 تیمار با 4 تکرار 4 قطعه‌ای اختصاص داده شدند. پرندگان با 5 سطح مکمل مخمر سلنیوم (صفر،150، 300 ،450 و600 میلی­گرم درکیلوگرم) به مدت 4 هفته تغذیه شدند. نتایج: در کل دوره، استفاده از سطوح 300 و 450 میلی­گرم در کیلوگرم مخمر سلنیوم، درصد تولید تخم‌مرغ را به‌طور معنی­داری افزایش داد (05/0>P) ولی توده تخم‌مرغ پرندگان تحت تاثیر سطوح مخمرسلنیوم قرار نگرفت (05/0<P). ضریب تبدیل خوراک پرندگان مربوط به جیره­های حاوی سطوح 300 و 450 میلی‌گرم در کیلوگرم مخمر سلنیوم کاهش معنی­داری نشان داد (05/0>P). در پایان دوره، فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز خون و تیترآنتی­بادی علیه آنفلوآنزای پرندگانی که در جیره آنها از 300میلی‌گرم در کیلوگرم مخمر سلنیوم یا بالاتر استفاده شده بود، به طور معنی­داری افزایش یافت (05/0>P). نتیجه­گیری نهایی: چنین نتیجه‌گیری می‌شود که با استفاده از 300 میلی‌گرم در کیلوگرم مخمر سلنیوم سل‌پلکس در جیره مرغان تخمگذار پس از دوره تولک­بری، می‌توان تا حدودی عملکرد تولید و پاسخ سیستم ایمنی پرندگان را بهبود داد و حداکثر سطح قابل استفاده از آن نیز حدود 450 میلی‌گرم در کیلوگرم جیره تعیین شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of different levels of selenium yeast (Sel-plex) in post- molting diet of laying hens on egg production performance, immune response and glutathione peroxidase activity

نویسندگان [English]

  • R Kh
  • SA M
  • R K
  • H J
Attia YA, Abdalah AA, Zeweil HS, Bovera F, Tag El-Din AA and Araft MA, 2010. Effect of inorganic or organic selenium supplementation on productive performance, egg quality and some physiological traits of dual-purpose breeding hens. Czech Journal of Animal Science 55: 505–519.
Balnave D, 1971. Response of laying hens to dietary supplementation with energetically equivalent amounts of maize starch or maize oil. Journal of the Science of Food and Agriculture: 22:125-128.
Briens M, Mercier YF, Vacchina V and Geraert PA, 2013.  Comparative study of a new organic selenium source seleno-yeast and mineral selenium sources on muscle selenium enrichment and selenium digestibility in broiler chickens. British Journal of Nutrition 110: 617–624.
Edens F, 2002. Practical applications for selenomethionine: broiler breeder production. In: Nutritional Biotechnology in the Feed and Food Industries: Proceedings of Alltech’s 18th Annual Symposium (T.P. Lyons and. K.A. Jacques, eds), Nottingham University Press, Nottingham, UK, pp. 29-42.
Gajcevic Z, Kralik G, Has-Schon E, Pavic V, 2009. Effects of organic selenium supplemented to layer diet on table egg freshness and selenium content. Italian Journal of Animal Science 8: 189-199.
Ganpule SP and Manjunatha BP, 2003. Antioxidant nutrition starts with breeders. Feed Mix 11: 14–16.
Gholami N, Golian A and Mirghelenj SA, 2013. Comparison of the effect of organic and inorganic selenium in diet of male broiler breeders on egg fertility, hatchability and embryonic mortality. 2013. Poultry Science Association. P 431. USA.
Gjorgovska N, Filev K, Levkov V and Kostadinov T, 2012. The effect of different levels of selenium in feed on egg production, egg quality and selenium content in yolk. Lucrari Stiintifice-Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, Seria Zootehnie 57: 270-274.
Heindl J, Ledvinka Z, Englmaierova M, Zita L and Tumova E, 2010. The effect of dietary selenium sources and levels on performance, selenium content in muscle and glutathione peroxidase activity in broiler chickens. Czech Journal of Animal Science 55: 572–578.
Leeson S, Namkung H, Caston L, Durosoy S and Schlegel P, 2008. Comparison of selenium levels and source and dietary fat quality in diets for broiler breeders and layer hens, Poultry Science. 87: 2605–2612.
Mahan DC, Cline TR and Richert B, 1999. Effect of dietary levels of selenium-enriched yeast and sodium selenite, serum glutathione activity, carcass characteristics and loin duality. Journal of Animal Science 77: 2172–2179.
March BE and MacMillan C, 1990. Linoleic acid as a mediator of egg size. Poultry Science 69:634–639.
Menge H, 1968. Linoleic acid requirement of the hen for reproduction. Journal of Nutrition 95:578-582.
Rama Rao SV, Prakash B, Raju MVLN, Panda AK, Poonam S and Murthy OK, 2013. Effect of supplementing organic selenium on performance, carcass traits, oxidative parameters and immune responses in commercial broiler chickens. Asian Australasian Journal of Animal Sciences 26: 247–252.
Rotruck JT, Pope AL, Ganther HE, Swanson AB, Hafeman DG and Hoekstra WG, 1973. Selenium: biochemical role as a component of glutathione peroxidase. Science 179: 588–590.
SAS User’s Guide. 2009. Version 9.2 ed. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
Savaram R, Bhukya P, Mantena V, Laxmi N, Arun KP, Saharia P and Orugonda K, 2013. Effect of Supplementing Organic Selenium on Performance, Carcass Traits, Oxidative Parameters and Immune Responses in Commercial Broiler Chickens. Asian- Australian Journal of Animal Science 26: 247–252.
Schrauzer GN, 2000. Selenomethionine: a review of its nutritional significance, metabolism and toxicity. Journal of Nutrition. 130: 1653–1656.      
Siegel HS, 1980. Physiological stress in birds. Biological Sciences. 30:529–533.
Singh H, Sodhi S and Kaur R, 2006. Effects of dietary supplements of selenium, vitamin E or combinations of the two on antibody responses of broilers. British Poultry Science 47:714-719.
Skrivan M, Skrivanova V, Dlouha G, Branyikova I, Zach­leder V and Vitova M, 2010. The use of selenium-enriched alga Scenedesmus quadricauda in a chicken diet. Czech Journal of Animal Science 55: 565–571.
Surai PF, 2000. Organic selenium and the egg: Lessons from nature. Feed Compounder 20:16–18. 
Surai PF and Fisinin VI, 2014. Selenium in poultry breeder nutrition: An update. Animal Feed Science and Technology 191:1–15.
Travnicek J, Pisek L, Herzig I, Doucha J, Kvicala J, Kroupova V and Rodinova H, 2007. Selenium content in the blood serum and urine of ewes receiving selenium-enriched unicellular alga Chlorella. Veterinary Medicine 52: 42–48.
Zhang ZW, Wang QH, Zhang JL, Li S, Wang XL and Xu SW, 2012. Effects of oxidative stress on immunosup­pression induced by selenium deficiency in chickens. Biological Trace Element Research 149: 352–361.