اثرات پرتوتابی گاما، الکترون، مایکروویو و مادون قرمز بر هضم‌پذیری شکمبه‌ای و برون‌تنی پروتئین کنجاله سویا

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای، پژوهشکده کشاورزی هسته ای، کرج، ایران

2 گروه علوم دامی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

3 گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران

چکیده

زمینه مطالعاتی: پرتوتابی منابع پروتئین گیاهی می تواند کیفیت آن را بهبود بخشد.  هدف: این مطالعه به­منظور مقایسه اثرات پرتوتابی گاما، الکترون، مایکروویو و مادون قرمز برتجزیه­پذیری شکمبه­ای، قابلیت هضم برون­تنی و بخش­های مختلف پروتئین کنجاله‌ سویا انجام شد. روش کار: تجزیه پذیری، قابلیت هضم برون­تنی و بخش­های مختلف پروتئین به­ترتیب با تکنیک کیسه های نایلونی با استفاده از چهار رأس گوسفند نر بالغ دارای فیستولای شکمبه، روش سه مرحله­ای و روش پروتئین و کربوهیدرات خالص کرنل اندازه­گیری شد. گروه­های آزمایشی شامل 1) کنجاله خام به­عنوان شاهد، 2) کنجاله پرتوتابی شده با دز 50 کیلوگری گاما، 3) کنجاله پرتوتابی شده با دز 45 کیلوگری الکترون ، 4) کنجاله پرتوتابی شده با مایکروویو در قدرت 800 وات به مدت 4 دقیقه و 5) کنجاله پرتوتابی شده با مادون قرمز به­مدت 30 ثانیه بود. نتایج: بیشترین بخش سریع تجزیه (a) پروتئین کنجاله سویا در کنجاله خام و کمترین آن در کنجاله پرتوتابی شده با مادون قرمز وجود داشت (05/0>P). بیشترین و کمترین بخش کند تجزیه (b) به­ترتیب در کنجاله پرتوتابی شده با مایکروویو و کنجاله خام مشاهده شد. کمترین ثابت نرخ تجزیه (c) متعلق به کنجاله سویای عمل­آوری شده با روش­های پرتوتابی و بیشترین آن به کنجاله سویای خام تعلق داشت (05/0>P). تجزیه­پذیری مؤثر پروتئین خام کنجاله سویا تحت تأثیر روش­های مختلف عمل­آوری قرار نگرفت (05/0<P). اثر روش­های مختلف عمل­آوری بر بخش­های B1، B2و B3 پروتئین خام کنجاله سویا معنی­دار بود (05/0>P)، ولیکن بر بخش­های A و C اثری نداشت (05/0<P). بیشترین مقدار قابلیت هضم پروتئین کنجاله سویا در تیمارهای پرتوتابی شده و کمترین مقدار آن در کنجاله خام وجود داشت (05/0>P). نتیجه گیری نهایی: در بین عمل­آوری­های مورد مطالعه، تفاوت زیادی در تجزیه پذیری پروتئین خام دیده نشد ولیکن با توجه به نتایج قابلیت هضم  به­نظر می­رسد پرتوتابی مادون قرمز و الکترون برای عمل­آوری کنجاله سویا بهتر عمل می­کند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effects ‘of irradiation from gamma, electron beam, microwave and infrared sources on ruminal degradability and in vitro digestibility of soybean meal

نویسندگان [English]

  • P Showravg 1
  • S Jalilian 2
  • F Fatahnia 2
  • AA Sadeghi 3
  • AA Mehrabi 2
  • Alibakhshi I, Nikkhah A, Shawrang P and Zareii A, 2009. Study of electron beam irradiation effect on protein degradability parameters and antinutritional components in soybean. Animal Science and Research Journal 5(2): 125-132 (In Persian).

    AOAC, 2000. Official Methods of Analysis. 17th ed. Association of Official Analytical Chemists, Gaithersburg, MD, USA.

    Aldrich CJ, Ingram S and Coldfelter JR, 1997. Assessment of postruminal amino acid digestibility of roasted and exruded whole soybeans with the precision-fed rooster assay. Journal of Animal Science 75: 3046-3051.

    Awawdeh MS, Titgemeyer EC, Drouillard JS, Beyer RS and Shirley JE, 2007. Ruminal degradability and lysine bioavailability of soybean meals and effects on performance of dairy cows. Journal of Dairy Science 90: 4740–4753.

    Ebrahimi-Mahmoudabadi SR and Taghinejad-Roudbaneh M, 2011. Investigation of electron beam irradiation effects on anti-nutritional factors, chemical composition and digestion kinetics of whole cotton, soybean and canola seeds. Radiation Physic and Chemistry 80: 1441-1447.

    Fattah A, Sadeghi AA, Nikkhah A, Chamani M and Shawrang P, 2013. Degradation characteristics of infrared processed barley grain and its feeding effects on ruminal pH of sheep. Iranian Journal of Applied Animal Science 3(3): 451-457.

    Fathi Nasri MH, France J, Danesh Mesgaran M and Kebreab E, 2008. Effect of heat processing on ruminal degradability and intestinal disappearance of nitrogen and amino acids in Iranian whole soybean. Livestock Science 113: 43–51.

    Fellows PJ, 2000. Food Processing Technology: Principles and Practice, Third Edition. CRC press, Oxford, UK.

    Folawiyo YL and Apenten RKO, 1997. The effect of heat- and acid-treatment on the structure of rapeseed albumin (napin). Food Chemistry 58: 237-243.

    Food and Drug Administration, 1997. Irradiation in the production, processing and handling of food. Federal Reg 51: 13376-13399.

    Fox DG, Tedeschi LO, Tylutki TP, Russell JB, Van Amburgh ME, Chase LE, Pell AN and Overton TR, 2003. The Cornell net carbohydrate and protein system model for evaluating herd nutrition and nutrient excretion. Animal Feed Science and Technology 112: 29–78.

    Licitra C, Hernandez TN and Van Soest PJ, 1996. Standardization of procedures for nitrogen fractionation of ruminant feeds. Animal Feed Science and Technology 57: 347-358.

    McNiven MA, Prestlokken E, Mydland LT and Mitchell AW, 2002. Laboratory procedure to determine protein digestibility of heat-treated feedstuffs for dairy cattle. Animal Feed Science and Technology 96: 1–13.

    Mjoun K, Kalscheur KF, Hippen AR and Schingoethe DJ, 2010. Ruminal degradability and intestinal digestibility of protein and amino acids in soybean and corn distillers grains products. Journal of Dairy Science 93: 4144–4154.

    Murray RK, Granner DK, Mayes PA and Rodwell VW, 2003. Harper's Biochemistry. 26th ed., McGraw-Hill, New York, USA.

    Mustafa AF, McKinnon JJ, Christensen DA and He T, 2002. Effects of micronization of flaxseed on nutrient disappearance in the gastrointestinal tract of steers. Animal Feed Science and Technology 95: 123-132.

    Oliveira MEC and Franca AS, 2002. Microwave heating of foodstuffs. Journal of Food Engineering 53: 347-359.

    • Ørskov ER and McDonald IM, 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. Journal of Agricultural Science 92: 499-503.

    Rosa J and Barbosa-Canovas GV, 2003. Nonthermal preservation of foods using combined processing techniques. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 43: 265-285.

    Sadeghi AA and Shawrang P, 2006. Effects of microwave irradiation on ruminal protein and starch degradation of corn grain. Animal Feed Science and Technology 127: 113-123.

    Sadeghi AA, Nikkhah A and Shawrang P, 2005. Effects of microwave irradiation on ruminal degradation and in vitro digestibility of soybean meal. Animal Science 80: 369–375.

    Sadeghi AA, Nikkhah A and Shawrang P, 2007. Effects of microwave irradiation on ruminal protein degradation and intestinal digestibility of cottonseed meal. Animal Feed Science and Technology 106: 176–181.

    SAS, 1996. User’s Guide. SAS Institute, Cary, NC, USA.

    Shawrang P, Nikkhah A, Zare-Shahneh A, Sadeghi AA, Raisali G and Moradi Shahrebabak M, 2007. Effects of gamma irradiation on protein degradation of soybean meal in the rumen. Animal feed Science and Technology 134: 140–151.

    Van Soest PJ, 1994. Nutritional Ecology of the Ruminants. 2nd Edition. Cornell University Press. NY. USA.