عملکرد اقتصادی جیره‌های فرموله شده با سطوح مختلف انرژی و اسیدهای آمینه در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان

2 گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

زمینه مطالعاتی: خوراک مصرفی جوجه های گوشتی هم از لحاظ بهبود عملکرد و هم از لحاظ کاهش هزینه­های تولید  فاکتور بسیار مهمی در صنعت طیور می­باشد. هدف: این مطالعه به منظور ارزیابی جیره­های حاوی سطوح مختلف انرژی و اسیدهای آمینه بر عملکرد و ارزش اقتصادی جوجه­های گوشتی انجام شد. روش کار: تعداد 1440 قطعه جوجه گوشتی 11 روزه  سویه راس 308 به صورت فاکتوریل در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 12 تیمار که شامل 3 سطح انرژی (100، 95 و 90٪ احتیاجات توصیه شده راس) و 4 سطح پروتئین و اسیدهای آمینه ضروری (100،105، 95 و 90٪ احتیاجات) استفاده شد. نتایج: بررسی اثرات اصلی نشان داد که استفاده از سطوح مختلف انرژی، تأثیر معنی­داری بر مصرف خوراک و افزایش وزن جوجه­ها نداشت، در حالی­که سطح 90٪ انرژی در جیره، باعث کاهش معنی­دار هزینه خوراک به ازای واحد وزن زنده شد. استفاده از سطح 90٪ اسیدهای آمینه به عنوان اثر اصلی در جیره باعث کاهش معنی­دار در افزایش وزن روزانه و هزینه خوراک گردید. در رابطه با اثرات متقابل انرژی و اسیدهای آمینه، جوجه­های تغذیه شده با جیره­های حاوی سطوح 100٪ انرژی و 95٪ اسیدهای آمینه، 95% انرژی و 100% اسیدآمینه و همچنین 95 و 90٪ انرژی و 105٪ اسیدهای آمینه بیشترین افزایش وزن روزانه بدن را دارا بودند. کمترین افزایش وزن بدن و همچنین کمترین هزینه خوراک، مربوط به تیمار دارای سطح 90٪ انرژی و اسیدهای آمینه بود. بین جیره­های حاوی 95٪ انرژی و 90٪ اسیدهای آمینه و جیره استاندارد از لحاظ عملکردی اختلاف معنی­داری مشاهده نشد. در صورتی که استفاده از جیره با سطوح 95٪ انرژی و 90٪ اسیدآمینه، باعث کاهش معنی­دار هزینه خوراک گردید. نتیجه­گیری نهایی: به طور کلی می­توان بیان کرد که استفاده از سطح 95٪ انرژی به همراه سطح 90٪ اسیدهای آمینه، در جیره جوجه­های گوشتی از سویی بهترین عملکرد را به دنبال داشت و از سوی دیگر باعث کاهش نسبی در هزینه خوراک گردید.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Economic performance of diets formulated with different levels of energy and digestible amino acids in broiler chickens

نویسندگان [English]

  • M Sedghi 1
  • A Tayebipour 2
  • B Poursina 2
  • P Soleimain 2

Aftab U, 2009. Response of broilers to practical diets with different metabolizable energy and balanced protein concentrations. Brazilian Journal of Poultry Science 11(3): 169-173.

Azadegan Mehr M, Shams Shargh M, Dastar B and Hasani S, 2007. Effect of different levels of Protein and Protexin on broiler Performance. Journal of Agricultural Science and Natural Resources 14(3) (In Persian).

Dairo FAS, Adesehinwa AOK, Oluwasola TA and Oluyemi JA, 2010. High and low dietary energy and protein levels for broiler chickens. African Journal of Agricultural Research 5(15): 2030-2038.
Esonu BO, Ihekwumere FC, Iwuji TC, Akanu N and Nwugo OH, 2003. Evaluation of microdesmispuberula leaf meal as a feed ingredient in broiler starter diets. Nigerian Journal of Animal Production 30: 3-7.
Fangyan D, Higginbotham A and White D, 2000. Food intake, energy balance and serum leptin concentration in rats fed low-protein diets. Journal of Nutrition. 130: 514-521.
Hamono Y, Hamada Y, Miyahara M, Kobayashi S and Terashima Y, 1998. Effect of dietary protein and energy on growth performance and muscle composition in broilers treated with clenbuterol. Asian-Australasian Journal of Animal Science 11(4): 391-397.
Hernandez FIL, Korver DR, Renema RA and Zuidhof MJ, 2008. Dietary protein and energy effects on broiler live performance to 42 days. Poultry Science Association 87:144-144.
Jafarnejad S and Sadegh M, 2011. The effects of different levels of dietary protein, energy and using fat on the performance of broiler chicks at the end of the third weeks. Asian Journal of Poultry Science 5(1): 35-40.
Leeson S, Caston L and Summers JD, 1996. Broiler response to diet energy. Poultry Science 75:529-535.
Moosavi M, Eslami M, Chaji M and Boujarpour M, 2011. Economic value of diets with different levels of energy and protein with constant ratio on broiler chickens. Journal of Animal and Veterinary Advances. 10(6): 709-711.
National Research Council, (NRC). 1994. Nutrient Requirements of Poultry, 9th revised edn. National Academy Press, Washington, DC.
Nguyen TV and Bunchasak C, 2005. Effects of dietary protein and energy on growth performance and carcass characteristics of Betong chicken at early growth stage. Songklanakarin Journal of Science and Technology. 27(6): 1171-1178.
Obih TKO and Ekenyem BU, 2010. Performance and cost evaluation of substituting bambara seed [Vigna subterranean (L) Verdc] offal for soyabean meal in the diets of broiler starter chicks. International Journal of Poultry Science 9:349-351.
Renden JA, Bilgili SF and Kincaid SA, 1992. Effects of photo schedule and strain cross on broiler performance and carcass yield. Poultry Science 71:1417-1426.
Rezaei M, NassiriMoghaddam H, Pour Reza J and Kermanshahi H, 2004. The effect of dietary protein and lysine levels on broiler performance, carcass characteristics and nitrogen excretion. Poultry Science 3(2): 18-152.
SAS Institute. (2003). SAS/STAT Software Version 9 Cary, NC: SAS Institute Inc.
Steiner Z, Domacinovic M, Antunovic Z, Steiner Z, Sencic D, Wagner J and Kis D, 2008. Effect of dietary protein/energy combinations on male broiler breeder performance. Pp. 17-19. Proceedings of the 16th International Conference on Animal Science Days. Strunjan, Slovenia.
Summers JD, Spratt D and Atkinson JL, 1992. Broiler weight gain and carcass composition when fed diets varying in amino acid balance, dietary energy and protein level. Poultry Science 71: 263-273.
Zamani M, Rezaie M, Teimouri Yansari A, Sayyah Zadeh H and Nick Nafs F, 2013. The effect of different levels of energy and protein in finisher diet on performance, carcass yield and blood serum lipids of broiler chickens. Animal Sience Researches 23(3): 69-86. (In Persian).