اثر جایگزینی ید معدنی جیره غذایی با ید آلی بر عملکرد رشد، میزان ید گوشت سینه، غلظت هورمون‌های تیروئیدی و برخی فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

زمینه تحقیقاتی: جایگزینی شکل غیرآلی مواد معدنی با شکل آلی آن می‌تواند اثرات مفیدی بر عملکرد جوجه‌های گوشتی داشته باشد. هدف: این آزمایش به منظور بررسی تأثیر جایگزینی ید معدنی (یدید پتاسیم) با ید آلی (مخمر ید) در جیره غذایی بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، میزان ید گوشت سینه، غلظت هورمون‌های تیروئیدی و برخی فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی انجام گرفت. روش کار: این آزمایش در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی، با تعداد 250 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس با 5 تیمار و 5 تکرار و 10 قطعه در هر تکرار و در یک دوره 42 روزه انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل جایگزینی سطوح صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد ید معدنی (یدید پتاسیم) با ید آلی (مخمر ید) بودند. نتایج: افزایش سطح جایگزینی ید معدنی با آلی موجب افزایش خطی بازده لاشه و وزن نسبی ران گردید. به‌علاوه افزایش جایگزینی منبع آلی ید از صفر به 100 درصد به صورت خطی باعث افزایش میزان ید گوشت سینه‌ شد و 100 درصد جایگزینی ید معدنی با منبع آلی بالاترین مقدار ید گوشت سینه را باعث شد. همچنین افزایش جایگزینی ید معدنی با ید آلی وزن‌ نسبی پانکراس، سنگدان، ژوژنوم و غده‌ی تیروئید را افزایش داد. جایگزینی ید معدنی با ید آلی تا 50 درصد سبب افزایش معنی‌دار درصد سلول‌های قرمز و هماتوکریت خون جوجه‌های گوشتی شد. غلظت پلاسمایی آنزیم‌های آلانین‌آمینوترانسفراز، آسپارتات‌آمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتاز، هورمون‌های 3 T، 4 T و غلظت LDL سرم خون تحت تأثیر جایگزینی ید معدنی با ید آلی افزایش پیدا کردند. نتیجه‌گیری کلی: به‌طور کلی جایگزینی بیش از 50 درصد ید معدنی با ید آلی موجب اختلال عملکرد غدد پانکراس و تیروئید می­گردد. لذا جایگزینی 25 و 50 درصد ید معدنی با ید آلی از طریق افزایش درصد لاشه و ران، میزان ید سینه و وزن نسبی سنگدان و ژوژنوم اثرات مفیدی در جوجه­های گوشتی دارد. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effects of dietary replacement of inorganic iodine with organic source on growth performance, carcass characteristics, meat iodine content, thyroid hormones and some blood indices in broiler chickens

نویسندگان [English]

  • M Beroozlak
  • M Daneshyar
  • P Farhoomand
Abdallah AG, El-Husseiny OM and Abdel-Latif KO, 2009. Influence of some dietary organic mineral supplementations on broiler performance. International Journal of Poultry Science 8(3): 291-298.
Association of Official Analytical Chemists International, 2000. Official Methods of Analysis. 17th ed. Association of Analytical Communities. Gaithersburg, MD.
Angelovicova M, Mrazova L, Kliment M, Tkacova J, Kral M and Alfaig E, 2012. The effect on iodine in various forms on the content of selected essential amino acids and their accumulation into the broilers chest muscles. Animal Sience and Biotechnologies 45(1): 1-6.
Arzour-Lakehal N, Siliart B and Benlatreche C, 2013. Relationship between plasma free thyroxine levels and some biochemical parameters in two strains of broiler chickens. Global Veterinaria 10(3): 243-249.
AOAC, 1994. Official Methods of Analysis. Association of Official and Analytical Chemists. 15th ed. Arlington, VA.
Bednar J, Rohling S and Vohnoust S, 1964. Determination of protein iodine content in blood serum (in Czech). Ceskoslov Farm 13:203-209.
Campbell TW. Avian Hematology and Cytology. 2nd ed, 1995.University of Iowa state Press. Ames. IA. USA.
Cepuliene R, Bobiniene R, Sirvydis V, GudaviciuteD, Miskiniene M and Kepaliene I, 2008. Effect of stable iodine preparation on the quality of poultry products. VeterinarijaIrZootechnika 42(64): 38-43.
Dolinska B, Zielinska M, Dobrzanski Z, Chojnacka K, Opalinski S and Ryszka F, 2012. Influence of incubation conditions on hydrolysis efficiency and iodine enrichment in bakerʼs yeast. Biol Trace Elem Res 147: 354-358.
Drabkin DR, 1945. Crystallographic and optical properties on human hemoglobin. A proposal for the standardization of hemoglobin. The American Journal of Medical Science 209: 268-270.
Eila N, Asadi H, Shivazad M, Zarei A and Akbari N, 2012. Effect of different calcium iodate levels on performance, carcass traits and concentration of thyroid hormones in broiler chickens. Annals of Biological Research 3(5): 2223-2227.
El-Bahr SM, Mandour AA and Hashem A, 2017. Effect of dietary supplementation of selected trace element or ascorbic acid on protein patterns of pre-immunized broiler chickens. Pharmacy and Pharmacology International Journal 5(1): 102-110.
He ML, Hollwich W and Rambeck WA, 2002. Supplementation of algae to the diet of pigs: a new possibility to improve the iodine content in the meat. Journal of Anim Physiol Anim Nutr (Berl) 86 (3-4): 97-104.
Herzig I, Travnicek J, Kursa V, Kroupova J and Reznicek I, 2007. Content of iodine in broiler meat. Acta Vet. Brno 76:137-141.
Hess JB, Downs KM, Macklin KS, Norton RA and Bilgili SF, 2005. Organic trace minerals for broilers and breeders. Poultry Science Department, Auburn University, AL.
Kaufmann S, Wolfram G, Delange F and Rambeck WA, 1998. Iodine supplementation of laying hen feed: A supplementary measure to eliminate iodine deficiency in human? Zeitschrift fur Ernahrugswissenschaft 37: 288-293.
Li Q, Mair C, Schedle K, Hammerl S, Schodl K and Windisch W, 2012. Effect of iodine source and dose on growth and iodine content in tissue and plasma thyroid hormones in fattening pigs. Eur J Nutr 51:685-691.
Limdi JK and Hyde GM, 2003. Evaluation of abnormal liver function tests. Postgard Med J 79: 307-312.
Lippens M, Huyghebaret G and Nollet L, 2008. Inorganic vs bioplex trace minerals for broilers: effect on performance and mineral excretion. The Flemish Community, ILVO-Unit Animal Science, B-9090 Melle, Belgium.
Lewis PD, 2004. Responses of domestic fowl to excess iodine: a review. British Journal of Nutrition 91: 24-39.
Mehmood Khan T, Malik S and Diju IU, 2010. Correlation between plasma thyroid hormones and liver enzymes level in thyrotoxic cases and controls in hazara division. J Ayub Med Abbottabad 22(2): 176-179.
National Research Council. Nutrient Requirements of poultry. 9th revised ed, 1994. National Academy Press. Washington. DC.
Mokhtari M, Shariati M and Gashmordi N, 2005. Effect of zinc on the concentration of thyroid hormones and liver enzymes in adult male rats. Journal of Zanjan University of Medical Science 13(51): 7-12.
Nollet L, Van der Klis JD, Lensing M and Spring P, 2007. The effect of replacing inorganic with organic trace mineals in broiler diets on productive performance and mineral excretion. J. Appl. Poult. Res 16: 592-597.
Opalinski S, Dolinska B, Korczynski M, Chojnacka K, Dobrzanski Z and Ryszka F, 2012. Effect of iodine-enriched yeast supplementation of performance of laying hens, egg traits, and egg iodine content. Journal of Poultry Science 91: 1627-1632.
Pal DT, Gowda NKS, 2015. Organic trace minerals for improving livestock production. Division of animal nutrition, National institute of animal nutrition and physiology, Bengaluru, India 560 030.
Petrovic V, Nollet L and Kovac G, 2010. Effect of dietary supplementation of trace elements on the growth performance and their distribution in the breast and thigh muscles depending on the age of broiler chickens. ACTA VET. BRNO 79: 203-209.
Payvastegan S, Farhoomand P, Daneshyar M and Ghaffari M (2017). Evaluation of different levels of canola meal on performance, organ weights, hepatic deiodinase gene expression and thyroid morphology in broiler chickens. Journal of Poultry Science 54: 282-291.
Rizos CV, Elisaf EN and Liberopoulos EN, 2011. Effects of thyroid dysfunction on lipid profile. The Open Cardiovascular Medicine Journal 5: 76-84.
Rottger AS, 2012. The effect of various iodine sources and levels on the performance and the iodine transfer in poultry products and tissues. Friedrich-Loeffler-Institute, Federal Research Institute for Animal Health, Institute for Animal Nutrition, Bundesallee 50, 38116 Braunschweig, Germany.
Saki AA, Aslani M, Aliarabi H, Zamani P and Abbasinezhad M, 2012. Iodine-enrichment egg production in response to dietary iodine in laying hens. Journal of Agriculture Technology 8(4): 1255-1267.
SAS Institute, 2002-2003. SAS Statistics User ʼ s Guide. Version 9.1.3. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
Slupczynska M, Jamroz D, Orda J and Wiliczkiewicz A, 2014. Effect of various sources and levels of iodine, as well as the kind of diet, on the performance of young laying hens, iodine accumulation in eggs, egg characteristics, and morphotic and biochemical indices in blood. Journal of Poultry Science 93: 2536-2547.
Song Z, Guo Y and Yuan J, 2006. Effects of dietary iodine and selenium on the activities of blood lymphocytes in laying hens. Asian-Aust. J. Anim. Sci 19(5): 713-719.