بررسی تاثیر پودر گیاه نعناع و عرق بهار نارنج بر بیان نسبی ژن پروتین شوک گرمایی (HSP70) و برخی فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی در شرایط تنش گرمایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

3 دانشیار گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

زمینه مطالعاتی: استفاده از گیاهان دارویی در سلامتی انسان اهمیت به سزایی دارد، چون ترکیبات موجود در آن دارای کمترین اثرهای جانبی می­باشند. این پژوهش به منظور ارزیابی اثرهای مختلف پودر نعناع، عرق بهار نارنج و آنتی بیوتیک نیومایسین بر بیان نسبی ژن پروتین شوک گرمایی 70 (HSP70) و برخی فراسنجه­های خونی در جوجه­­های گوشتی در شرایط تنش گرمایی انجام شد. روش کار: در این پژوهش از 120 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 یک روزه استفاده شد. پژوهش در مدت شش هفته و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و چهار تیمار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: تیمار شاهد، پودر نعنا (دو درصد خوراک)، عرق بهار نارنج (دو درصد آب مصرفی) و آنتی­بیوتیک نیومایسین (2/0 گرم­در­کیلوگرم خوراک) بود. فراسنجه­های خونی و بیان نسبی ژن پروتین شوک گرمایی 70 (HSP70) در خون اندازه گیری شد. نتایج: بیشترین مقدار تری گلیسیرید سرم مربوط به تیمار عرق بهار نارنج بود (05/0P<). بیان نسبی ژن HSP70 در خون، در تمام تیمارها نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی داری داشت (05/0P<). نتیجه گیری نهایی: یا­فته­های حاصل از این پژوهش نشان داد که گیاهان دارویی نعناع و عرق بهار نارنج ممکن است بتوانند تاثیر منفی تنش گرمایی را بر بازده جوجه ها کنترل کنند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Mentha piperita powder and Citrus aurantium extract on heat shock protein (HSP70) gene expression and some blood parameters of broilers chickens in heat stress condition

نویسندگان [English]

  • M E 1
  • H D 2
  • Z A 3
1 a
2 a
3 a
اساسی ک و نیلی ح، 1381. پرورش پرندگان اهلی درآب و هوای بسیار گرم.(ترجمه) چاپ اول، انتشارات دانشگاه شیراز. 412 صفحه.
طهماسبی ا ه. شریعتمداری ف و کریمی ترشیزی م ا،1391. تأثیر استفاده از عصاره الکلی گیاه آویشن باغی ، ویتامین E و چربی در جیره غذایی بر میزان کلسترول سرم خون و زرده تخم مرغ و سیستم ایمنی مرغ تخم گذار تحت شرایط تنش حرارتی. فصل نامه گیاهان دارویی. دوره دوم. شماره 9. صفحه های: 183-191.
Bartlett JR and Smith MO, 2003. Effects of different levels of zinc on the performance and immunocompetence of broiler under heat stress. Poultry Science 82:1580-1588.
Bottje WG and Harrison PC, 1985. Effect of carbonated water on growth performance of cockerels subjected to constant and cyclic heat stress temperatures. Poultry Science 64:1285–1292.
Borges SA, Fischer Da. Silva AV, Majorka A, Hooge DM , and Cummings KR, 2004. Physiological responses of broiler chickens to heat stress and dietary electrolyte balance (sodium plus potassium minus chloride, miliequivalents per kilogram). Poultry Science 83:1551-1558.
Bopanna KN, Kannan J, Gadgil S, Balaraman ER and Rathore SP, 1997. Antidiabetic and anti hyperglycaemic effects of neem seeds kernel powder on alloxan diabetic rabbits. Indian Journal of Pharmacology 29: 162-167.
Cooper MA and Washburn KW, 1998.The relationships of body temperature to weight gain,feed consumption, and feed utilization inbroilers under heat stress. Poultry Science 77: 237-242.
Dufresne CJ and Farnworth ER, 2001. A review of latest research findings on the health promotion properties of tea. Journal of Nutritional Biochemistry 12: 404-421.
Duncan DB, 1955. Multiple ranges and multiple F-test. Biometrics 11: 1- 420.
Ekambaram PM, 2011. HSP70 Expression and its Role in Preeclamptic Stress. Indian Journal of Biochemistry and  Biophysic 48: 243-255.
Ireland H E, Leoni F, Altaie O, ,Birch CS, Coleman RC, Hunter Lavin C, et al. 2007. Measuring the secretion of heat shock proteins from cells. Methods 43:176-183.
Febbraio MA and Koukoulas I, 2000. HSP72 gene expression progressively increases in human skeletal muscle during prolonged, exhaustive exercise. Journal of Applied Physiology 89: 1055-1060.
Fellenberg MA and Speisky H, 2006. Antioxidants: their effects on broiler oxidative stress and its meat oxidative stability. World Poultry Science Journal 62: 53-7.
Higdon JV and Frei B, 2003. Tea catechins and polyphenols: health effects, metabolism, and antioxidant functions. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 43: 89-143.
Hooper PL and Hooper JJ, 2005. Loss of defense against stress: Diabetes and heat shock proteins. Diabetes Technology and Therapeutic. 7: 204-208.
Iwagami Y, 1996. Changes in the ultrastructure of human cells related to certain biological responses under hyperthermic culture conditions. Human Cell, 9: 353-366.
Lee KW, Everts H and Beyen AC, 2003. Dietary carvacrol lowers body gain but improves feed conversion in female broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research 12: 394-399.
Lio M, Moriyama A, Matsumoto Y, Takakin N and Fukumoto M, 1985. Inhibition of xanthine oxidase by flavonoids. Agricultural and Biological Chemistry 49: 2173–2176.
Livak KJ and Schmittgen TD, 2001. Analysis of relative gene expression data using real-time quantitative PCR and the 2−ΔΔCt Method. Methods 25: 402-408.
Kregel KC, 2002. Heat shock proteins: Modifying factors in physiological stress responses and acquired thermotolerance. Journal of Applied Physiology 92:2177-2186.
Khan SH, Hasan S, Sardar R, Anjum MA, 2008. Effects of dietary garlic powder on cholesterol concentration in Native Desi laying hens. Journal of Food Technology 3: 207-213.
Konca Y and Kirkpinar F, 2008. Effect of betaine on performance, carcass, bone and blood characteristics of broilers during natural summer temperatures. Journal of Animal Veterinary Advance 7: 930-937
Lemhadri AL, Hajji JB and Eddouks M, 2006. Cholesterol and triglycerides lowering activities of caraway fruits in normal and streptozotocin diabetic rats. Journal of Ethnopharmacology 106: 321-326.
Mahmoud KZ and Edens FW, 2005. Influence of organic selenium on HSP70 response of heat stress and entropathogenic Escherichia Coli-challenged broiler chicken. Journal of Comparative Biochemistry and Physiology 141: 69-75.
Mates JM, Perez-Gomez C, Nunez De and Castro I, 1999. Antioxidant enzymes in human diseases. Clinical Biochemistry 32: 595-603
Mujahid A, Sato K, Akiba Y and Toyomizu M, 2006. Acute heat stress stimulates mitochondrial superoxide production in broiler skeletal muscle, possibly via down-regulation of uncoupling protein content. Poultry Science 85: 1259-1265.
Mates JM, Perez-Gomez C, Nunez De and Castro I, 1999. Antioxidant enzymes in human diseases. Clincal Biochemistry 32: 595-603.
Null G, 2001.The antioxidant vitamin-vitamin C, in WWW.Vitamincfoundaion.org.
Padmini E, Prema K, Vijaya Geetha B and Usha Rani M, 2008. Comparative study on composition and antioxidant properties of mint and tea extract. Internatinal Journal of Food Science and Technology 43: 1887-1895.
Sahin K and Kucuk O, 2003. Heat stress and dietary vitamin supplementation of poultry diets.Nutrition Abstracts and Reviews Series B: Livestock Feeds and Feeding 73:41R–50R.
SAS Institute. 2002. SAS Users Guide Statistics. Version 8. 1 Ed. SAS institute Inc. Cary. Nc. USA.
Samarth RM, Panwar M, Kumar M, Soni A, Kumar M and Kumar, A, 2008. Evaluation of antioxidant and radical-scavenging activities of certain radioprotective plant extracts. Food Chemistry 106: 868-873.
Senanayake GV, Maruyama M, Sakono M, Fukuda N, Morishita T, Yukizaki C, Kawano M and Ohta H, 2004. The effects of bitter melon (Momordica charantia) extracts on serum and liver lipid parameters in hamsters fed cholesterol free and cholesterol-enriched diets. Journal of Nutrition Science and Vitaminology 50: 4253-4257.
Sturkie PD, 1995. Avian Physiologhy. 4th ed. Springer Verlag. New York, pp: 115-270.
Yabunaka N, Ohtsuka Y, Watanabe I, Noro H, Fujisawa H and Agishi Y, 1995. Elevated levels of heatshock protein 70 (HSP70) in the mononuclear cells of patients with non- insulin – dependent diabetes mellitus. Diabetes Research and Clinical Practice 30: 143-147.