تأثیر جایگزینی یونجه با علوفه کوشیا بر تولید و ترکیب شیر، گوارش‌پذیری مواد مغذی و تخمیر شکمبه‌ای بزهای شیرده سانن

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

زمینهمطالعاتی:بخش­های وسیعی از کشور ایران دارای خاک و آب شور می­باشد. زراعت بسیاری از گیاهان در این شرایط یا ممکن نیست و یا با عملکرد خیلی کم همراه می­باشد. کوشیا به‌عنوان یک گیاه علوفه‌ای شورپسند می‌تواند در این شرایط اقلیمی به خوبی کشت و زرع شود و حتی جایگزین علوفه ‌رایجی چون یونجه در تغذیه نشخوارکنندگان این مناطق گردد. هدف:این آزمایش به‌منظور مطالعه تأثیر جایگزینی یونجه با علوفه خشک و سیلو شده کوشیا (با و بدون مواد افزودنی) بر عملکرد تولیدی بزهای شیرده سانن انجام گردید.روشکار: تعداد24 رأس بز شیرده سانن در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 6 تکرار به 4 جیره غذایی اختصاص داده شدند. تیمارهای آزمایشی (جیره های غذایی)  شامل: 1- جیره پایه حاوی یونجه خشک بعنوان تنها علوفه جیره (50% ماده خشک جیره) یا جیره شاهد، 2- جیره پایه حاوی علوفه خشک شده کوشیا که بطور کامل جایگزین یونجه خشک شده بود، 3- جیره پایه حاوی علوفه سیلو شده کوشیا که بطور کامل جایگزین یونجه خشک شده بود 4- جیره پایه حاوی علوفه کوشیا سیلو شده  همراه با 10% خرمای ضایعاتی، این سیلاژ کوشیا نیز همانند دو جیره قبلی (2 و 3) بطور کامل جایگزین یونجه خشک شده بود. این جیره ها به مدت 6 هفته به بزها تغذیه شدند و مصرف خوراک، تولید شیر، تغییرات فراسنجه های شکمبه و خون دامها اندازه گیری شد. نتایج:مقدار مصرفماده خشک جیره های آزمایشی در بزهای اختصاص داده شده به تیمارها تفاوت معنی دار نداشت (05 /0<P). با اینکه جیره حاوی سیلاژ عمل آوری شده با 10%  خرمای ضایعاتی میزان تولید شیر بزها را به ‌طور معنی‌دار (05 /0 >P)  نسبت به سایر جیره‌های آزمایشی افزایش داد، اما جیره‌ها اثری بر درصد و مقدار تولید ترکیبات شیر نداشت. قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی اختلاف معنی‌داری در بین جیره‌های آزمایشی نداشت (05 /0P>). درصد اسید پروپیونیک مایع شکمبه در جیره کوشیا عمل‌آوری شده با 10%  خرمای ضایعاتی بیشتر از سایر جیره ها بود. جیره‌ها اثری بر دیگر فراسنجه‌های تخمیری شکمبه و همچنین پارامترهای بیوشیمیایی خون بزها نداشت. نتیجه‌گیرینهایی: نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد در مناطقی از کشور که دارای آب و خاک شور است کشت و تولید کوشیا به منظور تامین علوفه مورد نیاز نشخوارکنندگان می تواند مورد توجه قرار گیرد. اضافه کردن منابع انرژی زا به علوفه کوشیا و سپس سیلو کردن آنها عملکرد بهتری همراه خواهد داشت، همانگونه که در این آزمایش مشاهده شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of alfalfa hay substitution with Kochia on milk production and composition, nutrient digestibility and rumen fermentation characteristic of Saanen dairy goats

نویسندگان [English]

  • M Eshaghiyan
  • R Valizadeh
  • AA Naseriyan
  • M DaneshMesgaran
Association of Official Analytical Chemists (AOAC), 2000. Official Methods of Analysis, 18th ed. AOAC International, Gaithersburg, Maryland, USA.
Basra AS and Basra RK, 1997. Mechanisms of environmental stress resistance in plants. Harwood Academic Publishers: 197-209.
Broderick GA, 1995. Performance of lactating dairy cows fed either alfalfa silage or alfalfa hay as the sole forage. Journal of Dairy Science 78: 320–329.
Butler WR, 1998. Effect of protein nutrition on ovarian and uterine physiology in dairy cattle. Journal of Dairy Science 91: 1092-1102.
Crooke W and Simpson W, 1971. Determination of ammonium in Kjeldahl digests of crops by an automated procedure. Journal of the Science of Food and Agriculture 22: 9-10.
Danesh Mesgeran M and Stern MD, 2005. Ruminal and post-ruminal protein disappearance of various feeds originating from Iranian plant varieties determined by the in situ mobile bag technique and alternative methods. Animal Feed Science and Technology 118: 31-46.
Edwing K and Dobrowolski JP, 1992. Dynamics of shrub die of a salt desert plant community. Journal of Range Management 45: 194-199.
Francois LE, 1976. Salt tolerance of prostrate summer cypress (Kochia prostrate).Agronomy Journal 68: 455-457
 Hedayetipour A, Khorvash M, Ghorbani GR and Almodars A 2012 Effect of Replacing Corn Silage with Sweet Sorghum Silage on Digestibility and Performance of Dairy Cows. Iranian Journal of Animal Science Research 4: 46-54 (In Persian).
Ivan M, Petit H, Chiquette J and Wright AD, 2013. Rumen fermentation and microbial population in lactating dairy cows receiving diets containing oilseeds rich in C-18 fatty acids. British Journal of Nutrition 109: 1211-1218.
Jami Al Ahmadi, M and Kafi M, 2008. Kochia (Kochia scoparia): To be or not to be? In: Crop and Forage Production using Saline Waters. (Eds.): M. Kafi and M.A. Khan. NAM S&T Centre. Daya Publisher, New Delhi: 197-209.
Kafi M, Asadi H and Ganjeali A, 2010. Possible utilization of high salinity waters and application of low amounts of water for production of the halophyte Kochia scoparia as alternative fodder in saline agroecosystems. Agricultural Water Management 97: 139-147.
Krikpatrick JG, Helman RG, Burrows GE, Vontungeln D, Lenenbauer T and Tyrl RJ, 1999. Evaluation of hepatic changes and weight gains in sheep grazing Kochia scoparia. Veterinary and Human Toxicology 41(2): 67-70.
Madrid J, Hernandez F, Pulgar MA and Cid JM, 1996. Nutritive value of Kochia scoparia L. and ammoniated barley straw for goats. Small Ruminant Research 19: 213-218
Martin C, Morgavi D and Doreau M, 2010. Methane mitigation in ruminants: from microbe to the farm scale. Animal 4: 351-365.
Mir Z, Bittman S and Townley-Smith L, 1991. Nutritive value of Kochia (Kochia scoparia) hay or silage grown in a black soil zone in northeastern Saskatchewan for sheep. Canadian Journal of Animal Science 71: 107-114.
Murphy M, Geijsel A, Hall E and Shanks R, 1997. Dietary variety via sweetening and voluntary feed intake of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science 80: 894-897.
Nombekela S, Murphy M, Gonyou H, Marden J, 1994. Dietary preferences in early lactation cows as affected by primary tastes and some common feed flavors. Journal of Dairy Science 77, 2393-2399.
NRC, 2007. Nutrient requirements of small ruminants : sheep, goats, cervids, and New World camelids. National Academy Press. Washington, DC. U.S.A.
Oba M, 2011. Review: Effects of feeding sugars on productivity of lactating dairy cows. Canadian Journal of Animal Science 91: 37-46.
Ottenstein D and Bartley D, 1971. Improved gas chromatography separation of free acids C2-C5 in dilute solution. Analytical Chemistry 43: 952-955.
Pascual J, FernaHndez C, DmHaz JR, Garce C and Rubert-Alema J, 2000. Voluntary intake and in vivo digestibility of different date-palm fractions by Murciano-Granadina (Capra hircus). Journal of Arid Environment 45: 183–189.
Penner G and Oba M, 2009. Increasing dietary sugar concentration may improve dry matter intake, ruminal fermentation, and productivity of dairy cows in the postpartum phase of the transition period. Journal of Dairy Science 92: 3341-3353.
Penner G, Guan L and Oba M, 2009. Effects of feeding Fermenten on ruminal fermentation in lactating Holstein cows fed two dietary sugar concentrations. Journal of Dairy Science 92: 1725-1733.
Piwonka E and Firkins J, 1996. Effect of glucose fermentation on fiber digestion by ruminal microorganisms in vitro. Journal of Dairy Science 79: 2196-2206.
Rankins DL, Smith GS and Hallford DM, 1991. Serum concentrations and metabolic hormones in sheep and cattle fed kochia scoparia hay. Journal of Animal Science 69: 2941-2946.
Riasi A, Daneshmesgeran M and Zamiri MJ, 2010. The effect of Kochia scoparia and Atrip/ex dimorphostegia on some serum and urine parameters of Baloochi ewes. Journal of Animal Science Researche 20: 1-16 (In Persian).
Saremi B, Shahdadi A and Rahimi A 2011. The Effect of replacing Alfalfa with Kochia Scoparia and its effect on milk of early lactating Brown Swiss Cows. The 3trh Animal Science Congers Mashhad Iran (In Persian).
SAS Institute, 2003. SAS User’s Guide: Statistics. SAS Institute, Cary, NC, USA (Ver. 9.2.).
Sharifi M, Bashtani M, Naserian AA and Farhangfar H, 2016. Determination of nutritional value of date palm fruit and date seed and effects of its using on performance, blood and ruminal parameters and antioxidant activity in lactating Saanen goats Ph.D thesis, University of Birjand (In Persian).
Sharifi M, Bashtani M, Naserian AA and Farhangfar H, 2015. The effect of feeding low quality date palm (Phoenix dactylifera L.) on the performance, antioxidant status and ruminal fermentation of mid-lactating Saanen dairy goats. Small Ruminant Research 130: 95-100
Sherrod LB, 1971. Nutritive value of Kochia scoparia. I. Yield and chemical composition at three stages of maturity. Agronomy Journal 63: 343-344.
 Sherrod LB, 1973. Nutritive value of Kochia hay compared with alfalfa hay. Journal of Dairy Science 56: 923-926.
Van Keulen J and Young B, 1977. Evaluation of acid-insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science 44: 282–287.
Van Soest PV, Robertson J and Lewis B, 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and no starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science 74:3583–3597.
Zarnegar Z, Ebrahimi H, Naserian AA and Valizadeh R,   2016. In Vitro fermentation characteristics of sugar beet or barley straw treated with rock candy juice or molasses and their feeding effects on milk production and composition of Holstain dairy cows. MSc thesis Ferdowsi University of Mashhad (In Persian).
Zhao YL, Dolat A, Steinberger Y, Wang X, Osman A, and Xie GH, 2009. Biomass yield and changes in chemical composition of sweet sorghum cultivars grown for biofuel. Journal of Field Crop Science 111: 55-64.