اثرات ساقه و برگ گیاه مسواک (Salvadora persica L.) و برگ مورد (Myrtus communis) بر عملکرد و جمعیت باکتریایی روده کور جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم دامی دانشگاه یاسوج

چکیده

زمینهمطالعاتی: فعالیت ضد باکتریایی و محرک رشد گیاهان دارویی منجر به استفاده از آنها، به عنوان جایگزین آنتی‌بیوتیک‌های محرک رشد در جیره جوجه‌های گوشتی شده است. هدف: این پژوهش با هدف بررسی تأثیر پودر ساقه و برگ گیاه مسواک و برگ مورد بر عملکرد و جمعیت میکروبی روده کور جوجه‌های گوشتی انجام شد. روش کار: تعداد 408 قطعه جوجه گوشتی یک روزه کاب 500 (مخلوط نر و ماده) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی بین گروه­های آزمایشی 6 گانه با 4 تکرار و 17 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شده و با یکی از جیره‌های زیر تغذیه شدند: جیره پایه (بدون افزودنی، به­عنوان شاهد)، جیره پایه + آنتی‌بیوتیک (نئومایسین، 1 گرم در کیلوگرم جیره)، جیره پایه + 5/0 درصد پودر ساقه و برگ گیاه مسواک، جیره پایه + 1 درصد پودر ساقه و برگ مسواک، جیره پایه + 5/0 درصد پودر برگ مورد و جیره پایه + مخلوط 5/0 درصد پودر ساقه و برگ گیاه مسواک و 5/0 درصد برگ مورد. نتایج: یافته‌ها نشان دادند در طول دوره آزمایش، مصرف خوراک تحت تأثیر افزودنی‌های خوراکی قرار نگرفت. استفاده از گیاه مورد در دوره آغازین، میزان افزایش وزن بدن را کاهش داده و بر ضریب تبدیل غذایی اثر نامطلوبی داشت. در دوره 42-22 روزگی و کل دوره پرورش از نظر ضریب تبدیل غذایی اختلاف معنی­داری بین گروه شاهد و سایر گروه­های آزمایشی وجود نداشت. در سن 21 روزگی، از نظر شمارش اشرشیاکولی و لاکتوباسیلوس­ها بین تیمار شاهد و سایر تیمار­ها اختلاف معنی­داری مشاهده شد. در سن 42 روزگی، شمار باکتری­های لاکتوباسیلوس در تیمار­های 5/0 درصد  گیاه مسواک، گیاه مورد و مخلوط مسواک و مورد نسبت به تیمار شاهد افزایش معنی­داری را نشان داد (05/0>P). همچنین تغذیه با جیره حاوی 1 درصد مسواک باعث کاهش معنی‌دار شمار اشرشیاکولی شد. نتیجه گیری نهایی: بطور کلی نتایج نشان داد استفاده از افزودنی­ها بر عملکرد جوجه­ها اثر معنی­داری نداشته اما جمعیت باکتری­های روده کور را به نحو مطلوبی تحت تأثیر قرار دادند.
 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Miswak (Salvadora persica L.) stem and leaf and Myrtle (Myrtus communis) leaf on performance and cecal bacteria of broiler chicken

نویسندگان [English]

  • Kh Shahbazi
  • M Hooshmand
  • R Nagiha
Alali F and Al-Lafi T, 2003. GC-MS analysis and bioactivity testing of the volatile oil from the leaves of the toothbrush tree Salvadora persica L. Natural Product Research 17: 189-194.
Al-Fadil S, Mukhtar MA and Tabidi MH, 2013. Response of broiler chicks to diets containing gum Arabic as a natural prebiotic. Journal of Current Research in Science 1: 247-253.
Alizadehsadrdaneshpour MA, Shariatmadari F and Karimi Torshizi MA, 2010. Effects of medicinal plant, prebiotic, probiotic and antibiotic on intestinal morphology and nutrient digestibility of broilers chickens, Veterinary Journal (Pajouhesh & Sazandegi) 86: 65-73 (In Persian).
Anderson DB, McCracken JJ, Aminov RI, Simpson JM, Mackie RI, Verstegen MWA and Gaskins HR, 1999. Gut microbiology and growth-promoting antibiotics in swine. Pig News Info 20: 115-122.
Bartov I, 1992. Lack of effect of dietary energy to protein ratio and energy concentration on the response of broiler chicks to virginomycine. British Poultry Science 33: 381-391.
Batta A, El-Neney M, Awaden Nasra B, Ranadan Nehad A and Rizk AM, 2013. The impact of using different levels of miswak on reproductive performance and immunity system of Dokki laying hens. Egyptian Poultry Science 33: 865-888.
Baurhoo B, Phillip L and Ruiz-Feria CA, 2007. Effects of purified lignin and mannan oligosaccharides on intestinal integrity and microbial populations in the ceca and litter of broiler chickens. Poultry Science 86:1070–1078.
Biricik H, Yesilbag D, Gezen SS and bulbul T, 2012. Effect of dietary myrtle oil (Myrtus communis L.) supplementation on growth performance, meat oxidative stability, meat quality and erythrocyte parameters in quails. Revue de Medecine Veterinarie 163: 131-138.
Bulbul T, Yesilbag D, Ulutas E, Biricik H, Gezen SS and Bulbul A, 2014. Effect of myrtle (Myrtus communis L.) oil on performance, egg quality, some biochemical values and hatchability in laying quails. Revue deMedecine Veterinaire 165: 280-288.
Cabuk M, Bozkuat M, Alcicek A, Akbas Y and Kucukyilmaz K, 2006. Effect of a herbal essential oil mixture on growth and internal organ weight of broilers from young and old breeder flocks. South African Journal ofAnimal Science 36: 135-141.
El-Hammady HY, El-Sagheer M, Hassanien HHM and Hassan HA, 2014. Performance and carcass traits of broilers supplemented with probiotic or neomycin antibiotic. Egyptian Journal of Animal Production 51: 107-114.
El-Kholy KH, Seleem TST, El-Aasar TA and Hanaa Abdelharith A, 2008. Effect of dietary addition of Arak (Salvadora persica) on growth and reproductive performance in Black baladi rabbit males. World RabbitScience 16: 21-27.
El-Neney M, Battaa A, Ramadan Nehad A, Awaden Nasra B, Abd El-Aziz S and Rizk AM, 2009. Effect of different levels of Miswak (Salvadora persica) supplementation on productive performance of local strain. 5th International Poultry Conference 10-13, Taba-Egypt.
Galletti GC, Chiavari G and Duale Kahie Y, 1993. Pyrolysys/gaschromatography/ion-trap mass spectrometry of the “tooth brush” tree (Salvadora persica L.). Rapid Communications in Mass Spectrometry 7: 651-655.
Garg SC and Denger SL, 1988. Antifungal activity of the essential oil of Myrtus communis var. microphylla.Herba Hangarica 27: 123-124.
Gaskins HR, Coller CT and Anerson DB, 2002. Antibiotics as growth promotants: Mode of action. AnimalBiotechnology 13: 29-42.
Ghazanfari S, Adib Moradi M and Mahmoodi Bardzardi M, 2014. Intestinal morphology and microbiology of broiler chicken fed diets containing myrtle (Myrtus communis) essential oil supplementation. IranianJournal of Applied AnimalScience 4: 549-554.
Jalaluden A, Sabiha MKA and Elizabeth VK, 2005. Effect of supplementation of probiotic on the growth performance of broiler chicken. Indian Journal of Poultry Science40: 73-75.
Kamel MS, Ohtani K and Assaf MH, 1992. Lignan glycosides from stems of Salvadora Persica. Phytochemistry 31: 2469-2471.
Khalil AT, 2006. Benzylamides from Salvadora persica. Archives of Pharmacal Research 29: 952-956.
Khozeimeh F, Golestannejad Z, Seifi S, Pourarian A, Gavanji Sh and Farhad F, 2015. Chemical composition and in vitro antibacterial activities of Cuminum cyminum L. and Eucalyptus globulus essential oil extracts against three lactobacillus strains. Journal of Isfahan Dental School 11(3): 195-205 (In Persian).
Mahmoodi Bardzardi M, Ghazanfari Sh, Sharifi SD and Salehi A, 2012. Investigation the effects of myrtle essential oil on performance in broiler chicken. 5th National Congress on Animal Science 2012, Isfahan, Iran (In Persian).
Nadkarni KM, 1989. Indian materia medica. 3rd Edition Popular Prakashan Private Limited Bombay 1: 838.
Niewold TA, 2007. The nonantibiotic anti-inflammatory effect of antimicrobial growth promoters, the real mode of action? A Hypothesis. Poultry Science 86: 605-609.
Sadeghi AA, Mohamadi Saei M, Nikkhan A and Ahmadvand H, 2013. The effect of Myrtus communis oil extract on growth performance, serum biochemistry and humoral immune responses in broiler ckicks fed diet containing aflatoxin B1. Archiv Tierzucht / Archive Animal Breeding 56-084: 1-10.
Sher H, Al-yemeni MN and Wijaya L, 2011. Ethnobotanical and antibacterial potential of Salvadora persica L: A well known medicinal plant in Arab and Unani system of medicine. Journal of Medicinal PlantsResearch 5: 1224-1229.
Sun XA McElroy, Webb KE, Sefton AE and Novak C, 2005. Broiler performance and intestinal alterations when fed drug-free diets. Poultry Serience 84: 1294-1302.
Vahabi S, Najafi E and Alizadeh S, 2011. In vitro antimicrobial effects of some herbal essences against oral pathogens. Journal of Medicinal Plants Research 5: 4870– 4878.
Valipouri1 AR, Rahimi Sh and Zahraei Salehi T, 2011. The effect of growth promoter feed additives on performance of broilers challenged with Escherichia coli. Iranian Journal of Animal Science Research 3 (2): 95-104 (In Persian).
Windisch W, Schedle K, Plitzner C and Kroismayr A, 2008. Use of phytogenic products and feed additives for swine and poultry. Journal of Animal Science 86: 140-148.