اثر منبع کربوهیدرات و دانه کانولای غنی از اولئیک اسید بر عملکرد، الگوی اسیدهای چرب و خصوصیات کیفی گوشت بره‌‌های پرواری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

2 دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

زمینه مطالعاتی: تغییر در کمیت و کیفیت گوشت قرمز تولیدی. هدف: بررسی اثرات جایگزینی بخشی از نشاسته با فیبر محلول در شوینده خنثی، با یا بدون دانه برشته کانولا بر عملکرد، الگوی اسیدهای چرب و خصوصییات کیفی گوشت. روش کار: تعداد 24 رأس بره نر عربی با میانگین وزن زنده 5/2± 7/23 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 جیره آزمایشی و 6 تکرار در هر جیره آزمایشی با آرایش فاکتوریل 2×2 به مدت 84 روز مورد استفاده قرار گرفت. جیره­های آزمایشی شامل 1: نشاسته،2: نشاسته با دانه برشته شده کانولا،3: فیبر محلول در شوینده خنثی و 4: فیبر محلول در شوینده خنثی با دانه برشته شده کانولا. نتایج: جایگزینی بخشی از نشاسته جیره با کربوهیدرات محلول در شوینده خنثی موجب افزایش غلظت اسیدهای چرب کاپریک اسید، آنتوایزومارکاریک اسید و بیهنیک اسید و کاهش مقدار اسیدهای چرب لوریک، هپتادکانوئیک، اولئیک اسید و اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه ماهیچه راسته گردید (5/0p <). افزودن دانه کانولا به جیره­ها موجب افزایش وزن روزانه (میانگین 288 گرم درمقابل 262 گرم) و کاهش غلظت اسیدهای چرب ایزوپالمتیک، بیهنیک اسید و افزایش غلظت اسیدهای چرب لوریک، میریستیک، آنتوایزو پنتادکانوئیک، پنتادکانوئیک، اسید پالمتیک، پالمیتولئیک، استئاریک­، واسنیک، گونژوکه لینولئیک، اولئیک، آلفا -لینولنیک، گاما لینولنیک، گوندویک، دوکوساتیتراینویک، C20:2W6، اچ-گاما لینولنیک، آراشیدونیک، ایکوزاپنتانوئیک، نرونیک، دوکوساپینتااینویک، دوکوزاهگزائنوئیک اسید، مجموع اسیدهای چرب غیراشباع با یک و چند پیوند دوگانه الگوی اسیدهای چرب ماهیچه راسته را موجب گردید (5/0p <). جیره­های حاوی منبع چربی افزایش معنی‌دار نسبت‌های امگا-6 به امگا-3 و اسیدهای چرب غیر اشیاع به اشباع را موجب گردید (5/0p <). جایگزینی بخشی از نشاسته با فیبر محلول کاهش غلظت کلسترول ماهیچه و افزودن دانه کانولا افزایش این فراسنجه را در پی­داشت (5/0p <). نتیجه گیری نهایی: نتایج نشان داد که استفاده از دانه کانولا با تغییر شاخص­های الگوی اسیدهای چرب غیراشباع، اصلاح نسبت­های امگا-6 به امگا-3 و اسیدهای چرب غیر اشباع به اشباع می‌تواند بهبود کمی و کیفی گوشت تولیدی را موجب گردد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of carbohydrate source and roasted of canola seed rich of oleic acid on performance, meat fatty acid profile and quality characteristics in fattening lambs

نویسندگان [English]

  • S Asadollahi 1
  • M Sari 1
  • N Erfavi Majd 2
  • M Chaji 1
  • M Mamouei 1
AOAC, 2006. Official Methods of Analysis, 19th ed. Official Methods of Analysis of AOAC International, Gaithersburg, MD, USA.
Bessa RJB, Portuga lP, Mendes I and Santos-Silva J, 2005. Effect of lipid supplementation on growth performance, carcass and meat quality and fatty acid composition of intramuscular lipids of lambs fed dehydrated lucerne or concentrate. Livestock Production Science 96:185-194.
Bressan MC, Rossato LV, Rodrigues EC, Alves SP, Bessa RJB and Ramos EM, 2011. Genotype x environment interactions for fatty acid profiles in Bos indicus and bos finished on either pasture or grain. Journal of Animal Science 89: 221–232.
Bolte MR, Hess BW, Means WJ, Moss GE and Rule DC, 2002. Feeding lambs high-oleate or high-linoleate safflower seeds differentially influences carcass fatty acid composition. Journal of Animal Science 80:609-616.
Bodas R, Giraldez FG, Lopez SA, Rodriguez A and Mantecon AR, 2007. Inclusion of sugar beet pulp in cereal asked diets for fattening lams.Small Ruminant Research 71: 250-254.
Caputi Jambrenghi A, Paglialonga G, Gnoni A, Zanotti F, Giannico F, Vonghia G and Gnoni GV, 2007. Changes in lipid composition and lipogenic enzyme activities in liver of lambs fed ω-6 polyunsaturated fatty acids. journal CBP147:498-503.
Costa RG, Vallejo MEC, Bermejo JVD, Henríquez AA, Vallecillo A and Santos NM, 2010. Influence of animal gender and production systemon the carcass characteristics of goats of the Blanca Serrana Andaluza breed. Review Brasília Zootechnology 39:382-386.
Daley CA, Abbott A, Doyle PS, Nader GA and Larson S, 2010. A review of fatty acid profiles and antioxidant content in grass-fed and grain-fed beef. Journal Nutritional Biochemistry 9:1-12.
Wood JD and Enser M, 2004. Effects of dietary n-3 polyunsaturated fatty acids, breed and dietary vitamin E on the fatty acids of lamb muscle, liver and adipose tissue. British Journal of Nutrition 91: 551–565
Din EN14104:2011-07 " Fat and oil derivatives farry Acid Methyl Esters(FAME)- Dotermination of free and total glycerol and mono, di and triglyceride contents" Europen committe for standardization, mangement centre: Avenue Marnix 17: B-1000 Brusseles.
FAOSTAT, Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2014. Retrievedfrom: http://faostat.fao.org/site/610/default.aspx#anco
Faria PB, Bressan MC, Vieira JO, Vicente-Neto J, Ferrão SPB, Rosa FC, Monteiro M, Cardoso MG and Gama LT, 2012. Meat quality and lipid profiles in crossbred lambs finished on clover-rich pastures. Meat Science 90:733-738.
Ferreira EM, Piresa AV, Susina I, Gentila RS, Parentea MOM, Nollia CP, Meneghini RCM, MendesCQ and Ribeiro CVDM, 2013. Growth, feed intake, carcass characteristics, and meat fattyacid profile of lambs fed soybean oil partially replaced by fish oil blend. Journal Animal feed Science 80:285-295.
Fisher AV, Enser M, Richardson RI, Wood JD, Nute GR and Kurt E, 2000. Fatty acid composition and eating quality of lamb types derived from four diverse breed×production systems. Meat Science 55: 141–147.
HessV, Moss GE and Rule DC, 2008. A decade of developments in the area of fat supplementation research with beef cattle and sheep. Journal of Animal Science 88:188–204.
Folch J, Lees M and Sloane-Stanley G, 1957. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. Journal of  Biological Chemistry 226:497-509.
Karami M, Ponnampalam EN and Hopkins DL, 2013. The effect of palm oil or canola oil on feedlot performance, plasma and tissue fatty acid profile and meat quality in goats. Meat Science 94:165-169.
Kazala EC, Lozeman FJ, Mir PS, Laroche A, Bailey DRC and Weselake RJ, 1999. Relationship of fatty acid composition to intramuscular fat content in beef from crossbred Wagyu cattle. Journal of Animal Science 77:1717–25.
Khorasani GR, Robinson G, Deboer G and Kennflly JJ, 1991.  Influence of profile, and canola fat on yield, fat percentage, fatty acid nitrogen fractions in Holstein milk. Journal of Dairy Science 74:1904-1911.
Manso T, Bodas R, Castro T, JimenoV and Mantecon AR, 2009. Animal performance and fatty acid composition of lambs fed with different vegetable oils. Meat Science 83:511-516.
McDonald BE, Gerrard JM, Bruce VM and Corner EJ, 1989. Comparison of the effect of canola oil and sunflower oil on plasma lipids and lipoproteins and on in vivo thromboxane A2 and prostacyclin production in healthy young men. American Journal of Clinical Nutrition 50:1382-1388.
McNiven MA, Duynisveld J and Charmley EAM, 2004. Processing of soybean affects meat fatty acid composition and lipid peroxidation in beef cattle. Animal Feed Science and Technology 116:175-184.
Metcalfe L and Schmitz A, 1961. The rapid preparation of fatty acid esters for gas chromatographic analysis. Analytical Chemistry 33:363-364.
Najafi MH, Zeinoaldini S, Ganjkhanlou M, Mohammadi H, Hopkins DL and Ponnampalam EN, 2012. Performance, carcass traits, muscle fatty acid composition and meat sensory properties of male Mahabadi goat kids fed palm oil, soybean oil or fish oil. Meat Science 92:848-854.
Nagaraja TG and Titgemeyer EC, 2007. Ruminal acidosis in beef cattle: The current microbiological and nutritional outlook. Journal of Dairy Science 78:17-38.
NRC, 2007. Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids, and New World camelids. Natl Academy Press, Washington, DC.
Nu¨rnberg K, Kracht W and Ender K, 1994. Dietary influence on the intramuscular fat composition in pigs. Journal of Fleisch 48:391-394.
Lee MRF, Evans PR, Nute GR, Richardson RIand Scollan ND, 2009. A comparison between red clover silage and grass silage feeding on fatty acid composition, meat stability and sensory quality of the M. longissimusmuscle of dairy cull cows. Meat Science 81: 738–744.
Palmquist DL, StPierre N and McClure KE, 2004. Tissue fatty acid profiles can be used to quantify endogeneous rumenic acids synthesis in lambs. Journal of  Nutrition 134: 2407-2414.
SAS, 2005. Institute STAT User's Guide: Statistics. Version 9.1. Cary, NC: Statistical Analysis System Institute. Inc.
Scollan ND, Enser M, Gulati SK, Richardson RI and Wood JD, 2003. Effects of including a ruminally protected lipid supplement in the diet on the fatty acid composition of beef muscle. British Journal of Nutrition 90:709-716.
Shingfield KJ, Bernard L, Leroux C and Chilliard Y, 2010. Role of trans fatty acids in the nutritional
regulation of mammary lipogenesis in ruminants. Animal 4: 1140–1166.
Surendranath P, Melvin C, HuntMahesh N and NairGreggRentfrow A, 2014. Improving beef color stability: Practical strategies and underlying mechanisms. Meat Science 98: 490–504.
Vezinhet A, Nougue J and Teyssier J, 1998 Influence d’un moded’e´levage sur lamise en re´serve des graisses par le tissu adipeux chez lesovins [Effect of the rearing method on lipid deposition in the adipose tissue of sheep] ,Reproduction, Nutrition, Development 23:837-846.
Voelker JA and Allen MS, 2003. Pelleted beet pulp substituted for high-moisture corn: 2. Effects on digestion and rumen digestion kinetics in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science 86:3553-3561.
WHO, 2003. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. WHO Technical Report Series 916, Geneva.
Wood JD, Nute GR Richardson RI, Whittington FM, Southwood O and Plastow G, 2004. Effects of breed, diet and muscle on fat deposition and eating quality in pigs. Meat Science 67:651-667.
Wood  JD, Enser M, Fisher AV, Nute GR, Sheard PR, Richardson RI, Hughes SI and Whittington FM, 2008. Fat deposition, fatty acid composition and meat quality:a review. Meat Science 78:343–358.