استفاده از روش in situ برای مقایسه ضرایب تبدیل پروتیین خام به پروتیین قابل‌متابولیسم در پودر ضایعات کشتارگاهی، دانه سویای تفت داده شده و پودر ماهی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی دانشگاه اراک

2 گروه علوم دامی دانشگاه آزاد واحد ساوه

3 پژوهشگاه رویان پژوهشکده زیست شناسی و علوم پزشکی تولید مثل جهاددانشگاهی مرکز تحقیقات پزشکی تولید مثل

4 گروه علوم دامی موسسه آموزش عالی علمی کاربردی و مهارتی جهاد کشاورزی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

زمینه مطالعاتی: برای بررسی تعیین ضریب تبدیل پروتیین خام به پروتیین قابل‌متابولیسم در ارزشیابی پروتیین از روش‌های متفاوتی استفاده می‌شود. هدف: این تحقیق به‌منظور مقایسه ضریب تبدیل پروتیین خام به پروتیین قابل‌متابولیسم  در پودر ضایعات کشتارگاهی طیور، دانه سویای تفت داده شده و پودرماهی با استفاده از روش کیسه‌های‌ نایلونی و محاسبات مربوط به آن انجام گرفت. روش کار: سه راس گوسفند نر نژاد قزل دارای فیستولای شکمبه­ای در قالب طرح مربع لاتین چرخشی استفاده شد و بخش‌بندی پروتیین نمونه‌های پودر ضایعات کشتارگاهی براساس سیستم کرنل نیز بیان شد. نتایج: بخش پروتیین قابل‌تجزیه (a+b) در پودر ضایعات کشتارگاهی، دانه سویای تفت داده شده و پودرماهی به‌‌ترتیب 6/76، 2/98 و 2/79 درصد بود (05/0 >P). پروتیین قابل‌متابولیسم  محاسبه شده به‌ترتیب 59/25، 97/23 و 53/48 درصد و ضریب تبدیل پروتیین خام به پروتیین قابل‌متابولیسم  به ترتیب 45/0، 63/0 و 70/0 برای پودر ضایعات کشتارگاهی طیور، دانه سویای تفت داده شده و پودرماهی بود. همچنین علی­رغم اینکه پروتیین خام پودر ضایعات کشتارگاهی حدود 18 درصد بیشتر از پروتیین خام دانه سویای تفت داده شده بود، اما میزان ضریب تبدیل آن به پروتیین قابل‌متابولیسم  کمتر از 5/0 بود که نشان از بازدهی کم استفاده از پروتیین در این خوراک دارد. نتیجه‌گیری نهایی: نتایج این آزمایش نشان داد؛ کاهش میزان نیتروژن نامحلول در شوینده اسیدی پودر ضایعات کشتارگاهی با استفاده از روش های فرآوری، ممکن است وضعیت پروتیین قابل‌متابولیسم آن را بهبود بخشد و در نتیجه دسترسی به پروتیین توسط دام و قابلیت متابولیسم آن را افزایش دهد. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

In situ method to compare conversion coefficients of crude protein to metabolisable protein in poultry by-product meal, roasted soybean and fishmeal

نویسندگان [English]

  • M Kazemi 1
  • M Zohrevand 2
  • A Alizadeh 3
  • S Afshar 4
  • Agricultural and Food Research Council, 1992. CAB International, Walling Ford. Oxon, UK.

    Aldrich CG, Merchen NR, Nelson DR and Barmore JA, 1995. The effects of roasting temperature applied to whole soybeans on site of digestion by steers: II. Protein and amino acid digestion. Animal Science 73: 2131-2140.

    Association of Official Analytical Chemists, 2000. Official Methods of Analysis. 13th ed. AOAC, Washington, DC.

    Bandegan A, Kiarie E, Payne RL, Crow GH, Guenter W and Nyachoti CM, 2010. Standardized ileal amino acid digestibility in dry- extruded soybean meal, extruded canola seed-pea, feather meal, and poultry by-product meal for broiler chickens. Poultry Science 89: 2626-2633.

    Bohnert DW, Larson BT, Bauer ML, Branco AF, McLeod KR, Harmon DL and Mitchell GE Jr, 1998. Nutritional evaluation of poultry by-product meal as a protein source for ruminants: effects on performance and nutrient flow and disappearance in steers. Journal of Animal Science 76: 2474-84.

    Danesh-Mesgaran M and Stern MD, 2005. Ruminal and post-ruminal protein disappearance of various feeds originating from Iranian plant varieties determined by the in situ mobile bag technique and alternative methods. Animal Feed Science and Technology 118: 31-46.

    Devendra C and Lewis D, 1974. The interaction between dietary lipids and fiber in the sheep. Animal Production 19: 67.

    Jackson DJ, Rude BJ, Karanja KK and Whitley NC, 2006. Utilization of poultry litter pellets in meat goat diets. Small Ruminant Research 66: 278-281.

    Jenkins TC,1993. Lipid metabolism in rumen. Journal of Dairy Science 76: 3851-3863.

    Hasanzadeh seyedi A, Janmohamady H, Hosseinkhani A and Jasouri M, 2014. Nutritive value of poultry by product meal in broiler chickens nutrition. Journal of Animal Science Researches 24: 11-22.

    Kalantar M and Fahimi A, 2009. Effect of using poultry by-product meal in broiler feeding. Journal of Pajouhesh & Sazandegi.67: 28-34.

    Kamalak A, Canbolat O, Gurbuz Y and Ozay O, 2005. In situ ruminal dry matter and crude protein degradability of plant- and animal- derived protein sources in Southern Turkey. Small Ruminant Research 58: 135-141.

    Kim WK and Patterson PH, 2003. In situ evaluation of hen mortality meal as a protein supplement for dairy cows. Journal of Dairy Science 86: 3337-3342

    Klemesrud MJ, Klopfenstein TJ and Lewis AJ, 1998. Complementary responses between feather meal and poultry by-product meal with or without ruminally protected methionine and lysine in growing calves. Journal of Animal Science 76: 1970-1975.

    Knaus WF, Beermann DH, Robinson TF, Fox DG and Finnerty KD, 1998. Effects of a dietary mixture of meat and bone meal, feather meal, blood meal, and fishmeal on nitrogen utilization in finishing Holstein steers. Journal of Animal Science 76: 1481-1487.

    Lallo CHO and Garcia GW, 1994. Poultry by-product meal as a substitute for soybean meal in the diets of growing hair sheep lambs fed whole chopped sugarcane. Small Ruminant Research 14: 107-114.

    Licitra C, Hernandez TN, and Van Soest PJ, 1996. Standardization of procedures for nitrogen fractionation of ruminant feeds. Anim. Feed Science Technol 57: 347-358.

    Lierch SC, Berger LL, Plegge SD and Fahey Jr GC, 1983. Digestibility and Rumen Escape of Soybean Meal, Blood Meal, Meat and Bone Meal and Dehydrated Alfalfa Nitrogen. Journal of Animal Science 57: 1037-1047.

    Magia HA, Schingoethe DJ and Henson JE, 1996. Ruminal degradation, amino acid composition, and intestinal digestibility of the residual components of five protein supplements. Journal of Dairy Science 79:1647-1653.

    Noziere P and Michalet-Doreau B, 2000. In sacco methods. In: J. P. F. D'Mello (Editor), Farm animal metabolism and  nutrition. CAB International, Wallingford, pp .233-254.

    • Ørskov ER and McDonald I, 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. Agriculture Research 92: 499–503.

    Palangi V, Taghizadeh A and Nobakht A, 2009. Determination of metabolizable protein of fishmeal and cottonseed meal by In Situ method. Journal of Animal Science. 2:41-46.

     Patterson PH, Acar N and Coleman WC, 1994. Feeding value of poultry by-products extruded with cassava, barley, and wheat middlings for broiler chicks: the effect of ensiling poultry byproducts as a preservation method prior to extrusion. Poultry Science 73: 1107-1115.

    Reynal SM, 2004. Nitrogen utilization by dairy cows. Ph.D. Dissertation. University of Wisconsin, Madison.

    Rocha A, Carpena M, Triplett B, Forrest DW and Randel RD, 1995. Effect of ruminally undegradable protein from fish meal on growth and reproduction of prepuberal Brahman bulls. Journal of Animal Science 73: 947-953.

    Rojas OJ, Stein HH, 2013. Concentration of digestible and metabolizable energy and digestibility of amino acids in chicken meal, poultry byproduct meal, hydrolyzed porcine intestines, and spent hen-soybean meal mixture, and conventional soybean meal fed to weanling pigs. Journal of Animal Science 91: 3220-3230.

    Roffler RE and Satter LD, 1975. Relationship between ruminal ammonia and nonprotein nitrogen utilization by ruminants. II. Application of published evidence to the development of a theoretical model for predicting nonprotein nitrogen utilization. Journal of Dairy Science 58:1889-1898.

    SAS Institute, 1999-2000. SAS/STAT User’s Guide (Release 8.1). SAS Inst, Inc, Cary, NC.