زمینه مطالعاتی: بهبود الگوی اسیدهای چرب شیر در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از محقیقین قرار گرفته است. هدف: جهت بررسی تاثیر روشهای مختلف فرآوری دانه کتان بر تولید و ترکیب شیر و الگوی اسیدهای چرب شیر، دوازده راس گاو شیرده هلشتاین با چهار جیرهی آزمایشی شامل 1) جیره بدون دانه کتان ( شاهد)، 2) دانه کتان فرآوری نشده، 3) دانه کتان تفت شده و غلطک شده و 4) دانه کتان اکسترود شده تغذیه شدند. روش کار: دانه کتان در دمای 140 الی 145 درجه سانتیگراد اکسترود و تفت داده شد. سپس دانههای تفت شده غلطک زده شدند. نتایج: جیرههای آزمایشی تاثیر معنی داری بر میزان تولید شیر و ماده خشک مصرفی نداشتند. درصد چربی شیر در گاوهای تغذیه شده با جیرههای حاوی دانه کتان اکسترود شده کاهش یافت (05/0>P). غلظت اسید لینولئیک مزدوج (cis-9, trans-11) و اسید لینولئیک شیر در گاوهای تغذیه شده با دانه کتان بالاتر از گاوهای تغذیه شده با جیره شاهد بود (05/0>P). بیشترین غلظت اسید لینولنیک شیر در گاوهای تغذیه شده با جیرههای حاوی دانه کتان فرآوری نشده و دانه تفت شده و غلطک شده مشاهده شد (05/0>P). قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی در گاوهای تغذیه شده با جیره شاهد بیشترین بود (05/0>P). نتیجه گیری نهایی: نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان داد که دانه کتان تفت و غلطک شده میتواند به عنوان روشی کاربردی جهت بهبود الگوی اسیدهای چرب شیر، افزایش اسید لینولئیک مزدوج (cis-9, trans-11) و اسید لینولنیک، بدون هیچگونه تاثیر منفی بر عملکرد گاوهای شیری مورد استفاده قرار گیرد.
لشکری, سامان, عزیزی, عثمان, جهانی عزیزآبادی, حسین. (1396). اثرات روشهای مختلف فرآوری دانه کتان بر عملکرد، الگوی اسیدهای چرب شیر و قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی در گاوهای شیرده. پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی), 27(4), 105-119.
MLA
سامان لشکری; عثمان عزیزی; حسین جهانی عزیزآبادی. "اثرات روشهای مختلف فرآوری دانه کتان بر عملکرد، الگوی اسیدهای چرب شیر و قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی در گاوهای شیرده". پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی), 27, 4, 1396, 105-119.
HARVARD
لشکری, سامان, عزیزی, عثمان, جهانی عزیزآبادی, حسین. (1396). 'اثرات روشهای مختلف فرآوری دانه کتان بر عملکرد، الگوی اسیدهای چرب شیر و قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی در گاوهای شیرده', پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی), 27(4), pp. 105-119.
VANCOUVER
لشکری, سامان, عزیزی, عثمان, جهانی عزیزآبادی, حسین. اثرات روشهای مختلف فرآوری دانه کتان بر عملکرد، الگوی اسیدهای چرب شیر و قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی در گاوهای شیرده. پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی), 1396; 27(4): 105-119.