اثرات افزودن عصاره هیدروالکلی گیاه تشنه‌داری (Scrophularia striata) در مقایسه با آنتی-بیوتیک، پروبیوتیک و مخلوط مکمل ویتامین و مواد معدنی بر عملکرد رشد و فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام

2 گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک

چکیده

زمینه مطالعاتی: یکی از راه­کارهای تغذیه­ای با هدف بهبود عملکرد و سیستم ایمنی طیور، مصرف فراورده­های گیاهان دارویی نظیر عصاره­های گیاهی هستند. هدف: برای بررسی تأثیر عصاره هیدروالکلی گیاه تشنه­داری به عنوان جایگزینی برای افزودنی­های رایج در شرایط تجاری، این آزمایش انجام شد. روش کار: تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیره پایه فاقد افزودنی (تیمار شاهد) بر پایه ذرت – کنجاله سویا، 2- جیره پایه همراه با افزودن 500 میلی­گرم در کیلوگرم سالینومایسین، 3- افزودن900، 450 و 225 میلی­گرم در کیلوگرم به ترتیب برای دوره آغازی، رشد و پایانی پروبیوتیک پریمالاک، 4- افزودن 200 میلی­­گرم در کیلوگرم ویتامین E و C و 3/0 میلی­گرم در کیلوگرم سلنیوم، 5 و 6- افزودن 200 و 400 میلی­گرم از عصاره هیدروالکلی گیاه تشنه­داری بودند. وزن بدن و خوراک مصرفی در هر واحد آزمایشی در سنین 10، 24 و 42 روزگی اندازه­گیری و ضریب تبدیل خوراک محاسبه گردید. در 42 روزگی از هر واحد آزمایشی 2 پرنده انتخاب و خونگیری از آنها برای اندازه­گیری فراسنجه­های خونی انجام شد. نتایج: بهبود معنی­دار در افزایش وزن روزانه در گروه­های آزمایشی حاوی افزودنی در مقایسه با تیمار شاهد در دوره 25 تا 42 روزگی و همچنین کل دوره پرورش (0 تا 42 روزگی) مشاهده شد (05/0p <). همچنین همه تیمارهای آزمایشی در مقایسه با تیمار شاهد سبب کاهش ضریب تبدیل خوراک در دوره­های 25 تا 42 روزگی و نیز کل دوره پرورش (0 تا 42 روزگی) شدند و بهترین ضریب تبدیل خوراک مربوط به پرندگان تغذیه شده با جیره­های حاوی عصاره گیاه تشنه­داری بود (05/0p <). افزایش غلظت پروتئین و فسفر و کاهش غلظت کلسترول و لیپوپروتئین با دانسیته پایین در سرم خون گروه­های تغذیه شده با جیره­های حاوی سطوح مختلف عصاره تشنه­داری در مقایسه با گروه شاهد مشاهده شد (05/0p <). نتیجه­گیری نهایی: عصاره گیاه تشنه­داری به خصوص در سطح 400 میلی­گرم در کیلوگرم جیره غذایی می­تواند جایگزین مناسبی برای آنتی­بیوتیک و سایر مکمل­های تجاری مورد استفاده در این آزمایش در جهت بهبود عملکرد رشد و وضعیت متابولیکی جوجه­های گوشتی باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

ffects of hydroalcoholic extract of Scrophularia striata in comparison with antibiotic, probiotic and a multivitamin and mineral supplement on growth performance and blood parameters of broilers

نویسندگان [English]

  • F Rostami 1
  • K Taherpour 1
  • M Akbari 1
  • H Shirzadi 1
  • HA Ghasemi 2
Abdollahi Zaveh Z, Hassan Abadi A and Golian A, 2013. The Effect of adding root of Ferula gummosa boiss to diets on performance, intestinal microbiology and apparent digestibility of nutrients in broiler chickens. Iranian Journal of Animal Science Research 5 (2): 128-118. (In Persian).
Aviagen. 2007. Ross Broiler Management Manual, Nutrition Specification. Aviagen Ltd., Newbridge, Midlothian EH28 8SZ, Scotland, UK.
Azadmehr A, Alizadeh Oghyanous K, Hajiaghaee R, Amirghofran Z and Azadbakht M, 2013. Antioxidant and neuroprotective effects of Scrophularia striata extract against oxidative stress-induced neurotoxicity.  Cellular and Molecular Neurobiology 33: 1135–1141.
Bahrami AM and Valadi A, 2010. Effects of Scrophularia striata ethanolic leaves extracts on Staphylococcus aureus. International Journal of Pharmacology 6: 431-434.
Bains BS and Brake JT, 1995. Physiological and metabolic functions of ascorbic acid in commercial chickens. Roche Products Pty Limited, Sydney, Australia, pp: 11-58.
Barreto M, Menten J, Racanicci A, Pereira P and Rizzo P, 2008. Plant extracts used as growth promoters in broilers. Brazilian Journal of Poultry Sciences 10: 109 - 115.
Brenes A and Roura E, 2010. Essential oils in poultry nutrition: Main effects and modes of action. Animal Feed Science and Technology 158: 1–14.
Chitra P, Edwin SC and Moorthy M, 2013. Effect of dietary vitamin E and selenium supplementation on Japanese quail broilers. Department of Poultry Science, Veterinary College and Research Institute, Namakkal. 43: 195-205.
Efterpi Ch., Eleftherios B, Ilias G and Panagiota F, 2012. Aromatic plants as a source of bioactive compounds. Journal of agriculture 2: 228-243.
Ellis AE, Stolen JS, Fletcher TC, Anderson DP, Roberson BS, and Muiswinkel WB (eds.). 1990. Lysozyme assays. In: Techniques In Fish Immunology Secretary of State Publications. New Jersey, USA. p.101-113.
Friedewald W T, Levy R I, Fredrickson D S, 1972. Estimation of concentration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma without use of the ultra-centrifuge. Clinical Chemistry, 18: 449–502.
Garcia V, Gregori P, Hernandez F, Megıas MD and Madrid J, 2007. Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, Intestine mucosa morphology, and meat yield of broilers. Journal of Applied Poultry Research. 16: 555–562.
Gauthier R, 2003. Organic acids and essential oils a realisteic alternative to antibiotic growth promoters in poultry. JEFO Nutrition INC, Canada.
Gholivand M, Dastanfard B and Khosravi L, 2009. Extraction and identification of active ingredients in essential oil of Ferulago angolata before and after flowering. 6th Congress of Iranian Horticultural Sciences. University of Guilan. 1125-1124. (In Persian).
Hashemi SR, Zulkifli I, Davoodic H, Zunita Z and Ebrahimi M, 2012. Growth performance, intestinal microflora, plasma fatty acid profile in (broiler chickens fed herbal plant (Euphorbia hirta and mix of acidifiers). Animal Feed Science and Technology 178: 167– 174.
Hussain AI, Anwar F, Sherazi STH and Przybylski R, 2008. Chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities of basil (Ocimum basilicum) essential oils depends on seasonal variations. Food Chemistry Journal 108: 986-995.
Jazila EM, Driss M and Hamid A, 2007. Antimicro balactivaty of Elttaria Cardamomum: Toxicity, biochemical and histological studies. Food Chemistry 104: 1560-1568.
Kafshdouzan Kh, Roozbehan B and Moslemmi M, 2012. A review of the role of probiotics used in poultry diet for promoting the health of chicken meat. Journal of Nutrition Sciences and Food Technology of Iran 7 (5): 828-821. (In Persian).
Koyancu M and Yerlikaya H, 2007. Effect of selenium vitamin E injections of ewes on reproduction and growth of their lambs.South. African Journal of Animal Science, 37: 233-236.
L-Beitawi NA, EL-Ghousein SS and Nofal AH, 2009. Replacing bacitracin methylene disalicylate by crushed Nigella sativa seeds in broiler rations and its effects on growth, blood constituents and immunity. Livestock Science 125: 304–307.
Lee D, Lyu S, Wang R, Weng C and Chen B, 2011. Exhibit differential functions of various antibiotic growth porometers in broiler growth immuneresponse and gastrointestianal physiology. International Journal of Poultry Science 10: 216-220.
Leslie H and Frank CH, 1989. Practical Immunology, 3 th edition, page 23.
Machin M, Simoyi MF, Blemings KP and Klandorf H, 2004. Increased dietary protein elevates plasma uric acid and is associated with decreased oxidative stress in rapidly-growing broilers. Comparative Biochemistry and Physiology 137: 383–390.
Moradi H, Pahl MV, Elahimehr R and Vaziri ND, 2009. Impaired antioxidant activity of high-density lipoprotein in chronic kidney disease. Translational Research 153: 77–85.
Mozaffarian V, 2008. Flora of Ilam province. First edition, Farhang-e Mo'aser Publishing House, Tehran, 597. (In Persian).
Naylor AJ, Choct M and Jacques KA, 2000. Effect of feeding Sel-Plex TM organic selenium in diets of broiler chickens on liver selenium concentrations. Poultry Science 14: 1241-1253.
Nowbakht A and Aghdam Shahriar H, 2010. Effects of the mixture of herbs, Malva sylvestris, Alhagi maurorum and Mentha sp. on performance, carcass quality and blood metabolites in broiler chicks. Professional Quarterly journal of animal science, 3 (3): 51-63. (In Persian).
Payne RL and Southerm LL, 2005. Comparison of inorganic and organic selenium sources for broilers. Poultry Science 84: 898-902.
Rostami F, Taherpour K and Ghasemi HA, 2015. Effect of Scrophularia striata and Ferulago angulata, as alternatives to virginiamycin, on growth performance, intestinal microbial population, immune response, and blood constituents of broiler chickens. Journal of Poultry science 94: 2202–2209.
Sacchetti G, Maietti S, Muzzoli M, Scaglianti M, Manfredini S, Radice M and Bruni R, 2005. Comparative evaluation of 11 essential oils of different origin as functional antioxidants, antiradicals and antimicrobials in foods. Food Chemistry 91: 621–632.
Safavi F, Meighani H, Ebrahimi P and Hafez S, 2012. Antioxidant and antibacterial activity of Scrophularia striata. Research in Pharmaceutical Sciences 7: S852.
Sahin K, Sahin N, Sari M and Gursu MF, 2002. Effects of vitamins E and A supplementation on lipid per oxidation and concentration of some mineral in broilers reared under heat stress (32°c). Nutrition Research 22: 723-731.
Sahin N, Sahin K and Kucuk O, 2001. Effects of vitamin E and vitamin A supplementation on performance, thyroid status and serum concentrations of some metabolites and minerals in broilers reared under heat stress (32°C). Veterinarni medicina 46: 286-292.
Sarica S, Ciftci A, Demir E, Kilinc K and Yildirim Y, 2005. Use of antibiotic growth promoter and two herbal natural feed additives with and without exogenous enzymes in wheat based broiler diets. South African Journal of Animal Science 35: 61-72.
SAS Institute. 2001. SAS User’s Guide: Statistics. Version 8.SAS Institute Inc., Cary, North Carolina.
Sudipta T, Mehedi H, Zakaria AN, Yousuf AS and Torun Kumar P, 2017. Effect of dietary supplementation of ginger extract on growth, carcass characteristics and haematological parameters in broilersAsian Journal of Medical and Biological Research 3 (2): pp. 211-215.
Tipu MA, Akhtar MS, Anjumi MI and Raja ML, 2006. New dimension of medicinal plants as animal feed. Pakistan Veterinary Journal 26(3):144-148.
Toghyani M and Gheisari AA, 2010. Growth performance, serum biochemistry and blood hematology of broiler chicks fed different levels of black seed (Nigella sativa) and peppermint (Mentha piperita). Livestock Science 129: 173-178.
Toit ND, 2011. Dietary inclusion of probiotics and prebiotics improved the health and performance of broilers challenged with Salmonella typhimurium. M.Sc. Thesis, University of Pretoria, South Africa.
Trusheva B, Trunkova D and Bankova V, 2007. Different extraction methods of biologically active components from propolis: a preliminary study. Chemistry Central Journal, 1(13): 1-4.
Windisch W, Schedle K, Plitzner C and Kroismayr A, 2008. Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. Journal of Animal Science 86: 140-148.
Yakhkeshi S, Rahimi S and Gharib N, 2011. The effects of comparison of herbal extracts, antibiotic, probiotic and organic acid on serum lipids, immune response, GIT microbial population, intestinal morphology and performance of broilers. Journal of Medicin Plants 10: 9-80.